Hírmorzsák 2023-04-26 (10:30)

Paolo Banchero az Év Újonca. Hivatalos Ime Udoka kinevezése Houstonban. De’Aaron Fox játszani tervez a Warriors ellen. Régen látott nézettségi adatokat hozott a Warriors és a Kings negyedik összecsapása. A Celtics levette a lábát a gázpedálról. Nuggets-Suns párharcot rendeznek a második körben, Nikola Jokics szerint a Suns a favorit a bajnoki címre. Kevin Durant addig akar játszani, amíg csak képes erre. Giannis Antetokounmpo infúziós kezelést kapott a Heat elleni negyedik meccs után. Otto Porter Jr. lehívta a játékosopcióját. Két segédedzőt is elenged a Jazz.

Az NBA kihirdette, hogy Paolo Banchero nyerte el a Wilt Chamberlain Év Újonca díjat. A Magic tehetsége 72 meccsen 20 pontot, 6,9 lepattanót és 3,7 gólpasszt átlagolt, és nagy fölénnyel nyerte el a díjat, a 100 szavazó közül 98 őt tette az első helyre, így összesen 494 pontot gyűjtött be. Mögötte Jalen Williams zárt a második helyen 241 ponttal, míg a dobogó alsó fokára Walker Kessler állhatott fel, ő 114 pontot gyűjtött össze, és a maradék két első helyes szavazatot is ő kapta. Banchero a díj kihirdetése után arról beszélt, hogy mikben szeretne fejlődni, a következő szezonra kiegyensúlyozottabb és veszélyesebb triplázóvá akar válni, mivel idén is voltak olyan időszakok, amikor kimondottan jól dobott, de hiányzott belőle a kiegyensúlyozottság. Szeretné növelni a hatótávolságát, emellett a lehető legjobb formában akar megérkezni a második szezonjára – idén sem volt rossz fizikai állapotban, de szintet akar lépni ebben is.

Beigazolódtak azok a sajtóértesülések, hogy Ime Udoka lesz a Rockets következő vezetőedzője, a csapat is bejelentette a szakember kinevezését. Rafael Stone közleményben köszöntötte az új vezetőedzőt, és hangsúlyozta, hogy pont olyan karakterjegyeket kerestek, mint amilyennel ő rendelkezik. Udoka intelligenciája, lendülete és keménysége győzte meg őket arról, hogy vele tervezik a csapatuk építésének a következő fázisát, és a végső céljuk, hogy bajnoki címet szerezzenek. Abban a megtiszteltetésben részesültek, hogy több kiváló jelölttel is beszélgethettek, de úgy érezték, hogy Udoka víziója van leginkább összhangban azokkal a célokkal, amiket a Fertitta-család és ő maga is el akar érni a csapattal.

De’Aaron Fox kontakt nélküli edzésmunkát végzett tegnap, majd ezt követően kijelentette, hogy játszani fog az ötödik meccsen, és itt ki is lehet tenni a pontot, mert nincs semmilyen „ha”, „és” vagy „de”. Most ott tart, hogy próbálja megszokni az ujja jelenlegi állapotát, hogy azzal együtt is tudjon dobni. Az előző meccs óta elkezdett csökkenni a fájdalom az ujjában, és úgy érzi, hogy képes lesz normálisan dobni, rendben lesz a meccsre. A labda leütésével és passzolásával eddig sem volt gondja, egyedül az volt számára a kérdés, hogy képes-e dobni is. Mike Brown azért élét vette Fox azon kijelentésének, hogy biztosan játszani fog, mert ez egy közös döntés lesz, amibe a játékos mellett neki, az egészségügyi stábnak és az orvosoknak is ugyanúgy lesz beleszólása.

A Warriors és a Kings negyedik meccséhez kapcsolódik, hogy az ABC közvetítését átlagosan 7,52 millió néző követte az Egyesült Államokban, és egy ponton 10,406 millióan is nézték a meccset. Ezt megelőzően 2002-ben fordult elő utoljára, hogy egy első körös párharc ennyi nézőt szögezzen a képernyők elé, akkor a Lakers és a Trail Blazers párharca váltotta ki a figyelmet.

Ma hajnalban a Nuggets és a Suns is lezárta a párharcát, ezzel a Timberwolves és a Clippers rájátszása is befejeződött, ugyanakkor a Hawks nyerni tudott Bostonban, így már csak 3-2-re vezet a Celtics. Jaylen Brown szerint hatalmas lehetőség előtt álltak, a meccset nagyrészt irányították is, viszont a negyedik negyedben Trae Young pokoli jó teljesítményt nyújtott. Brownt arról is kérdezték, hogy a Celtics talán idő előtt levette a lábát a gázpedálról, és nem ellenkezett ezzel a felvetéssel, mert valóban hoztak buta döntéseket, faultokat ütöttek be, és megadták a Hawksnak a lehetőséget, hogy belelendüljenek. A Hawksnál a meccsnyerő dobást is jegyző Young azt mondta el, hogy megígérte az eltiltását töltő Dejounte Murray-nek, hogy játszhat még ebben a rájátszásban, és az öltözőbe érve is az volt az első dolga, hogy felhívja őt, és felszólította őt, hogy álljon készen a következő meccsre.

Michael Malone a Nuggets továbbjutása kapcsán elmondta, hogy nem érdekli az, ha első vagy nyolcadik kiemelt csapatot győznek le egy párharcban, mert mindenképpen nehéz azt kivitelezni, és éppen ezért nagyon büszke a játékosaira. Az első negyedben úgy kezdtek, mintha az alapszakaszban játszanának egy meccset, viszont ekkor előlépett Jamal Murray és a kispad is, és ettől beindult a csapatjáték is, illetve a közönség is feljebb kapcsolt. Murray megjegyezte, hogy általában jók abban, ha hátrányból kell küzdeniük, ugyanakkor nem akarnak ilyen helyzetekbe kerülni a rájátszásban, ezért akkor is agresszívan léptek fel, amikor nem estek a dobásaik, és amikor nem is olyan dobásokat tudtak elvállalni, amilyet akartak. Szükségük van arra, hogy tudjanak a védekezésükre is támaszkodni, és képesek legyenek megállítani az ellenfél támadásait.

Nikola Jokicsot már a következő ellenfélről kérdezték, ugyanis az is eldőlt, hogy Nuggets-Suns párharcot rendeznek a második körben. A kétszeres MVP szerint talán a Suns a legnagyobb favorit a bajnoki címre, elképesztő játékosaik vannak és egy remek edzőjük. Chris Paul talán a legjobb játékszervező, Devin Booker és Kevin Durant is szupersztár, mindketten a legszűkebb elithez tartoznak. És akkor ott van Deandre Ayton is, akit személy szerint nagyon nagyra értékel, főleg annak fényében, hogy jelenleg milyen státuszt tölt be a csapatában – többen is előtte vannak a hierarchiában, de mégis hozzá tud tenni a Suns játékához.

A Suns Devin Booker 47 pontos, 10 gólpasszos teljesítményére építve tudta lezárni a Clippers elleni párharcot, és Kevin Durant szerint spirituális élmény volt a csapattársát nézni. Nagyon sokat jelent a csapat számára, hogy mekkora hatással van a mérkőzésekre, elképesztő volt őt figyelni, és részese lenni ennek a teljesítménynek. A Suns így is majdnem elszórakozta a meccs végét, és Booker szerint ez kiváló lecke volt a számukra, olyan erősen kell lezárniuk a meccseket, amennyire csak lehetséges, egészen az utolsó másodpercig játszaniuk kell.

Durant még a meccset megelőzően adott interjút Logan Murdocknak (The Ringer), amiben kifejtette, hogy addig akar játszani, amíg képes erre. Egy bajnoki cím nagyszerű érzés, de az számít igazán, hogy az mit jelent neki egyénileg: az a célja, hogy egy városért, a csapattársaiért és egy franchiseért nyerjen. Egy gyűrűtől nem fog rá nagyobb figyelem irányulni, és ez az egész nem is róla szól, azt akarja, hogy másokkal közösen érjen el sikereket, és néz elébe annak az útnak, amit a társaival megtehet. Azzal is megbékélt, hogy már a negyedik csapatánál játszik, elvégre gyerekkora óta nomád életmódot folytat, szinte minden évben másik iskolába járt. Egy évig Texasban járt iskolába, majd költözött, ami után egy évig Seattle-ben volt iskolás, majd megint költözött. Úgy érzi, hogy neki az a célja emberként a Földön, hogy annak minden részét felfedezze.

Giannis Antetokounmpo nem állt a sajtó rendelkezésére a Heat elleni negyedik meccs után, és Shams Charania (The Athletic) értesülései szerint ez azért volt, mert a Bucks sztárja annyira kimerült, hogy infúziós kezelést kellett kapnia. Mint ismert, Antetokounmpo még az első meccsen sérült meg, ami után ezen a találkozón tért vissza, és a köztes időben edzeni is alig tudott.

Otto Porter Jr. szezonja rosszul sikerült, különböző okokból mindössze 8 meccsen lépett pályára az idény során, és januárban meg is kellett műteni a lábfejét, ezért nem meglepő, hogy lehívta a 6,3 millió dolláros játékosopcióját a következő szezonra a Raptorsnál.

Tony Jones (The Athletic) információi szerint a Jazz két segédedzőjétől is megválik, Will Hardy a továbbiakban nem tart igényt Alex Jensen és Irv Roland szolgálataira sem.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus