Hírmorzsák 2023-07-01 (9:00)

136 millió dolláros sapka lesz a szezon során. Kyrie Irving, Draymond Green, Kyle Kuzma, Jerami Grant, Khris Middleton és Jakob Pöltl is hosszabbított az eddigi csapatával. Kristaps Porzingis kapott további 2 évet a Celticstől. Fred VanVleet a Rocketshez, Bruce Brown a Pacershez, Gabe Vincent a Lakershez szerződött. Tyrese Haliburton és Desmond Bane idő előtt hosszabbított a maximumért, az RFA-k közül Cam Johnson, Herb Jones és Rui Hachimura is marad az eddigi csapatánál. Feltöltötte a keretét a Suns, erősített a Lakers és a Timberwolves is. Derrick Rose a Grizzliesnél, Dennis Schröder a Raptorsnál, Seth Curry a Mavericksnél folytatja, Kevin Love marad a Heatnél. A Pistons cserélt Monte Morrisért és Joe Harrisért is, a Heat a Thunderhez postázta Victor Oladipót, Chris Duarte a Kingshez kerülhet. Pletyka: Max Strus a Cavaliershez igazolhat. Brook Lopezt vinné a Rockets, Terence Davis iránt több csapat is érdeklődik. Gary Trent Jr. hosszabbíthat a Raptorsnál. Július 11-én szavaznak két szabályváltoztatásról is. Komoly leépítések az ESPN-nél, Jeff Van Gundy és Jalen Rose is távozott.

Kinyitott a 2023-as szabadügynökpiac – a nyitást megelőző órákról, valamint az első igazolásokról már a folyamatos eseménykövetésünkben is beszámoltunk, ami ide kattintva visszaolvasható.

A piac nyitása előtti pillanatokban Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy a forrásai szerint 136,021 millió dolláros sapkából gazdálkodhatnak a csapatok az új idényben. A luxusadós határt 165,294 milliónál húzták meg, míg a minimum fizetési határ 122,418 milliónál lesz a 2023/24-es szezonban. Először határoztak meg két apront is, az első vonalat 172,346 milliónál, a másodikat 182,794 milliónál húzták meg.

A legnagyobb szabadügynökök többsége nem váltott csapatot. Kyrie Irving 3 évre 126 millió dollárért marad a Mavericksnél, a harmadik év játékosopciós. Draymond Green 4 évre 100 milliót kap a Warriorstól, az utolsó éve játékosopciós. Jerami Grant 5 évre 160 millióért marad a Trail Blazersnél, Kyle Kuzma pedig 4 évre 102 milliót kap a Wizardstól. Khris Middleton is marad a Bucksnál, 3 évre kap 102 milliót. Kristaps Porzingis szerződését tovább 2 évvel és 60 millióval megtoldotta a Celtics.

A Raptors 4 évre 80 millió dollárét lekötötte Jakob Pöltl játékjogát, Fred VanVleet megtartása viszont már nem jött össze, az irányító elfogadta a Rockets 3 éves, 130 millió dolláros szerződését. A Raptors igyekezett gondoskodni VanVleet pótlásáról, Dennis Schröder 2 évre 26 millióért ír alá Torontóban. Bruce Brown nem marad a Nuggets játékosa, ő 2 évre 45 millió dollárt kap a Pacerstől.

Ahogyan arról már külön is beszámoltunk, Tyrese Haliburton (5 év, 260 millió dollár) és Desmond Bane (5 év, 207 millió dollár) is idő előtti hosszabbítást ír alá a Pacersnél, illetve a Grizzliesnél. A korlátozott szabadügynökök közül Cam Johnson 4 évre 108 millióért marad a Nets játékosa, míg Herbert Jones 4 évre 54 milliót kap a Pelicanstól. Coby White 3 évre 33 millióért ír alá a Bullshoz, bizonyos bónuszokkal 40 milliós összfizetése is lehet majd.

A Lakers is megegyezett Rui Hachimura képviselőivel, 3 évre 51 millióért hosszabbít. Az aranysárga-lilák ezen túl is aktívak voltak a piacon, 3 évre 33 milliót adtak a Heattől távozó Gabe Vincentnek, de Cam Reddish (2 év, 4,6 millió) és Taurean Prince (1 év, 4,5 millió) is őket erősíti a folytatásban. A Suns még talán náluk is aktívabb volt, Josh Okogie és Damion Lee is hosszabbított, illetve aláírt hozzájuk Drew Eubanks (1+1 év, 5 millió), Keita Bates-Diop (1+1 év, 5 millió), Chimezie Metu (1 év, 2,35 millió) és Yuta Watanabe (1 év, 2,35 millió) is egy kisebb szerződésért Phoenixben. A Timberwolves sem tétlenkedett Prince elvesztése után, Nickeil Alexander-Walker 2 évre 9 millióért hosszabbított, továbbá leigazolták Troy Brown Jr. (2 év, 8 millió) és Shake Milton (2 év, 10 millió) kettősét is.

Csapatot váltott Derrick Rose, 2 évre 6,5 milliót kap a Grizzliestől. Georges Niang 3 évre 26 millióért a Cavalierst erősíti, Caris LeVert 2 évre 32 millióért marad Clevelandben. Joe Ingles 2 évre 22 milliót kap a Magictől. Seth Curry ismét a Mavericksben játszik majd, 2 évre ír alá, és a hírek szerint a 4 milliónál valamivel nagyobb kétévenkénti kivételből igazolják le őt. Kevin Love marad Miamiban (1+1 év, 7,6 millió), Josh Richardson 2 évre 6 milliót kap a Heattől. A Spurs két játékost is lekötött: Tre Jones 2 évre 20 millió dollárért marad, míg Julian Champagnie 4 év alatt 12 milliót kereshet. DeAndre Jordan és Reggie Jackson is marad a Nuggetsnél, az irányító 1+1 évre 10,25 millióért szignózhat. Jevon Carter 3 évre 20 millióért a Bullsban folytatja. Trey Lyles marad a Kings játékosa, 2 évre 16 millióért hosszabbít. Oshae Brissett 1+1 évre a Celticshez ír alá.

Történt néhány csere is az elmúlt órákban. Miután az újabb sérüléséből lábadozó Victor Oladipo lehívta a 9,45 millió dolláros opcióját, a Heat a Thunderhez cserélte a szerződését. Az OKC draftkompenzációt kapott ezért, a Heat pedig kreált egy 9,45 milliós cserekivételt. A Pacers a Kingshez cserélheti Chris Duarte szerződését, az ellenérték valamilyen draftjog lesz.

A Pistons három cserét is meglépett. Először két második körössel együtt átvették Joe Harris lejáró szerződését a Netstől – az ellenérték 110,000 dollár, ami a legkevesebb, amit bele lehet vonni egy cserébe, míg a Nets teremtett ezzel egy 19,9 milliós TPE-t. A Pistons emellett egyetlen második körösért elhozta Monte Morrist a Wizardstól, Washingtonban a csere miatt keletkezett egy 9,8 milliós cserekivétel. A Clippersszel egy egészen apró cserében egyezett meg a Pistons, 2,1 millió dollár készpénzért mondtak le Balsa Koprivica NBA-s jogairól. A játékos a 2021-es draft 57. helyén kelt el, és a Clippers amiatt tekinthet rá befektetésként, mert a jövőben a második apront átlépő csapatok nem küldhetnek majd ki készpénzt egy cserében, ellenben játékosok jogait igen.

A legjobban értesült újságírók közül még senki sem erősítette meg, úgyhogy ezt a híresztelést egyelőre érdemes óvatosan kezelni, de Evan Massey forrása szerint Max Strus egy sign&trade keretében a Cavaliershez kerülhet, és a következő 4 évben összesen 64 millió dollárt kereshet. Az éjszaka folyamán Jake Fischer (Yahoo! Sports) arról írt, hogy valóban folynak arról egyeztetések, hogy Strus egy háromcsapatos cserében a Cavaliershez kerüljön. Clevelandben Cedi Osman elpostázásán dolgoznak napok óta, és itt a Spurs is képbe kerülhetne.

További átigazolási pletykákat is hallani. Az egyik legnagyobb megmaradó szabadügynök Brook Lopez, és Jake Fischer úgy hallotta, hogy a Rockets 2 évre 40 milliónál is többet kínálhat neki. Dalano Banton találkozott a Celtics képviselőivel. Terence Davisre nagy a kereslet, Mark Jones (ESPN) információi alapján többek között a Celtics, a Suns, a Mavericks és a Raptors is érdeklődik iránta.

Chris Haynes (B/R) értesülései alapján Gary Trent Jr. előrehaladott tárgyalásokat folytat a Raptors vezetőivel egy több évre szóló hosszabbításról. Mint ismert, a hátvéd lehívta a következő szezonra szóló 18,79 milliós opcióját, és a jelek szerint hosszabb távra is megtartanák őt Torontóban.

Shams Charania (The Athletic) jelentette, hogy július 11-én ülnek össze a csapatok tulajdonosai, és két szabályváltoztatásról is szavaznak majd. Mindkét módosításról lehetett már hallani, úgyhogy ez nem okoz meglepetést, de ha megszavazzák, akkor a következő szezontól meccsen belül egy ellenfélnek ítélt büntetővel sújthatják a floppoló játékosokat, míg ha egy edző sikeresen kéri ki a challange-ét, akkor kap egy második (és egyben utolsó) challange-et is.

A New York Post egyik cikke hívta fel arra a figyelmet, hogy komoly leépítések zajlanak az ESPN-nél, többek között Jeff Van Gundy és Jalen Rose sem a csatornánál folytatja, összesen 20 munkatárstól váltak meg. Van Gundy hosszú évek óta Mike Breen és Mark Jackson oldalán közvetítette a nagydöntők meccseit is, és a potenciális utódjaként felmerült JJ Redick, Doris Burke és Richard Jefferson is, de az sem lenne teljesen váratlan, ha Doc Riverst szerződtetnék a helyére.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus