Németország és Kanada az elődöntőben, kiesett Szlovénia

Dennis Schröder katasztrofális teljesítményét is elbírták a németek a lettek elleni egylabdás meccsen, Kanada pedig a második félidőben felőrölték Luka Doncicékat: kialakult a vb-elődöntők párosítása.

 

Németország - Lettország 81-79

Ezt a meccset a várakozásokkal ellentétben nem Dennis Schröder miatt, hanem éppen az ő játéka ellenére nyerte meg Németország: a germánok minősíthetetlen, a negyedik negyedben pedig leginkább horrorisztikus teljesítményt nyújtott. Végül 4/26-os mezőnymutatóval és 0/8 triplával jutott el 9 pontig, 4 gólpasszára jutott 4 eladott labda és 4 fault, a negyedik negyedben pedig az összes támadást ő fejezte be, rendre rosszul - 74-63-nál, hat perccel a vége előtt küldték őt vissza a pályára, a következő három támadás az ő három elrontott dobásával zárult, így feljöttek a lettek 74-69-re. Itt Schröder villant kettőt, két betörésből öt pontot szerzett és azt hihettük, hogy 79-69-nél eldől a meccs, de nem ez történt, az irányító a következő öt dobásból megint magára vállalt négyet, közben eladott egy labdát, kapott egy blokkot, sőt csinált egy technikai faultot is, ezekkel a bődületes hibákkal pedig megint visszahozta a meccsbe a letteket - összességében tehát az utolsó hat percben öt pont és egy eladott labda került a neve mellé, összességében pedog 2/9-et dobott ekkor mezőnyből, és csak a mázlin múlt, hogy Daniel Theis visszaszedett egy támadópattanót, így legalább ő tudott pontot szerezni a két büntetőből.

Schröder őrültsége így végül nem került a meccsbe és a továbbjutásba a németeknek, mert ugyan a lettek az ő hibáit kihasználva az utolsó percben kétszer is egy labdán belülre zárkóztak megint, sőt a hét másodpercnél kihagyott dobása után időkérés nélkül elindultak a gyűrű felé, de Davis Bertans győzelemért eldobott triplája kimaradt, így megúszta ezt a meccset a germán válogatott.

A lettek bánhatják, hogy a végét nem tudták egy dobással jobban megoldani, mert feljöttek 14 pontos hátrányból azok után, hogy bár az első negyedet még megnyerték, de utána lenyomták őket a németek, kikaptak a festékben, nem tudtak rohanni és egyetlen pontot sem szereztek leindításból. Arturs Zagars (24 pont, 8 gólpassz), Bertans (20 pont, 6/13 tripla), Rolands Smits (14 pont, 8 lepattanó) és Rodions Kurucs (7 pont, 10 lepattanó, 3 gólpassz) is kitett magáért, és összességében az egész lett csapat dicsérhető a teljes torna alapján, most is emelt fővel, egy dobással kaptak ki, így mehetnek az 5-8. helyekért zajló csatába.

A németek megőrizték veretlenségüket, 6-0-lal jutottak el az elődöntőig, itt viszont a Team USA vár rájuk, és Schrödertől még egy ilyen produkció nem fog beleférni - most Franz Wagner (16 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz), Moe Wagner (12 pont, hibátlan dobóforma), Thiemann, Theis és Obst is ki tudta segíteni.

Németország legjobb dobói: F. Wagner 16/6, Obst 13/9, M. Wagner 12
Lettország legjobb dobói: Zagars 24/12, Bertans 20/18, Smits 14/6

 

Kanada - Szlovénia 100-89

A világbajnokság eddigi legmagasabb színvonalú mérkőzését játszották a csapatok, támadásban legalábbis mindenképpen: extra megoldások, látványos kosarak, okos betörések, nagy triplák váltották egymást, és sokáig nem is bírtak egymással, folyamatosan változott a vezető kiléte. Az első negyedet a kanadaiak, a másodikat a szlovének nyerték, a nagyszünetben 50-50 volt az állás úgy, hogy az európaiak 10/17 hármast szórtak be addig, a kanadaiak pedig 58%-kal mezőnyöztek. Egyénileg Luka Doncic nagyon felszívta magát, 17 pontot dobott ennyi idő alatt, de a kanadaiak folyamatosan váltogatták rajta a védőket, rendkívül fizikálisak voltak vele, a szlovén vezér pedig nehezen viselte, hogy több véleményes esetben is néma maradt a síp - egy technikait "ki is harcolt" már magának. Mellette Klemen Prepelic, a túloldalon pedig Shai Gilgeous-Alexander és Nick Alexander-Walker is kétszámjegyű ponttermésnél tartott már.

A fordulás után viszont már csak a kanadaiak bírták ezt az iramot, ők voltak "többen", több játékosuk is tudott védelmet bontani, triplát dobni, és főleg a védekezésük volt rendkívül feszes, amire a szlovénoknak ekkor már nem igazán volt válaszuk - az első négy percet 11-2-re elvitte a harmadik negyedben az amerikai gárda. Ez pedig döntő ütésnek bizonyult, a szlovének elfogytak, nem ültek a triplák, nem jöttek a lepattanók, Doncic lépni is alig tudott a szorításban, úgyhogy kinyílt az olló - 16 pont is volt már a távolság, ahonnan a vezér két villanásával még visszaúsztak kilencre a játékrész végéig. 

Ez azonban nem tartott sokáig, a záró etap elején rendezte a sorait Kanada és néhány szép védekezéssel, valamint lerohanással lerendezte az ügyet - ismét 15 körülire nőtt a távolság, és innen már nem volt visszaút. Dillon Brooks után Doncic is kiállíttatta magát két technikaival szűk hét perccel a vége előtt, ezzel el is dőltek a dolgok, bár a szlovének akarata még kitartott az utolsó percig, de csak közelíteni tudtak, érdemi esélyt teremteni nem.

A sokkal atletikusabb, gyorsabb, több lábon álló amerikaiaknál Shai Gilgeous-Alexander újabb jó meccse (31 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz, 14/16 büntető) mellett az eddigi legjobb vb-s teljesítményét nyújtotta RJ Barrett (24 pont, 9 lepattanó), de Brooks (14 pont, 3 gólpassz) és Alexander-Walker (14 pont, 3/6 tripla) is kitett magáért. A szlovéneknél csak két legény volt a gáton, a szakaszosan remeklő vagy éppen szenvedő Doncic (26 pont, 8/20 mezőnyből, 4/6 tripla, 5 gólpassz) mellett Klemen Prepelic (22 pont, 4/10 tripla) igyekezett, egy ilyen rangadón viszont ez a csapat azt nem bírhatja el, hogy Mike Tobey totális betlit hoz - így az 5-8. helyért játszhatnak, Kanada pedig bejutott az elődöntőbe.

Kanada legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 31/3, Barrett 24/3, Alexander-Walker 14/9, Brooks 14/9
Szlovénia legjobb dobói: Doncic 26/12, Prepelic 22/12, Dragic 10/6

 

Hogyan folytatódik a vb?

Az elődöntők párosításai:

Szerbia - Kanada péntek 10:45
USA - Németország péntek 14:40

Az 5-8. helyért:

Olaszország - Lettország csütörtök 10:45
Litvánia - Szlovénia csütörtök 14:30

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus