Hírmorzsák 2023-09-15 (8:45)

Adam Silver szerint fokozatosan fog változást hozni az új szabály, aminek már a kollektív szerződés is az előszele volt. Damian Lillard jövőjét is érintheti a pihentetés elleni szabály. Jordan Ford two-way szerződést kapott a Kingstől. Vit Krejci a Timberwolvesnál bizonyíthat. Az edzőtábor előtt nem tesz ki újabb játékost a Spurs. Kevin Porter Jr. szabadlistára kerülhet, ha az edzőtábor kezdetéig nem tudja elcserélni a Rockets.

Az elmúlt napok egyik legnagyobb híre, hogy az NBA jelentős pénzbüntetéseket szabhat ki azokra a csapatokra, amelyek pihentetik a sztárjátékosaikat, és ezzel kapcsolatban Adam Silver is megszólalt. A liga komisszárja elmondta, hogy az elmúlt egy évben kezdtek el komolyabban foglalkozni a pihentetés kérdéskörével, és ennek érdekében több lépést is tettek. Már a kollektív szerződés azon pontja is erre irányult, ami kimondja, hogy csak azok a játékosok kaphatnak szezonvégi díjakat, akik elérik a 65 meccses határt, de más ösztönzőket is teremtettek az elmúlt években, így a play-int és a szezonközi tornát is, hogy nagyobb figyelmet kapjon az alapszakasz. Ennek a folyamatnak a játékosok szakszervezete is szerves része volt, hosszasan egyeztettek velük, emellett egyénileg is kikérték a játékosok véleményét, különösképpen a veteránokét, hogy miként kellene megközelíteniük ezt a kérdéskört.

Mivel a pihentetésekről eddig sem a játékosok, hanem a csapatok döntöttek, ezért aggódik amiatt, hogy megsértik azoknak a működési mechanizmusát. Komoly változást szeretnének elérni, de fontosnak tartja a fokozatosság elvét is, ezért egyelőre kevésbé szigorú változásokat vezettek be. Idővel el fognak jutni oda, hogy komolyabb elveket is kimondjanak, de előbb meglátják, hogy miként reagálnak a csapatok a jelenlegi változásra, és felmérik, hogy szükséges-e még valamit csinálnia a ligának. A legfontosabb ugyanakkor, hogy minden csoport érzékeli azt, hogy ez az egész a szurkolókról szól, és túlságosan is messzire mentek el ezzel az egésszel. Próbálnak attól eltávolodni, hogy az NBA-s lét alapvetése legyen, hogy fiatal és egészséges játékosok is pihennek bizonyos játéknapokon, és nem azért, mert szükségük lenne arra a pihenőre.

Barry Jackson (The Miami Herald) és Bobby Marks (ESPN) is foglalkozott azzal, hogy miként érinti Damian Lillard jövőjét az NBA új direktívája. Mint ismert, a játékos és a Trail Blazers abban állapodtak meg, hogy Lillard addig a csapattól távol tartózkodik, amíg nem találnak egy megfelelő cserét, ugyanakkor az új szabályok ellen vétene azzal a Trail Blazers, ha az egészséges sztárjukat ültetnék, és komoly pénzbüntetésnek néznének elébe. Jackson szerint a Heat jól járhat az új szabállyal, mert a Trail Blazers innentől kényszerhelyzetben van: vagy elcserélik az irányítót az alapszakasz kezdete előtt, vagy játszatják őt és kockáztatják azt, hogy megsérül, ami miatt csökkenne az értéke.

Néhány nappal ezelőtt már volt arról szó, hogy Jordan Ford a Kingsnél ír alá szerződést, de akkor még arról lehetett hallani, hogy az edzőtáborra kaphat meghívót – Chris Haynes (B/R) információi alapján ezt átalakították two-way megállapodásra. A Timberwolves bejelentette Vit Krejci szerződtetését, az edzőtáborba kapott meghívást. Alex Morales a Magicnél írt alá Exhibit 10 szerződést.

Azt követően, hogy a Spurs pár nappal ezelőtt szabadlistára tette Cameron Payne-t, 17 játékosuk maradt szerződés alatt, és Jeff McDonald (San Antonio Express News) értesülései szerint mindannyian meg fogják kapni a bizonyítási lehetőséget az edzőtáborban is. Az újságíró szerint Cedi Osman, Khem Birch, Devonte’ Graham és Charles Bassey lehet veszélyeztetett, nekik kell leginkább küzdeni azért, hogy legyen helyük az alapszakaszra is a keretben.

Shams Charania (The Athletic) értesülései szerint a Rockets több második körös draftjoggal összecsomagolva kínálgatja Kevin Porter Jr. szerződését a csapatoknak, és több fronton is aktív tárgyalásokat folytatnak. Ami eltántoríthat több csapatot is egy esetleges üzlettől, hogy sokan negatívan ítélnék meg a vevőt, ha cserélnének a problémás játékosért, függetlenül attól, hogy valaha is pályára lépne a színeikben. A Rockets azzal győzködi a riválisokat, hogy Porter végül minden bizonnyal fizetés nélküli eltiltást kap majd, és így jó eséllyel a 2023/24-es fizetése is kikerülhet majd a sapka alól – mindez azonban csak akkor lenne működőképes, ha egészen addig a keret tagja lenne, míg el nem tiltják, és egyelőre az sem biztos még, hogy valóban el fogják őt tiltani. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a következő szezonra úgy válik garantálttá a fizetése egyre nagyobb hányada, ahogy megy előre ez az idény, mert ha az alapszakasz első napján is lesz csapata, akkor az eddigi 1 helyett 3 millió dollár lesz garantált a jövő évi fizetéséből. Ha a Rockets nem talál cserepartnert, Porter houstoni pályafutása akkor is valószínűleg befejeződött, Kelly Iko (The Athletic) pedig úgy tudja, hogy az edzőtábor kezdetéig szeretnék lezárni az ügyét: ha addig nem tudják elcserélni, akkor szabadlistára teszik.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus