Hírmorzsák 2023-06-21 (21:30)

A Celtics Kristaps Porzingis megszerzésén dolgozik, háromcsapatos csere lehet. Grant Williams iránt nagy lehet a kereslet, Malcolm Brogdon elkerülheti a műtétet. A vártnál nagyobb lehet a fizetési sapka a következő szezonban. Bruce Brown és Montrezl Harrell is kilépett a szerződéséből. Draftjogokat cserélt egymással a Nuggets és a Pacers. Mitch Kupchak nem zárja ki az 1/2 elcserélését, de jelenleg húzni terveznek. A Lakers elcserélheti az 1/17-et. Mikal Bridges köré akar építkezni a Nets. A Hawks felmérte De’Andre Hunter piacát.

Shams Charania (The Athletic) jelentette először, hogy Kristaps Porzingisről tárgyal egymással a Wizards és a Celtics. Porzingisnek 36 millió dolláros opciója van a következő szezonra, és egy csere abban az esetben működhetne, ha belépne a szerződésébe, majd úgy küldené Bostonba a Wizards. A cserébe harmadik félként a Clippers is beszállhat, arról folynak az egyeztetések a csapatok között, hogy Malcolm Brogdon kerülne Los Angelesbe, míg Marcus Morris és draftjogok mennének Washingtonba. Charania szerint nagy annak a valószínűsége, hogy megállapodás születik a felek között, jelenleg a részleteken dolgoznak a csapatok. Egy esetleges cserébe valószínűleg Danilo Gallinari szerződése is bekerülne fizetéskiegyenlítés céljából.

Tim Cato (The Athletic) értesülései szerint a Mavericks valóban szemet vetett Grant Williamsre, és akár féltucatnyi sign&trade ajánlatot is kaphat rá a Celtics, ugyanakkor a jelek szerint Bostonban a játékos megtartásával számolnak. Korábban lehetett arról hallani, hogy átalakítanák a hátvédrotációjukat is, így felmerült Brogdon elcserélése is, ugyanakkor a játékos szívesen maradna. Brogdon kapcsán fontos hír, hogy jelenleg abban bízik, hogy nem kell megműteni a bal könyökét, amivel egy ideje bajlódik már.

Shams Charania jelentette azt is, hogy a korábbi becslésekhez képest 2 millió dollárral nagyobb lehet a fizetési sapka, 136 millió dollárban határozhatják meg a következő szezonra. Ezzel a luxusadós határ is magasabbra kerülhet, a friss becslések alapján 165 milliónál húzhatják meg a vonalat. Az első apron hozzávetőlegesen 7, a második apron 17,5 millióval lehet a luxusadós határ fölött. Ebben a szezonban 123,655 milliós fizetési sapkával dolgozhattak a csapatok, vagyis az emelkedés közel járhat ahhoz a maximális 10 százalékhoz, amit a szabályok lehetővé tesznek. Fontos megjegyezni, hogy ez még nem hivatalos bejelentés a liga részéről, vagyis kisebb változás még elképzelhető a számokban, de a csapatoknak becslési alapot ad ez is.

Bobby Marks (ESPN) arra hívta fel a figyelmet, hogy ez az emelkedés azoknak is jövedelmező, akik idő előtti hosszabbítást írtak alá, így például Nikola Jokics új szerződése 272 helyett 276 milliót érhet, Joel Embiid szerződése 210-ről 213 millióra nőhet, míg az újonchosszabbítást aláíró Zion Williamson, Ja Morant és Darius Garland szerződése 194 helyett 197 milliót érhet. Az adófizető csapatok közül például a Warriors is örülhet ennek, a becslések szerint emiatt 20 millióval kevesebb luxusadót kell majd fizetniük jövőre.

Bruce Brown hivatalosan is lemondott a következő szezonra szóló, 6,8 millió dollárosl játékosopciójáról a Nuggetsnél, így korlátozások nélküli szabadügynök lesz. A Nuggets jelenleg csak a non-Bird jogait birtokolja, vagyis legfeljebb 7,8 milliót kínálhatnak neki, ettől viszont jelentősen többet ajánlhatnak neki más csapatok. A bajnoki felvonulás során a játékos azt sugallta, hogy visszatérhet a következő szezonra: ha így tesz, akkor hasonló utat járhat be, mint Bobby Portis, és jövő nyáron írhat majd alá egy nagyobb szerződést – hozzávetőlegesen 4 évre 55 milliót kínálhatna akkor a Nuggets.

Chris Haynes (B/R) számolt be róla, hogy Montrezl Harrell lemondott a következő szezonra vonatkozó 2,7 millió játékosopciójáról a 76ersnél, ezzel ő is szabadügynök lesz. A játékos döntése amiatt sem meglepő, mert februárban kikerült a csapata rotációjából, és a rájátszásban is csak epizódszerep jutott neki.

Scott Agness (Fieldhouse Files) még délután pendítette meg, hogy a Pacers várhatóan nem fogja megtartani mind az öt választási lehetőségét erre a draftra, és néhány órával később Adrian Wojnarowski (ESPN) meg is írta, hogy a Nuggetsszel kötöttek egy üzletet ennek jegyében. A Nuggets feladja az idei 40. picket, valamint azt a 2024-es első köröst, amit a közelmúltban szereztek meg a Thundertől, és ezért megkapják az idei draft 29. és 32. választási jogát is. A Nuggetsnek így három választási joga is van erre a draftra, jelen állás szerint a 37. pozícióban is ők húznak, és Wojnarowski szerint azért is halmozzák a draftcetliket, hogy a játékosbörzén keresztül tudják megoldani Brown pótlását, amennyiben nem marad Denverben. A csapat vezetősége tavaly is jó munkát végzett a drafton, a 21. helyen választott Christian Braun a rájátszásban is a rotáció tagja tudott lenni, és a Nuggetsnél úgy számolnak, hogy a tavalyi 30. választott, Peyton Watson is a rotáció tagja lehet a következő szezontól.

Mitch Kupchak arról beszélt, hogy a draft második helyén két kiszemeltje van a Hornetsnek, akik közül választani fognak, és jelenleg úgy is készülnek, hogy húznak majd, de nem zárja ki teljesen annak a lehetőségét sem, hogy elcserélik a draftjogot. A ligában nagyon nagyra tartják ezt a draftcetlit, és sokan meglepődnének azon, hogy milyen ajánlatokat kaptak már ezért, milyen játékosokat szerezhetnének meg érte. Egészen az utolsó pillanatig meghallgatják az ajánlatokat, de jelenleg úgy számolnak, hogy maguknak húznak játékost. A GM azt is elmondta, hogy jelenleg nincsenek olyan helyzetben, hogy azt is figyelembe vegyék, hogy melyik játékos illik jobban a keretükbe – ezt lekopogja, de ha jövőre egészségesek lesznek, akkor közelebb kerülhetnek annak a megválaszolásához, hogy milyen játékos illene még a csapatukba, de most csak az a szempont, hogy a lehető legjobb kosarast húzzák ki. Azt a játékost fogják kiválasztani, aki kapcsán úgy érzik, hogy a csapat jövője szempontjából a legjobb. Kupchak neveket nem említett egyébként, de az nyílt titok, hogy Scoot Henderson és Brandon Miller a két kiszemeltjük, kettejük közül választhatnak majd.

Jovan Buha (The Athletic) értesülései alapján a Lakers kezdő szintű játékost szerezne az 1/17-es draftjogért, és egy esetleges ügyletbe Malik Beasley és/vagy Mo Bamba szerződését is bevonhatják – Beasley jövő évi szerződése csapatopciós, míg Bamba megállapodása jelenleg nem garantált a következő szezonra. A Lakerst korábban az alábbi játékosokkal boronálták össze: Myles Turner, Buddy Hield, Dorian Finney-Smith, Royce O’Neale, Gary Trent Jr., Kristaps Porzingis.

Adrian Wojnarowski számolt be arról is, hogy a Nets tervei nem változtak, továbbra is Mikal Bridges köré akarnak építkezni. A szakíró szerint önmagáért beszél, hogy a Nets milyen ajánlatokra mondott eddig nemet vele kapcsolatban, és azért is a megtartása mellett dönthetnek, mert komoly értéket képviselhet akkor is, ha egy újabb sztár elérhetővé válik a piacon.

Jonathan Wasserman (B/R) forrásai állítják, hogy a Hawks felmérte De’Andre Hunter értékét a piacon. A csapat amiatt veheti fontolóra az elcserélését, mert úgy nagyobb játékidőt tudnának biztosítani AJ Griffinnek.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus