Hírmorzsák 2022-06-29 (11:00)

Will Hardy a Jazz új edzője, David Fizdale a vezetőségbe érkezik. Steve Clifford megtartotta a székfoglalóját. Megműtötték James Bouknight kezét. A Knicks helyet csinált Jalen Brunsonnak, Alec Burks és Nerlens Noel a Pistonshoz került. Goran Dragic a Mavericksbe tart? Ivica Zubac és Taurean Prince is új szerződést kapott. Russell Westbrook lehívta a játékosopcióját. Deandre Ayton, Miles Bridges és Collin Sexton is QO-t kapott. Steve Ballmer szerint a Clippersnél a határ a csillagos ég. PJ Tucker elvesztése esetén Jae Crowder és TJ Warren is felmerülhet a Heatnél. Kyrie Irving és a Nets közel állt a hosszabbításhoz. A Nets a hírekből tudta meg, hogy Irving lehívta az opcióját.

Tegnap este külön is beszámoltunk arról, hogy a Celtics eddigi segédedzője, Will Hardy veszi át a Jazz irányítását. Quin Snyder utódja 5 éves szerződést kapott, és a 34 éves szakember lesz a legfiatalabb aktív vezetőedző a ligában. A hírek szerint még három segédedző jutott a döntőbe a Jazznél, de Joe Mazzulla (Celtics), Adrian Griffin (Raptors) és Alex Jensen (Jazz) ellenében Hardyra esett a választás. Nem ez az egyetlen kinevezés, amit nyélbe ütöttek a csapatnál, David Fizdale a vezetőséghez csatlakozik és társ-GM lesz, szoros együttműködésben fog dolgozni Justin Zanik és Danny Ainge párosával.

Steve Clifford 4 év után visszatér a Hornets kispadjára, és az elmúlt nap során megtartotta a székfoglalóját is. Úgy érzi, hogy most jobb edző, mint amikor távozott, azóta sok további meccsen van túl vezetőedzőként, megtapasztalhatta azt is, hogy milyen egy másik csapatot irányítani, és tanult ezekből. A mostani Hornets keretében hatalmas növekedési potenciál rejlik, ez egy jól összerakott csapat, amiben a játékosok jól illeszkednek egymáshoz és képesek a jelenlegi irányzatoknak megfelelően játszani, úgy gondolja, hogy jobbak és jobbak lehetnek. Támadásban nagyon hasonló lesz a játékuk, mint az előző években, elvégre a támadójáték alapja mindig az, hogy a legjobb játékos erősségein keresztül játsszanak, LaMelo Ballnak pedig kimondottan az erőssége a rendezetlen védekezés elleni támadás, úgyhogy ezt ki is akarják használni.

Mitch Kupchak a kinevezés kapcsán elmondta, hogy a csapat védekezésén akartak javítani, de emellett arra is odafigyeltek az új edző kiválasztásakor, hogy támadásban meg tudják őrizni azt a stílust, amit a szurkolóik annyira megszerettek. Clifforddal hasonlóan tekintenek a játékra, és hasonló meglátásaik vannak arról is, hogy miként léphetnek előrébb a következő szezonban. Az általános igazgatót megkérdezték a korlátozott szabadügynökké váló Miles Bridgesről is, róla annyit mondott, hogy szeretik őt és vissza fogják igazolni.

A Hornets azt is bejelentette, hogy James Bouknight jobb kezét megműtötték hétfőn, mivel helyre kellett hozni egy ínszalagot. A játékos emiatt a nyári ligában sem szerepelhet.

Az ESPN számolt be róla elsőként, hogy a Knicks a Pistonshoz cserélte Nerlens Noel és Alec Burks kettősét, így mintegy 30 millió dolláros sapka alatti hellyel várhatják a piac nyitását. A Knicks egy 2023-as és egy 2024-es második köröst, valamint 6 millió dollárt is adott a cserében, arról viszont nincs hír, hogy mit kaptak vissza, az is elképzelhető, hogy összevonják ezt a cserét Kemba Walker Detroitba cserélésével, ami hivatalosan még nem ment át. A Pistons úgy tűnik, hogy Walkerrel ellentétben meg fogja tartani mindkét mostani érkezőt, Troy Weaver GM még a Thundernél dolgozott együtt Noellel, míg Burksre ideális mentorként tekintenek. A Knicks ezt megelőzően a Clippersszel is tárgyalt Noelről, ők azzal a cserekivétellel vették volna át a szerződését, ami Serge Ibaka elcserélésével keletkezett, és arra az esetre szerették volna bebiztosítani magukat, ha Isaiah Hartenstein távozik a nyáron.

Már a csere előtt is arról lehetett hallani, hogy a Knicks vált a legesélyesebbé arra, hogy leigazolják Jalen Brunsont, ez a lépés szintén ebbe az irányba mutat, és állítólag 4 évre 110 milliót ajánlhatnak a hátvédnek a szabadügynökpiac nyitása után. A Mavericksnél a hírek szerint kezdenek beletörődni abba, hogy elveszítik Brunsont, a csere előtt már elkezdték vizsgálni annak a lehetőségét, hogy miként hozhatnának össze egy sign&trade ügyletet, hogy visszakaphassanak valamilyen értéket legalább, de a Knicks már nem szorul rá erre. A Mavericks állítólag legfeljebb olyan nagyságú szerződést adna a játékosnak, amit Fred VanVleet kapott a Raptorsnál (4 év, 85 millió), legfeljebb annyi eltéréssel, hogy megadnák neki az ötödik évet is, de így is 5 év alatt kínálnának körülbelül annyi pénzt, mint amennyit a Knicks 4 év alatt. Sean Marks (ESPN) számításai szerint a Mavericksnek évi 130 milliójába kerülne a luxusadóval együtt, ha mondjuk 30 milliós fizetést adnának Brunsonnak.

Szintén a Knickshez kapcsolódó hír, hogy Ian Begley (SNY.tv) információi szerint az elmúlt szezonban two-way szerződésen lévő Jericho Sims hagyományos megállapodást köthet a csapattal a nyáron, míg a felszabaduló two-way helyet Trevor Keels kaphatja meg. Begley írta meg azt is, hogy Brunson leigazolásának érdekében szabadlistára tehetik Taj Gibsont, akinek nem garantált a jövő évi 5,15 milliós szerződése, de nem lenne meglepő, ha később visszaigazolnák őt.

Ami pedig a Maverickset illeti, a szlovén válogatottnál szereplő Luka Doncic és Goran Dragic közös sajtótájékoztatót tartott, amin természetesen felmerült Dragic esetleges Dallasba igazolása is, és Doncic sejtelmesen annyit mondott, hogy erről kérdezzék inkább a GM-üket, mert ha válaszolna, akkor kinézhetne neki egy 100,000 dolláros büntetés. Dragic csak annyit tett ehhez hozzá, hogy július 1-ig nem beszélhetnek erről.

Ivica Zubac ügynökei jelentették be, hogy a center új szerződést írt alá a Clippersnél. A csapatnak eredetileg 7,5 millió dolláros opciója lett volna a következő idényre, de erről lemondtak, és ehelyett egy 3 éves, 33 milliós megállapodást írtak alá a felek. Lawrence Frank csapatelnök egy rövid közleményben annyit írt, hogy Zubac évek óta a csapat egyik pillére, strapabíró és megbízható játékos, izgatottak amiatt, hogy folytathatják a közös munkát.

A Timberwolvesnál Taurean Prince kapott új szerződést, a következő 2 év során összesen 16 millió dollár ütheti a markát, így ki sem lép a piacra.

Russell Westbrook nem okoz meglepetést, lehívja a következő szezonra szóló 47,1 milliós opcióját a Lakersnél – ennek a határideje a mai nap lett volna, de a játékos ügynöke már tegnap benyújtotta az ehhez szükséges iratokat. Tony Bradley lehívta a 2 milliós opcióját a Bullsnál. A Kingsnél úgy döntöttek, hogy aktiválják Trey Lyles 2,6 milliós opcióját a következő szezonra. A Pistons nem hívta le Luka Garza és Carsen Edwards opcióját sem – dönthetnek úgy, hogy QO-t adnak nekik, de valószínűleg ez nem fog megtörténni. Ahogyan azt már két hete sejteni lehetett, a 76ers lehívta Shake Milton 2 milliós opciójátA Hornets aktiválta Jalen McDaniels 1,9 millió dolláros opcióját a következő szezonra.

Keith Smith (Spotrac) számolt be róla, hogy a Suns Deandre Aytonnak, míg a Pistons Marvin Bagley III-nek adta meg a minősítő ajánlatot. Ayton esete lehet az érdekesebb, az elmúlt időszakban sokat lehetett arról hallani, hogy távozni fog valamilyen formában a Sunstól, a csapat ezzel annyit biztosított be, hogy ténylegesen korlátozott szabadügynökké vált a center. Smith szerint Bagley és a Pistons között várhatóan hamar egyezség fog születni a hosszabbításról.

További játékosok is megkapták a QO-t, a Cavaliersnél Collin Sexton és RJ Nembhard, a Hornetsnél Miles Bridges és Cody Martin, a Netsnél Nic Claxton és David Duke, a Nuggetsnél Vlatko Cancar és Davon Reed, a Wizardsnál Anthony Gill, a Raptorsnál Justin Champagnie és David Johnson, illetve hagyományosan megkapta ezt Nando De Colo is, aki 2014-ben játszott utoljára a ligában, de a Raptors azóta is minden évben megkínálja ezzel.

A Grizzlies és Danny Green egyezségre jutottak arról, hogy a játékos szerződése később, 2023. január 7-e után váljon teljesen garantálttá, ameddig egyébként is határoznia kell minden csapatnak a nem garantált szerződésekről. Green 10 milliós fizetése egyáltalán nem volt garantált a következő szezonra, de 6,96 milliót garantálni kellett belőle, hogy átmehessen az a csere, amiben De’Anthony Melton a 76ershez került, most a fennmaradó összegről egyezkedtek a felek.

A Clipperstől Steve Ballmer tulajdonos tett rendkívül bizakodó nyilatkozatot Kawhi Leonard várható visszatérése kapcsán, és úgy gondolja, hogy számukra a határ a csillagos ég. Minden rajtuk fog múlni, hogy mennyi erőt, mennyi energiát fektetnek be, és persze egy kis szerencsére is szükségük lesz, hogy bajnoki címet nyerjenek, de továbbra is ez a cél. Leonard nem csupán a csapatuk legjobb játékosa, hanem az egész liga egyik legjobbja, és emiatt nagyon izgatott. A játékos felépülése menetrendszerűen halad, eddig minden akadályt venni tudott, és már edzésben van.

Ira Winderman (South Florida Sun-Sentinel) információi szerint a Heat egy 3 éves, 26,5 millió dolláros szerződéssel marasztalná PJ Tuckert, de a játékos 3 évre 33 milliót szeretne. A Heat nem akarja felhasználni a sapka feletti csapatok MLE-jét, mert azzal hard cappelnék magukat, ehelyett a Non-Bird jogaival igazolnák őt vissza, és ebben a formában 8,4 millióról induló szerződést tudnak kínálni. A hírek szerint a 76ers is csábítja Tuckert, ők 27+3 milliót kínálnának neki 3 évre, és ha a Heatnek nem jönne össze a megtartása, akkor megpróbálhatnak cserélni Jae Crowderért, vagy leigazolhatják a szabadügynök TJ Warrent.

Michael Scotto (HoopsHype) több, a ligában dolgozó csapatvezetővel is beszélt arról, hogy egyes szabadügynökök milyen fizetésre számíthatnak. Anfernee Simons 4 évre 80 millió magasságában kaphat szerződést, Kevon Looney évi 9 millió körüli fizetésre számíthat, míg Gary Payton II 6-7 millió körül kereshet majd.

Marc Stein (Substack) információi szerint Donta Hall iránt több NBA-csapat is érdeklődik. A 24 éves center nem kelt el a 2019-es drafton, ezt követően próbálkozott a Pistonsnál, a Netsnél és a Magicnél is, de egyik helyen sem tudott megragadni, úgyhogy Európába igazolt, az elmúlt szezont az AS Monaco csapatánál töltötte.

Mint ismert, a Kyrie Irving-saga újabb fordulatot vett és a játékos lehívta a következő szezonra vonatkozó opcióját a Netsnél, és Shams Charania (The Athletic) információi szerint az ezt megelőző napokban pozitív hangvételű megbeszéléseket folytatott a két fél a játékos szerződésének a meghosszabbításáról. A Nets 2 évre szeretett volna a maximumért hosszabbítani, de a megállapodás több bónuszalapú kikötést is tartalmazott volna, illetve felmerült annak a lehetősége is, hogy egy olyan 4 éves szerződést írjanak alá, aminek a harmadik és negyedik éve csak akkor válik garantálttá, ha az első két szezonban elér egy bizonyos meccsszámot Irving. A játékos hajlott is arra, hogy az előbbit elfogadja, de végül egy olyan ellenajánlatot tett, amiben neki lett volna játékosopciója a megállapodás végén, és ezt a Nets nem fogadta el.

Charania az Irving-Lakers szálról is írt, az aranysárga-lilákat leginkább az az eshetőség érdekelte volna, ha a játékos kilép a szerződéséből, majd aláír hozzájuk 6,5 millió dollárért, amennyit adni tudtak volna neki szabadügynökként. Egy esetleges cseréért már közel sem lelkesedtek ennyire, mivel abban jelentős draftkompenzációt kellett volna feladniuk,

Brian Windhorst (ESPN) szerint még egyáltalán nem ért véget az Irving-saga erre a nyárra, és a ligán belül nagy a szkepticizmus azt illetően, hogy nem lesz ennek a történetnek folytatása. Az újságíró úgy tudja, hogy Irving nem is jelezte előzetesen a csapatnak a szándékát, hogy lehívja az opcióját, hanem ők is Shams Charania bejelentéséből tudták ezt meg.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus