Hírmorzsák 2023-01-23 (10:30)

Chris Paul remek játékkal tért vissza, Irving vezetésével nyert a GSW otthonában a Nets. A LAC győzni tudott Dallasban két sztárja játékára építve. Jokics még mindig sérült, MPJ öccse halálos balesetet okozott. James szerint az idei Lakers nem feladós fajta. Lillardöt megkérdezték, kell-e erősíteni a Portlandet. Middleton és Giannis holnap visszatérhet, Davis a hétvégén már játszhat, Ingram is alakul. Jonathan Isaac két és fél évet követően léphet pályára. Washingtont megtartaná a Hornets, Pöltl évi 20 milliós szerződést kaphat. Boston több, mint hatvan év után rendezne All-Start. 

Ma hajnalban remek játékkal tért vissza Chris Paul. A Suns karmestere hét meccset hagyott ki csípőproblémák miatt, a Grizzlies elleni rangadón viszont 38 percet vállalt, 22 ponttal, 11 gólpasszal és 6 lepattanóval járult hozzá a Phoenix győzelméhez. A Suns sikerének értékét növelte, hogy a régóta sérült Devin Booker mellett a betegséggel bajlódó Deandre Ayton sem állhatott a csapat rendelkezésére. A Suns a harmadik negyed elején már 72-43-ra vezetett, de a végén csak két ponttal nyert, Paul szerint vissza kell építeniük az önbizalmukat, mert korábban az utolsó 4-5 percben voltak igazán elemükben - Monty Williams vezetőedző így is elégedett volt, szerinte most a győzelem a legfontosabb. 

A meccshez kapcsolódik, hogy Dillon Brooks négy faultot és egy flagrantet is begyűjtött. A lefújás után a Grizzlies játékosa arról panaszkodott, hogy a játékvezetők folyamatosan kipécézik maguknak és egyszerűen nem hagyják, hogy kicsit is fizikálisabban játsszon. Csapattársa, Ziaire Williams közben beírta magát a történelemkönyvekbe: majdnem egész pályáról, egészen pontosan 79 láb távolságról szórt be egy kosarat a harmadik negyed végén – ez a franchise történetének legtávolabbi mezőnykosara. 

A Brooklyn Nets idegenben győzte le a Warriorst, köszönhetően Kyrie Irving klasszis játékának: a hátvéd 38 pontot, 9 gólpasszt és 7 lepattanót jegyzett, a végjátékban pedig Royce O’Neale-t találta meg üres helyzetben a hárompontosnál. Irving az utolsó másfél percben kétszer is túlerőlködte a játékot, elmondása szerint remekül védekezett rajta a GSW, fizikálissá tették számára a meccset, de a végén rá túl sok figyelem jutott, a társainak így több helye maradt - amikor meglátta üresen O’Neale-t, érezte, hogy neki kell passzolnia a labdát. 

A Clippers is idegenben gyűrte le a Dallast, köszönhetően elsősorban kiváló védekezésének. Luka Doncic ugyan eljutott 29 pontig, de mindössze 4 gólpasszt tudott kiosztani, a magas és erős mezőnyvédőkkel rendelkező Los Angeles megakadályozta, hogy szervezzen, a többiek pedig nem tudták úgy járatni a labdát, ahogy kellett volna. A Clippers a második félidőben 63 pontot termelt, Tyronn Lue vezetőedző rámutatott, hogy Kawhi Leonarddel és Paul George-dzsal teljesen más szinten játszik a csapat, míg Leonard szerint a második félidőben végre sikerült ráérezniük a saját ritmusukra. A Dallas mestere, Jason Kidd is elismerte, hogy a második félidőben a LAC volt a jobb, míg a Mavs szépen lassan leeresztett – Kidd arra is kitért, hogy mindössze 15/26-tal büntetőztek, ami már visszatérő probléma náluk, ezen dolgozniuk kell a jövőben. 

Nikola Jokics zsinórban második meccsét hagyta ki bal combhajlítójának sérülése miatt, a Nuggets pedig ismét kikapott, ráadásul hazai pályán a Thundertől. Michael Malone vezetőedző karanténban van, így David Adelman megbízott vezetőedző mondta el, hogy Jokics állapota szépen javul, hamarosan játszhat.

A Denver gondjait növelte, hogy másik kezdőjátékosuk, Michael Porter Jr. személyes okok miatt hagyta ki a mérkőzést. Porter egyik öccsét (nyolcan vannak testvérek – a szerk.), a Denver Egyetemen játszó, jelenleg ACL-szakadásból lábadozó Coban Portert vasárnap hajnalban tartóztatta le a rendőrség, miután a gyanú szerint nem az útviszonyoknak megfelelő vezetésével közúti balesetet okozott, amelyben a vétlen sofőr életét vesztette. A Nuggets közlése szerint MPJ semmilyen formában nem volt érintett a balesetben. 

Teljesen valószínűtlen győzelmet aratott a Lakers a Portland otthonában. A vendégek a második negyedet 32 (!) ponttal vesztették el, a nagyszünetben 25 pontos hátrányban álltak, a második félidőt viszont 75-41-re hozták és győztek. LeBron James azt mondta, hogy ilyenkor lehet választani: feladják a meccset és készülnek a következőre, vagy a második félidő elején megpróbálnak visszazárkózni. Ők idén nem a feladós fajtából valók, és ez a mentalitás nem is illik a Lakershez. Sok mindenen keresztülmentek idén, de tovább kell menniük, folyamatosan fejlődniük a végjátékokban, és úgy látja, hogy ezt meg is teszik, ráadásul a pálya mindkét oldalán. 

A félidőben egyébként Darvin Ham vezetőedző annyit mondott a csapatnak, hogy találják ki, mit kezdjenek a helyzettel, majd egyszerűen kiment az öltözőből. Ekkor lépett elő Patrick Beverley, aki annyit mondott a társainak, hogy tekerjék fel a vagányságmutatójukat, szedjék össze magukat, mert hihetetlenül szerencsések, hogy kosárlabdával keresnek pénzt, tarthatják el a családjukat és élhetnek olyan életet, amit csak nagyon kevesek. 

A vereség után Damian Lillardöt kérdezték arról, hogy nem kellene-e cserélnie az utóbbi kilenc meccséből hetet elbukó Blazersnek, hogy erősítsék a csapatot. A Portland vezére annyit mondott, hogy nyerni akar, ezt eddig sem titkolta, és mindent meg kell tenniük, ami szükséges ahhoz, hogy győztes csapatot építsenek. 

A mérkőzés krónikájához tartozik, hogy a Blazers-drukkerek folyamatosan éltették a tegnap 93. évében elhunyt Bill Schonely-t. A jellegzetes bariton hangjáról ismert kommentátor a gárda 1970-es alapítását követően 28 évig volt a Portland hazai meccseinek hangja - ő találta ki a mára már a csapat szlogenjévé váló „Rip City” kifejezést. Schonely 1998-as visszavonulása után a franchise nagykövete lett, és 2022-ig még néha visszatért egy-két mérkőzés kommentálására. 

A Bucks két sztárja, Khris Middleton és Giannis Antetokounmpo kedd hajnalban térhet vissza a Pistons ellen. Middleton a szezon első 20 meccsét csuklóműtét miatt hagyta ki, majd december 15-e óta a térdével bajlódott, míg a görög január 11-e óta nem lépett pályára, szintén térdgondok miatt. 

Mark Medina (NBA.com) megerősítette a korábbi értesüléseket, miszerint a december 16-a óta sérült Anthony Davis várhatóan január 28-án, a Celtics ellen tér majd vissza. A Lakers vezetőedzője, Darvin Ham szerint Davis fenomenálisan nézett ki egy kisebb edzőmeccsen, amin a stábtagok és a kevesebb percet kapó játékosok léptek pályára. 

Biztató hírek érkeztek Brandon Ingramről. A Pelicans csatára november 26-a óta maródi egy kellemetlen lábujjsérülés miatt, Willie Green vezetőedző viszont most elmondta, hogy vasárnap már 5-5 ellen játszott és nagyot lépett a visszatérés felé. 

Shams Charania (The Athletic) úgy tudja, hogy Jonathan Isaac közel két és fél év után kedd hajnalban a Celtics ellen térhet vissza az Orlando Magic színeiben. Az erőcsatár utoljára 2020. augusztus 2-án, még az orlandói buborékban játszott, amikor elszakította az ACL-jét a bal térdében, 2022 tavaszán pedig a combhajlítóját is meg kellett operálni. A csapat jelenlegi legjobban fizetett játékosa az elmúlt napokban három meccsen is játszott a G-Ligás Lakeland Magic színeiben, 17.7 perc alatt 15.8 pontot átlagolt – az Orlando egyébként szinte teljesen kicserélődött az utolsó NBA-meccse óta, csak Terrence Ross, Markelle Fultz és Mo Bamba maradt az akkori keretből. 

Tegnap írtunk róla, hogy a Hornets kiárusítani készül a veteránjait, ugyanakkor PJ Washingtont szeretnék megtartani. Marc Stein (Substack) szerint a szezon végén korlátozott szabadügynökké váló erőcsatár 15.4 pontos átlagával és remek dobásmutatóival meggyőzte a Charlotte-ot, hogy megtartsa – a 7.99 millió dolláros QO-t biztosan meg fogja kapni. Washington maradását segítheti, hogy csatárposzton Kelly Oubre Jr.-t vagy cserélik, vagy a szezon végén távozik, Jalen McDaniels korlátozás nélküli szabadügynök lesz, Miles Bridges helyzete pedig továbbra is bizonytalan a családon belüli erőszak vádja miatt. 

Szintén Marc Stein írt arról, hogy a ligában dolgozó forrásai szerint a Spurs osztrák centere, Jakob Pöltl nagyjából évi 20 millió dollárról induló új szerződést köthet nyáron. A magasember korlátozás nélküli szabadügynök lesz, ugyanakkor bizonytalan, hogy a Spurs mit szeretne vele kezdeni a mostani cserehatáridőnél – lehetséges, hogy megtartják és nyáron megpróbálnak vele új kontraktust kötni. 

A tavalyi bajnoki döntő „visszavágóját”, a Celtics-Warriors mérkőzést 2.4 millió követte a TNT-n, ami a legmagasabb szám az alapszakasz első napja óta, közölte a Warner Bros. 

Végül a Boston Celtics maradt, amely minden bizonnyal megpályázza a 2026-os All-Star Gálát. Ez azért érdekes, mert bár a Celtics alapítója, Walter A. Brown szervezte meg az első két gálát 1951-ben és 1952-ben, majd szintén Boston adott otthont az 1957-es és 1964-es rendezvénynek, ezt az elmúlt szűk 60 évben nem követte folytatás. Vagy a város, vagy a tulajdonosi kör nem érdeklődött a rendezés iránt, korábban a Boston Garden sem volt igazán alkalmas erre, máskor a csapat volt gyenge, így valahogy mindig elmaradt a jelentkezés. Most viszont a Celticsnél úgy érzik, hogy Jayson Tatum és Jaylen Brown révén három év múlva is két sztárral és jó csapattal rendelkeznek majd, a csarnokot is fejlesztették, ráadásul több nagy hotel nyílt mostanában a környéken, így összeálltak a csillagok. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus