Hírmorzsák 2023-01-28 (9:45)

Biztosan kihagyja a Dallas mai meccsét Luka Doncic. A Knicks több elsőköröst is felajánlott OG Anunobyért. James Dolan maximálisan elégedett Leon Rose ajánlatával. A Blazers négy évre 112 millió dollárt ajánlott Jerami Grantnek, aki nemet mondott erre. Megbüntették Steph Curryt és Joel Embiidet is. A Nuggets elcserélné Bones Hylandet. 3,7 millióért kelt el LeBron James meze. Újra Jokics-Embiid csatát hoz az MVP-harc?

Tyre Nichols halálától hangos az NBA: a péntek este napvilágra került videófelvételekről (amelyek látszik, hogy a rendőrség hogyan verte meg a letartóztatás során a fekete férfit, aki később belehalt sérüléseibe) többen is beszéltek az elmúlt egy nap során. Mivel Memphisben történt az eset, így Taylor Jenkinst, a Grizzlies vezetőedzőjét is kérdezték, ő azt mondta, hogy a meccsük előtt nem látta a felvételt, látott viszont egy interjút Nichols anyjával, és ettől ő is elsírta magát. Erik Spoelstra, a Miami vezetőedzője kérdés nélkül is azzal kezdte a sajtótájékoztatóját, hogy "ez őrület", de rengeteg játékos kifejezete együttérzését, és jó pár csapat is közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban, ezt a játéknapot ez a hír lengte körbe.

A Yahoo információi szerint a Portland Trail Blazers négy évre 112 millió dollárt ajánlott hosszabbításként Jerami Grantnek, de a játékos ezt visszautasította, öt évet és több pénzt szeretne, bár azzal nincs gondja, hogy maradjon Portlandben. Ha lejár a szerződése, akkor öt évre 233 millióért is aláírhat, bár ennyit biztosan nem fog kapni, de a 112 milliónál valóban érkezhet még kedvezőbb ajánlata.

Teljességgel elégedett a klubelnök Leon Rose munkájával James Dolan, a New York Knicks tulajdonosa. Mint mondta, egyértelműen arra számít, hogy a csapat idén bejut a rájátszásba, és úgy gondolja, hogy a végén a legtehetségesebb csapat nyeri a bajnokságot minden évben, Rose pedig az az ember, aki képes New Yorkba hozni a legtöbb tehetséget. Azt hozzátette, hogy régebben volt egy bizonyos időablak, amit meghatározott, de mára ez már nem olyan lényeges, a lényeg a folyamatos fejlődés, idén fontos cél az, hogy bent legyenek a rájátszásban, és a nagyobb cél pedig természetesen az, hogy folyamatos építkezéssel bajnokesélyes csapatot csináljanak. Azt is kiemelte, hogy ő nem szól bele a munkába, Rose és Tom Thibodeau vezetőedző úgy teszi a dolgát, ahogy jónak látja. Azt is hozzátette, hogy a belátható jövőben nem tervezi eladni a klubot, nem akar nyugdíjba vonulni.

A Knickshez kötődik az is, hogy decemberben állítólag több elsőkörös draftjogot is felajánlott a klub a Toronto Raptorsnak OG Anunobyért. A Raptors akkor nemet mondott az üzletre, de a ligában úgy számolnak, hogy ez a szál még nem halt el, várható egy újabb érdeklődés a New York részéről, és mivel a Torontónál lenne értelme a tankolásnak, nem elképzelhetetlen, hogy végül megegyeznek a felek

A Denver Nuggets állítólag elkezdte felmérni, hogy mit kaphatna egy cserében Bones Hylandért. A védekezésben nem túl hasznos pontgyárosnak elvileg nincs igazán jó kapcsolata Michael Malone vezetőedzővel, és nem is biztosak abban a klubnál, hogy igazán hasznos tud lenni ebben a keretben, inkább Bruce Brownnak adnának nagyobb szerepet/majd pénzt - szeretnének Hylandért egy draftjogot és egy védekezésben erős frontcourt-játékost kapni. A még csak 22 éves játékost 2021-ben draftolták, de azt még az a Tim Connelly intézte, aki ma már a Minnesotánál dolgozik, és a hírek szerint ő továbbra is bízik Hylandben. 

25 ezer dollárra büntette a liga Steph Curryt, mert a szerda esti, Memphis elleni meccs során a nézőtérre hajította a fogvédőjét. Curry Jordan Poole egy triplavállalása miatt dühöngött a szoros végjátékban, és ki is állították a jelenet miatt, most utólag még pénzbüntetést is kapott mellé.

Szintén 25 ezer dolláros büntetést kapott Joel Embiid, hivatalosan obszcén ünneplésért. A Philly centere a Nets ellen megnyert rangadó harmadik negyedében utánozta azt a jelzést, amit a WWE-harcos Shawn Michaels és Triple H tett népszerűvé - a Brooklyn részéről a sérült Kevin Durant azonnal ki is tweetelte, hogy az egy szemét húzás volt Embiidtől. 

Ha már pénz: 3,7 millió dollárért kelt el LeBron James meze, amit a 2013-as nagydöntő hetedik meccsén viselt. Az akkor a Miami Heat vezéreként bajnokságot nyerő sztár trikója így minden idők harmadik legdrágábban eladott meze lett Michel Jordan utolsó és Diego Maradona kézzel ütött gólja során viselt szerelése után.

Biztosan kihagyja a Jazz elleni, soron következő mérkőzést Luka Doncic. A Dallas sztárja a legutóbbi, Suns elleni siker során szenvedett bokasérülést, és bár a csapat állítása szerint az állapota day-to-day egy húzódással, de azt már pénteken bejelentette, hogy szombaton nem tud majd pályára lépni. Olyan meccset még nem nyert a Mavs a szezon során, amelyen ő nem játszott, bár a Phoenix ellenit akár így is értékelhetjük a gyakorlatban.

A végén pedig térjünk vissza a már megemlített Embiidhez: az ESPN világított rá, hogy ugyan a fogadóirodáknál továbbra is Nikola Jokics az MVP-díj fő esélyese Luka Doncic és Jayson Tatum előtt, de a csak negyedikként listázott Joel Embiid valójában megint legalább olyan közel van a szerb teljesítményéhez, mint az előző két szezonban, amikor Jokics nyert és Embiid lett a második. Jokics majdnem tripla-duplát átlagol, Embiid pedig jelenleg a liga pontkirályaként dolgozik, és bár Jokics egyedi passzkészsége miatt a Nuggets a liga legjobban támadó csapata, de a Philly is elit ezen a téren, és legalább annyira Embiid köré épül az egész rendszere, mint a Denvernek Jokics köré. Emellett védekezésben egyértelműen Embiid felé billen a mérleg nyelve, a Sixers a top5 környékén kopogtat miatta, a Nuggets csak középcsapat hátul, és a fontosabb mérőszámokban mindig Embiid a jobb: a 11. helyen áll az egy-egy elleni védekezésben (Jokics 123.), 9. ligaszinten pick-and-roll ellen (Jokics 48.), míg első számú védőként 26., Jokics pedig 75. Emellett a Nuggets ugyan vezeti Nyugatot, de a Sixers már keleti második és harmadik a ligában éppen a Denver mögött, tehát a csapatmérleg terén sincs nagy különbség. Az utóbbi hetekben Embiid és a Sixers feljebb kapcsolt, és bár Jokics és a Nuggets is csodálatos, de ha ebben a mederben haladnak tovább a dolgok, akkor ismét nagyon szoros lehet közöttük a verseny - főleg úgy, hogy egyébként a ligaelső Boston legjobbja, Jayson Tatum birtokolja az NBA legjobb RPM-mutatóját eddig, Luka Doncicot pedig csak a Dallas gyengébb mérlege löki kicsit hátrébb ebben a beszélgetésben.

Jokicsot és Embiidet egyébként éppen ma este 21 órától nézhetjük meg egymás ellen, hiszen a Nuggets Philadelphiába látogat.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus