Hírmorzsák 2023-01-31 (10:45)

Giannis Antetokounmpo és Damian Lillard a Hét Játékosa. Joe Mazzulla lesz az egyik edző az All-Star gálán. Russell Westbrook már a 10. az örökös gólpasszlistán. LeBron James ma esti játéka is kérdéses. Kyrie Irving Jamest méltatta. Luka Doncic folyamatosan a Pistons segédedzőjével szövegelt, 53 pontot dobott. 22 vesztes meccs után nyert ismét San Antonioban a Wizards. Myles Turner megkönnyebbült attól, hogy hosszabbíthatott a Pacersnél. O.G. Anunoby még legalább három meccset kihagy. A Raptors még nem döntött arról, hogy milyen irányba indul el a deadline előtt. Bizonytalan Nick Nurse jövője a Raptorsnál. A Bucks találkozhat Jae Crowderrel. A Mavericks nyitott Dorian Finney-Smith elcserélésére. Jaylen Nowell a nyáron távozhat a Timberwolvestól. Többen is vinnék Jalen McDanielst. A Kings érdeklődhet Matisse Thybulle iránt.

Kiosztották a Hét Játékosa elismeréseket, keleten Giannis Antetokounmpo, nyugaton Damian Lillard kapta a díjat. A Bucks kétszeres MVP-je 4-0-s héthez segítette a csapatát, és ezalatt 38,3 pontot, 12,8 lepattanót és 4,5 gólpasszt átlagolt, míg Trail Blazers sztárja átlagosan 42,3 ponttal, 4 lepattanóval és 7,7 gólpasszal járult hozzá csapata 2-1-es hetéhez. Keletről Bam Adebayo, Kyle Kuzma és Julius Randle merült még fel a díj kapcsán, míg nyugatról Anthony Edwards, Paul George, Kawhi Leonard és LeBron James kapott még jelölést.

Az NBA a február 5-ei állások alapján hirdeti ki, hogy a két konferenciából melyik edzők irányíthatják az All-Star csapatokat, de a 76ers ma hajnali vereségével eldőlt, hogy Giannis Antetokounmpo csapatát Joe Mazzulla és stábja irányíthatja majd, mivel biztosan vezetni fogják keletet a kiválasztás idején is. A nyugati kispadra még két edző pályázik, de ha ma este a Nuggets nyerni tud a Pelicans ellen, akkor azzal az is biztossá válik, hogy Michael Malone irányíthatja majd LeBron James csapatát a gálán, egy vereség esetén viszont még Taylor Jenkins utolérheti őt.

Komoly mérföldkőhöz érkezett Russell Westbrook a ma hajnali Nets-Lakers összecsapáson, a 10 kiosztott gólpasszának köszönhetően megelőzte a pályafutása során 8,966 gólpasszt kiosztó Gary Paytont az NBA öröklistáján, ezzel már az övé a 10. legtöbb gólpassz a liga történetében. A 8,972 gólpassznál járó Westbrook valószínűleg még egy helyet ugorhat előre ebben a szezonban, a kilencedik Isiah Thomas 9,061 gólpasszal fejezte be a pályafutását. Ugyanebben a rangsorban hamarosan LeBron James is bemutathat két előzést, az ötödik Mark Jacksontól hét, a negyedik Steve Nashtől nyolc gólpassz a lemaradása a 10,327 előkészítésnél járó Jamesnek, a harmadik hely elérése viszont kemény dió lesz neki, mert a szintén aktív Chris Paul foglalja el ezt a pozíciót. Kérdéses viszont, hogy erre mikor kerülhet sor, mert Darvin Ham elmondása alapján James elég komoly fájdalmakkal küzd, és a Knicks ellen is kérdéses a játéka.

Westbrook a gólpasszlistás helyezése kapcsán elmondta, hogy 15-20 évvel ezelőtt nem hitte volna el, ha valaki azt mondja neki, hogy az első 10 közé fog jutni az NBA gólpasszlistáján. Sosem álmodott arról, hogy ilyen magasságokig juthat, és egy lapon lehet az NBA legnagyobbjai közül néhánnyal, nagyon hálás azért a lehetőségért, hogy ennyi ideig játszhatott és eljuthatott idáig. Próbál változatlanul a legmagasabb szinten játszani, és semmit sem vesz garantáltnak.

Kyrie Irving a meccset bokafájdalmak miatt kihagyó LeBron Jamest méltatta, és elmondta, hogy egyáltalán nem lepi az meg, hogy 38 éves korában is képes ilyen dominánsan kosárlabdázni, mert amikor csapattársak voltak, már akkor is látta, hogy miként készíti fel magát minden egyes meccs előtt mentálisan, spirituálisan és érzelmileg. Nagyon nehéz LeBron Jamesnek lenni, mert minden tekintet rá szegeződik, de ezt kivételesen jól kezeli James. 18 évesen megkapta a liga kulcsait, és még 38 évesen is dominál, ami nem meglepő őt ismerve, de ettől még annyit kellene őt ünnepelni, amennyit csak lehetséges, és addig kell élvezni azt a showt, amit ő szolgáltat, amíg még lehet, mert már nem fog ez olyan sokáig tartani. Bármeddig is játszik James, élvezettel fogja őt követni, és sajnálja, hogy ezen az estén nem léphettek pályára egymás ellen, de ki tudja, hogy mit hoz még a szezon? (A két csapat már csak akkor játszik egymás ellen ebben a szezonban, ha bejutnak a döntőbe – a szerk.)

A Mavericks Luka Doncic 53 pontos teljesítményének köszönhetően 111-105-re nyerni tudott Detroitban, és a sztárnak arra is volt még energiája, hogy folyamatosan válaszolgasson a Pistons segédedzőjének, Jerome Allennek a szövegelésére. Doncic a meccs után elmondta, hogy Allen az első negyedtől kezdve folyamatosan szövegelt, és ha valaki így tesz, akkor arra ő válaszolni fog. Nem ismételné el, hogy mik hangoztak el közöttük, de nincs is problémája ezzel, ez is a kosárlabda része, és ez is jobb játékra sarkallta őt. Dwane Casey szerint ez az egész említésre sem méltó, nem történt semmi különleges. Sokkal rosszabbat is látott edzői pályafutása során, emlékszik még arra, hogy milyen volt az olyanok ellen meccselni, mint Gary Payton vagy Kevin Garnett. Ezzel együtt is tetszett neki, hogy mi történt, mert ettől ők is jobban teljesítettek, ők is magasabb szintre kapcsoltak. Szereti Doncic játékát, mert ég benne a versenyszellem, de az is tetszett neki, hogy miként reagáltak a saját játékosai erre.

Doncic pályafutása során ötödik alkalommal ért el legalább 50 pontot, amihez hasonlóra csak Rick Barry (7), Wilt Chamberlain (5) és LeBron James (5) volt képes a 24. születésnapja előtt.

A Wizards 127-106-ra nyerni tudott a Spurs otthonában, ami azért nagy szó, mert ezt megelőzően utoljára 1999. december 11-én tudtak San Antonioban meccset nyerni, 22 meccsből álló vereségsorozatot szakítottak meg. A Wizards egyébként is jó formában van mostanában, sorozatban a hatodik győzelmüket könyvelhették el, 2015 óta ez a leghosszabb győzelmi sorozatuk.

Myles Turner tegnap hivatalosan is aláírta az új szerződését a Pacersnél, és ezzel kapcsolatban elmondta, hogy nagyon megkönnyebbült emiatt. Szinte az egész pályafutása során állandó szereplője volt a cserepletykáknak, de ő csak egy dolgot akart, Indianapolisban maradni. Rick Carlisle arról beszélt, hogy az edzői stáb nagyon várta már azt a napot, amikor Turner hosszabbít, mert azóta, hogy visszakerült a természetes posztjára, vagyis centerbe, elképesztő dolgokat mutat. A Pacers elméletileg ezzel együtt is elcserélhetné Turnert a deadline előtt, de Carlisle hangsúlyozta, hogy a hosszabbítás ténylegesen azt jelenti, hogy a center marad a csapatnál.

A csuklósérüléssel bajlódó O.G. Anunoby ma hajnalban nem léphetett pályára a Suns ellen, és a Raptors bejelentése alapján ki fogja hagyni a csapat idegenbeli túrájának a hátralévő részét, vagyis minimum három meccsről lemarad még. A Raptors nyugati túrája Memphisben ér véget vasárnap este, és Anunoby állapotát azt követően vizsgálják felül, hogy visszatértek Torontóba.

Shams Charania (The Athletic) egy hosszabb cikkben gyűjtötte össze az aktuális cserepletykákat, az alábbiakban ezek közül szemezgettünk. Ebben a cikkben kiemelt szerepet kapott a Raptors, akik azt a tájékoztatást adták a többi csapatnak, hogy közevetlenül a deadline előtt döntenek csak arról, hogy vásárlók vagy eladók lesznek a piacon. A szakíró értesülései szerit leginkább Gary Trent Jr. és Fred VanVleet kerülhet eladósorba, amennyiben erre mozdul el a csapat, a legnagyobb érdeklődést ugyanakkor O.G. Anunoby generálhatja, akiért a Knicks korábban már több első körös draftjogot ajánlott, de többek között a Suns is vinné őt. Charania arra is kitért, hogy bizonytalan lehet Nick Nurse jövője a csapatnál. Az edző jelenlegi szerződése a 2023/24-es idény végéig szól, és egyelőre nem merült fel ennek a meghosszabbítása, mivel a Raptorsnál többen is úgy gondolják, hogy az idei gyengébb szereplés miatt az edző a felelős.

A Suns engedélyt adott a Bucksnak, hogy találkozzanak Jae Crowderrel személyesen is. Charania értesülései szerint ilyen engedélyt más csapat nem kapott, egyelőre a Hawksnak és a Heatnek sem tették ezt lehetővé. A Bucks a hírek szerint Jordan Nwora, Serge Ibaka és George Hill játékjogát, illetve második körös draftjogokat kínál a Suns kosarasáért.

A kerete megerősítésén dolgozó Mavericks nyitott Dorian Finney-Smith elcserélésére. Finney-Smith a 4 éves, 55 milliós szerződése első évében jár, és ha a Mavericks tető alá tud hozni egy komolyabb cserét, akkor szinte biztos, hogy fel kell adni őt. Dallasban ezzel együtt is komoly értékként tekintenek rá, és eddig leginkább a Jazz érdeklődéséről lehetett hallani.

Jaylen Nowell több cserepletykába is bekerült, ugyanakkor egyes csapatok azért várhatnak ki vele kapcsolatban, mert a játékos a nyáron szabadon igazolható lesz és valószínűleg távozni is fog a Timberwolvestól. Minneapolisban korábban felmerült, hogy idő előtt meghosszabbítanák Nowell szerződését, ugyanakkor az álláspontok nagyon messze vannak egymástól.

Nagy az érdeklődés Jalen McDaniels iránt, a Pacers, a Spurs, a Raptors és a Jazz is szemet vetett a Hornets wingjére, ugyanakkor a Raptorst leszámítva a másik három csapat nyáron is reális eséllyel indulhat a megszerzéséért, mert valószínűleg lesz sapka alatti helyük, McDaniels pedig szabadügynök lesz. A Hornets eközben Mason Plumlee és Kelly Oubre Jr. esetleges elcseréléséről is folytatott már tárgyalásokat, akik szintén a szerződésük utolsó évében járnak.

Marc Stein (Substack) információi szerint a Kings védekezésorientált winget szerezne a deadline előtt, és az egyik kiszemeltjük Matisse Thybulle. Stein arról is írt, hogy nem valószínű, hogy a Kings kivásárolja Richaun Holmest, amennyiben nem cserélik el, mert nem fognak tudni megegyezni a felek.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus