Hírmorzsák 2023-07-04 (8:30)

Megkezdődött az SL, Chet Holmgren és Brandon Miller is játékra jelentkezett. Anthony Edwards idő előtt hosszabbított a Timberwolvesnál. Malik Beasley és Robin Lopez is a Buckshoz igazol. Mason Plumlee marad a Clippersnél. Torrey Craig a Bullsban, Dalano Banton a Celticsben folytatja. A 76ers garantálta De’Anthony Melton szerződését. Toumani Camara a Sunsnál, Mouhamed Gueye a Hawksnál írt alá 4 évre. Az az általános várakozás, hogy Damian Lillard a Heatnél fog kikötni. Jaylen Brown és a Celtics tárgyal a hosszabbításról. DeMarre Carroll a Lakersnél lesz segédedző.

Ahogyan arról már beszámoltunk, megkezdődött a 2023-as Summer League. A Thundernél ismét játékra jelentkezett a tavaly nyáron megsérülő Chet Holmgren (15 pont, 9 lepattanó, 4 blokk), majd úgy értékelte a teljesítményét, hogy mindenképpen agresszívan akart fellépni, és ebből ugyan fakadtak hibái, de ez is a játék része. Akár lejátszik valaki 100 meccset kihagyott nélkül, akár kihagy egy egész szezont, mindig fog hibázni az ember, most az a feladata, hogy tanuljon ezekből. A lába remekül van, mintha nem is lett volna sérült, és ha valaki törölné a memóriáját, akkor mindössze a hegek árulkodnának arról, hogy bármi is történt a lábával. Ami a kondiját illeti, milliónyi akadályon kellett átmennie ahhoz, hogy visszatérhessen, és egy évig nem játszhatott, úgyhogy ez egy nehéz teszt volt.

A 2023-as draft második választottja, Brandon Miller (18 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz) először lépett pályára a Hornets színeiben, ugyanakkor felemás meccsen van túl, 6 eladott labdája és 7 személyi hibája is volt. Kicsit frusztrálja, hogy kikaptak, mert nem szeret veszíteni, ezt leszámítva viszont jól érezte magát. Örül neki, hogy az egyetemitől eltérő környezetben is kipróbálhatta magát, és összességében úgy érzi, hogy higgadt tudott maradni. Hagynia kell, hogy rátaláljon a játéka, jó döntéseket kell hoznia és segítenie kell a csapattársait – letudta az izgulást, innentől rendben lesz.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy a Timberwolves megegyezett Anthony Edwardsszal az idő előtti hosszabbításról. A wing 5 évre írt alá a maximumért, a megállapodás akár 260 millió dollárt is érhet neki – ugyanilyen megállapodást kapott az elmúlt napokban Tyrese Haliburton és LaMelo Ball is. Mindannyian egy All-NBA csapattagsággal tudnák kiérdemelni a 260 milliós fizetést, ha ez nem jön össze, akkor 207-217 millió környékén alakulhatna a fizetésük, ami attól is függ, hogy a 2024/25-ös szezonra mekkora lesz a sapka.

Újabb szabadügynökök keltek el a piacon. Malik Beasley 1 évre 2,7 millió dollárért a Buckshoz igazol, Robin Lopez pedig visszatér Milwaukee-ba, hogy ismét az ikertestvérével egy csapatban játszhasson. Mason Plumlee 1 évre 5 millió dollárért marad a Clippersben – ezzel ő a 16. szerződtetett játékosa a csapatnak, Jason Preston szerződése ugyanakkor július 18-ig nem garantált. Torrey Craig 2 évre a Bullshoz igazolt, a megállapodás második éve játékosopciós. A Celtics 2 évre szóló megállapodást adott Dalano Bantonnak.

Michael Scott (HoopsHype) írta meg, hogy a 76ers garantálta De’Anthony Melton szerződését a 2023/24-es szezonra, így 8 millió dollárt fog keresni – előzetesen csak 1,5 millió volt garantált a fizetéséből.

A Suns 4 évre szóló megállapodást kötött a draft 52. helyén kiválasztott Toumani Camarával. A megállapodásnak csak az első éve garantált, és Phoenixben valakitől majd meg kell válnia miatta, ő a 16. játékos a keretben – a nem garantált szerződésű Ish Wainright, a részben garantált megállapodással rendelkező Jordan Goodwin, illetve a teljesen garantált szerződésű Isaiah Todd is jelölt lehet erre. A Rockets hivatalosan is leigazolta a két első körös draftoltját, vagyis Amen Thompsont és Cam Whitmore-t. A Hawksnál aláírt a 15. helyen kiválasztott Kobe Bufkin, illetve a 2/39-en kihúzott Mouhamed Gueye is, utóbbi 4 évre 7,64 millióért szignózott, bár feltételezhetően nem teljesen garantált a megállapodása. A Clippersnél a 30. helyen kiválasztott Kobe Brown írt alá, míg a Warriorsnál az 1/19-es Brandin Podziemski.

Néhány two-way szerződést is aláírtak az elmúlt nap során: a Lakersnél Colin Castleton és D'Moi Hodge, a Pacersnél Isaiah Wong és Oscar Tshiebwe kötelezte el magát hivatalosan is.

Több újságíró is foglalkozott Damian Lillard helyzetével az elmúlt nap során, abban viszont nagy az egyetértés, hogy mindenki azt várja, hogy a Heatnél fog kikötni az irányító. Shams Charania (The Athletic) úgy fogalmazott, hogy Lillard csak a Heatre koncentrál, míg Barry Jackson és Anthony Chiang (mindketten The Miami Herald) szerint a játékos közölte is a Trail Blazers illetékeseivel, hogy kizárólag Miamiba szeretne elkerülni. Chris Haynes (B/R) is hasonló húrokat pendített meg, viszont ő arról is beszámolt, hogy a Heat mellett többek között a Timberwolves, a Pelicans és a Celtics is érdeklődött már az irányítóról a Trail Blazersnél. Haynes arra is kitért, hogy Lillard már 2021-ben is fontolgatta, hogy cserét kérjen, viszont akkor az általa nagyon tisztelt Chauncey Billups lett a csapat vezetőedzője, és nem akarta őt hasonló helyzetbe hozni, mint amilyenbe Stephen Silas került néhány hónappal a houstoni kinevezése után – mint ismert, nem sokkal később Russell Westbrook és James Harden is cserét kért a Rocketstől. Jake Fischer (Yahoo! Sports) azt emelte ki, hogy a Trail Blazers nem szeretné átvenni Tyler Herro szerződését, hanem egy harmadik csapathoz küldenék egy esetleges cserében, mert a hátvédposztokon jól állnak, náluk van Scoot Hernderson, Shaedon Sharpe és Anfernee Simons is.

Brian Windhorst (ESPN) beszélt arról, hogy a Celtics tárgyal Jaylen Brownnal az idő előtti hosszabbításról, mindkét fél szeretne megegyezésre jutni, ugyanakkor egyelőre képlékeny a helyzet. Brown 5 évre 270 millió dolláros szupermaxot kaphat, ugyanakkor Bostonban biztosra akarnak menni, hogy milyen lehetőségeik vannak, mivel a hosszabbítás után egy évig nem cserélhetik majd Brownt. A Celtics megpróbálhat egyezkedni arról is, hogy a maximumnál esetleg kevesebbért írjon alá Brown, emellett arról is meg kell állapodnia a feleknek, hogy milyen opciót tartalmazzon az új szerződés.

Dave McMenamin (ESPN) számolt be róla, hogy DeMarre Carroll segédedzőként csatlakozik a Lakershez. Carroll az elmúlt idényben a Bucksnál töltött be hasonló pozíciót Mike Budenholzer mellett, míg játékosként a Hawksnál Budenholzer mellett Darvin Ham is az edzője volt, innen a kapcsolat.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus