Hírmorzsák 2023-07-03 (8:45)

Miles Bridges aláírta a Hornets minősítő ajánlatát. Eric Gordon a Sunsnál, Lonnie Walker IV a Netsnél, Cody Zeller a Pelicansnál, Cory Joseph a Warriorsnál, Justin Holiday a Nuggestnél. Darren Collison edzésen járt Phoenixben. Újratárgyalták Jordan Clarkson szerződését. A Nets nem adná Mikal Bridgest Damian Lillardért. James Hardenért komoly ellenértéket vár a 76ers. A Knicks egyik sztárhátvédet sem fogja hajszolni. Patty Mills a Thunderhez kerül. Malcolm Brogdon maradhat a Celticsnél. A Bulls DPE-t kér Lonzo Ballra. Matisse Thybulle és Grant Williams is célpont a Mavercksnél. Eugene Omoruyi szabadlistára került. Kiderült, hogy mennyit kereshetnek az idei újoncok. Ausar Thompson aláírt a Pistonsnál. Josh Hart a Team USA keretében.

A Hornets június végén döntött úgy, hogy megadja Miles Bridgesnek a QO-t, ezzel az elmúlt szezon során nem játszó wing korlátozott szabadügynök lett, viszont ezt követően a felek nem tudtak megegyezni a hosszabbításról, az álláspontok nagyon messze voltak egymástól. Bridges úgy döntött, hogy inkább aláírja a Hornets minősítő ajánlatát, vagyis 7,9 millió dollárért marad a csapatnál, és így 2024 nyarán korlátozások nélkül igazolhat majd bárhová. Mivel egyetlen évre írt alá, bármilyen cserét megvétózhat a szezon során, teljesen a saját kezében van a jövője. Mint ismert, tavaly nyáron az volt az általános várakozás, hogy Bridges egy nagy szerződést fog kapni, ugyanakkor egy nappal a 2022-es szabadügynökpiac nyitása előtt letartóztatták családon belüli erőszak vádja miatt, de végül megúszta a börtönbüntetést.

Shams Charania (The Athletic) számolt be róla először, hogy Eric Gordon a Sunshoz igazol. A hátvédet több csapat is megkereste, köztük olyanok, amelyek szintén a bajnoki címért akarnak küzdeni, máshová nagyobb fizetésért is elmehetett volna, de inkább Phoenixbe igazolt – Gordon 2 évre 6 millió dollárért ír alá, a második év játékosopciós. Kelly Iko (The Athletic) értesülései szerint a Warriors is leigazolta volna Gordont, és azt is fontolgatta a hátvéd, hogy visszatérjen a Rocketshez, ahol 2016-tól kezdve egészen az elmúlt idény közepéig játszott.

Chris Haynes (B/R) információi szerint Darren Collison edzésen járt a Sunsnál, és kimondottan jó benyomást keltett. Mint ismert, a tapasztalt irányító 2019-ben visszavonult, de később visszatért, és a 2021/22-es szezonban háromszor pályára lépett a Lakersben.

Adrian Wojnarowski (ESPN) számolt be róla, hogy Lonnie Walker IV aláír a Netshez a következő szezonra. Cody Zeller is csapatot talált magának, a veterán center egy évre aláír a Pelicanshoz, 3,1 millió dollárt fog keresni ezzel a megállapodással. Cory Joseph a Warriorst erősíti az előttünk álló idényben. Igazol a címvédő Nuggets is, Justin Holiday hozzájuk ír alá egy évre.

Shams Charania jelentette, hogy Jordan Clarkson és a Jazz megegyeztek a játékos szerződésének az újratárgyalásában és meghosszabbításában, ennek értelmében a következő 3 szezonban összesen 55 millió dollárt fog keresni Clarkson. A hátvéd eredetileg lehívta a 14,1 millió dolláros opcióját a piac nyitása előtt, a felek viszont hosszabb távra is közösen terveznek.

Michael Scotto (HoopsHype) pendítette azt meg, hogy a Nets sem teljesen esélytelen arra, hogy összerakjanak egy csomagot Damian Lillardért, ebbe viszont semmiképpen sem tennék bele Mikal Bridgest. A Nets első körös draftjogokra, valamint az egyeránt csapatbarát szerződésen játszó Royce O’Neale-re és Dorain Finney-Smith-re építhetné az ajánlatát. Mindkét wing iránt jelentős az érdeklődés a piacon, ugyanakkor O’Neale ára egy, Finney-Smith ára kettő első körös draftjognak megfelelő érték, ennél olcsóbban egyiküket sem adják. Barry Jackson (The Miami Herald) mindeközben arról írt, hogy a Nets megkereste a Heat vezetőit, hogy harmadik csapatként szívesen beszállnának egy esetleges Lillard-cserébe, és Tyler Herro szerződését vennék át ebben az esetben.

Adrian Wojnarowski beszélt arról, hogy a 76ers komoly ellenértéket vár James Hardenért, mivel a távozása után is azt szeretnék, ha versenyképes keret venné körül Joel Embiidet. Harden a legszívesebben a Clippershez menne, Los Angelesből viszont nem feltétlenül jönne vissza olyan csomag, amivel Daryl Morey is elégedett lenne, így az sem lenne meglepő, ha valamikor a nyári liga lezárulta után ütne nyélbe egy üzletet a 76ers.

Ian Begley (SNY.tv) a Knicks ügyeiről tartott helyzetjelentést, és értesülései szerint Harden és Lillard megszerzését sem fogják nagyon erőltetni a csapatnál. Felmerülhet esetleg Evan Fournier elcserélése, ugyanakkor vele sem kell sietniük, mert azt követően, hogy Obi Toppint a Pacershez küldték, már nincs akadálya annak, hogy Donte DiVincenzo aláírja a szerződését.

Tegnap már írtunk róla, hogy Patty Mills belekerült egy cserébe, aminek értelmébe egyelőre a Rockets felé tart, ugyanakkor azt is lehetett tudni, hogy nem Houston lesz számára a végállomás. Adrian Wojnarowski jelentette, hogy végül a Thunder veszi át a 6,8 milliós lejáró szerződését, és ezért draftkompenzációt is kapnak.

Adam Himmelsbach (The Boston Globe) egyik forrása állítja, hogy Malcolm Brogdon maradni fog Bostonban. Mint ismert, a Celtics először az ő feladásával próbálta volna megszerezni Kristaps Porzingist, de a Clippers kihátrált Brogdon egészségügyi állapota miatt, később viszont arról lehetett hallani, hogy a Clippers ezt követően ismét felvette a kapcsolatot a Celtics illetékeseivel. Brogdon úgy néz ki, hogy maradni fog, és a csapatnál azt várják, hogy a szezon kezdetére teljesen egészséges lesz, noha a játékos továbbra is azt fontolgatja, hogy megműttesse-e a sérült könyökét.

A már sokat hivatkozott Charania írta meg, hogy a Bulls DPE-t igényel Lonzo Ball után, mivel az irányító minden bizonnyal kihagyja a következő szezont is. Amennyiben az NBA megítéli, egy 10,2 millió dolláros kivételt kaphatnak, amit megpróbálhatnak felhasználni a keret megerősítésére. Bobby Marks (ESPN) ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a Bulls 9 millióval van a luxusadós határ alatt, miközben még Ayo Dosunmu sem kapott új szerződést.

Marc Stein (Substack) értesülései szerint a Mavericksnek két kiszemeltje is van arra, hogy mélyítse a wingrotációját, Matisse Thybulle és Grant Williams szerződtetését is fontolgatják. Mivel mindkét játékos korlátozott szabadügynök, meg kell egyezniük a Trail Blazersszel vagy a Celticssszel is, hogy valamelyikük Dallasba kerülhessen, egyelőre ugyanis mindkét csapat azt kommunikálja, hogy ha a játékosuk aláírna egy offer sheet-et, akkor azt tartanák.

Eugene Omoruyi szabadlistára került a Pistonstól, miután helyet kellett teremtenie a csapatnak a keretében, hogy át tudják venni Joe Harris és Monte Morris kettősét a Netstől, illetve a Wizardstól.

Azt követően, hogy az NBA meghatározta a sapka nagyságát, arra is fény derült, hogy a 2023-as draft első körös kiválasztottjai mennyit kereshetnek az első éveikben. Az 1/1-es Victor Wembanyama maximum 12,16 millió dolláros kezdőfizetést kaphat, és amennyiben lehívják majd a harmadik és a negyedik szezonra vonatkozó opcióját is, akkor az első négy évében 55,17 milliót kereshet a szerződésével. Az első kör utolsó választottja, Kobe Brown 2,41 milliós fizetéssel indíthat, és az első négy szezonjában 12,39 milliót kereshet összesen. A teljes lista itt megtekinthető, a táblázat minden esetben a maximális fizetéssel számol, vagyis a rookie scale 120 százalékéval.

Közvetve ide kapcsolódik, hogy az ötödik helyen kiválasztott Ausar Thompson aláírta az újoncszerződését Detroitban. A Pistons nem csupán az ő szerződtetését jelentette be, hanem azt is, hogy Jared Rhoden és Malcolm Cazalon is two-way megállapodást kapott. A Kings 4 éves, 8,76 milliós szerződést adott a draft 34. helyén kiválasztott Colby Jonesnak – ezzel ő lett az első játékos, akit az NBA új, második körösökre vonatkozó kivételéből igazolt le egy csapat. Jalen Slawson ezzel párhuzamosan two-way megállapodást kötött a Kingsnél, Keon Ellis pedig újabb ilyen megállapodást kapott Sacramentóban. A Wizardsnál Bilal Coulibaly írta alá a szerződését. A Jazznél mindhárom idei első körös aláírt, vagyis Taylor Hendricks, Keyonte George és Brice Sensabaugh is. Nick Smith Jr. a Hornetsnél, Gradey Dick a Raptorsnál szignózott. A Rockets bejelentette, hogy Darius Days ismét two-way megállapodást kap, marad a következő szezonra is. Luka Garza a következő szezonban is a Timberwolvesnál lesz two-way szerződésen.

Adrian Wojnarowski, jelentette, hogy Josh Hart is elkötelezte magát a Team USA mellett, ezzel teljes az Egyesült Államok világbajnoki kerete. A keret: Jalen Brunson, Anthony Edwards, Tyrese Haliburton, Austin Reaves, Paolo Banchero, Mikal Bridges, Josh Hart, Brandon Ingram, Jaren Jackson Jr., Cam Johnson, Walker Kessler, Bobby Portis.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus