Hírmorzsák 2023-01-29 (10:00)

Anthony Davis szerint elcsalták a Celtics-Lakers meccset, az egyik játékvezető beismerte a tévedést. LeBron James szerint ugyanúgy támadja a festéket, mint akik 10 büntető felett átlagolnak. Darvin Ham is sztárja védelmére kelt. Jaylen Brown szerint a játékosok döntötték el a meccset. Joel Embiid úgy érzi, hogy most játszik a legjobb csapatban. Embiid tiszteletlenségnek érzi, hogy kimaradt az AS-csapat kezdőjéből, de már hozzászokott ehhez. Myles Turner két évre 60 millióért hosszabbított a Pacersnél. Josh Hart és Jusuf Nurkic is vihető Portlandből. Továbbra is érdeklődik John Collins iránt a Pelicans. Trey Murphy III is mehet a zsákolóra. Pénzbüntetést kapott a Heat. PJ Dozier nem marad a Kingsnél.

Vitatott körülmények között ért véget a Celtics-Lakers összecsapás rendes játékideje, az utolsó másodpercben ugyanis Jayson Tatum faultolta a győzelemért dobó LeBron Jamest, de a játékvezetők sípja néma maradt. Az összecsapást végül hosszabbításban a Celtics nyert meg, és a meccs után a találkozó fő játékvezetője, Eric Lewis is elmondta az eset visszanézése után, hogy volt kontakt, faultot kellett volna fújni, ezt ugyanakkor nem látta a játékvezetői csapat. Patrick Beverley nagyon sajátosan próbált rávilágítani az elmulasztott fújásra, a pálya széléről odavitt egy kamerát a játékvezetőnek, hogy a saját szemével láthassa, mit kellett volna lefújni – ezt illetlen viselkedésnek ítélték meg, ezért kapott egy technikait.

Anthony Davis szerint egyértelmű volt a szabálytalanság, tisztán lehetett látni, és elfogadhatatlan ez a hiba. Biztos benne, hogy ennek nem lesz következménye a játékvezetők részéről, akik pocsékul vezették az egész meccset, és a végén elcsalták tőlük a győzelmet. Maga James is csalódottan nyilatkozott, mert úgy érzi, hogy ugyanolyan mértékben támadja a festéket, mint azok a játékosok, akik kétszámjegyű büntetőt dobhatnak meccsenként, de ő nem kapja meg azokat a fújásokat. Minden nap nézi a meccseket, és senki másnál nem látja azt, hogy ennyire ne kapnák meg a fújásokat.

Darvin Ham szerint egészen lenyűgöző, hogy a világ legjobb játékosa nem képes megkapni egyetlen fújást sem, ez nagyban megnehezíti a dolgukat. Az edző azt is elmondta, hogy sokszor azért nem kapja meg James a fújásokat, mert nem floppol és nem reklamál, hanem csak a befejezésre koncentrál, és amiért másokat jutalmaznak, azért őt büntetik. Nem egyedi ez az eset, Giannis Antetokounmpónál is ugyanezt látja, ahogyan korábban Shaquille O’Neal is hasonló cipőben járt, ők is fizikálisan játszanak/játszottak, miközben más játékosok a legkisebb értintéstől is elkezdenek nyafogni, és mégis ők azok, akik megkapják a fújásokat.

Jaylen Brown is értékelt: őrült meccs volt, és a felvételek alapján úgy tűnt, hogy talán elmulasztottak egy fújást a játékvezetők a végén, de ilyen az élet. Végül a játékosok döntötték el a meccset, ők is megcsináltak néhány nagy játékot, ahogyan az ellenfelük is, és úgy gondolja, hogy ez egy jó meccs volt, az elmúlt évek Celtics-Lakers összecsapásai közül talán a legjobb, és örül neki, hogy ők jöttek ki ebből győztesen.

Joel Embiid 47 pontos, 18 lepattanós, 5 gólpasszos teljesítménnyel vezette győzelemre a 76erst, noha az első félidőt követően még a Nuggets vezetett 15 ponttal. A meccs után elmondta, hogy véleménye szerint ez a legjobb és legmélyebb csapat, amiben eddig játszott az NBA-pályafutása során, de erre igazi választ majd a rájátszásban kapnak. Úgy érzi, hogy remekül összeillenek a csapat játékosai, vannak jó dobóik, jó védőik, egy James Hardenük, úgyhogy reális esélyük lehet a végső győzelemre is.

Embiid azt is elmondta, hogy kicsit tiszteletlenségnek tartja, hogy nem lesz kezdő az All-Star gála főmérkőzésén, de ehhez már hozzászokott az évek során, nem először tiszteletlenek vele szemben, de ez is csak arra motiválja, hogy még jobb legyen és megnyerje a bajnoki címet, mert talán ez az egyetlen dolog, amivel kivívhatja mindenki tiszteletét. Nem lepte meg a szavazás végeredménye, mert elég jól dokumentált az is, hogy nem annyira közkedvelt játékos. Nem tudja pontosan, hogy ez azért van-e, mert szeret trollkodni, vagy azért, mert egy seggfej, de önmagát adja, és ha ez nem tetszik az embereknek, akkor az nem az ő gondja. Arról is kérdezték Embiidet, hogy az mennyire motiválta, hogy az a Nikola Jokics állt vele szemben, aki az előző két évben megelőzte őt az MVP-szavazáson, de csak szépeket mondott róla, és a meccs után össze is ölelkezett a két center.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy Myles Turner a 2024/25-ös idény végéig összesen 60 millió dollárért szerződést hosszabbított a Pacersnél. A szerződéshosszabbítást nem éppen hétköznapi formában, ugyanakkor nagyon kreatívan oldották meg a felek, ugyanis újratárgyalták Turner jelenlegi szezonra szóló szerződését, és idén 18 millió helyett 35,1 milliót fog keresni, míg a következő két évben összesen 41 milliót – a szerződés 2 millió értékben bónuszokat is tartalmaz. A Pacers azért tehette ezt meg, mert jelentősen a fizetési sapka alatt vannak, és az újratárgyalás miatt az sem ütközik szabályokba, hogy a következő szezonra 40 százalékkal csökken a fizetése. Turner az előzetes várakozások szerint az egyik legkeresettebb center lett volna a nyári szabadügynökpiacon, a hosszabbítással viszont valószínűleg eldőlt, hogy marad Indianában, bár elméletben továbbra is cserélhető a deadline előtt. A jelenlegi CBA életbelépése óta ez mindössze a második eset, hogy egy játékos szerződését újratárgyalják, 2017 novemberében a 76ers járt el hasonlóan Robert Covingtonnal.

Jake Fischer (Yahoo! Sports) információi szerint a Trail Blazers annak ellenére sem fontolja meg Jerami Grant elcserélését, hogy a játékos visszautasította a csapat idő előtti hosszabbítási ajánlatát. Portlandben változatlanul az a cél, hogy megerősítsék a csapatot, és ennek érdekében elérhetővé tették Josh Hart és Jusuf Nurkic kettősét. Hart leginkább amiatt lehet elérhető, mert a nyáron kiléphet a szerződéséből, Nurkic viszont az elmúlt időszakban nincs jó formában, az előző hét meccsén csak átlag 22,4 játszott. Ide kapcsolódik, hogy ma hajnalban Hart és Nurkic sem játszott a Raptors ellen elveszett mérkőzésen, a wing a combhajlítójával bajlódik, a center vádlisérüléssel küzd.

Arról is Jake Fischer írt, hogy a Pelicans változatlanul érdeklődik John Collins iránt, ugyanakkor a Hawksnál akkor sem lesznek csalódottak, ha a magasember végül marad a csapatnál a cserehatáridő lejártával is. A Pelicans leginkább Devonte’ Graham, Jaxson Hayes és Naji Marshall szerződéseinek a felhasználásával próbálná megerősíteni a keretét.

A Pelicans dolgaival kapcsolatban általában jól értesült Andrew Lopez (ESPN) információi szerint Trey Murphy III meghívást kapott az All-Star gála zsákolóversenyére, vele lehet teljes a mezőny. Mint ismert, korábban már Shaedon Sharpe, KJ Martin és a G Ligában szereplő Mac McClung indulásáról is lehetett hallani.

Az NBA bejelentette, hogy 25,000 dolláros pénzbüntetést kapott a Heat, amiért nem megfelelően kezelték a sérültlistájukat. A Heat idén már másodszor kap hasonló okokból büntetést, ezúttal azért kerültek bajba, mert a Celtics elleni meccs előtt nem szerepelt a sérültlistán Jimmy Butler, a sztár viszont mégis kihagyta a meccset.

Lejárt a második 10 napos szerződése is PJ Doziernek a Kingsnél, a csapat pedig egyelőre úgy döntött, hogy nem tartják meg hosszabb távra, ehelyett inkább Deonte Burton kapott tőlük 10 napos megállapodást. A hosszú kihagyás után visszatérő Dozier négy meccs alatt összesen 10 perc lehetőséget kapott a Kingsnél, míg Burton eddig a csapat G Ligás partnerénél, a Stockton Kingsnél játszott.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus