Hírmorzsák 2023-09-07 (8:45)

Németország és Kanada is bejutott a legjobb négybe a világbajnokságon. Dennis Schröder próbált pozitív maradni a rossz dobóformája ellenére is, Franz Wagner jól tért vissza. Shai Gilgeous-Alexander szerint Kanada nem elégszik meg ennyivel, Luka Doncic bírózott. A 76erst sokkolta, hogy James Harden lehívta a játékosopcióját. Harden ignorálta az NBA megkeresését, amikor utólag meghívták volna az All-Star gálára. Joel Embiid biztosította a 76ers arról, hogy kivárja a Harden-helyzet végét. A Trail Blazers továbbra sem folytatott jelentős tárgyalást Damian Lillardról. A Pelicans attól tart, hogy elszakadt Trey Murphy III meniszkusza. A hollywoodi író- és színészsztrájk az NBA közvetítési jogainak az értékesítésére is kihathat.

Tegenap újabb két negyeddöntővel folytatódott a világbajnokság, és mindkét mérkőzés tartogatott érdekességeket. Németország azzal együtt is 81-79-es győzelmet tudott aratni Lettország felett, hogy Dennis Schröder 4/26 dobását süllyesztette el a találkozó során, amit utólag pályafutása legrosszabb teljesítményének is nevezett az irányító, de azt is hangsúlyozta, hogy megnyerték a meccset. Próbált pozitív maradni, mert végső soron azt nem lehet irányítani, hogy beesik vagy kimarad az ember dobása, a társaihoz ettől függetlenül vezérként és csapatkapitányként szólt. Nem engedhette meg magának azt, hogy rossz hangulatba kerüljön, és boldog amiatt, hogy mások előléptek. A sérüléséből visszatérő Franz Wagnert külön is kiemelte az irányító, aki négy meccsen át nem játszott, mégis rögtön hozzá tudott járulni a győzelmükhöz, de nem csupán rajta múlt ez, mindenki más elismerést érdemel az öltözőjükből, és ezért alkotnak egy csapatot. Wagner pedig elmondta, hogy a bokája bírta a terhelést, jól érzi magát, és a ritmust is hamar megtalálta, csak egy-két támadás kellett ehhez, és ebben a csapattársainak is hatalmas a szerepe.

Kanada 100-89-es győzelmet aratott Szlovénia felett, és ez a negyeddöntő is igencsak mozgalmasan alakult. A győztes oldalról Dillon Brooks, a vesztestől Luka Doncic szállt ki a meccsből két technikaival a negyedik negyedben, és különösen az utóbbi volt nagyon frusztrált a meccs után is. Doncic elmondta, hogy mindig nagyon érzelemdús számára a nemzeti csapatban játszani, és sokszor problémái akadnak azzal, hogy az érzelmeit irányítsa, de azon húzta fel magát, hogy meghallotta azt, hogy az egyik játékvezető arról beszélt, hogy nem fognak rajta faultot befújni, mivel erre játszik. Úgy gondolja, hogy ez nem igazságos. Sokat reklamált, de ettől még nem tartja ezt igazságosnak, fizikálisan játszottak vele szemben, de ilyet mondani igazságtalan. Doncic ettől függetlenül gratulált Kanadának, és megjegyezte, hogy remekül játszottak.

Shai Gilgeous-Alexander 31 ponttal, 10 lepattanóval és 4 gólpasszal vezette győzelemre hazáját, aki szerint jó érzés, hogy eljutottak idáig, és az hatalmas megtiszteltetés, hogy hozzájárulhattak Kanada első olimpiai szereplésének a kiharcolásához, de nem elégednek meg ennyivel. Nem azért jöttek ide, hogy bejussanak az elődöntőbe, hanem azért, hogy megpróbáljanak aranyérmet nyerni. A harmadik negyedük kritikus jelentőséggel bírt, sikerült kicsit növelniük az előnyüket, többször is megállították az ellenfelüket, támadásban és védekezésben is feljavultak.

A játéknap részletes összefoglalója ide kattintva olvasható. Az elődöntőkben Szerbia-Kanada és Egyesült Államok-Németország összecsapásokat rendeznek.

Ramona Shelburne (ESPN) hosszabb cikkben foglalkozott James Harden és a 76ers jelenlegi helyzetével, az alábbiakban ebből szemezgetünk. A hátvéd idén nyáron maximum 4 évre és 210 millió dollárért hosszabbíthatott volna Philadelphiában, és arra számított, hogy ennek a magasságában fog kapni, miután az előző nyáron pénzről mondott le – 2022 nyarán viszont állítólag tudta azt is, hogy a csapat nem igazán akarta megadni neki az 5 éves, 270 milliós szupermaxot. A 76ers vezetőségében komoly vita folyt arról, hogy milyen szerződést kellene neki ajánlani, viszont azzal, hogy a Rockets Ime Udokát nevezte ki vezetőedzőnek, romlott Harden tárgyalási helyzete is, mert ezt követően már az egykori csapata sem érdeklődött igazán iránta. A piac nyitását megelőző időszakban Daryl Morey állítólag nem fogadott hívásokat a játékos táborától, és Shelburne egyik forrása szerint emiatt Harden úgy érezte, hogy elárulták őt. Egy másik forrás szerint a 76erst sokkolta, hogy a hátvéd belépett a szerződésébe, mert végig azt kommunikálták az irányába, hogy rögtön hosszabbítani fognak vele, amint ezt a szabályok lehetővé teszik. Egy megint másik forrás azt hangsúlyozta, hogy Harden képes nagyon személyesnek venni dolgokat, és ha úgy érzi, hogy sérelem érte, képes nagyon makacsul viselkedni.

Erre a makacsságra kiváló példa, hogy amikor az All-Star gála előtt eldőlt, hogy Kevin Durant nem képes vállalni a szereplést, az NBA megkereste Hardent, hogy vegyen részt a gálán, de napokig ignorálta ezt, és amiatt duzzogott, hogy első körben nem került be a gálára. Adam Silver végül Pascal Siakamnak küldött utólagos meghívót, míg a 76ers csak annak adott publicitást, hogy Hardent kihagyták a gálából, annak már nem, hogy miként kezelte a későbbi megkeresést.

A 76ers és Harden viszonya nem volt kihatással arra, hogy a hátvédnek milyen a kapcsolata Joel Embiiddel vagy Tyrese Maxey-vel, mindkettejük viszonya pozitív vele továbbra is. Embiid ugyanakkor biztosította arról a 76erst, hogy rendben van számára az, hogy kivárja ennek a helyzetnek a végét, az viszont nem egyértelmű, hogy meddig marad majd türelmes. Az továbbra is változatlan, hogy Embiid preferáltan Philadelphiában szeretne nyerni, de jelenleg az az NBA egyik leginkább kritikus kérdése, hogy meddig tart ki a türelme.

Zach Lowe (ESPN) a podcastjében beszélt arról, hogy információi szerint továbbra sem folytatott a Trail Blazers jelentős cseretárgyalást Damian Lillardról, egyetlen csapat sem került közelebb a megszerzéséhez. Bobby Marks (ESPN) ezt annyival egészítette ki, hogy a Heat is csendes ezen a fronton, és szerinte akkor fognak csak felélénkülni a tárgyalások, ha Lillard kényelmetlenné teszi a jelenlegi helyzetet a Trail Blazers számára, ugyanakkor ez nem valószínű, hogy meg fog történni.

Tegnap arról már beszámoltunk, hogy Trey Murphy III térdsérülést szenvedett edzés közben, és ezzel kapcsolatban osztott meg további információkat Adrian Wojnarowski (ESPN). A Pelicans attól tart, hogy legalább enyhébben elszakadt a játékos meniszkusza, és további vizsgálatok alá vetik, hogy eldöntsék, mi a sérülés megfelelő kezelési módja.

Obadiah Noel szabadlistára került a Knickstől. A döntés nem meglepő, a játékosnak Exhibit 10 megállapodása volt, a leigazolása is annak szólt inkább, hogy a csapat G Ligás partnerénél, a Westchester Knicksnél jogosult legyen arra a 75,000 dolláros bónuszra, amit akkor kaphat meg, ha legalább 60 napot a csapatnál tölt.

Eric Fisher (Frontoffice Sports) hívta fel arra a figyelmet, hogy a hollywoodi író- és színészsztrájk az NBA-re is kihatással lehet. A Warner Bros. Discovery szeretné meghosszabbítani a ligával a közvetítési megállapodását, ugyanakkor a legfrissebb hírek arról szólnak, hogy a TNT anyavállalata 300 és 500 millió dollár között bukhat csak ebben az évben a sztrájk miatt. Azt nem lehet tudni, hogy a sztrájk mikor ér véget, és a WBD illetékesei egyelőre nem is tartanak attól, hogy ez kihatással lehetne a sportközvetítéseikre. Fisher a cikkében csak a WBD helyzetével foglalkozott, mi viszont hozzátennénk, hogy az ESPN-t birtokló Disneyre is jelentős hatással van a sztrájk. Az NBA jelenlegi médiamegállapodása a 2024/25-ös idény végéig érvényes, és korábban arról lehetett hallani, hogy a liga 75 milliárd dollárt remél ezekért a jogokért az azt követő 9 évben – a jelenleg is futó 9 éves megállapodás 24 milliárdot hoz az NBA-nek.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus