Hírmorzsák 2023-04-01 (11:00)

Megvan az új kollektív szerződés, 7 évre állapodott meg az NBA és az NBPA: megmarad a one-and-done szabály, jobban büntetik a luxusadós csapatokat, meccsszámhoz kötik majd a díjakat, lesz szezonközi torna. Nick Nurse a nyáron elgondolkodik a jövőjéről. Paul Geroge a rájátszás elejéről is lemaradhat. Anthony Davist egy bokasérülés sem tudta megállítani. Naz Reid 6 hetet hagy ki, ketten is pénzbüntetést kaptak a Timberwolvesnál. LaMarcus Aldridge másodszor is visszavonul. Jaylen Brown és Jrue Holiday is bónuszt kap.

Magyar idő szerint ma reggel 6:00-ig léphetett ki a jelenlegi kollektív szerződésből a liga és a játékosok szakszervezete is, ugyanakkor annyira közel álltak a felek a megegyezéshez, hogy még egyszer utoljára kitolták ennek a határidejét. A megállapodásra ezt követően már valóban nem kellet sokat várni, néhány órával később ezt be is jelentették a felek, bár részleteket nem közöltek.

Adrian Wojnarowski (ESPN) információi szerint az új CBA a 2023/24-es idénytől lép életbe, és onnantól kezdve 7 évre szól, de az utolsó év előtt mindkét félnek kilépési záradéka lesz – ez ugyanígy volt a mostani kollektív szerződésnél is. Az egyezkedések során elvetették annak az ötletét, hogy csökkentsék az NBA-be érkező játékosok alsó korhatárát, vagyis továbbra is életben marad a one-and-done szabály, középiskola után még egy évet játszaniuk kell a játékosoknak, mire bejelentkezhetnek a draftra. Ezt az NBA szerette volna keresztülvinni, de az NBPA ellenezte, különösen a veterán játékosok, akik attól tartottak, hogy így elveszíthetnék a helyüket a ligában.

A liga szigorításokat vezet be a luxusadót jelentősen átlépő csapatokkal szemben, bevezetnek egy második apront is, amit 17,5 millió dollárral a luxusadó határa fölött húznak meg, és akik ezt átlépik, nem használhatják fel az adófizető csapatok MLE-jét sem. A sztárok pihentetése ellen azzal kíván tenni a liga, hogy a szezonvégi díjaknál kritérium lesz az, hogy egy játékos legalább 65 meccsen pályára lépjen, ez vonatkozik többek között az MVP-díjra és az All-NBA csapatokra is – itt lesznek egyéb kikötések is, amik egyelőre nem ismertek. A következő idénytől lesz szezonközi torna is, aminek a meccsei ugyanúgy beleszámítanak az alapszakasz küzdelmeibe is, és az első kör után nyolc csapat kieséses formában küzd majd meg egymással, és valamikor decemberben semleges helyszínen – valószínűleg Las Vegasban – rendezik majd meg a négyesdöntőt. A torna két döntőse 83 meccset fog játszani az alapszakaszban, és a győztes fél pénzdíjazást fog kapni.

Azon játékosok, akiknek eddig legfeljebb az előző fizetésük 120 százalékát adhatta a csapata szerződéshosszabbításkor, innentől kezdve 140 akár az előző fizetésük 140 százalékáért is hosszabbíthatnak. Például Jaylen Brown a jelenlegi CBA szerint 4 évre 165 millió dollárért hosszabbíthatna Bostonban, de az új szabályozás értelmében 4 évre 189 milliót is kaphat. Szintén a szerződések témaköréhez kapcsolódik, hogy az eddigi kettő helyett három two-way játékost foglalkoztathat egyszerre egy csapat.

Azt már Shams Charania (The Athletic) írta meg, hogy a szezonközi tornát megnyerő csapatból minden játékos 500,000 dollárt kaphat. Szintén Charania jelentette azt is, hogy a doppingvizsgálatok során egyáltalán nem fognak már marihuánára tesztelni – az előző CBA értelmében még ez is tiltólistán volt, de az elmúlt években már nem teszteltek erre.

Nick Nurse arról beszélt a Raptors ma hajnali, 76ers elleni meccse előtt, hogy a szezont követően le fog ülni és pár hetet rászán arra, hogy megvizsgálja, hol áll jelenleg az életében. Egy nagyon komplikált szezon végéhez közelednek, az idény elején több játékosuk is komoly sérülésekkel küzdött, majd a cserehatáridő körüli hercehurcán is túl kellett tenniük magukat, ahol 1000 pletykából 999 érintette őket. Meg kell néznie a szezon után, hogy ő hol van, hogy a csapattal milyen a kapcsolata, elvégre 10 éve van már itt (előbb segédedzőként dolgozott Torontóban – a szerk.), és ez egy nagyszerű időszak volt, talán egy csapat sem szerzett több győzelmet ezalatt, mint ők, bár ebben azért nem biztos, de abban igen, hogy sok nagyszerű szezonjuk volt.

Jelenleg csak arra koncentrál, hogy ez a szezonjuk minél tovább tartson, ennek a csapatnak szüksége van arra, hogy tapasztalatot szerezzen a rájátszásban. Megpróbálnak egy-két helyet javítani a hátralévő meccseiken, és utána szeretné látni, hogy mire képesek egy párharcban a rájátszásban. Nurse-t az elmondottak után megkérdezték arról, hogy ezzel a távozását kívánja-e előrevetíteni, de erre egy nem volt a válasza, csak erre az állásra koncentrál, majd megjegyezte, hogy 10 év azért tényleg nem rövid idő, és ennyi után nem árthat meg, ha visszatekint erre az ember.

Shams Charania értesülései szerint a Clippers úgy számol, hogy nem csupán az alapszakasz hátralévő részét hagyja ki Paul George, de könnyen lehet, hogy a rájátszás első körét is. Reálisan nézve valamikor a második körben térhet vissza a térdsérüléssel küzdő játékos, de az sem kizárt, hogy csak a konferenciadöntőre, már amennyiben eljut odáig a Clippers.

Anthony Davis 38 pontot dobva vezette győzelemre a Lakerst, ezzel a szezon során először pozitív mérleggel állnak az aranysárga-lilák. A Timberwolves elleni meccs során átmenetileg aggóhatott Darvin Ham, mivel a harmadik negyed közepén Davis rálépett Wenyen Gabriel lábára, és ettől kifordult a bokája, de folytatta a játékot, és egymaga 17 pontot dobott a negyedik negyedben. Davis a meccs után elmondta, hogy nem is volt kérdés, hogy pályán marad, szorosabbra húzta a cipőfűzőjét, és az adrenalin elvitte őt a meccs végéig. A folytatásban is rendben lesz, ott lesz a pályán a Rockets elleni következő meccsükön is.

Adrian Wojnarowski írta meg, hogy Naz Reid hamarosan műtéten esik át a csuklótörése miatt, és ezt követően 6 hetes kihagyás vár rá. Reid a Suns ellen sérült meg, és ugyanezen mérkőzéshez kapcsolódik, hogy a lefújás után Rudy Gobert és Chris Finch is élesen kritizálta a játékvezetőket, ezért előbbi 25,000, utóbbi 15,000 dolláros pénzbüntetést kapott a ligától.

LaMarcus Aldridge bejelentette, hogy abbahagyja a profi kosárlabdázást, másodszor is visszavonul. Mint ismert, a veterán erőcsatár először szívproblémák miatt hagyta abba a játékot, de az előző szezonra visszatért és játszott 47 meccset a Netsben, nyár óta viszont nem talált magának csapatot. Aldridge a közleményében Tom Brady-t idézte, miszerint minden játékosnak egyetlen nagy, érzelgős visszavonulás jár, úgyhogy csak annyit mondana, hogy hálás azokért az emlékekért, amiket a pályafutása során szerzett, és hálás a családjának és a barátainak is, hogy elkísérték ezen az úton. Aldridge 16 szezon alatt 1076 meccsen játszott a Trail Blazers, a Spurs és a Nets színeiben, pályafutása során 19,1 pontot és 8,1 lepattanót átlagolt, hétszer volt All-Star és ötször került be valamelyik All-NBA csapatba.

Bobby Marks (ESPN) hívta fel arra a figyelmet, hogy Jaylen Brown komoly bónuszt kap, mivel a szerződésében szerepelt egy kikötés a lejátszott meccsekre, és egy másik arra is, hogy ha elér egy bizonyos meccsszámot és All-Star is lesz, és ezek miatt kicsit több mint 2 millió dollárral gazdagodott – Brown a 65. lejátszott meccsét érte el a minap. Jrue Holiday átlépte a 2,000 játékperces határt a szezon során, ezért 331,000 dolláros bónusz üti markát.

A mai első Hírmorzsákat ide kattintva olvashatjátok! :)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus