Hírmorzsák 2023-07-08 (10:00)

Wembanyama felemás teljesítménnyel kezdett, erőnléti edzésekre lesz szüksége. Scoot Henderson és Amen Thompson is megsérült. Mike Conley negyedik Joe Dumars-trófeáját gyűjtötte be, a névadó adta át számára. Megvan a szezonközi torna logója. FVV szerint az ő dolga kihozni fiatal csapattársaiból a legjobbat, Smart szerint Memphisnél jobb helyre nem is kerülhetett volna. Zach LaVine a szezonkezdéskor már nem lesz Bulls-játékos? Lillard ügynöke beszélt a Blazersszel. Richaun Holmes lemondott a trade kickerről, ezzel segítve a Dallast, ahol több játékost is el akarnak cserélni. C. Wood és Saric is többet akar a minimumnál. Miles Bridges és Mitch Kupchak is sajtóközleményt adott ki a játékos visszaigazolása alkalmából. Luka Doncic 7. hó 7-én kérte meg barátnője kezét. 

Péntek este kezdődött az idei Summer League Las Vegasban, ahol a draft első két választottja, Victor Wembanyama és Brandon Miller, illetve az 1/3-as Scoot Henderson és az 1/4-es Amen Thompson egymás ellen mutatkozhatott be - részletesen itt olvashattok a Summer League tegnap esti-ma hajnali eseményeiről.

Az 1-es mezt viselő Victor Wembanyama 27 perc alatt 9 pontig, 8 lepattanóig, 3 gólpasszig és 5 blokkig jutott, amivel 76-68-as győzelemre vezette a Spurs-t a Hornets ellen, bár mezőnyből mindössze 2/13-mal célzott. A meccs után annyit mondott, hogy nagyon különleges élmény volt először viselni a Spurs mezét, és örül, hogy ehhez győzelem társult. Őszintén megmondva fogalma sincs, hogy mit csinált ma a pályán, a legfontosabb, hogy a következő meccsig próbáljon tanulni. Összesen háromszor edzhetett a csapattársaival, és leginkább arra kell figyelnie, hogy folyamatosan készen kell állnia az irányító játékhívásaira. Kondícionálisan is javulnia kell, mert a Spurs játékstílusa a futásra épül, ami eléggé kimerítő és fárasztó még 27 percig is. Több idősebb csapattársa is eljött megnézni, amin nem lepődött meg, mert az egész csapatnak remek a dinamikája, nem sok csapatnál látta ezt, hogy majdnem mindenki az oldalvonal mellett szurkol a nyári ligában - érezte a támogatásukat és bizalmukat, illetve hallotta a tanácsaikat. Lazán kapcsolódik ide, hogy a pár nappal ezelőtti Britney Spears-incidensnek nem lesz büntetőjogi folytatása, a rendőrség egy rövid nyomozás után bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást - a rendőrség szerint az énekesnő véletlenül saját magát ütötte fejbe... 

Az 1/2-es Brandon Miller 16 pontot, 10 lepattanót és 3 labdaszerzést jegyzett, viszont egyik triplakísérletét Wembanyama betakarta. Scoot Henderson és Amen Thompson találkozója mindkét játékos számára sérüléssel ért véget: a Portland újoncának jobb válla sérült meg, a Rockets elsőévese pedig egy csúnya bokasérülést szedett össze, amikor egy blokkolási kísérlet után ellenfele lábára érkezett le. Amen Thompson elmondta, hogy eléggé fáj a bokája, szombaton meg is nézik MRI-vel, míg Henderson nem beszélt a sajtóval, de a távozásakor nem viselt vállvédőt. A Blazers SL-vezetőedzője, Jonah Herscu szerint inkább óvatosságból vették ki a meccsből, de konkrétumot csak a vizsgálatok után tudnak mondani - a csapatnál optimisták, hogy csak kisebb problémáról van szó. 

Mike Conley nyerte az NBA idei Sportsmanship Awardját és ezzel együtt a Joe Dumars-trófeát, amelyet az a játékos kap, aki a legjobban testesíti meg a sportszerűséget a pályán. Ennél a díjnál minden csapat jelöli egyik játékosát, majd a liga vezetőségéből összeállított zsűri minden divízióból kiválaszt egy jelöltet. A hat jelöltre szavazhatnak a liga játékosai, így alakul ki a végső sorrend. Conley immár negyedik alkalommal kapta meg az elismerést a társaktól, korábban 2013-14-ben, 2015-16-ban és 2018-19-ben is a legsportszerűbb játékosnak választották - a négy elsőséggel egyébként rekorder. Az elismerést az NBA alelnökeként dolgozó Joe Dumars maga adta át Conley-nak, akit Las Vegasban egy Summer League-hez kötődő pódiumbeszélgetésen lepett meg

A Summer League-en mutatták be az NBA új, szezonközi tornájának logóját - a torna részleteit szombat este jelenti Adam Silver, a liga első embere.


Fred VanVleet végig ott ült a Rockets kispadjának közelében a Portland elleni meccsen. Elmondása szerint az a feladata, hogy az első naptól kezdve megadja az alaphangot és profi hozzáállást mutasson Ime Udokával és a többi veterán játékossal együtt. A fiatalok rettentően tehetségesek, az ő dolguk kihozni belőlük a legjobbat és győztes csapattá alakítani a Houstont. Tudja, hogy az emberek szeme felakadt, amikor meglátták, mennyiért írt alá, de egyrészt a liga olyan ütemben fejlődik, hogy ez az összeg pár év múlva már nem lesz ennyire kiugró, másrészt hiába mondogatják, hogy miért kellett ennyit fizetni egy draftolatlan játékosnak, ő folyamatosan dolgozni fog, hogy minden kifizetett penny megérje a Rockets-nak. 

A Grizzlies bemutatta Marcus Smartot, aki arról beszélt, hogy karrierje új szakaszába lépett, erre pedig ott nyílik lehetősége, amely a legjobban passzol hozzá - Memphis beceneve Grind City, az ő játéka pedig erről szól. Bostonban ő volt a csapat legrégebbi tagja, kiérdemelte mindenki bizalmát, de most ő az új srác, így ugyanezt az utat kell végigjárnia. Ja Morant rögtön a csere után üdvözölte a csapatban, róla azt mondta Smart, hogy különleges játékos, és ha valami nagyot akarnak elérni, akkor azt csak úgy tudják véghez vinni, hogy Morant legjobbját nyújtja. Ő maga versengő típus, és imádja a társai játékát a legmagasabb szintekre emelni, különösen akkor, ha azok a társak alapból kiválóak. Taylor Jenkins vezetőedző szerint ők egy versengő társaság, de Smart érkezése segíthet abban, hogy ezt még egy szinttel emelni tudják. Zach Kleiman GM szerint az előző szezonban visszafelé léptek egyet, és miután megvizsgálták, mire lenne szükség a fejlődéshez, azt látták, hogy egy szenzációs védőjátékosra, aki több poszton is bevethető, tud kreálni és igazán magas hőfokú csatákban bizonyított, győztes típus. Szerencsére ezt sikerült egyetlen játékosban megtalálniuk, ami nagyon ritka. 

Az Oregoniannek nyilatkozva Aaron Goodwin, Damian Lillard ügynöke elmondta, hogy pozitív beszélgetést folytatott Joe Croninnal, a Blazers GM-jével, ahol egyértelművé tette, hogy ügyfele azt szeretné, ha a két csapat elkezdene komolyabban tárgyalni. Szerinte ez is fog történni, másik csapat nem fog érdeklődni a Portlandnél, de ha mégis, akkor nem ismerik Lillardöt. 

KC Johnson (NBC Sports) információi szerint a Portland Trail Blazers és a Philadelphia 76ers előzetesen érdeklődött a Chicago Bulls-nál Zach LaVine iránt. Egyik beszélgetés sem fordult komolyabbra, de a veterán szakíró szerint meglepő lenne, ha LaVine a szezont Chicagóban kezdené meg. 

Tegnap írtunk róla, hogy hivatalossá vált Richaun Holmes Dallasba igazolása. A magasember rögtön megmutatta, hogy képes áldozatokat hozni új csapatáért, ugyanis lemondott a szerződésében szereplő 1.8 millió dolláros trade kickerről (csere esetén ennyivel nőne a fizetése). A Dallas ennek köszönhetően tudott magasabb ajánlatot tenni Matisse Thybulle-nak. Bár ezt végül a Portland meccselte, a Dallasnak továbbra is megvan a teljes nem-luxusadós MLE-je, illetve 10.9 millió dollárral van az első luxusadós szint alatt, vagyis kifejezetten nagy a mozgástere. Marc Stein (Substack) szerint a Dallas még nem végzett a nyári átalakításokkal, Tim Hardaway Jr. szerződésétől meg akarnak szabadulni, JaVale McGee és Theo Pinson sem lesz már sokáig Dallas-játékos. 

Ide kapcsolódik, hogy Stein szerint több jó játékos még nem írt alá sehová, köztük van Christian Wood és Dario Saric is. Mindketten minimum-ajánlatokat kaptak, de kivárnak, hátha jön egy zsírosabb szerződés is - az biztosnak tűnik, hogy ha Saric nem kap magasabb ajánlatot, akkor minimumért aláír a Golden State Warriors-hoz. A New Orleans Pelicans aktívan árulja Jonas Valanciunast és Kira Lewis Jr.-t. A Milwaukee Bucks leigazolta a második körben draftolt Andre Jackson Jr.-t - a kétméteres, áprilisban NCAA-bajnokságot nyert hátvéd remekül debütált a Summer League-ben és akár állandó rosterhelyet is kiharcolhat magának ősszel. 

Miles Bridges hivatalosan is aláírta a Charlotte Hornets minősítő ajánlatát (QO), egy évre 7.9 millió dollárt fog keresni, jövő nyáron pedig korlátlan szabadügynök lesz. Mitch Kupchak GM szerint mindent mérlegeltek és végül azért döntöttek a visszaigazolása mellett, mert a tavaly nyári családon belüli erőszakos ügye lezárult, az NBA elvégezte a vizsgálatát és kiosztotta a büntetését, illetve a játékos is egyértelmű lépéseket tett a megfelelő irányba. Öt éve dolgoznak együtt Bridges-szel, ez nyitott és őszinte kommunikációra épült, ez alapján úgy látják, hogy megbánta a tettét, tanult az esetből és többször nem fog előfordulni. Miles Bridges közleményében azt írta, mindenkitől bocsánatot kér, amiért ilyen fájdalmat, zavart és csalódást okozott. Az elmúlt egy évet távol töltötte a kosárlabdától és mindent át tudott gondolni, el tudta végezni a megfelelő terápiákat, hogy olyan emberré váljon, akire büszke lehet a családja. Rendkívül hálás az NBA-nek és a Hornetsnek, hogy kapott egy második esélyt, mert nagyon kevesen kapnak és megérti, hogy egyesek megkérdőjelezik, hogy ő miért kapott. Mindent megtesz, hogy visszaadja a bizalmat a csapatnak, edzőknek, a franchise-nak, a szurkolóknak és a városnak, alig várja, hogy ismét edzésbe állhasson.

Végül egy családi hír: Luka Doncic eljegyezte gyerekkori szerelmét, Anamaria Goltes-t, amit egy Insta-posztban hozott a világ tudomására. Az eseményre otthon, a Bledi-tónál található kastélynál került sor - a dátum is fontos, hiszen a 7. hónap 7. napján történt, szinkronban Doncic 77-es mezszámával. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus