Hírmorzsák 2023-05-17 (9:45)

A Spurs nyerte a lottery-t, övék az 1/1, így minden bizonnyal Victor Wembanyama is. A Nuggets győzelmével indult a nyugati döntő. Kirúgta Doc Riverst a 76ers. Adam Silvert sokkolta Ja Morant újabb fegyveres ügye, a játékos is megszólalt. Megműtötték Desmond Bane lábujját. Steve Kerr szerint a Warriors nem lábalt ki a Green-Poole incidensből. Matthew Dellavedova visszatér Ausztráliába. 2027-ben All-Star gálát rendezne a Magic. Rendkívüli nézettségi adatokkal zárt a Warriors-Lakers párharc.

Éjszaka megtartották a 2023-as draft előtti lottósorsolást, és az esemény nagy nyertese a Spurs lett, övék lett az 1/1-es választás joga, és ezzel minden bizonnyal a francia szupertehetség, Victor Wembanyama is San Antonioba kerül majd hamarosan – a franchise története során harmadszor választhat az első helyen, korábban David Robinson és Tim Duncan érkezett hozzájuk 1/1-esként. A második helyre a Hornets lépett előre, a harmadikra a Trail Blazers, és csak ezt követően jön a Rockets és a Pistons, az esemény két nagy vesztese, akiknek a Spurshöz hasonlóan 14 százalék esélyük volt az 1/1-re. A további sorrend: Magic, Pacers, Wizards, Jazz, Mavericks, Bulls (a Magic húzhat itt is), Thunder, Raptors, Pelicans.

Jonathan Givony (ESPN) a sorsolás után frissítette a mock draftját, a szakíró jelenleg úgy számol, hogy Wembanyama után sorrendben Brandon Miller, Scoot Henderson, Amen Thompson és Jarace Walker fog még elkelni az első ötben. Givony egész draftot lefedő előrejelzése itt olvasható.

Brian Wright, a Spurs általános igazgatója elmondta, hogy az emberek csak arról beszélnek, hogy a pályán egy generációs tehetség Wembanyama, de emellett remek csapattárs is, akinek kiváló a hozzáállása a játékhoz és profin viselkedik. Az, hogy valaki generációs tehetség, messze túlmutat azon, hogy képes a gyűrűbe juttatni a labdát, ő nagyon sok megközelítésből nézve különleges játékos. Wright szerint ez egy hihetetlen nap a Spurs számára, a szurkolóiknak és az egész franchise számára is, nagyon izgatottak a jövőjük miatt. Wembanyama Párizsban követte a lottery-t, és a kimenetel kapcsán elmondta, hogy ez az esemény egy nagyon különleges pillanat volt a számára, mert mindenki, aki fontos számára, vele együtt nézte a sorsolást, és erre élete végéig emlékezni fog. Azt is megjegyezte, hogy megpróbál olyan hamar bajnoki címet nyerni az NBA-ben, amennyire gyorsan csak lehetséges, úgyhogy készüljön mindenki.

A lottery után megkezdődött a nyugati döntő az NBA rájátszásában, az első meccsen a Nuggets 132-126-ra nyert a Lakers ellen. Nikola Jokics egy brutális tripla-duplát rakott össze a meccsen, és erről Kentavious Caldwell-Pope elmondta, hogy szerinte egyetlen különbség van csapattársa és LeBron James között, utóbbi magasabbra tud ugrani. Jokics erre viccből megjegyezte, hogy sértő ilyet mondani, majd amikor komolyra fordította a szót, arról beszélt, hogy nagyon menő az, hogy minden idők egyik, ha nem a legjobb játékosához hasonlítják őt. Egyébként úgy gondolja, hogy különböző módokon tudják befolyásolni a játékot, nem lát olyan nagy hasonlóságot ebben.

James szerint kellett nekik egy félidő, mire magukhoz tértek, a Nuggets rögtön szájon vágta őket, és ez eldöntötte a meccset. Tudja, hogy 48 percből áll egy meccs, de az első 24 megadta az alaphangot, és a következő 24 elment arra, hogy megpróbálják behozni a hátrányukat. Darvin Ham amiatt hálás, hogy ez nem az NCAA, ahol csak egyet kell nyerni, hanem az megy tovább, aki először eléri a négy győzelmet, és szerinte rendben lesznek majd.

Ahogyan arról tegnap este már beszámoltunk, a 76ers három szezon után elköszönt Doc Rivers vezetőedzőtől, és ők is beszállnak az edzőkeresésbe. Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései alapján Sam Cassell, Mike D'Antoni, Nick Nurse, Frank Vogel és Monty Williams is a kiszemeltjeik között szerepel. Daryl Morey kiadott egy közleményt a menesztés kapcsán, amiben hangsúlyozta, hogy Rivers az NBA történetének az egyik legsikeresebb edzője, aki be fog kerülni a Hírességek Csarnokába is, és nagyon tiszteli őt. Hálásak neki azért a munkáért, amit az elmúlt három évben elvégzett náluk, és köszönik neki mindezt, de ahogy visszatekintettek a szezonjukra, úgy érezték, hogy valamin változtatniuk kell, hogy közelebb kerüljenek a céljukhoz és a bajnoki címért küzdhessenek.

Adam Silver arról nyilatkozott, hogy sokkolta őt az a videó, amiben Ja Morant ismét fegyverrel mutatkozott. Jelenleg tart az eset kivizsgálása, és megpróbálják felmérni, hogy pontosan mi történt – a videó kicsit szemcsés ugyan, nem a legjobb minőségű, de a legrosszabbra gondol így is. Az első incidens után hosszasan beszélgettek, elsődlegesen a tette következményeiről, illetve arról, hogy milyen súlyos ügy az, hogy fegyverrel hadonászott a közösségi médiában. Akkoriban úgy tűnt számára, hogy nagyon komoly az a nyolcmeccses eltiltás, amit kiszabtak Morantre, és akkor a biztonsági kérdésekről is beszéltek, hogy ha elsült volna a fegyver, akkor megsérülhetett volna, megnyomorodhatott volna vagy meghalhatott volna ő, vagy valaki más. A játékosnak azt is figyelembe kell vennie, hogy ő egy sztár, akinek hatalmas a követőtábora, és több tízmillióan láthatták közülük, hogy miként ünnepelt, köztük rengeteg gyerek. Akkoriban úgy érezte, hogy Morant nagyon komolyan veszi ezt.

Néhány órával később Morant is közleményt adott ki, ami az első megnyilvánulása volt az újabb eset óta. Hangsúlyozta, hogy tisztában van azzal, hogy sok olyan embernek okozott csalódást, akik támogatták őt, de még hosszú utat kell megtennie, és tisztában van azzal, hogy még több munkát kell elvégeznie. Talán most nem jelentenek sokat a szavai, de felelősséget vállal a tettiért. Elkötelezett aziránt, hogy továbbra is dolgozzon saját magán.

Desmond Bane jobb lábujjában még november 11-én tört el egy csont, ami miatt 17 meccset ki is kellett hagynia, de ezt követően is sérülten játszott. Bane a minap műtéten esett át, hogy helyrehozzák a sérülését, a beavatkozás sikeres volt, és a várakozások szerint a következő szezon kezdetére teljesen fel fog épülni.

A Warriorsnál megtartották a szezonzáró médiaeseményt, ahol Steve Kerr azt emelte ki, hogy a legnagyobb probléma az volt náluk idén, hogy a játékosok nem bíztak kellően egymásban. A korábbi sikereikben kulcsfontosságú volt, hogy bíztak egymásban, a környezetükben, és jobbá tették egymást, ehhez kell visszatérniük. Kerr szerint mindez visszavezethető Jordan Poole és Draymond Green őszi incidenséhez, ez is szerepet játszott abban, hogy megingott a bizalom a játékosok között, nehéz nem észrevenni az összefüggéseket. A nyáron az lesz a prioritásuk, hogy ismét felépítsék azt a kultúrát, ami korábban jellemezte őket, de azt nem tudja, hogy ezt pontosan miként tehetik meg. Jelenleg van egy veteránokból és egy fiatalokból álló magjuk, és közelebb kell hozni őket egymáshoz, de ez időbe telik, ahogyan az minden emberi kapcsolatnál lenni szokott.

Greennek játékosopciója van a következő szezonra, és Kerr szerint egyértelmű a helyzet, ha ő nem marad, akkor nincs esélyük a bajnoki címre, mert ő annyira fontos eleme ennek a csapatnak. Azt akarja, hogy Green maradjon, és a játékos is tisztában van azzal, hogy az októberi tette is közrejátszott abban, hogy mi történt később. A következő szezonban az is lesz a feladata, hogy megpróbálja ismét visszanyerni azt a bizalmat és tiszteletet, ami korábban sokáig övezte őt.

Matthew Dellavedova a 2021/22-es idényt hazájában, az ausztrál Melbourne United játékosaként töltötte, majd a 2022/23-as szezonban helyet kapott a Kings keretében, de a veterán irányító úgy döntött, hogy ismét hazatér. Dellavedova újfent a Melbourne United játékosa lesz, két szezonra írt alá szerződést. A döntése kapcsán elmondta, hogy nagyon szeretett a Kingsnél lenni, nagyszerű csapatuk volt, és élvezte is azt, hogy hozzájárulhatott ahhoz, hogy rájátszásba jutottak, de játszani akar. Idén világbajnokságot, jövőre olimpiát rendeznek, ezért úgy érzi, hogy az a legfontosabb számára, hogy a lehető legtöbb időt töltse a pályán, ezért is tér vissza Ausztráliába.

A Magic 2027-ben ismét All-Star gálát rendezne, 1992 és 2012 után szeretnének harmadszor is az esemény házigazdái lenni. A Magic azért is szeretné megrendezni az eseményt, mert Orlando városától és Orange County-tól szeretnének engedélyt kapni arra, hogy 250 millió dollárból felújíthassák az Amway Centert, és úgy vélik, hogy a gála többet hozna a konyhára, mint ez a befektetés.

A végére pedig néhány nézettségi adat maradt a második körből. A Warriors-Lakers párharc meccseit átlagosan 7,8 millió tévénéző követte az Egyesült Államokban, ami a rájátszások első két körét figyelembe véve a legjobb adat 1996 óta – akkor a Knicks-Bulls párharc tudott nagyobb nézettséget generálni. A hatodik meccset átlagosan 8,64 millióan követték, ami az első két körben a legjobb adat 2010 óta. Ezt a nézőszámot is csak megközelíteni tudta a Celtics-76ers párharc hetedik összecsapása, amit 8,44 millióan néztek átlagosan, ezzel 2011 óta ez a harmadik legjobb nézettségű meccsé lépett elő az első két kört figyelembe véve. 2011 óta a négy legnézettebb meccset az első két körből kivétel nélkül idei rájátszásban láthattuk.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus