Hírmorzsák 2023-05-27 (11:00)

Malone szerint fizikálisan és mentálisan is nehéz formában tartani a Denvert a hosszú pihenő alatt. Murray szerint fizikálisan nem lesz gondjuk, inkább fejben kell továbbra is élesnek maradniuk, különösen a védekezésüknél lesz ez fontos. Bruce Brown számára sokba kerülhet, ha a Boston ellen játszanak. Úajbb forrás erősítette meg, hogy James várhatóan visszatér ősszel. A Raptorsnál még nem döntötték el, merre induljanak. Az új CBA felértékeli a vezetőedzők szerepét? Edzőkeringős hírek. A Jazznél szervezőt akarnak szerezni. Keyontae Johnson ott lehet a drafton. Karl Malone 5 milliót kasszírozott Dream Teames csapattársai cuccaiból. Pippen szerint Jordan rettenetes csapattárs volt, mielőtt ő a Bullshoz került. Kétséges, hogy visszavonultatják-e Carmelo mezét New Yorkban. Hamarosan a mozikba kerül a LeBron James középiskolás csapatáról szóló film, remek szereposztással.  

Ma hajnalban nem rendeztek mérkőzést a playoffban, a Denver Nuggets sajtónapot tartott. Michael Malone vezetőedző elmondta, hogy lehetetlen fenntartani a ritmusukat meccsek nélkül, bármit csinálhatnak az edzéseken, az nem pótol egy playoff-összecsapást. A csapat kedden szabadnapot kapott, szerdán önkéntes edzésnap volt, csütörtökön kondizott a gárda, és csak péntektől végeznek újra rendes csapatedzéseket. Malone szerint a ritmus mellett az is nehéz, hogy fenntartsák a játékosok kondícióját, hiszen eddig kétnaponta meccseket játszottak, ami kellő alapot adott. Malone arról is beszélt, hogy remélhetőleg most már nem a Lakers-ről szólnak a hírek, ők ugyanis már horgásznak, míg a Denver még mindig versenyben van. Csapata ugyan először jutott be az NBA-döntőbe, de ez nem elégíti ki őket, bajnokságot akarnak nyerni. Hozzátette, hogy szerencsére otthon muszáj kikapcsolnia, mert ha a “hetedik meccses” attitűddel menne haza, a felesége és a gyerekei rövid úton elhagynák.  

Jamal Murray azt emelte ki, hogy mentálisan igyekeznek formában tartani magukat, az edzéseken nincs lazsálás, nincsenek könnyelmű passzok, az egyszerű dolgokat is ugyanúgy maximális figyelemmel csinálják. Szerinte testileg teljesen rendben lesznek a június elsejei nyitómeccsre, a fő feladatuk, hogy mentálisan is ugyanilyen szintre kerüljenek. A hosszú pihenőt arra is kihasználták, hogy pihenjen a testük, rendbe jöjjenek a kisebb sérülések, de nem estek át a ló másik oldalára - nem relaxálnak, nem vesznek fel rossz szokásokat, igyekeznek fenntartani azt az élességet, ami szükséges lesz a folytatásban. Murray hozzátette, hogy megnézte a Dallas Stars és Las Vegas Golden Knight meccsét az NHL nyugati döntőjében, és abból is igyekezett tanulni: az egész meccsen intenzíven kell játszani, különösen védekezésben. 

Bruce Brown a pihenőidőt arra is felhasználta, hogy csiszolja a golftudását - elmondása szerint az első napon csodásan játszott, a másodikon rettenetesen. Brown Bostonban nőtt fel és Miamiban járt egyetemre, így igazából mindkét leendő ellenfél városában otthonosan érezné magát, de ha a Boston jutna be a fináléba, az neki rengeteg pénzbe kerülne, mert sok jegyet kellene vennie. 

Az NBA.com összeszedte, hogy korábban mely 14 csapat tudott legalább két meccset nyerni 0-3-as hátrányból, hozzájuk csatlakozott tegnap a Boston Celtics. Érdekesség, hogy 1962-ig mindössze négy gárda tudott kozmetikázni az eredményén, majd 1962 és 1994 között egyetlen gárdának sem sikerült. Igazán 2000-től szaporodtak meg ezek az eredmények, azóta a Celtics a 9. csapat, amely legalább 2-3-ra kapaszkodott fel. A teljes listát itt nézhetitek meg. 

Tegnap már szó esett róla, hogy a ligában általános a meggyőződés, hogy LeBron James vissza fog térni, most pedig egy, a játékoshoz közel álló forrás azt mondta Dave McMenaminnek, hogy szinte biztosan ott lesz a pályán a következő évadban. 

Brian Windhorst (ESPN) arról beszélt, hogy izgalmas helyzetben van a Raptors, ugyanis csapathoz közeli forrásai szerint egyelőre nem tudják eldönteni, merre menjenek tovább. Meghúzzanak néhány cserét (például OG Anunoby-t és/vagy Pascal Siakamot) és sign and trade-ben elengedjék a szabadügynök Fred VanVleetet, majd újjáépüljenek Scottie Barnes körül, vagy tartsák együtt a magot, adjanak új szerződést FVV-nek, hosszabbítsanak idő előtt Siakammal, szerezzenek pár használható kiegészítőt és igyekezzenek versenyképesek maradni rövid távon. Valószínűleg az új vezetőedző megtalálása után letisztulhat, hogy merre indulnak el, de egyelőre minden bizonytalan - februárban hasonló dilemmával küzdöttek, akkor Jakob Pöltl leigazolásával egyben tartották a magot, de ez már új szituáció, most már bizonyos döntéseket muszáj lesz meghozniuk. 

Windhorst arról is szót ejtett, hogy az új CBA hogyan befolyásolja az edzők sorsát. Több bajnokesélyes csapatnál edzőváltás történt, és alaposan megnézik, hogy ki legyen az új szakmai vezető, mégpedig azért, mert az új CBA hamarosan valósággá válik, és véget érnek azok a kényelmesebb idők, amikor egy edző több szupertehetséggel dolgozhat együtt. A vezetőedző munkája fel fog értékelődni, és a most edzőt váltó csapatok pedig tudják, hogy a mostani döntésük komolyan fogja befolyásolni a következő rövidtávú időszakot (amíg nyitva áll a bajnoki ablak - a szerk.). 

Jake Fischer (Yahoo! Sports) arról írt, hogy a februári deadline idején a New York Knicks meg akart húzni egy cserét a Utah Jazzel, hogy megszerezze Jarred Vanderbilt és Malik Beasley játékjogát, egyúttal kitakarítsa az aktív keretből kikerült Evan Fournier nagy szerződését. A Knicks már 2020-ban is meg akarta szerezni Beasley-t, de ő végül aláírt négy évre a Minnesota Timberwolves-hoz - akkor az a Gersson Rosas szerződtette, aki azóta már a Knicks alkalmazásában áll. 

Néhány edzőkeringős hír, leginkább Ian Begley-től (SNY). Nick Nurse-t sokan támogatják a Bucks-on belül, de többen nem benne látják a megoldást - mellette Kenny Atkinson (Warriors segédedző) és Adrian Griffin (Raptors segédedző) a két másik finalista. Tyronn Lue szinte biztosan marad a Clippers-nél, eleve élő szerződése van, és a LAC minden követ megmozgat azért, hogy ez még sokáig ne változzzon. Lue fő kérője a Suns lehetett volna, náluk viszont az eddigi segédedző, Kevin Young interjúja állítólag szenzációsan sikerült, és Devin Bookerrel való kapcsolata is döntő faktor lehet (Marc Stein/Substack). 

A Jazz az 1/9-et, 1/16-ot és 1/28-at is birtokolja az idei drafton, de szinte biztos, hogy nem fognak három újoncot kihúzni, inkább felhasználnák a jogokat másra. Eric Walden (SL Tribune) helyi szakíró szerint egy domináns labdás embert akarnak szerezni, de nem biztos, hogy a draftról. A 9. pickkel várhatóan Anthony Black, Gradey Dick vagy Taylor Hendricks játékjogára fognak lecsapni, ha valamelyikük bent marad. A 16. helyen Keyonte George, Kris Murray (Keegan Murray öccse) vagy Jalen Hood-Schifino kerülhet képbe, ha megmarad a pick. 

A drafton első kör végére, második kör elejére várt Keyontae Johnson ott lehet a játékosbörzén, miután gond nélkül átesett az NBA Fitness to Play procedúráján. Az akkor még a Florida Egyetemen játszó swingman 2020. december 12-én a Florida State elleni meccsen összeesett a pályán és kritikus, de stabil állapotban szállították kórházba. Három napig mesterséges kómában tartották, majd szerencsére felépült, bár úgy tűnt, hogy többé nem léphet pályára. A 2021-22-es évad végén tiszteletből egyetlen percre betették játszani, de Johnson nem akarta abbahagyni, így átigazolt a Kansas State Egyetemre, ahol idén 36 meccsen 34 percet átlagolt, 17.4 ponttal, 6.8 lepattanóval és 2.1 gólpasszal zárt - bekerült a Big-12 konferencia Első Ötösébe, és hatalmas szerepet játszott abban, hogy a K-State bejutott az Elite Eightbe. 

Jöjjön egy kis hírcsokor a 90-es évekből. Karl Malone elárverezett 24 olyan emléktárgyat (köztük mezeket és cipőket), ami a Dream Teames csapattársaihoz köthető, ezekből pedig több, mint 5 millió dollárt szedett össze. A legtöbbet Michael Jordan Malone-nak dedikált, a Litvánia elleni elődöntőben viselt meze érte, amiért több, mint 3 milliót fizetett egy licitáló, de az olimpiát megelőző Amerika-bajnokságon viselt MJ-cipőt is 420 ezerért adta el. Malone korábban hosszú éveken keresztül egyik autókereskedésében állította ki a kollekciót. Közben Scottie Pippen ismét beleállt Jordanbe, egy podcastben arról beszélt, hogy mielőtt ő csatlakozott volna a Bullshoz, Jordan rettenetes csapattárs volt, rettenetes érzés volt vele játszani - mindent egy-egyben akart megoldani, rossz dobásokat vállalt el, majd amikor elkezdtek csapattá válni és nyerni, mindenki elfelejtette, milyen is volt MJ korábban. 

Ian Begley (SNY) arról írt, hogy a Madison Square Gardenben komoly támogatottságot élvez az ötlet, hogy visszavonultassák Carmelo Anthony 7-es mezét, de a végső döntést James Dolan tulajdonos hozza majd meg. Anthony a 2010-11-es évad közben került a Knickshez, 2017-es távozásáig minden évben beválasztották az All-Starra, 2012-13-ban gólkirály lett, New Yorkban 24.7 pontot, 7.0 lepattanót és 3.2 gólpasszt átlagolt, ugyanakkor a Knicks olyanok mezét sem vonultatta vissza, mint John Starks és Allan Houston, 77 év alatt összesen nyolc Knicks-játékos mezét húzták fel az MSG légterébe. Anthony a Knicks színeiben egyetlen playoff-párharcot nyert meg, miközben a csapat mindössze két olyan játékos mezét vonultatta vissza, aki nem nyert bajnokságot, de Patrick Ewing kétszer, Dick McGuire az 50-es években háromszor is nagydöntőig jutott a gárdával. Érdekesség, hogy Melo éppen McGuire miatt nem viselhette a 15-ös mezt New Yorkban, és a Nuggets-nál is érdekes a helyzet, mivel a 15-ös mezét évek óta Nikola Jokics viseli, aki már többet tett le az asztalra Denverben, mint az egykori kiscsatár. 

Legvégül pedig egy hír a filmek világából. Megjelent a Shooting Stars című film utolsó előzetese, az alkotást várhatóan júniusban mutatják be. A Peacock és az Universal gondozásában készült film LeBron James és középiskolai csapattársainak történetét meséli el és Buzz Bissinger ugyanezt a címet viselő könyve alapján készült. A film elsősorban a vezetőedző Dru Joyce II-re, illetve fiára, Dru Joyce III-re koncentrál - a vezetőedzőt Wood Harris alakítja, aki a Showtime Lakers-ről szóló HBO-sorozatban Spencer Haywood szerepét játszotta, a fiát pedig a Stranger Thingsből ismert Caleb McLaughlin. 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus