Hírmorzsák 2022-11-04 (10:30)

James Hardenre 2-4 hét kihagyás vár. A Spurs korábbi pszichológusa keresetet nyújtott be Joshua Primo és a csapat ellen is, a Spurs január óta tudhatott a játékos ügyes-bajos dolgairól. Primo az ügyvédjén keresztül tagad, a Spurs szerint tele van csúsztatásokkal a kereset. Miles Bridgest 3 év próbaidőre ítélték, az NBA és a Hornets továbbra is vizsgálja az esetét. Adam Silver személyesen fog elbeszélgetni Kyrie Irvinggel. A Nets minimum öt meccsre eltiltotta Irvinget, ezt követően már bocsánatot kért az irányító. Quin Snyderrel fel sem vette a kapcsolatot a Nets. Ben Simmons még legalább két meccset kihagy. Gordon Hayward vállsérüléssel küzd. Corey Kispert megkezdheti a szezont. Pénzbüntetést kapott a Clippers és a Thunder is. Szabálytalan volt Tyler Herro tegnap hajnali meccsnyerője. Steve Kerr szerint valamin változtatnia kell a Warriorsnak. Nikola Jokics a legtöbb tripla-duplát elérő center az NBA történetében.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy James Harden körülbelül egy hónapot kénytelen lesz kihagyni, miután megsérült a jobb lábfeje. A hátvéd a Wizards elleni meccs során sérült meg, utána bicegve közlekedett, és nem is állt a sajtó rendelkezésére. Keith Pompey (The Philadelphia Inquirer) értesülései szerint a játékos állapotát két hét múlva vizsgálják felül. A 76ers ezzel még nehezebb helyzetbe került, mindössze 4-5-re állnak, ráadásul az előző meccseken betegség miatt Joel Embiidre sem számíthattak – a következő időszakban nagyon nagy szükségük lehet arra, hogy a center ismét elővegye az előző években látott MVP-kaliberű formáját, továbbá Tyrese Maxey felelőssége is még nagyobb lehet.

Dr. Hillary Cauthen perre megy Joshua Primo és a Spurs ellen is, keresetet nyújtott be az ügyvédje. Cauthern idén augusztusig a Spurs pszichológusaként dolgozott, és a kereset alapján Primo összesen kilencszer mutatta meg neki a nemi szervét az egyéni foglalkozásaik során. Ezt többször is jelentette a csapatnak, de ezeket kivétel nélkül figyelmen kívül hagyták – először 2021 decemberében zaklatta őt ilyen módon Primo, és az első jelentést 2022 januárjában tette meg. A keresetben az is szerepel, hogy a Spurs hajlandó lett volna feláldozni a szakembert annak reményében, hogy a kosarasból egy napon sztár lesz, és csak akkor váltak meg Primótól, amikor az ügy a nyilvánosságra kerülés határára lépett. Szerintük a Spurs túlságosan keveset és túlságosan későn cselekedett, és az a közlemény, ami az elengedését igyekezett megindokolni, kész komédia. A Spurs megmutatta, hogy más sportcsapatokhoz hasonlóan ők is hajlandóak tolerálni a gusztustalan viselkedést annak reményében, hogy az érintett játékosból sztár lesz, miközben nem restek beáldozni egy-egy lojális alkalmazottat a siker reményében.

Cauthen ügyvédje, Tony Buzbee sajtótájékoztatót tartott, amin elmondta, hogy Primo viselkedése messze átlépi a normalitás határát, és nem ügyfele az egyetlen áldozata. Azt követően tette ki őt a Spurs, hogy egy másik nőnek mutogatta magát, amikor Minneapolisban járt a csapat, de a nyári liga idején is voltak hasonló megnyilvánulásai. Primo viselkedése megdöbbentő, de a Spurs magatartása is az, ahogyan kezelték a helyzetét, ez kirívó és ésszerűtlen volt. A csapat arra kérte az érintetteket, hogy nyilvánosan is találkozzanak egymással, de Primo ekkor is megmutatta magát, ezért a következő találkozóra már nemet mondott Cauthen. Buzbee arról is beszámolt, hogy júniusban azt mondták ügyfelének, hogy Gregg Popovich tud a történtekről, de arra a következtetésre jutottak, hogy ezügyben hazudtak Cauthennek. Szerintük több személy is hibázott a Spursnél ezzel az üggyel kapcsolatban, a kereset Brian Wright GM-et név szerint is említi.

Primo képviselője szerint Cauthen vádjai sztereotípiákra épülnek, tele vannak kitalációkkal, és csak az anyagi haszonszerzés lebeg a szeme előtt. Cauthen hamisan állítja azt, hogy fiatal ügyfele több alkalommal is szándékosan megmutatta neki a nemi szervét, mindez vagy kitaláció, vagy a történtek kiszínezése, vagy valamilyen fantázia. Primo szándékosan sosem mutatta meg neki a nemi szervét, ahogyan másnak sem, és nem is volt annak a tudatában, hogy az edzéshez használt rövidnadrágja nem takarja őt teljesen. Amiatt szintén nehezen hihetők ezek a vádak, hogy Cauthen sosem jelezte ezt a problémát Primónak, és az rejtélyes, hogy ez miért van így.

A Spurs részéről R.C. Buford adott ki közleményt, amiben kihangsúlyozta, hogy nem ért egyet a keresetben bemutatott tényekkel, részletekkel és az idővonal pontosságával sem. Szívesen megosztanának több információt is, de inkább hagyják, hogy alakuljon magától a jogi procedúra. A Spurs változatlanul maximálisan elkötelezett a normák betartása mellett, és továbbra is az értékeik és a kultúrájuk szerint fognak élni.

Miles Bridges családon belüli erőszak miatti pere befejeződött, a Hornets korábbi játékosát 3 év próbaidőre ítélték. Bridgesnek ebben az időszakban 52 héten keresztül családon belüli erőszakkal kapcsolatos tanácsadásra kell járnia, 52 hétig szülői oktatásra kell járnia, el kell végeznie 100 óra közösségi szolgálatot, továbbá hetente drogvizsgálat alá kell vetnie magát – marihuánát is csak valódi orvosi célzattal használhat. Emellett nem birtokolhat semmilyen fegyvert és lőszert, be kell fizetnie egy 300 és egy 500 dolláros bírságot, és ami talán a legfontosabb, 10 évre szóló 100 yardos (91,44 méteres) távoltartási végzést adtak ki rá a gyermekei anyjával szemben – mint ismert, a gyerekei szeme láttára bántalmazta őt még a nyáron. A gyerekekre továbbra is közös felügyeleti joga marad a két szülőnek, ugyanakkor csak egy független harmadik fél bevonásával intézhetik a szülők közötti utaztatásukat. Bridges a három vádpont egyikében sem vallotta magát bűnösnek, ugyanakkor elfogadta a rá kiszabott büntetést, gyakorlatilag vádalkut kötött.

Bridgesnek jelenleg nincs szerződése, ugyanakkor ha aláírna valahová, a kollektív megállapodás értelmében az NBA büntetést szabhat ki rá, ami lehet eltiltás, pénzbüntetés vagy a ligából történő kizárás is, amiért nem vallotta magát bűnösnek. A liga egyik szóvivője annyit mondott csak erről, hogy továbbra is vizsgálják az esetet. A Hornets hasonlót írt a maga közleményében, folytatják az információgyűjtést, mielőtt megtennék a következő lépést. Mivel a Hornets még korábban minősítő ajánlatot tett a kiscsatárnak, bármilyen ajánlatot tarthatnak rá.

Tegnap beszámoltunk arról, hogy Kyrie Irving a maga módján felelősséget vállalt azért, hogy egy antiszemita filmet reklámozott, de Adam Silver úgy véli, hogy amit tett, az nem elegendő. Szerinte Irving meggondolatlan döntést hozott, amikor arról a mélyen sértő, antiszemita filmről tett közzé egy hivatkozást. Noha azt nagyra értékeli az NBA, hogy a Netsszel és a Rágalmazásellenes Ligával együttműködve hajlandó azért tenni, hogy csökkenjen az antiszemitizmus és a diszkrimináció, csalódott amiatt, hogy nem kért feltétlenül bocsánatot, és nem ítélte el azt az aljas és káros filmet, amit népszerűsített. A jövő héten személyesen is találkozni fog Irvinggel, és akkor meg fogják vitatni ezt a helyzetet.

Irving majdnem teljesen egyidejűleg Silver megnyilvánulásával a sajtó elé állt, ahol hangsúlyozta, hogy vállalja a felelősséget azért, hogy az általa népszerűsített filmben vannak megkérdőjelezhető és valótlan állítások is, de ahogyan korábban is mondta, ő nem hisz mindenben, amit az emberek megosztanak a közösségi médiában. Nem akart semmi rosszat, és nem is ő készítette ezt a dokumentumfilmet. Korábban is elmondta már, hogy miként érez, tiszteli az élet minden formáját, ez az álláspontja. Megkérdezték, hogy antiszemita-e, amire úgy felelt, hogy nem lehet az, ha tudja, hogy honnan jött – Irving nem tagadta egyértelműen, hogy antiszemita nézeteket vallana. Ehelyett kifakadt amiatt, hogy újra és újra ugyanazokat a kérdéseket teszik fel neki, és egy másik felvetésre azt ugyan elmondta, hogy nem tagadja a holokausztot, de továbbra sem kért bocsánatot.

Ezt követően kezdtek felgyorsulni az események. Irving sajtótájékoztatója után a Nets bejelentette, hogy minimum 5 meccsre szóló fizetés nélküli eltiltással büntetik a játékost, mert hiába volt erre több lehetősége, nem mondta ki egyértelműen, hogy nincs antiszemita meggyőződése. Mélyen felkavaró, hogy Irving annak ellenére sem utasította el az antiszemitizmust, hogy erre egyértelmű lehetősége adódott, ez szemben áll a Nets értékeivel, a csapatra káros ez a magatartás – ők azon az állásponton vannak, hogy az elfogadhatatlan, hogy a csapat kapcsolatba kerüljön az antiszemitizmussal. Irving eltiltása mindaddig érvényben marad, amíg nem tesz eleget egy sor objektív korrekciós intézkedésnek, amivel a magatartása káros hatásait kezelik, de minimum 5 meccsig.

Néhány órával ezután Irving Instagramon bocsánatot kért, és kifejtette, hogy mennyire sajnálja azt, hogy fájdalmat okozott a zsidó családoknak és közösségeknek. Korábban az érzelmei vezérelték, és azzal foglalkozott, hogy antiszemitának titulálták, noha arra kellett volna koncentrálnia, hogy abban a filmben tett gyűlöletkeltő megjegyzések megbántották a zsidó testvéreit. Szeretné tisztázni, hogy hol áll az antiszemitizmus elleni küzdelemben, és elnézést kér, amiért mindenféle kontextus nélkül osztotta meg azt a dokumentumfilmet, és nem emelte ki azt, hogy melyik gondolataival ért egyet, illetve melyekkel nem. Nem állt szándékában semmibe venni a holokauszttal kapcsolatos zsidó kultúrtörténetet, ahogyan a gyűlölködést sem akarja fenntartani.

Jake Fischer (Yahoo! Sports) értesülései szerint a Nets nem vette fel a kapcsolatot Quin Snyderrel a vezetőedzői posztjuk kapcsán, hiába lehetett erről is hallani Steve Nash távozása után. Sean Marks kizárólag Ime Udoka szerződtetésében gondolkodik, akivel már az előző hétvégén felvették a kapcsolatot.

Ugyancsak a Netshez kapcsolódó hír, hogy az előző két meccset is kihagyó Ben Simmons még legalább két találkozót kénytelen lesz kiülni térdfájdalmak miatt, mondta el Jacque Vaughn megbízott vezetőedző. Simmons így biztosan lemarad a Wizards és a Hornets elleni meccsről is, leghamarabb a Mavericks ellen térhet vissza. Vaughn azt is elmondta, hogy Seth Curry csak a back-to-back egyik felén fog pályára lépni, de nem döntöttek még arról, hogy a Wizards vagy a Hornets ellen adjanak neki lehetőséget.

Megsérült Gordon Hayward bal válla, emiatt mindenképpen ki kell hagynia a Hornets következő, Grizzlies elleni meccsét. Hayward státusza ezt követően day-to-day lesz. A Wizards jó hírt kapott, a bokasérülése miatt maródi Corey Kispert végre megkezdheti a szezont, bevethető lesz a Nets ellen.

A Clippers és a Thunder is 25,000 dolláros pénzbüntetést kapott, amiért nem frissítették időben a sérültlistájukat. A Clippers október 30-án azzal vétett, hogy előzetesen azt jelezték, hogy Brandon Boston Jr. és Moussa Diabate sem lesz bevethető G Ligás kötelezettség miatt, de végül mindketten játszottak a Pelicans ellen. A Thundernél november 1-én visszatért Josh Giddey, de erről nem adtak időben tájékoztatást. A liga az előző szezonban kezdte szigorúbban megítélni az ilyen eseteket, mivel a játékosok bevethetőségéről szóló információk befolyásolhatják a sportfogadási piacot is.

A tegnap hajnali eseményekhez kapcsolódik, hogy az NBA L2M jelentéséből kiderült, hogy Tyler Herro lépéshibát követett el a Kings ellen, amikor 1,8 másodperccel a vége előtt elsüllyesztette a meccset eldöntő triplát. Mike Brown már a meccs után is ezen az állásponton volt, és hangsúlyozta, hogy nagyszerű kosarasnak tartja Herro-t, de ettől még lépéshibát követett el, és ha ezt nem szajkózná, akkor nem is tenné a dolgát, mert az is a feladata, hogy kiálljon a saját játékosai mellett.

Újabb meccset vesztett el a Warriors, a Magictől is kikaptak, és az egymást követő negyedik vereségüknek köszönhetően 3-6-ra romlott a mérlegük, idegenben pedig 0-5-re állnak. Steve Kerr szerint magukat kell megmenteniük, mert senki más nem fogja kihúzni őket ebből a csávából, és itt az ideje annak, hogy kipróbáljanak valami újat, átalakítsák a rotációjukat. Lejátszottak már kilenc meccset, elég jól körvonalazódott az, hogy a jelenlegi kombinációk miként működnek. Mindenki lehetőséget fog kapni, mert vannak olyan játékosok, akik meghalnának azért, hogy pályára kerüljenek, nekik pedig meg kell találniuk azokat az összeállításokat, amik működnek. Hiába az övék a legjobb kezdő a ligában (24,1 pontot vernek másokra 100 labdabirtoklásra vetítve), nem csupán a kispadjukkal van gond, és nem a játékát kereső James Wiseman a problémáik egyetlen forrása, mert a védekezésük általánosságban nem működik. 46 büntetőt engedtek a Magicnek, ilyen körülmények között nagyon nehéz nyerni az NBA-ben, és ez nem kizárólag az újonnan érkezők és a fiatalok sara, mert amikor először belecserélt a kezdőbe az első negyedben, már a bónuszban voltak.

Draymond Green is egyetértett edzőjével, szerinte annak önmagában elegendőnek kellene lennie a győzelmükhöz, hogy Stephen Curry 39, Klay Thompson pedig 27 pontot dobott. A védekezésük a gond, és nem fog a fiatalokra mutogatni, ők sem tehetnek erről jobban, mint a veteránok: nekik is ugyanúgy a felelősségük, hogy megfeleljenek bizonyos elvárásoknak, de ők sem teszik ezt meg.

Szintén a ma hajnali eseményekhez tartozik, hogy Nikola Jokics 15 ponttal, 13 lepattanóval és 14 gólpasszal (valamint 10 eladott labdával) járult hozzá a Nuggets győzelméhez, amivel pályafutása 79. tripla-dupláját érte el. Ennek azért van jelentősége, mert a centerek közül így már egyedüli rekordtartó tripla-duplákban, Wilt Chamberlain rekordját adta át a múltnak. Jokics elmondta, hogy jó érzés, hogy ezen keresztül összevetik őt minden idők egyik legjobbjával, és ez az öröksége része lesz, amit majd maga után hagy. Jokics azt is kihangsúlyozta, hogy a csapattársai nélkül minderre nem lett volna képes, ez mindannyiuk sikere, és majd amikor ismét a kezébe akad ennek a meccsnek a labdája, akkor emlékezni akar arra, hogy kikkel is játszott annak idején.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus