Hírmorzsák 2023-09-28 (10:00)

Damian Lillard a Buckshoz, Deandre Ayton és Jrue Holiday a Trail Blazershez, Jusuf Nurkic a Sunshoz került. Lillard 10 nappal ezelőtt jelezte, hogy menne a Buckshoz és a Netshez is, Jimmy Butler tamperinget kiáltott. A Bucksnál köszöntötték, a Trail Blazersnél búcsúztatták az irányítót. Holiday iránt nagy lehet a kereslet, a Heat és a 76ers is érdeklődhet. A fogadóirodáknál már a Bucks a favorit. Kawhi Leonard, Paul George, Kristaps Porzingis és Malcolm Brogdon is egészségesen kezdheti az edzőtábort. Luka Doncic szerint sokat segít az, hogy egy teljes előszezont együtt tölthetnek Kyrie Irvinggel. Victor Oladipo nem lesz ott a Thunder táborában. A Raptors eddig nem tárgyalt Pascal Siakammal a hosszabbításról. James Harden hamar megkapja a fizetése felét. DeMar DeRozan szerint nem kell a Bullsnak újjáépülnie, hosszabbítana Chicagóban. Rudy Gay a Warriorsnál.

Tegnap este Adrian Wojnarowski (ESPN) robbantotta a bombát, majd a csapatok is megerősítették, hogy pont került a nyár legnagyobb sagájának a végére: a Bucks egy háromcsapatos cserében megszerezte Damian Lillard játékjogát. A Trail Blazers Jrue Holiday, Deandre Ayton és Toumani Camara játékjogát, a Bucks 2029-es első körös draftjogát, valamint a Bucks 2028-as és 2030-as első körösére kicserélési jogot kapott az irányítóért. Harmadik csapatnak a Suns szállt be Ayton és Camara szerződésével, akiket feláldoztak azért, hogy mélyítsék a keretet, és így hozzájuk került Jusuf Nurkic, Grayson Allen, Nassir Little és Keon Johnson is.

Lillard X-en (korábban Twitter) jelezte, hogy nagyon izgatott a pályafutása következő fejezete miatt. A Bucks vezetői közül Peter Feigen és Jon Horst adott ki közös közleményt, amiben megjegyezték, hogy ez egy nagyon izgalmas nap Milwaukee számára, mert ha egy csapatnak megadatik az a ritka lehetőség, hogy az NBA egyik legjobb játékosát a liga egyik legsokoldalúbb keretével párosíthatják, akkor azt meg kell tenni. Nagyon izgatottak amiatt, hogy Lillardot köszöthetik a csapatukban, mert a személyisége, az akarata, a tehetsége és a tapasztalata kiegészíti a meglévő csapatukat, és vele van a legjobb esélyük arra, hogy a lehető legmagasabb szinten nyerjenek és új emlékeket hozzanak létre.

Joe Cronin a maga közleményében hálálkodott Lillardnak azért, hogy 11 évet töltött el a Trail Blazersszel, és amiért végig hűséges volt a helyi közösséghez. A franchise történetének legjobb pontszerzőjévé vált, és emellett elkötelezett volt amellett is, hogy egész Oregon és az ország észak-nyugati részén élő fiatalokat is segítse, igazi titánja és úttörője (Cronin itt a trailblazer kifejezést használta – a szerk.) volt a városnak, és az is marad.

Marc J. Spears (ESPN) értesülései szerint Lillard ügynöke, Aaron Goodwin 10 nappal ezelőtt jelezte a Bucksnak és a Netsnek, hogy már hozzájuk is szívesen kerülne, és a szakíró úgy tudja, hogy az elmúlt napokban nyilvánosan is felmerülő Raptors szintén reális opció volt. Goodwin azt már Anthony Chiang (Miami Herald) megkeresésére mondta el, hogy nyilvánosan és a színfalak mögött is azon dolgozott, hogy Lillard Miamiban kössön ki, minden tőle telhetőt megtett ezért, de minden üzlethez két fél szükséges. Nagyra értékeli azt, hogy Pat Riley, Andy Elisburg és Micky Arison megpróbálta megvalósítani ezt a cserét. Chiang írt arról is, hogy a Bucks ajánlata után a Trail Blazers nem vette fel ismét a kapcsolatot a Heattel, Miamiban Adrian Wojnarowski bejelentéséből tudták meg, hogy lemaradtak Lillardról.

A Heat részéről Jimmy Butler gondolta úgy, hogy reagálnia kell a történtekre, és Instagramon üzent az NBA-nek, hogy érdemes lenne tampering miatt vizsgálatot indítani az üzlet szereplői körül.

Brian Windhorst (ESPN) arra tért ki a megállapodás nyilvánosságra kerülése után, hogy a Suns és a Trail Blazers már korábban is egyeztetett Deandre Ayton és Jusuf Nurkic cseréjéről, és csak arra vártak a felek, hogy meglegyen az a csapat, ahová Lillard fog kerülni. Ezen a szálon akár már egy-két héttel ezelőtt megállapodás születhetett.

A Trail Blazers továbbra is újjáépülésben gondolkodik, emiatt nem meglepő az sem, hogy a hírek szerint Jrue Holiday-t tovább fogják cserélni. Wojnarowski értesülései szerint több csapat, így a Heat is bejelentkezhet érte, Adam Himmselsbach (Boston Globe) pedig a Celtics esetleges érdeklődéséről írt. Kyle Neubeck (Philly Voice) forrásai úgy tudják, hogy a 76ersnél szintén napirenden lehet Holiday megszerzése. Keith Pompey (Philadelphia Inquirer) is megerősítette a 76ers érdeklődését, az irányító megszerzését James Harden elcserélésével kötnék össze. Jake Fischer (Yahoo! Sports) is értekezett erről a lehetőségről, harmadik csapatként természetesen a Clippers szállhatna be, akikkel korábban már összeboronálták Hardent, de az újságíró azt sem tartaná meglepőnek, ha Los Angelesben úgy döntenének, hogy kihagyják a 76erst és ők mennek rá Holidayre.

Itt érdemes felidézni a tegnapi Hírmorzsákból Holiday egy friss nyilatkozatát, ami a történtek fényében vagy nagyon rosszul öregedett, vagy valójában már búcsúüzenet volt: „Jrue Holiday egy kérdésfelvetésre elmondta, hogy nagyon szeretne szerződést hosszabbítani a Bucksszal. Már a bajnoki címük előtt is azt mondta, hogy ő élete végéig a csapathoz húz, és ezt a szíve legmélyéből így gondolja, nem akar egyetlen másik csapatban sem játszani már. Úgy gondolja, hogy nagyszerű dolgokat érhetnek még el, ezért Milwaukee-ban akar lenni.”

A fogadóirodák is reagáltak a cserére, és a legnagyobb irodáknál elő is lépett favorittá a Bucks, a Caesar Sportsbook például 4,75-szörös pénzt fizet a végső győzelmük után, míg a csere előtt 9,5-szeres odds állt a Bucks neve mellett. Korábban a Nuggets volt a favorit az irodáknál, de a Celtics és a Suns sikerére is nagyobb esélyt láttak, mint a csere előtti Bucks bajnoki címére.

Lawrence Frank, a Clippers elnöke mondta el, hogy Kawhi Leonard és Paul George is teljesen egészségesen kezdheti el a csapat edzőtáborát. Mindketten nagyon produktív nyarat zártak, és mindketten teljesen elkötelezettek amellett, hogy különleges dolgokat érjenek el a Clippersszel. Mindkettőjükkel egyeztettek már a szerződésük meghosszabbításáról, folyamatosan beszélnek velük és a képviselőikkel is, és amikor eljön a hosszabbítás ideje, remélhetőleg úgy döntenek, hogy maradnak a csapatnál. Remélhetőleg olyan környezetet hoztak létre, ahová nem csupán igazolni akarnak a játékosok, hanem maradni is, és eddig kimondottan jó a mérlegük akkor, amikor játékosok megtartása a tét. Leonard és George is idő előtti hosszabbításra jogosult, mindketten akkor lehetnek szabadügynökök 2024 nyarán, ha lemondanak az azt követő idényre vonatkozó játékosopciójukról, és fejenként 4 évre 223 millió dollárért írhatnának alá.

Brad Stevensnél is csapata két játékosának az egészségügyi állapotáról érdeklődtek, amire elmondta, hogy Kristaps Porzingis és Malcolm Brogdon is készen fog állni az edzőtábor kezdetére, szerencsére most a Celtics összes játékosa egészséges. Porzingis az elmúlt napokban futóedzéseket végzett a pályán, és nagyon fontos az esetében, hogy nincsenek fájdalmai, nagyszerűen érzi magát. Ami Brogdont illeti, minden joga megvan arra, hogy dühös legyen amiatt, hogy a nyáron majdnem elcserélték, de egy igazi profi, és többször is beszéltek vele. Most már ő is várja a kezdést, és a csapat is néz ennek elébe. Itt érdemes kitérni arra, hogy Brian Windhorst szerint a Celtics június óta folyamatosan próbálja elcserélni a hátvédet, és ha esetleg rámennének Jrue Holiday megszerzésére, akkor annak a cserének is ő lenne az egyik alapja.

Luka Doncic arról elmélkedett, hogy mennyire sokat jelenthet a Mavericksnek, hogy Kyrie Irvinggel együtt tölthetnek egy teljes előszezont. Az előző év közepén érkezett a csapathoz, amikor nem volt semmire sem idejük, hanem azonnal játszaniuk kellett. Időbe telik, mire kialakul a megfelelő kémia, különösen a pályán, és akkor nem volt erre egy edzőtáboruk és egy előszezonjuk. Doncic-ot a csapat védekezéséről is faggatták, és szerinte neki és Irvingnek kell példát mutatniuk, mert ők a csapat vezérei, és a többiek is azt fogják csinálni, amit ők. Mindenkinek ki kell vennie a részét ebből, mind az öt pályán lévő játékosnak, és segíteniük kell egymást.

Sam Presti több újságíró jelenléte mellett mondta el, hogy Victor Oladipo nem vesz részt a Thunder hamarosan kezdődő edzőtáborában, és hamarosan döntést hoznak a szerződéséről. Oladipo nagyszerű játékos, aki sok nehézségen van túl, és valamikor a szezon során visszatérhet a pályára, de a jelenlegi helyzetükben nem priorizálhatják őt, hiába nagy rajongói neki. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy a Thundernek 15 garantált szerződésű játékosa van, és rajtuk kívül Isaiah Joe, Aaron Wiggins és Jack White is azért küzd majd az edzőtáborban, hogy a csapatnál maradhasson.

Michael Grange (Sportsnet) értesülései szerint a Raptors egyelőre nem tárgyalt Pascal Siakammal az idő előtti hosszabbításról. A csapat kivárásra játszik, szeretnék megnézni az erőcsatárt Darko Rajakovic rendszerében, hogy mennyire illik bele az általa elképzelt támadójátékba. Grange felhívta arra is a figyelmet, hogy a nyáron többször is lehetett hallani a Hawks érdeklődéséről, ugyanakkor a Raptors egyetlen Lillardért kínált csomagjában sem volt benne Siakam.

A már sokszor idézett Brian Windhorst hívta fel arra a figyelmet, hogy James Harden július 1-én megkapta a 25 százalékát az idei 35,6 millió dolláros fizetésének, és a szerződése értelmében újabb 25 százalékot meg kell kapnia október 1-én. A CBA értelmében legkésőbb 2-án, vagyis hétfőn ki kell fizetnie a 76ersnek Hardent. Ezt azt is jelenti, hogy ha addig nem cserélik el, akkor attól függetlenül ők állják az idei fizetésének legalább a felét, hogy utána megjelenik-e az edzőtáborban, vagy pályára lép-e még náluk valaha.

DeMar DeRozan Mark Medinával (Sportskeeda) osztotta meg a véleményét arról, hogy egyesek szerint a Bullsnak az újjáépülés útjára kellene lépnie. Szerinte többségében olyan emberek mondják ezt, akik egyáltalán nem értik a kosárlabdát. Lehet ez egy válasz vagy egy út, de arról senki sem beszél, hogy az újjáépülés mennyi ideig fog tartani, mert sokszor nem annyi ideig tart ez a folyamat, mint ahogyan azt előzetesen eltervezik. Nehéz olyan tehetséges játékosokat találni és felépíteni, mint akik most a keretüket alkotják. Tavaly sokat hibáztak, de nem csupán a játékosokon áll ezeknek a kijavítása, hanem az edzői stábon is. A hibákkal együtt sem teljesítettek olyan vészesen rosszul, és ha kijavítják ezeket, akkor az önmagában jelenthet nekik 10-15 további nyert meccset, ami pedig mindent megváltoztatna. Ha valami rosszul sül el, mindig könnyebb azt mondani, hogy kezdjenek el építkezni nulláról, de ebben az esetben sosem lehet tudni, hogy meddig juthatnak, ezért is véli azt, hogy akik ezzel érvelnek, azok nem értik a kosárlabda működését.

DeRozan arra is kitért, hogy szívesen részt venne a 2024-es olimpián a Team USA tagjaként, illetve szívesen hosszabbítana szerződést Chicagóban, mert a Bullsnál akarja befejezni a pályafutását. Itt akarja elérni a céljait, és magabiztos azzal kapcsolatban, hogy erre képes is lehet. A tárgyalásokat ráhagyja a csapatra és az ügynökére, de kölcsönösen hosszabb távban gondolkodnak, és majd meglátják, hogy mire jutnak.

Adrian Wojnarowski számolt be arról, hogy Rudy Gay szerződést kapott a Warriorstól, és az edzőtáborban lesz lehetősége arra, hogy állandó helyet harcoljon ki a csapat keretében. A Heatnél több kisebb játékosmozgás is történt: RJ Hampton two-way megállapodást írt alá, Cheick Diallo és Jon Elmore is szerződést kapott, utóbbit viszont ezt követően szabadlistára is tették, ahogyan Jamaree Bouyea és Caleb Daniels is szabadlistára került. Tyrese Martin a Timberwolves, Jordan Schakel a Celtics edzőtáborában mutathatja meg magát. Chris Silva szabadlistára került a Hawkstól.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából: elkeserítő és életveszélyes a doppinghelyzet a ligában? – Ron Harper fiából klasszis lehet? - az NBA egy klasszikus Magic-Bird dokufilm mellett a GSW 2022-es menetelését is felelevenítette – piacra dobták Anthony Edwards első signature-jét – a Sunsnak nem kellene elcserélnie Aytont? – Wemby magabiztosságára nagy szüksége lesz a Spursnek – Grimes lehet a Knicks X-faktora – D-Will és Boozer újra a Jazznél – lojalitás a modern NBA-ben (podcast) – zseniális napi villámkvíz a BballRefen.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus