Hírmorzsák 2023-05-08 (9:30)

Nikola Jokics és Mat Ishbia egymásra talált a Suns-Nuggets meccs közben. James Harden dobásával nyert a 76ers, akinek különleges vendége volt a meccsen. A Celticsnél nem tartják hibának, hogy nem kértek időt az utolsó dobásaik előtt. Kétséges Immanuel Quickley játéka a Heat elleni negyedik meccsen. Andre Iguodala a héten edzésbe állhat. A következő napokban kihirdetik az alapszakasz legjobb ötöseit. David Adelman interjúra megy a Raptorshoz. Erős kerete lehet Ausztráliának a világbajnokságon. 26 éves korában elhunyt Nick Gilbert, Dan Gilbert fia.

A Suns kiegyenlített a Nuggets ellen, viszont nem csupán a pályán, hanem amellett is történt egy érdekes esemény. A második negyed hajrájában Jamal Murray és Josh Okogie is a vonalon kívülre került, amikor egy szabad labdáért mentek, a játékszer viszont Mat Ishbia kezében kötött ki. Nikola Jokics megpróbálta azt elvenni tőle, de a csapattulajdonosnak nem akaródzott odaadni azt, és ebből egy kisebb lökdösődés alakult ki – az eset után Jokics technikait kapott, folytathatta a játékot. A meccset vezető Tony Brothers szerint ez volt a megfelelő döntés, mert nem az történt, hogy Jokics odarohant és megütött valakit, viszont volt némi kontakt, úgyhogy azért járt a technikai. Az NBA első körben nem reagált az esetre, ugyanakkor elképzelhető, hogy Jokics esetleg pénzbüntetést vagy eltiltást kap az eset miatt.

Jokics a meccs után elmondta, hogy ő csak a labdát szerette volna visszakapni, hogy öt a négy ellen támadhassanak, amíg Okogie a pályán kívül volt, és Brothers azt mondta neki, hogy azért kapta a büntetését, mert lekönyökölt egy szurkolót. Az esetet ugyanakkor a másik fél kezdte, ő ért hozzá először, ő tette rá a kezét, és akkor felmerül a kérdés: az NBA nem akarja megvédeni egy játékosát egy szurkolóval szemben? Tudja, hogy kicsoda a másik fél, de ebben az esetben csak egy Suns-szurkoló volt, és egyetlen szurkoló sem befolyásolhatja azzal a meccset, hogy magánál tartja a labdát. Michael Malone kiállt a kétszeres MVP mellett, szerint őrület, hogy még Jokics kapott technikait az eset után, mert ő csak a labdát akarta, és valami szurkoló úgy szorongatta azt, mintha ő is a meccs részese akarna lenni, és az sem érdekli, hogy a Suns tulajdonosáról van szó.

James Harden meccsnyerő dobásával egyenlített a 76ers a Celtics elleni párharcban, és a hátvéd elmondta ezt követően, hogy amikor úton volt a meccsre, Doc Rivers küldött neki egy gospel dalt. Noha 7 perc hosszú volt, úgy döntött, hogy végighallgatja, és ezt követően azon gondolkodott, hogy biztos van valami pozitív varázsa ennek a dalnak, és ő is úgy akar érezni, mint amiről az szólt, és úgy tűnik, hogy ez működött. Joel Embiid szerint csapattársának minden este ezt kell csinálnia, nem szabad semmi másra gondolnia. Nem azt várják tőle, hogy csak szimplán sokat dobjon rá, hanem azt, hogy agresszív legyen, támadja a gyűrűt és találja meg a társait is, és ezen az estén fantasztikus volt.

Harden azt is elmondta, hogy más is motiválta őt ezen a meccsen, ugyanis volt egy különleges vendége a lelátón, John Hao. A 20 éves fiatalember azt követően barátkozott össze a 76ers hátvédjével, hogy túlélt egy lövöldözést, ami a Michigan State-en történt. Harden a találkozó után nekiajándékozta a meccsen viselt cipőjét, dedikálta neki, majd később a közösségi oldalán azt írta, hogy várja vissza őt és a családját a hatodik meccsre is.

A Celticsnek Harden dobása után volt még egy támadása, ugyanakkor Joe Mazzulla nem kért időt, ahogyan a rendes játékidő végén is hasonlóan döntött. Jayson Tatum a hosszabbítás végén kiadta a kezéből a labdát, viszont túlságosan is későn jutott az el Marcus Smarthoz, aki időn túl eresztette el a potenciális meccsnyerő triplát. Tatum erről annyit mondott, hogy bízik a társaiban, hogy a megfelelő döntéseket hozzák meg, ugyanakkor a hosszabbítás végén egy másodperccel előbb kellett volna passzolnia. Ami a rendes játékidő végét illeti, szerinte jó helyzetet alakítottak ki. Néha a labda a gyűrűben köt ki, néha nem, ugyanakkor egy olyan maggal rendelkeznek, amelynek minden tagja tudja, hogy hogyan kell játszani, különösen az ilyen szituációkban, egyszerűen csak nem alakulhat mindig minden úgy, ahogy szeretnék.

A Knicks sérültlistája alapján kétséges Immanuel Quickley játéka a Heat elleni negyedik meccsen, miután bokaficam hátráltatja őt. Tom Thibodeau tegnap elmondta, hogy a játékos státusza day-to-day, és majd meglátják, hogy hétfőn miként érzi magát a játékos.

A Warriors bejelentette, hogy a csuklótöréséből felépülőben lévő Andre Iguodala valamikor a héten elkezdheti az intenzívebb edzésmunkát, és hamarosan ismét a társaival készülhet. A veterán wing legutóbb március 13-án lépett pályára, különböző sérülések miatt mindössze 8 meccsen játszott az alapszakaszban.

Az NBA bejelentette, hogy a következő napokban több elismerést is kihirdetnek. Ma este (magyar idő szerint holnap hajnalban) kihirdetik az Év Újoncötöseit, kedd este az Év Védőötöseit, szerda este pedig az All-NBA csapatokat. Csütörtökön este az is kiderül, hogy ki nyeri idén az Év Csapattársa elismerést.

Shams Charania (The Athletic) jelentette, hogy David Adelman a héten interjúzik a Raptorsszal a csapat vezetőedzői posztjáról. A legendás Rick Adelman fia 2011 óta dolgozik az NBA-ben, 2017 óta a Nuggets segédedzőjeként tevékenykedik.

A minap írtunk róla, hogy Ben Simmons szívesen játszana az idei világbajnokságon Ausztrália színeiben, és úgy tűnik, hogy igencsak erős kerettel készülnek majd a tornára. Egyelőre egy 18 főből álló előzetes keretet adtak ki, amiben még nincs benne Simmons, ugyanakkor így is 11 jelenlegi vagy korábbi NBA-játékos a tagja, és ha úgy alakul, akkor Simmons is csatlakozhat majd. A bő keret NBA-kötődésű tagjai: Patty Mills, Joe Ingles, Matthew Dellavedova, Dante Exum, Josh Green, Jock Landale, Matisse Thybulle, Josh Giddey, Dyson Daniels, Xavier Cooks, Thon Maker.

A végére egy szomorú hír maradt, 26 éves korában elhunyt Nick Gilbert. Dan Gilbert fia a neurofibromatózis nevű betegségtől szenvedett egész életében, az elmúlt év során több műtéten is átesett. Az NBA-közösség számára amiatt lehet leginkább ismerős, hogy a Cavalierst többször is ő képviselte a draft előtti lottery-sorsoláson, mivel az édesapja úgy gondolta, hogy szerencsét hozhat nekik – ez így is volt, 2011-ben és 2013-ban is övék lett az 1/1.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus