Hírmorzsák 2023-09-14 (9:30)

Az NBA Igazgatótanácsa elfogadta a sztárok pihentetését büntető szabályt, de beiktattak néhány kiskaput. A Rockets megpróbálkozik Kevin Porter Jr. elcserélésével. Brandon Ingram 2024 nyara előtt nem foglalkozik a szerződése meghosszabbításával. Cameron Payne lekerült a waiverről. Danny Green aláírt a 76ersnél. Újabb veteránokat nézett meg a Warriors. Elfrid Payton két csapatnál is járt, Lamar Stevens több csapat számára is érdekes lehet. A Hawks nem adta Kobe Bufkint Pascal Siakamért. Giannis Antetokounmpo az előszezon során Hakeem Olajuwonnal is készülhet.

Tegnapelőtt látott napvilágot, hogy az NBA egy új szabályt tervez bevezetni, ami lehetővé tenné, hogy jelentős pénzbüntetést szabjanak ki azokra a csapatokra, amelyek sztárokat ültetnek ki pihentetés címszóval – ezt az elmúlt nap folyamán az NBA Igazgatótanácsa ellenvetés nélkül meg is szavazta. Országos tévén közvetített mérkőzések, valamint a szezonközi tornába is beszámító meccsek esetén már egyetlen sztár pihentetéséért is pénzbüntetés jár majd, míg azokon a meccseken, amik nem tartoznak ezekbe a kategóriákba, két sztár egyidejű pihentetése számít majd vétségnek. A szabály értelmében az első vétség esetén 100,000, a másodiknál 250,000 ezer dollár befizetésére kötelezhetik a csapatot, míg a harmadik és az azt követő eseteknél mindig 1 millióval növekszik a büntetés az azt megelőző alkalomhoz képest (tehát a harmadik büntetés 1,25 millió, a negyedik 2,25 millió lesz, és így tovább). Sztárnak az számít a liga definíciója alapján, aki az elmúlt három évben legalább egyszer volt All-Star vagy All-NBA csapattag: ennek értelmében jelenleg 50 játékosára illik rá ez a jelző, és 25 csapatot érint ez a szabály, de a 2024-es All-Star gálát követően ez változhat.

Például a Celtics sima alapszakasz-meccseken nem pihentetheti majd egyszerre Jayson Tatum és Jaylen Brown kettősét, míg az országosan közvetített találkozókon, illetve a szezonközi torna összecsapásain mindkettőjüknek pályán kell lenni, amennyiben egészségesek. A szabályzat azt is lehetővé teszi, hogy a liga vizsgálatot indítson azokkal a csapatokkal szemben, amelyek a szezon végéhez közeledve kiültetik a sztárjaikat annak érdekében, hogy minél több meccset veszítsenek el, vagyis az elmúlt idényben Damian Lillard és Bradley Beal helyzetét is felülvizsgálták volna. A csapatoknak egyensúlyt kell találni abban, hogy az egymeccses pihentetések hogyan oszlanak el a hazai és az idegenbeli összecsapások között, a liga preferenciája az, hogy inkább hazai meccseket hagyjanak ki a sztárok. A liga továbbá azt is előírja, hogy ha egy sztár pihentetés címszóval nem játszik, akkor jelen kell lennie a meccsen, és a szurkolók számára jól látható helyen kell tartózkodnia.

Néhány kiskaput is ad ugyanakkor a szabály, ami az idősebb játékosoknak kedvez valamennyit. A liga és a csapat közti előzetes egyeztetés után azok a sztárok kiülhetik a back-to-back meccsek egyik felét, akik az alapszakasz kezdetén betöltik a 35. életévüket, vagy elérték már pályafutásuk során a 34,000 percet az alapszakaszban, vagy lejátszottak már legalább 1000 meccset együttesen az alapszakaszban és a rájátszásban. Amennyiben egy csapat úgy érzi, hogy egy sztár nem képes back-to-back játszani, akkor arról írásban tájékoztatniuk kell az NBA-t legalább egy héttel a meccs előtt, és meg kell magyarázniuk, hogy miért is szükséges a játékos ültetése. Ilyen indok lehet például egy korábbi sérülés, vagy egy szokatlan sérüléstörténet. Egyéb kivételt képező ok lehet sérülés, személyes ok miatti távollét, ritka és szokatlan körülmények fennállása, a nem elérhető sztárjátékosok miatt kialakult helyzet kezelése, illetve a szezon végének rugalmasabb kezelése.

Az NBA nagyobb rálátást kaphat arra, hogy egyes játékosoknak milyen sérüléseik vannak valójában, és elrendelhetnek független orvosi felülvizsgálatot is, amennyiben valaki sérülés címszóval nem játszik. Adam Silver szerint a jelenlegi trendekkel cserbenhagyják a szurkolókat és az üzleti partnereiket is, de ezt a problémát minden fél érzékeli, így a játékosok, a játékosok szakszervezete és a csapatok is, ezért mindenki egyetértett abban, hogy változást kell elérniük.

Shams Charania (The Athletic) értesülései szerint a Rockets megpróbálja elcserélni Kevin Porter Jr.-t, miután a játékost megvádolták azzal, hogy testi sértést követett el a barátnőjével szemben, illetve fojtogatta is őt. Porter 4 éves, 82,5 millió dolláros szerződésének az első éve kezdett el ketyegni a nyáron, ugyanakkor a további évek nem garantáltak a megállapodásából, technikailag lejáróként is lehet ő kezelni. A Rockets draftkompenzációt is adna annak a csapatnak, amelyik átvenné őt, és cserébe egy olyan játékost várnak vissza, aki azonnal segíteni tudná a csapatot. Charania azt is megjegyezte, hogy Porter várhatóan nem lesz ott a Rockets edzőtáborában.

Christian Clark (NOLA.com) értesülései szerint Brandon Ingram hiába jogosult már idén is egy idő előtti hosszabbításra a Pelicansnál, 2024 nyara előtt nem fog új megállapodást aláírni a csapattal. Ingram mostani megállapodásából még két év van vissza, és jelenleg 3 évvel lehetne megtoldani azt, így 5 év alatt lenne 147 millió dollár környékén a fizetése, de ha az előttünk álló szezonban All-NBA csapattag lesz, akkor jogosult lesz a szupermaxra is. Amennyiben ez megvalósul, az új szerződése az első évben a sapka 35 százalékát teheti ki, és olyan megállapodást írhatna alá, ami körülbelül a dupláját garantálná neki, mint a fentebb említett 147 millió. Ahhoz viszont, hogy Ingram All-NBA csapatba kerülhessen, legalább 65 meccsen pályára kell lépnie, ezt a határszámot viszont egyedül az újoncidényében érte el, illetve a két csonka szezonban játszott még arányaiban elegendő meccset.

Néhány rövid hír. Cameron Payne lekerült a waiverről, innentől kezdve szabadon igazolható a Spurstől kitett játékos. Danny Green aláírta a szerződését a 76ersnél. Tristan Thompson Cavaliersszel kötött megállapodásából csak 200,000 dollár garantált. A Cavaliersnél Pete Nance (Larry Nance Jr. testvére – a szerk.), Justin Powell és Sharife Cooper is szerződést írt alá, minden bizonnyal csak az edzőtáborra kaptak meghívót. Zavier Simpson a Pistonsnál írt alá. A Magic hivatalosan is bejelentette, hogy szerződést kapott tőlük Mac McClung – a megállapodás részletei nem ismertek, de a korábbi hírek Exhibit 10 szerződést emlegettek.

Michael Scotto (HoopsHype) értesülései szerint a Warriors újabb veteránokat nézett meg privát edzésen, mások mellett Will Barton, Jaylen Nowell, Stanley Johnson, Dewayne Dedmon és Derrick Favors is bizonyítási lehetőséget kapott tőlük. A Warriors már augusztusban is megnézett néhány veteránt, akkor Tony Snell, Dion Waiters, Kent Bazemore, Juan Toscano-Anderson, Harry Giles III és Trey Burke is járt náluk.

Elfrid Payton is csapatot keres magának, őt a Timberwolves és a Hornets nézte meg a közelmúltban. Lamar Stevens iránt nagy lehet az érdeklődés, a Celtics, a Rockets, a Timberwolves és a Heat radarján is szerepel a Cavalierstől távozó wing.

Szintén Scotto írta meg, hogy a Hawks a nyáron újfent megpróbálkozott Pascal Siakam megszerzésével, de a tárgyalások során nem voltak hajlandóak lemondani Kobe Bufkin játékjogáról. Mint ismert, a Hawks a draft előtt De'Andre Hunter játékjogát, valamint a játékosbörze 15. választási jogát ajánlotta fel Siakamért, de ez nem volt elég érte, így a Hawks a kihúzta Bufkint az 1/15-tel. Később Hunter mellett AJ Griffin játékjogát, valamint jövőbeli draftjogokat kínáltak Scotto információi alapján. A Hawks mozgástere a piacon szombattól növekedni fog, ugyanis onnantól kezdve Bogdan Bogdanovics is cserélhetővé válik.

Giannis Antetokounmpo egy podcastben ismét arról beszélt, hogy ha valahol máshol nagyobb esélye van a bajnoki címre, mint a Bucksnál, akkor azt meg kell ragadnia, mert nyerni akar. Emellett azt is megosztotta, hogy az előszezon során pár napot Houstonban lesz, és szeretne ezalatt együtt edzeni Hakeem Olajuwonnal. Nagyon szereti a játékát, és már az is áldás lesz a számára, ha csak pár dolgot képes lesz ellesni tőle és beépíteni a játékába. Egész életében felnézett rá, ahogyan a szülei is, mert akkoriban ő volt a legnagyobb tényező Nigériában, a legjobb nigériai sportoló, a legjobb sportoló egész Afrikában, áldásnak tartja, hogy időt tölthet vele és tanulhat tőle.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus