Hírmorzsák 2023-05-26 (10:00)

Ismét megmenekült a Celtics, Jaylen Brown és Jayson Tatum is a csapategységet emelte ki. Jimmy Butler szerint nem volt önmaga a Heat az elmúlt két meccsen. Gabe Vincent nem játszott. LeBron James műtétet fontolgat. Meccsen belül büntethetik a floppolást. A Wizards kinevezte Michael Wingert, Will Dawkins GM-jelölt lehet. A 76ers nem akarja kimaxolni James Hardent. Kyrie Irving maga fogja bejelenteni, hogy hol folytatja a pályafutását. D’Angelo Russell 4 évre 100 millió dollárt várt korábban a Timberwolvestól. Josh Hart évente akár 18 milliót is kereshet a következő szerződésével. Jarron Collins már nem jelölt a Pistonsnál. Victor Wembanyama megnyerné a 2024-es olimpiát.

A Celtics másodszor is megmenekült a Heat ellen, magabiztos játékkal 110-97-re nyerték az ötödik meccset, ezzel 0-3-ról 2-3-ra zárkóztak. Jaylen Brown a meccs után azt emelte ki, hogy természetesen nem így képzelték el ezt a párharcot, hogy 0-3-mal indítanak, viszont amikor sarokba szorították őket, megmutatták, hogy milyen fából is faragták őket. Rosszabb helyzetbe nem is kerülhettek volna a 0-3-nál, de ők ennek ellenére sem kezdtek el széthúzni, egységesek maradtak. Jayson Tatum szerint már tavaly is jellemző volt rájuk, hogy valamiért megnehezítették a saját dolgukat, de amikor nehéz helyzetben vannak, rendre karaktert mutatnak és felismerik azt, hogy mi az, ami nem működik. Ez is csak az összetartásuk bizonyítéka, és mutatja, hogy mennyire akarják a sikert. A csapatuk tele van elszánt játékosokkal, és bármerre is néz valamelyikük, azt látja, hogy az oldalán olyanok vannak, akik készen állnak harcolni akkor is, ha nem megy a játék.

Jimmy Butler szerint azért bukták el az elmúlt két meccset, mert nem voltak önmaguk. Védekezésben is megálltak, amikor támadásban nem estek be a dobásaik, de ezt könnyű orvosolni, egyszerűen keményebben kell játszaniuk a feldobástól fogva. Amikor arról kérdezték, hogy miért mosolygott a vereségek után is, hangsúlyozta, hogy nagyon-nagyon következetesen fogja ezt tartani, mert tudja, hogy megnyerik a következő meccset. Erik Spoelstra szerint kicsit szétesett a Heat támadójátéka, nem tudták a saját játékukat játszani, nem tudták eljuttatni a labdát azokra a helyekre, ahonnan operálni szeretnek. Hogyha eljuttatják ott Butler kezébe a labdát, ahol szereti megkapni, és ahonnan eredményes tud lenni, sorra megtalálják a labdával, akkor rendben lesz ő is. Kevin Love-nak nincs kétsége afelől, hogy Butler a hatodik meccsen ismét önmaga lesz, mert ő ilyen, és a nagy számok törvénye alapján is ez várható. Bam Adebayo azt hangsúlyozta, hogy nem csappant meg az önbizalmuk. Amikor elkezdték a rájátszást, senki sem hitt bennük, mindenki azt gondolta, hogy az első körben kiesnek, majd mindenki azt gondolta, hogy a második körben fognak kiesni, most mégis egyetlen meccsre vannak a döntőtől – nekik mindig is megvolt az önbizalmuk, és ez nem fog megváltozni.

A mérkőzés krónikájához tartozik, hogy Gabe Vincent nem tudta vállalni a játékot bokaficam miatt, ez már órákkal a feldobás előtt eldőlt, így Kyle Lowry kezdett a helyén. Spoelstra elmondta, hogy Vincent végigcsinált egy edzést az ötödik meccs előtt, de nem volt arra alkalmas állapotban, hogy egy keleti döntőben rendezett meccsen pályára lépjen. A vajkezű hátvéd mindent megtett annak érdekében, hogy játékra alkalmas legyen, emiatt nagyon tisztelik is őt a társak, és már jobban is érzi magát. A játékos maga annyit mondott, hogy reménykedik abban, hogy a következő meccsre visszatérhet.

Shams Charania (The Athletic) jelentette, hogy az utolsó hónapokat lábfejsérüléssel lejátszó LeBron James azt fontolgatja, hogy szükség van-e műtéti beavatkozásra a jobb lábfején. James még februárban sérült meg, ami után heteket hagyott ki, és ha a műtét mellett dönt, akkor körülbelül két hónapos felépülési idővel számolhatna. A szakíró arra is kitért, hogy nagy meglepetés lenne, ha James valóban visszavonulna, az az általános várakozás, hogy folytatja a pályafutását.

Arról is Shams Charania számolt be, hogy az NBA egy újabb szabálymódosítás lehetőségét vizsgálja: ha egy játékos floppol, akkor az ellenfél egy technikai büntetődobáshoz juthat. Az új rendszert a nyári ligában tesztelhetik először, és az ott látottak alapján dönthetnek arról, hogy bevezessék-e ezt éles meccsekre is. Az NBA korábban pénzbüntetésekkel sújtotta a floppoló játékosokat, de az elmúlt években leszoktak erről.

Beigazolódtak a tegnapi híresztelések, a Wizards valóban kinevezte a Clippers eddigi általános igazhatóját, Michael Wingert a csapat élére, és valóban úgy tűnik, hogy teljes kontrollt kap a személyi döntéseket illetően. Josh Robbins és David Aldridge (mindketten The Athletic) is arról írt, hogy Winger egy öt évet átölelő tervet vázolt fel Ted Leonsis tulajdonosnak, amit majd minden szezon után felül fognak vizsgálni. Leonsis a hírek szerint nem fogja akadályozni az újjáépülést sem, ugyanakkor hajlandó luxusadót is fizetni, amennyiben az szükséges. Marc Stein (Substack) értesülései szerint Wingernek már meg is van az egyik kiszemeltje az általános igazgatói posztra, Will Dawkins az egyik esélyes. Dawkins jelenleg a Thundernél dolgozik Sam Presti alatt, de anno Winger is dolgozott Oklahomában, innen a kapcsolat a két szakember között.

Brian Windhorst (ESPN) beszélt arról, hogy a 76ersnél nem szívesen adnának maximum fizetést James Hardennek, és már tavaly is ezért kérték arra, hogy kevesebbért írjon alá. Jelenleg nem túl motiváltak azt illetően, hogy ilyen szerződést adjanak neki, különösen abban az esetben, ha más csapat sem kínál neki hasonló megállapodást. Mint ismert, más csapat 4 évre maximum 201,7 milliót kínálhat neki, míg Philadelphiában ugyancsak 4 évre 210 milliót kaphat – ötödik évet nem kínálhatnak neki az over-38 szabály miatt.

Kyrie Irving Instagramon arra kérte a rajongóit, hogy ne figyeljenek oda a jövőjét firtató híresztelésekre, mert majd maga fogja hallatni a hangját, ha van valamilyen fejlemény ezzel kapcsolatban. Irving azt is megjegyezte, hogy nem kell sietnie a döntésével.

Jake Fischer (Yahoo! Sports) értesülései szerint D’Angelo Russell 4 évre 100 millió dollárért szeretett volna hosszabbítani a Timberwolvesnál, mielőtt elcserélték őt a Lakershez. Az újságíró emellett azt is megírta, hogy Josh Hart évente körülbelül 18 millió dollárt kereshet majd a Knicksnél az új szerződésével.

Fischer információi alapján Kevin Ollie vagy Charles Lee lesz a Pistons következő vezetőedzője, kettőjük közül fognak választani Detroitban, Jarron Collins már nem esélyes a megbízásra.

Victor Wembanyama egy újságírói kérdés kapcsán jegyezte meg, hogy mindenki tudja azt, hogy 2024-ben Párizsban lesz az olimpia, és ez egy kiváló alkalom lenne arra, hogy megnyerje az első aranyérmét a francia nemzeti csapattal. Az a célja, hogy legyőzzék az Egyesült Államok csapatát a döntőben.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus