Hírmorzsák 2023-09-11 (9:15)

Németország a világbajnok, Dennis Schröder a torna MVP-je. Gordon Herbert, Franz Wagner és Schröder is értékelt. Aleksa Avramovics már az olimpiára koncentrál, Svetislav Pesics büszke a szerb csapatra. Kanada nyerte a bronzcsatát, Dillon Brooks 39 pontot dobott az Egyesült Államok ellen. Arturs Zagars teljesítményére NBA-csapatok is felfigyeltek. Boban Marjanovics marad a Rocketsnél. Steve Ballmer úgy gondolja, hogy kevesebbért is megvehette volna a Clipperst.

Tegnap délután már külön is beszámoltunk arról, hogy Németország nyerte a 2023-as férfi kosárlabda-világbajnokságot, miután 83-77-re legyőzték Szerbiát. A németek először értek fel a csúcsra, és tették mindezt veretlenül, ráadásul az előző tornán csak a 18. helyen zártak. Gordon Herbert szövetségi kapitány szerint egy kicsit szürreális pillanat ez, és ahogyan a játékosainak is mondta, remek játékosok gyűltek össze, de csapatot alkottak – a csapattagok törődtek egymással, ugyanakkor kihívások elé is állították a másikat. Úgy érzi, hogy a gyermekei születése után ez a második legnagyobb dolog az életében, hogy ezen játékosok körül lehet.

A döntő legjobbjának megválasztott Franz Wagner elmondta, hogy különleges élmény számára az, hogy a testvérével együtt lettek világbajnokok, ráadásul a szüleik is ott voltak, egészen szürreális ez az egész. Sok olyan pillanat volt az év során, amikor valamelyik ellenfelük bemutatott egy futást, így a döntőben és az elődöntőben is a világbajnokságon, de sosem engedték, hogy kicsússzon a meccs a kezükből, hanem folytatták a játékot és egységesek maradtak, és ez nagyon sokat számított.

Dennis Schröder többek között Dirk Nowitzkiről is beszélt, aki természetesen minden idők egyik legjobb erőcsatára, aki megváltoztatta a kosárlabdát, NBA-bajnok lett. Nagyszerű fickó a pályán kívül is, és remek volt vele együtt játszani 2015-ben (az Európa-bajnokságon – a szerk.). Hazudna, ha azt mondaná, hogy gyerekként is felnézett rá, mert inkább Mike Conley, Tony Parker és Chris Paul játékát figyelte, de amikor az NBA kapujába került, elment Dallasba is edzésre, és ekkor találkozott Nowitzkivel, aki megadta neki a telefonszámát, hogy nyugodtan hívja, írjon neki. Azóta remek a kapcsolatuk, és szereti őt.

A szerbektől Aleksa Avramovics állt a sajtó rendelkezésére a meccs után, és hangsúlyozta, hogy már a következő célra koncentrálnak, vagyis az olimpiára, ahol szeretnének nagyobb sikereket elérni. Németország elképesztően játszott, évek óta együtt vannak, és végül a fizikalitás és az apró részletek döntöttek. Elszalasztották az esélyüket, emellett több problémával is küzdöttek. Mindenki tudja, hogy mi törtét Borisa Simaniccsal, elvesztették Ognen Dobricsot, és Nikola Milutinovnak is voltak problémái. Nem könnyű veszíteni, de így is büszkeséget érez, és holnap még büszkébb lesz. Avramovicsot a játékvezetésről is megkérdezték, de nem akart panaszkodni emiatt. A játékvezetőknek az volt az álmuk, hogy ők vezethessék a döntőt, ahogyan ő is arról álmodott, hogy ott játszhasson. Engedték a fizikális játékot a harmadik negyedben, de ez is a kosárlabda része, a végén így is megvolt az esélyük. Valakinek haza kell vinnie az ezüstöt és az aranyat is, de még a bronz is mindig csillog.

Svetislav Pesics szövetségi kapitány is elmondta, hogy megvoltak a problémáik, előzetesen azt sem tudták, hogy Milutinov tud-e játszani egy izomsérülés miatt, az orvosi stáb mindent megtett annak érdekében, hogy pályára léphessen. Dobrics eleve sérült volt, de Bogdan Bogdanovics is rosszul érezte magát a meccs előtt. Nem azért mondja el mindezt, hogy kifogásokat keressen, hanem azért, mert ezek a tények. Gratulál a német csapatnak, megérdemelték a győzelmet, mert 40 percen keresztül magas színvonalon játszottak, fizikálisak voltak, és ha egy csapat megnyeri mind a nyolc meccsét, akkor azt el kell ismerni. Örül Herbert sikerének, a Német Kosárlabda Szövetség sikerének, mert megérdemelték a sikert, de ettől még büszke a saját játékosaira is, mindenki büszke lehet rájuk.

A bronzcsata is izgalmasan alakult, az Egyesült Államok válogatottja Mikal Bridges utolsó másodperces triplájával ki tudta harcolni a hosszabbítást, de a ráadásban Kanada mégis ellenfele fölé tudott kerekedni és 127-118-as győzelmet arattak. A mérkőzés egyik hőse a 39 pontig jutó Dillon Brooks volt, aki a teljesítményével több rekordot is megdöntött. Brooks holtversenyben az idei világbajnokság legponterősebb mérkőzését szállította, és kanadai játékos sosem szerzett ennyi pontot egy vb-n, Carl Ridd 1954-es rekordját adta át ezzel a múltnak, aki annak idején 37 pontot szerzett a Fülöp-szigetek ellen. Ennyi pontot senki sem szerzett még világbajnokságon úgy, hogy a mérkőzés valamelyik éremről döntött, és összességében is a világbajnokságok történetének 11. legponterősebb mérkőzését játszotta – holtversenyben Rondae Hollis-Jeffersonnal és Karl-Anthony Townsszal, akik szintén ezen a világbajnokságon dobtak 39-et.

Steve Kerr szerint Németország és Kanada ellen sem védekezett elég jól a Team USA, és ez a lényeg. Minden évben úgy próbálnak meg felépíteni egy csapatot, hogy az a lehető legjobban tudjon teljesíteni a pálya mindkét oldalán. Komolyan tanulmányoztak mindent a FIBÁ-ról és az Egyesült Államok kosárlabdázásáról, és megvizsgálták azt, hogy miért tudtak megnyerni bizonyos tornákat, és máskor miért buktak el. Ebből a tornából azt a következtetést tudják levonni, hogy remek helyzetbe hozták magukat, eljutottak az elődöntőig, és most innen kell folytatniuk.

A világbajnokság döntője után kiosztották az egyéni díjakat is, erről itt írtunk részletesebben. Az MVP-címet Dennis Schröder, a legjobb védőnek járó elismerést Dillon Brooks, a legjobb fiatal játékosnak járó díjat Josh Giddey kapta meg, míg a legjobb edző Luca Banchi lett. A torna álomötösét Schröder, Shai Gilgeous-Alexander, Anthony Edwards, Bogdan Bogdanovics és Luka Doncic alkotja. A második ötösbe Arturs Zagars, Simone Fontecchio, Jonas Valanciunas, Nikola Milutinov és Franz Wagner került be.

Donatas Urbonas (BasketNews) értesülései szerint Arturs Zagars teljesítményére több NBA-s csapat is felfigyelt a világbajnokság során, különösen azt követően, hogy az utolsó meccsén 17 gólpasszt osztott ki eladott labda nélkül, ezzel hozzásegítette hazáját az ötödik helyhez. A 23 éves lett irányítónak jelenleg nincs csapata, tavaly a hazájában játszott, és emellett Euroligás csapatok radarjára is felkerült. Davis Bertans szerint Zagars készen áll az NBA-re, minden képessége megvan ahhoz, hogy ott játsszon, de sok múlik azon is, hogy a megfelelő időben a megfelelő helyre kerüljön.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy Boban Marjanovics a következő szezonban is a Rockets játékosa lesz. A veterán center az elmúlt idényben 31 alkalommal lépett pályára a csapat színeiben, ugyanakkor megkerülhetetlen alakja a csapat öltözőjének, és nagy szerepet játszott Alperen Sengün mentorálásában is.

Történt néhány kisebb megállapodás is az elmúlt napokban, George Conditt a Trail Blazersnél, Taylor Funk a Celticsnél írt alá Exhibit 10 megállapodást.

Paul George podcastjében a Clippers tulajdonosa, Steve Ballmer vendégeskedett, és megosztott egy érdekes részletet arról az időszakról, amikor 2014-ben megvásárolta a csapatot. Akkor all-int mondott, majd elkezdődött egy alkudozás, amire továbbra is all-int mondott, meg akarta szerezni a csapatot. Sokan azt gondolták, hogy túl sokat fizetett a csaptért, de megszerezte a Clipperst. Talán 10 százalékkal többet fizetett a csapatért, mint amennyit kellett volna – Ballmer annak idején 2 milliárd dollárért vette meg a Clipperst, vagyis 200 millióval fizethetett többet annál, mint amennyiért már megszerezhette volna a csapatot. Az üzletember így sem járt rosszul, jelenleg 3,9 milliárdra becsülik a Clippers értékét, míg a saját vagyonát 101,5 milliárdra.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus