Hírmorzsák 2023-07-27 (9:00)

Jaylen Brown a pályán, illetve azon kívül is elkötelezett Boston irányába. Nincs hír Bronny James állapotáról. Beperelték Zion Williamsont és a családját. Hawks-Magic meccset rendeznek Mexikóvárosban. Austin Reaves B-terv lett volna a Rocketsnél, a Spurs végül nem tett neki ajánlatot. Juancho Hernangómez Görögországba igazolt. Two-way megállapodások, szerződésrészletek. Kevin Durant szerint 4-5 új csapatot is elbírna a liga.

Jaylen Brown tegnap ünnepélyesen is aláírta az 5 éves, 303,7 dolláros szerződéshosszabbítását a Celticsszel, majd ezt követően elmondta, hogy nagyra értékeli azt, hogy a csapat mennyire elkötelezett az irányába – ő is ugyanígy érez, a pályán, illetve azon kívül is elkötelezett Boston felé. Ami a megegyezést illeti, megértette a Celtics álláspontját, ahogyan a csapat is az övét, és végül egy olyan ponton lyukadtak ki, ami mindenki számára kedvező. A vagyona felhasználásával kapcsolatban elmondta, hogy szeretné a Black Wall Street projektet Bostonba vinni, ami a faji vagyoni egyenlőtlenség csökkentésére irányul. Az NBA történetének legnagyobb értékű szerződésének az aláírása után logikus, hogy arról beszél, hogy miként fektethet be a helyi közösségbe, viszont az egyenlőtlen vagyoneloszlásról is beszélni kell, amiben szintén lehetne fejlődni, de senki sem akarja szóba hozni.

Adam Himmelsbach (Boston Globe) két részletet is kiemelt Brown új szerződéséből. Egyrészt tartalmaz egy trade kickert, de az kisebb, mint a maximálisan megengedett 15 százalék. Másrészt a játékos nem a megszokott 12 hónapos kifizetési struktúrában kapja meg a pénzét, hanem 6 hónapban fognak neki utalni, és a fizetése nagyobb hányadát fogja a szezonok elején megkapni. Közvetve ide kapcsolódik, hogy Bobby Marks (ESPN) számításai szerint Jayson Tatum 5 éves, 338 millió dollárt érő szerződéshosszabbítás aláírására lehet jogosult jövő nyáron a Celticsnél, amennyiben a következő két szezonban egyaránt a maximális 10 százalékkal emelkedik a fizetési sapka.

Tegnap reggel beszámoltunk arról, hogy hétfőn megállt Bronny James szíve kosarazás közben, viszont továbbra is az az utolsó hír LeBron James fiával kapcsolatban, hogy kedden stabil volt az állapota. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy ilyen helyzetben több napot igénybe vevő vizsgálatsorozatnak szokták alávetni a pácienseket, az viszont talán jó hír lehet, hogy Jamesnek mindössze egy rövid időszakot kellett eltöltenie az intenzív osztályon.

Egy kaliforniai technológiai vállalat beperelte Zion Williamsont, a játékos édesanyját, valamint a nevelőapját is, amiért egy 2 millió dolláros kölcsönből 1,8 milliót nem fizettek vissza. A kölcsönt 2021 szeptemberében adták a játékosnak, amikor megpróbáltak marketingkapcsolatot kiépíteni vele, és ezért cserébe azt várták Williamsontól, hogy legyen az Ankr szóvivője. A család befektetésekre, többek között ingatlanvásárlásra használta fel a kölcsönt, amiatt viszont nem tudták azt időben visszafizetni, hogy Williamson szponzori kifizetéseit felfüggesztették arra az időszakra, amikor sérült volt. Eredetileg 2022. augusztus 21-ig kellett volna visszafizetni a kölcsönt, de Williamson nevelőapja, Lee Anderson többször is a határidő kitolását kérte, majd amikor küldtek egy 25,000 dolláros csekket, azt a bank visszadobta. Végül a felek abban állapodtak meg, hogy április 25-ig visszafizetnek 500,000 dollárt, míg a fennmaradó összeget július 6-ig, de csak az előbbit tették meg, ami a 300,000 dolláros kamatot, valamint további 200,000 dollárt fedezett a tartozásból.

Az NBA bejelentette, hogy újfent Mexikóvárosba látogat a liga, november 9-én Hawks-Magic összecsapást rendeznek majd az alapszakasz keretében. A liga 1992 óta visz meccseket Mexikóba, ez lesz a 32. összecsapás, amit az Egyesült Államok déli szomszédja rendezhet meg az előszezonból vagy az alapszakaszból, az elmúlt idényben Heat-Spurs összecsapást rendeztek Mexikóvárosban.

Michael Scotto (HoopsHype) értesülései szerint a Spurs azt fontolgatta a piac nyitása előtt, hogy évente 21 millió dolláros fizetést kínál Austin Reavesnek, végül azonban úgy határozták, hogy megtartják a sapka alatti helyüket, hogy azzal más csapatoktól tudjanak fizetést átvenni. A Rocketsnél is felmerült, hogy offer sheet-et tegyenek elé, viszont ez csak akkor lett volna náluk opció, ha Fred VanVleet nem ír alá hozzájuk.

Az EuroHoops számolt be róla, hogy Juancho Hernangómez 2 évre szóló megállapodást kötött a Panathinaikosz csapatával. A fiatalabbik Hernangómez-testvér 7 szezon után hagyja el az NBA-t, az elmúlt idényben 42 meccsen lépett pályára a Raptorsnál, február végén viszont szabadlistára tették, és azóta nem volt csapata. Sokáig arról lehetett hallani, hogy követheti a testvérét, Willy Hernangómezt Barcelonába, végül azonban Görögország felé vette az irányt.

A Lakers szabadlistára tette a two-way szerződésű Cole Swidert, hogy Alex Fudge ugyanilyen megállapodást írhasson alá. Dominick Barlow újabb two-way szerződést kapott a Spurstől. Nerlens Noel szerződéséről részletek derültek ki, jelenleg csak 300,000 dollár garantált belőle, és újabb 300,000 akkor lesz garantált, ha az alapszakasz első meccse idején is tagja még a Kings keretének. Jeff Dowtin Raptorsnál kötött szerződésének nincs még garantált része, akkor fog 900,000 dollárral gazdagodni, ha még október 21-én is a keret tagja. Jack White Thundernél kötött megállapodásából 600,000 dollár garantált, míg a második év csapatopciós. DeAndre Jordan és Wesley Matthews szerződése is teljesen garantált a Nuggetsnél, illetve a Hawksnál. Montrezl Harrell és Reggie Jackson is olyan megállapodást írt alá, ami csak a következő szezonra garantált, ezért megvétózhatnának minden őket érintő cserét, de mindketten lemondtak erről a jogukról – korábban a Lakersnél megtette ugyanezt D’Angelo Russell is.

A végére Kevin Durant maradt, akit megkérdeztek arról, hogy mit gondol a liga esetleges bővítéséről. A játékos szerint az NBA hatalmas, és érzése szerint akár 4-5 új csapatot is elbírna, de nem gondolja, hogy a jelenlegi tulajdonosok szeretnék ilyen sok felé elosztani a bevételeiket, amikor ennyire jól megy a soruk. Pályafutása elején részese volt egy expanzióhoz hasonló folyamatnak, amikor Oklahomába került, és elég csak megnézni azt, hogy milyen volt a város 2008-2009 környékén, és milyen most. Legalább négy vagy öt olyan felhőkarcoló van most a városban, amiket el sem tudott volna képzelni, üdülőszerű szállodákat húztak fel, és az egész városon átmenő trolihálózatot építettek ki. Mindez nagyban annak köszönhető, hogy egy sportfranchise került a városba, emiatt is gondolja azt, hogy sok város vezetősége hívogatja Adam Silvert, hogy legyen csapata a városuknak. Durant azt is megjegyezte, hogy szerinte Seattle ideális választás lenne egy csapatnak (NBA-s pályafutása első évét itt töltötte – a szerk.), illetve egy napon szívesen lenne csapattulajdonos is.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus