Hírmorzsák 2022-10-20 (11:00)

James Bouknight nem volt öntudatánál és egy fegyvert szorongatott a járó autójában, mielőtt letartóztatták. Nagy fordítással kezdte az idényt a Suns. Zach LaVine a hétvégén kezdheti meg a szezont. Deni Avdija és Myles Turner bokája is megsérült. Darius Garland szemsérülést szenvedett. J.B. Bickerstaff dicsérte Donovan Mitchellt. Paolo Banchero letette a névjegyét. Zion Williamson rozsdásnak érzi még magát. Steve Nash Ben Simmons védelmére kelt. Kyrie Irving úgy érzi, jobbak lettek Kevin Durant cserekérelme után. A Lakers nem fog cserélni Hálaadás előtt. LeBron James tudja, hogy a Lakers nincs tele jó triplázókkal. Giannis Antetokounmpo szerint részben hasonlít a mentalitása Kobe Bryant mentalitására, de nem szívesen megy bele összehasonlításokba. A Warriors nem fogja elcserélni Draymond Greent. Gregg Popovich két emlékezetes nyilatkozattal indította a szezont.

A minap már beszámoltunk róla, hogy James Bouknight-ot vasárnap reggel letartóztatták, amiért befolyásoltság alatt vezetett, és most erről derültek ki részletek. A Hornets fiatal játékosára azért hívtak rendőrt, mert az autójával akadályozta a forgalmat egy parkolóban, és a rendőrségi beszámolóból kiderül, hogy amikor a helyszínre értek, Bouknight nem volt öntudatánál, továbbá egy fegyvert is szorongatott az egyik kezében, de közben ment az autója. A rendőrök lezárták a területet, és körülbelül egy órán keresztül próbálták légkürtök és fények használatával magához téríteni. Amikor végre magához tért, Bouknight nem volt hajlandó kiszállni az autójából, ehelyett elkezdett enni, majd nekiütközött két rendőrautónak is. Végül mégis elhagyta a járművét, ami után őrizetbe tudták venni. A jelentésből az is kiderül, hogy 0,14-os véralkoholszintet mutattak ki nála, miközben a helyi törvények 0,08-ig tolerálják az ittas vezetést.

A játékost később elengedték, ma hajnalban játszott is a Hornets szezonnyitóján (bár abban nem volt sok köszönet, 14 perc alatt 0/5-tel zárt mezőnyből – a szerk.), lehetnek még következményei az esetnek, november 10-én bíróság elé kell állnia a tettei miatt. A következő hónapokban többször is bíróságra kell járnia egyébként is, november 29-én gyorshajtás, meggondolatlan vezetés és nemtörődömség vádja miatt áll majd bíróság elé, ahogyan december 6-án és december 13-án is hasonló vádak miatt lesz jelenése. Alkoholos befolyásoltság alatti vezetés miatt volt már korábban is összeütközése a törvénnyel, még egyetemistaként karambolozott, akkor ráadásul a helyszínről is elhajtott, és csak később adta fel magát. Bouknight tegnap bocsánatot kért egy közleményben, és arra is kitért, hogy mennyire sajnálja azt, hogy elvonja a figyelmet a Hornets szezonkezdetéről.

Érdekesen alakult a Suns-Mavericks összecsapás, a vendégek már 22 ponttal is vezettek, de végül 107-105-re a hazaiak nyertek. A mérkőzés egyik hőse Damion Lee lett, aki 9,7 másodperccel a vége előtt elsüllyesztette a győztes kosarat Devin Booker passza után. Booker úgy értékelte a helyzetet, hogy rádupláztak, ő viszont megbízott csapattársában, minden társában bízik, aki csak ott van mellette a pályán. Monty Williamst arról kérdezték a meccs után, hogy Chris Paul miért maradt a padon a végén, erre egyszerűen annyit felelt az edző, hogy jól működött a játékuk Cameron Payne-nel a pályán. Úgy tervezte, hogy 3 perccel a vége előtt vissza fogja küldeni Pault, de túlságosan is jól alakult a helyzetük Payne-nel a pályán, ezért változtatott a tervein. Nem gondolja, hogy ez nagy dolog lenne, mindig nyitottan áll hozzá a csapat összetételéhez, és csupán azért kell erről beszélnie, mert Paulról van szó.

A Mavericksnél is akadtak érdekes döntések, Luka Doncic a végén inkább elvállalt egy nehéz triplát a passz helyet, de a meccs után annyit mondott, hogy van még 81 meccsük, be fognak állni a megfelelő irányba. Jason Kidd arról kapott kérdést, hogy a remekül bemutatkozó Christian Wood (25 pont, 8 lepattanó) miért töltött olyan sok időt a padon a negyedik negyedben, erre azt felelte, hogy megpróbáltak védekezésben erősebb felállást alkalmazni Maxi Kleberrel centerben.

A Bulls Zach LaVine nélkül is győzelemmel kezdte a szezont, és a térdsérülését pihentető hátvéd a várakozások szerint a csapat második meccsen sem léphet pályára. A Bullsra back-to-back vár a Wizards és a Cavaliers ellen, utóbbi lesz a csapat első hazai meccse, és várhatóan ekkor kezdi meg a szezont a hátvéd. LaVine elmondta, hogy nem történt visszaesés az állapotában, sokkal inkább betervezett tehermentesítésről van szó.

Deni Avdija bokasérüléssel kezdte a szezont, ugyanakkor Adrian Wojnarowski (ESPN) információi szerint a röntgen negatív lett. Myles Turner is hasonló sérülést szenvedett, de ő még a Pacers meccse előtt, ugyanis a bemelegítésnél az egyik labdaszedő lábára érkezett le.

Darius Garland első meccse idő előtt befejeződött egy szemsérülés miatt, miután összetalálkozott Gary Trent Jr-ral. J.B. Bickerstaff elmondta, hogy van egy seb az irányító szemhéján, ami kimondottan kellemetlen hely, de a feje tiszta volt az eset után.  Garland nem állt a riporterek elé a Raptors elleni meccs után, és egyelőre a Cavaliers sem adott tájékoztatást a sérülése súlyosságáról.

Bickerstaff kitért Donovan Mitchell bemutatkozására is, aki szerinte otthonosan mozgott a csapatban, de ez nem meglepő, mert korábban hozzászokott ahhoz, hogy a hátára kell vegye a csapatát, így tisztában van azzal is, hogy mire képes és mikor jön el az ő ideje. Mitchell egy kiemelkedő játékos, nem sok játékos van, aki meg tudja csinálni azokat a dolgokat, amiket ő, hatalmas nyomást képes helyezni a védelemre, jó passzoló is, és ezzel folyamatosan nehéz döntések elé állítja az ellenfeleket.

Paolo Banchero rögtön az első meccsén megmutatta, hogy miért is vitte el őt a Magic a 2022-es draft első helyén, 27 ponttal, 9 lepattanóval és 5 gólpasszal kezdte az NBA-pályafutását. Hasonló számsorral legutóbb LeBron James tudott debütálni az NBA-ben, míg ennél több ponttal legutóbb Allen Iverson tudott bemutatkozni a ligában. Banchero elmondta, hogy sokat jelent mindez neki, bár jó lett volna a meccset is megnyerni. Keményen és a csapatért akart játszani, és ennek lett a végeredménye ez a számsor. Úgy érzi, hogy sok pont maradt benne, a csapattársait viszont elismerés illeti, akik rendre megtalálták őt – mindig jó, ha a meccs korai szakaszában eljut hozzá a labda és könnyű kosarakat tud elérni a gyűrű közelében. Így szeret ő játszani, először a gyűrű közeléből könnyű kosarakat szerezni, majd fokozatosan eltávolodni attól a meccs során.

Zion Williamson is jól tért vissza, 25 ponttal, 9 lepattanóval és 4 labdaszerzéssel járult hozzá a Pelicans győzelméhez, de ettől még úgy gondolja, hogy sok dologban fejlődhet, mivel még mindig csak ismerkedik sok csapattársával. Úgy érzi, hogy még rozsdás, ez különösen néhány kihagyott dobásánál tűnt ki, de a csapattársai folyamatosan bátorítják, hogy maradjon agresszív, maradjon önmaga. CJ McCollum annyit tett ehhez hozzá, hogy ez volt az első alkalom, amikor 20 percnél többet játszottak együtt, és az edzéseket is ideérti, úgyhogy különösen jó volt látni, hogy miként passzolnak össze, miként találják meg a ritmusukat.

A Nets nagy visszatérőjénél, Ben Simmonsnál jobban kiütközött a rozsda, 23 perc alatt kipontozódott, és emellett is csak 4 ponttal, 5 lepattanóvl és 5 gólpasszal zárt. Steve Nash a védelmére kelt, felhívta arra a figyelmet, hogy több mint egy éve nem játszott meccset, és még mindig ott tart, hogy megszokja a játékvezetőket, a védekezést és a támadást. Ez egy folyamat Simmons számára, és egy-egy villanás erejéig látható is a potenciálja, de ez nem egy könnyű időszak. Támogatják őt, tanácsokkal látják el, és azon dolgoznak, hogy visszatérhessen arra a szintre, ahol a múltban volt.

Kyrie Irving még a Nets első meccse előtt adott nagyinterjút, és ebben többek között elmondta, hogy bánja már a 2017-es cserekérelmét. Sok olyasmi történt akkoriban, amit még nem értett, 30 éves fejjel viszont már tisztábban látja, hogy miként működnek a csapaton belüli szerepek, az üzleti oldalát is sokkal jobban érti a játéknak, és akkor a kapcsolatait sem úgy kezelte másokkal, ahogyan azt most tenné. Irving kitért Kevin Durant cserekérelmére, és úgy gondolja, hogy annak hatására jobb csapattá váltak. Nem azonnal történt ez meg, de ha ránéz arra, hogy jelenleg hol tartanak, akkor úgy látja, hogy előrébb járnak. Hogyha nincs Durant cserekérelme, akkor utána nem alakulhatott volna ki olyan szoros kapcsolat a csapat tagjai között, mint amilyen most van, az egy nagy teszt volt a számukra, és átmentek rajta.

Adrian Wojnarowski (ESPN) információi szerint a Lakers szinte biztosan nem fog cserélni Hálaadás előtt, vagyis a következő bő egy hónapban. 20 meccs után sok csapat tisztábban láthat, hogy mit tartogathat ez a szezon, többen is úgy dönthetnek, hogy rámennek a jobb draftpozíciókra és Victor Wembanyama potenciális megszerzésére, és ekkor jöhet el a Lakers ideje, hogy Russell Westbrook lejáró szerződésével, valamint a 2027-es és a 2029-es első körösükkel felmérjék, mit is kaphatnak a piacon. Az idő előrehaladtával egyre több csapat lehet eladó fél, egyre több játékos lehet elérhető a cserepiacon, a nagyobb kínálat pedig lejjebb is nyomhatja majd az árakat.

Tony Jones (The Athletic) úgy tudja, hogy a Jazz belement volna egy olyan cserébe, amiben Bojan Bogdanovic, Mike Conley, Rudy Gay és egy 2023-as első körös került volna a Lakershez a fentebb említett ellenértékekért, de ahogyan Myles Turner és Buddy Hield kettősére, úgy erre a csomagra is nemet mondtak Los Angelesben.

LeBron James még a Warriors elleni meccs után beszélt arról, hogy a Lakers 10/40-nel zárt a triplavonal mögül. Jó helyzeteik adódtak, de ez abból is fakadhat, hogy jó helyzeteket engedtek nekik. Ha őszinte akar lenni, akkor ez a csapat nem úgy épül fel, hogy tele lennének jó kinti dobókkal, nincs túl sok olyan játékosuk, akik lézerpontossággal tudnának célozni.

Giannis Antetokounmpo arról beszélt egy interjúban, hogy a mentalitása bizonyos aspektusokban hasonló, mint amilyen Kobe Bryant mentalitása volt. Ha nem vetették volna fel neki ezt az összehasonlítást, akkor magától sosem mondaná ezt, sosem akarna tiszteletlen lenni Bryant nevével szemben, nem is álltak annyira közel egymáshoz, hogy igazán ismerje őt, de azt ki meri mondani, hogy a mentalitásukban vannak hasonlóságok. Valószínűleg nem olyan tehetséges, mint amilyen Bryant volt, ugyanakkor egy olyan játékos is volt ő, aki pályafutása első napjától az utolsóig nagyon keményen dolgozott, a győzelemért játszott, feszegette a határait és gyilkos mentalitással rendelkezett, amikor a pályára lépett. Amikor együtt edzett vele 2018 nyarán, úgy tapasztalta, mintha két különálló személyisége lenne, mert a pálya mellett nevetgéltek, viccelődtek, beszélgettek, de a pályára lépve már úgy viselkedett, mintha nem is ismernék egymást, és ekkor látta meg, hogy miben is különbözik másoktól Bryant.

Zach Lowe (ESPN) arról beszélt a podcastjében, hogy a Warriorsnál ugyan komoly problémát jelent Draymond Green helyzete, Steve Kerr is edzői pályafutása legnagyobb krízisének nevezte ezt, de ettől még biztosra vehető, hogy nem fogják az erőcsatárt elcserélni a szezon során. Újabb bajnoki címet akarnak nyerni, és ha nem történik valami drasztikus esemény, akkor Green a szezon végén is a Warriors játékosa lesz.

Shams Charania (The Athletic) jelentette, hogy Eric Paschall szabadlistára került a Timberwolvestól, felbontották a two-way szerződését. A döntés azért is érdekes, mert a médianapon arról beszélt Paschall, hogy a visszavonulás is megfordult a fejében a nyáron, érdemes lehet figyelemmel kísérni, hogy miként alakul a jövője.

A Raptors lehívta Scottie Barnes, Malachi Flynn és Precious Achiuwa 2023/24-es idényre szóló opcióját is.

A végére a Spurs maradt, akik a csapat első meccsén kihasználták az alkalmat, hogy megünnepeljék a Hírességek Csarnokába frissen bekerülő Manu Ginobilit. Gregg Popovich nem hazudtolta meg magát, amikor az argentinról kérdezték, és azt mondta, hogy csak akkor foglalkoztatná őt Ginobili, ha pályára tudta volna küldeni őt, de erre nem adódott lehetősége, úgyhogy magasról tesz rá, különben is, semmi érdemlegeset nem csinált az elmúlt időszakban.

Popovich duplázott az emlékezetes nyilatkozatokkal ma hajnalban, arra is kitért, hogy egyik fiatal játékosával elment vacsorázni, rendelt magának egy pohár bort, és amikor az általa megnevezni nem kívánt játékos is így tett volna, ráeszmélt, hogy ezt nem engedheti meg neki, mert még azt mondja az anyukája és az apukája, hogy Pop edző vacsora helyett piálni vitte el. Megmondta a játékosnak, hogy illegális ez a számára, úgyhogy nem ihat, helyette pedig kapott egy pohár buborékos vizet, szénsavas vizet, vagy bárminek is nevezzék azt az ocsmány löttyöt.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus