Hírmorzsák 2023-05-24 (10:15)

A Celtics csak egy meccsben gondolkodik, az összetartásuk miatt győztek ma. Butler és Spoelstra szerint rendben lesz a Miami, mert egész évben a nehezebb utat járták. Herro edzhet, de még nincs bevethető állapotban. Ellentmondásos infók a Suns edzőkereséséről. A Rockets robbantani akar az FA-piacon. Irving, Trae Young és VanVleet a Lakers radarján? Pelinka szerint együtt akarják tartani a magot, Jamesnek annyi időt adnak, amennyit szeretne. A Lakers-nél bíznak benne, hogy LBJ visszatér. A Kings át akarja hozni az Euroliga MVP Vezenkovot. Steve Nash a Raptors radarján, Igor Kokoskov Atlantában. Curry nyerte a Kareem Trophyt is. 

Ma hajnalban idegenben nyert a Celtics, így elkerülte a söprést és a kiesést. Marcus Smart még a meccs előtt annyit üzent a Heatnek, hogy ne hagyják, hogy nyerjenek egyet, a meccs után pedig azt mondta, hogy most felkészülnek, hogy nyerjenek még egyet, és mindig csak a következő mérkőzésre koncentrálnak. Tudják, hogy az oddsok nem mellettük szólnak, de bíznak magukban, hogy behúzhatják a következőt is. Joe Mazzulla vezetőedző szerint az egymásba vetett bizalom és a játékosok közötti kapcsolatok az egész meccsen kitartottak, a csapata összezárt, bármi is volt az aktuális eredmény. Amikor ekkora a tét és ilyen nehéz célért küzdenek, ez könnyen elveszhet, mert ezen a szinten már mindenki nagyon keményen játszik. 

Jaylen Brown is arról beszélt, hogy sokszor lehet látni, hogy 0-3-nál egy csapat vagy öltöző más irányba indul el, ők viszont csak arra fókuszáltak, hogy csapatként egyben maradjanak. Azt akarták, hogy a meccs után egymás szemébe tudjanak nézni, mert mindent kiadtak magukból, és mivel ez megtörtént, nagyon büszke a csapatára. Hiába ütköztek falba, nem omlottak össze, hanem mindenki odatette magát védekezésben, megcsinálta a megfelelő játékokat, és ez megmutatta az igazi karakterüket ilyen kiélezett szituációban. Úgy érzi, hogy még mindig sok jó dobóhelyzetet rontanak el, viszont ezzel már nem kell foglalkozni, a következő egy új meccs lesz, ahol szépen fel kell építeniük az önbizalmukat – ha a labdák elkezdenek beesni a gyűrűbe, komfortosan fogják magukat érezni. Hazai pályán a győzelem a céljuk, mindenképp vissza akarnak jönni Miamiba a hatodik mérkőzésre.

Jayson Tatum szerint a Miami zónavédekezése rengeteg gondot okozott nekik az előző meccseken, és a negyedik negyed elején is így történt, amikor ő a padon ült, a csapat játéka stagnálni kezdett. Amikor visszatért a pályára, az volt a célja, hogy megmozgassa a csapatot, üres helyzeteket generáljon. 

Jimmy Butler a sajtótájékoztatót követően Alicia Keys No One című klasszikusát dúdolta, amiben van egy sor, ami arról szól, hogy minden rendben lesz. Butler szerint az 5. meccsen sokkal nagyobb energiával kell játszaniuk és olyan hozzáállással, mintha nem lenne hová hátrálni. Egész évben akkor voltak igazán jók, amikor a nehezebb utat járták, szóval nem aggódik. Erik Spoelstra is a nehezebb útról beszélt, egész évben megtalálták a megoldásokat, akkor is, ha jól játszott az ellenfél vagy ők voltak gyengébbek. Ma jobb volt a Celtics, minden dicséretet megérdemelnek, mert megmutatták, mennyire jól tudnak támadni és mennyire képesek felpörögni. Caleb Martin szerint természetesen remek lett volna 4-0-val lezárni a párharcot, de ez csak egy tökéletes világban történt volna meg, az ő világuk pedig idén messze van a tökéletestől, míg Bam Adebayo úgy fogalmazott, hogy egy párharcban mindig az utolsó győzelem a legnehezebb, és tisztában volt vele, hogy a Celtics mennyire kétségbeesetten akar majd nyerni ma. 

Még tegnapi hír, hogy Jimmy Butlert 25 ezer dollárra büntette az NBA, amiért a harmadik meccs után nem teljesítette média-kötelezettségeit. 

Anthony Chiang (Miami Herald) értesülései szerint a Heat kéztörést szenvedett hátvédje, Tyler Herro elkezdhetett kontakt nélkül edzeni, ugyanakkor még messze van a visszatéréstől – még ha be is jut a gárda a döntőbe, akkor is erősen kérdéses a játéka. 

Ellentmondásos információk jöttek a Phoenix Suns vezetőedző-kereséséről. Shams Charania (The Athletic) szerint Nick Nurse, Frank Vogel, Doc Rivers, Jordi Fernandez és Kevin Young közül kerül majd ki Monty Williams utódja, Adrian Wojnarowski (ESPN) szerint Nurse, Rivers, Fernandez és Young került be az utolsó körbe. Chris Haynes (B/R) szerint viszont még nem zárultak le az elsőkörös interjúk, a Warriors segédedzője, Kenny Atkinson, illetve a Bucks eddigi segédedzője, Charles Lee is találkozik a csapattal. 

Kelly Iko (The Athletic) szerint a Houston Rockets várhatóan maximálisan agresszív lesz az FA-piacon. Ha James Harden érkezik, akkor célkeresztbe kerülhet Brook Lopez és Dillon Brooks, illetve Austin Reaves és Cam Johnson is. Iko úgy tudja, hogy az 1/4-es draftjogot is aktívan árulja a Rockets és a céljuk, hogy mellé fiatalokat pakolva azonnali segítséget adó rutinos játékost vagy játékosokat szerezzenek. 

Jovan Buva (The Athletic) szerint a Los Angeles Lakers-nél felmerülhet, hogy egy sztárhátvédet próbálnak szerezni, a két jelöltjük pedig Kyrie Irving és Trae Young lehet. Irvinggel az a probléma, hogy csak sign and trade-del szerezhetnék meg, amivel viszont bekerülnének a hard cap alá is jövő korlátozott lenne a mozgásterük – ha mégis sikerülne, akkor a James, Davis, Irving és Reaves mag mellé minimum-szerződésekkel tudnak építkezni. Youngot úgy tudják megszerezni, ha néhány szabadügynöküket (nyáron FA lehet Reaves, Schröder, Russell és Hachimura is – a szerk.) újraigazolnák és egy sign and trade ügylet keretében mennének Youngért.

Brian Windhorst (ESPN) szerint viszont a Lakers abban is gondolkodik, hogy a szabadügynökké váló Fred VanVleetet igazolja le, aki LeBron James régi barátja, Rich Paul ügyfele. Marc Stein (Substack) forrásai szerint Austin Reaves-t és Rui Hachimurát akarja megtartani a Lakers, míg D’Angelo Russellt csak akkor, ha nem száll el nagyon az ára. A Lakers GM-je, Rob Pelinka is arról beszélt, hogy fő céljuk együtt tartani a gárda fiatal magját, ugyanakkor a Lakers korábbi fiatal játékosa, az azóta már Washingtonban játszó Kyle Kuzma emlékeztetett rá, hogy ilyen mondatokat már hallott Pelinkától...

Rob Pelinkát LeBron James esetleges visszavonulásáról kérdezték. Szerinte mindennel akkor kell foglalkozni, amikor eljön az ideje, de egyet mondhat: James annyit tett már le az asztalra, hogy joga van eldönteni, mikor akar még többet rááldozni a kosárlabdára. Szerinte időnként a sportolókat és a szórakoztatóiparban dolgozókat hajlamosak vagyunk piedesztálra emelni, pedig ők is csak emberek. Személy szerint nagyon bízik abban, hogy James marad, de a döntés meghozatalához annyit időt adnak, amennyire szüksége van. Leszögezte, hogy továbbra is a James-Davis páros köré akarnak építkezni, mert úgy érzik, hogy ennél jobb sztárkombinációt nem tudnának összerakni. D’Angelo Russell szerint őrület lenne, ha abbahagyná, mert ő úgy érzi, hogy bőven maradt még csapattársa tankjában, Troy Brown Jr. szerint pedig ilyen korban már érthető, hogy ilyen érzései támadnak, ugyanakkor szerinte James annyira szereti a játékot, hogy folytatni fogja. 

Windhorst arról is beszélt, hogy Jamal Murray már most jogosulttá válik egy hároméves, 144 milliós idő előtti hosszabbításra. Ha most nem hosszabbít és 2023-24-ben bekerül valamelyik All-NBA csapatba, akkor jogosulttá válik a szupermaxra – a jelenlegi kontraktusa egyébként 2025 nyarán jár le. 

Jason Anderson (Sacramento Bee) forrásai szerint a Sacramento Kings újra leülhet beszélgetni Sasha Vezenkovval, akinek a játékjoga náluk van. Az Olimpiakosz színeiben Vezenkov az idei szezonban begyűjtötte az Euroliga MVP-jének járó díjat, a fináléig vezette a görög gárdát, ahol nem az ő 29 pontján múlt, hogy végül nem sikerült behúzni a trófeát. A 206 centis kiscsatár-erőcsatár átmenettel már tavaly is tárgyaltak, de akkor nem sikerült megegyezni, most viszont várhatóan 1.5 millió euróért kivásárolható a szerződéséből. Mike Brown vezetőedző korábban azt mondta, hogy megvárják az Euroliga végét, de nagyon-nagyon szeretnék, ha a jelenleg a legjobb Európában játszó kosarasnak számító bolgár klasszis a Kingsben folytatná, ezért is szerezték meg a jogait. Fontos kiemelni, hogy a szabályok értelmében hivatalosan csak az idei draftot követően vehetik fel a kapcsolatot a felek. 

Charania információi szerint a Toronto Raptors beszélt Steve Nash-sel, elképzelhető, hogy ő lesz a gárda következő vezetőedzője. Michael Grange (Spotsnet.ca) úgy tudja, hogy Becky Hammon továbbra sem interjúzott a csapattal, és a Raptors-nál úgy érzik, hogy Hammon nem túl motivált, hogy otthagyja jelenlegi állását, a Las Vegas Aces WNBA-csapatának kispadját. 

Stein forrásai szerint az Atlanta Hawks szinte biztosan megegyezik Igor Kokoskovval, aki Quin Snyder vezetőedző első számú segítője lehet – a két szakember korábban már dolgozott együtt a Jazznél. Az már biztos, hogy Snyder kérésére Antonio Lang és Mike Brey érkezik a stábba. A Philadelphia 76ers-nél egy interjú már le is zajlott, Frank Vogelt tegnap hallgatták meg. 

Zach Lowe (ESPN) arról beszélt, hogy ha a Celtics nem jut be a döntőbe, akkor újra terítékre kerülhet Jaylen Brown cseréje. Brown idén nyáron idő előtti szupermaxot írhat alá, de ha a Celtics ezt nem akarja kifizetni és piacra dobja a játékjogát, akkor rengeteg csapat nagyon komoly ajánlatot tehet érte, mert úgy látják, hogy egy év alatt meggyőzhetik, hogy hosszú távra kötelezze el magát náluk. 

Egy rövid drafthír: Wojnarowski információi szerint az ötödik helyen rangsorolt Jarace Walker jobb könyöke még nem teljesen jött rendbe, de nem komoly a probléma – Walker még a March Madness során szedte össze a sérülést. 

Stephen Curry pár napon belül második közösségi elismerését gyűjtötte be, a J. Walter Kennedy Citizenship Award után most megkapta a Kareem Abdul-Jabbar Social Justice Champion Trophyt is – a névadó is gratulált az elismeréshez. Utóbbi díj annak jár, aki a leginkább elkötelezte magát a társadalmi igazságosság előmozdításáért, és folytatja Kareem misszióját, hogy a történelmileg perifériára szorult és rendszerszintűen hátrányos helyzetbe hozott egyéneket és csoportokat az egyenlőség felé mozdítsa el. Curry az elmúlt egy évben tevékenyen részt vett Michelle Obama szavazásra buzdító kampányában és a Freedom to Vote törvény előterjesztésében is az Egyesült Államok szenátusában, illetve 2023 elején a Warriors Fehér Házban tett látogatása során Joe Biden elnökkel is egyeztetett a veszélyeztetett közösségek biztonságával kapcsolatban, de több más területen is aktívan tevékenykedett. 

A díjjal járó 100 ezer dolláros adományt a San Franciscói Egyetem társadalmi igazságossággal foglalkozó intézetének ajánlotta fel. A díj másik négy finalistája, Jaren Jackson Jr., Tre Jones, Chris Paul és Grant Williams 25 ezer dolláros felajánlásokat tehetett az általa kiválasztott szervezetnek. 

A Nuggets-Lakers nyugati döntőt átlagosan 7.9 millió néző követte az ESPN-en és az ABC-n, így 2018 óta a legnézettebb konferenciadöntő lett, és a tavalyi GSW-Mavs csörtéhez képest 18%-os emelkedést hozott. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus