Hírmorzsák 2023-10-06 (9:45)

Megkezdődött az előszezon. Joel Embiid amerikai válogatott lesz, szerinte James Harden nincs figyelemelterelő hatással a 76ersre. A Clippers még nem tett le Harden megszerzéséről, Ime Udoka szerint Fred VanVleet jobban passzolt a Rockets keretéhez. Jalen Green több csapatvezető szerint is hasonló játékos lehet, mint Bradley Beal vagy Zach LaVine. Folytatódik a szópárbaj a Lakers és a Nuggets között. LeBron James kihagyja az előszezon első meccsét. Victor Wembanyama játszhat irányítót és winget is. Jrue Holiday úgy érzi, a Celtics hosszabb távra számol vele. Khris Middleton bízik abban, hogy készen fog állni a szezon kezdetére. Liam Robbins fáradásos töréssel kidőlt. Jeremy Lamb és Jaylen Nowell is a Kingsnél. A Magic több tehetsége opcióját is lehívta. Két csapattal bővül a WNBA mezőnye, a Mercury pedig új edzőközpontba költözik.

 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

A Timberwolves és a Mavericks összecsapásával megkezdődött az előszezon, a mérkőzés összefoglalóját ide kattintva olvashatjátok.

Tegnap este arról már külön is beszámoltunk, hogy Joel Embiid az Egyesült Államok válogatottját választotta Franciaország és Kamerun helyett, a Team USA tagjaként lehet ott a 2024-es olimpián. Nagyon szereti a hazáját, mindhárom választható országot szereti, de az egyik nagy álma és célja, hogy az olimpián szerepeljen. Az is beleszámított a döntésébe, hogy hosszú ideje az Egyesült Államokban van, és a fia már amerikai. Nagyon hálás Franciaországnak is, amiért megadták neki a lehetőséget, hajlandóak lettek volna elkötelezni magukat mellette, ezért is volt nehéz a döntés. Grant Hill egy közleményben fejtette ki, hogy mennyire izgatottak Embiid döntése miatt. Többször is beszélgettek egymással, hogy milyen céljai vannak a centernek, és így folytatni is fogják ezt a párbeszédet, hogy egyértelművé vált az, hogy az egyik célja az Egyesült Államok képviselése a 2024-es olimpián. Ahogyan már korábban is mondta, nagyon izgatott amiatt, hogy a következő hónapokban felépítheti a Team USA olimpiai keretét.

Embiid azzal kapcsolatban is megszólalt, hogy James Harden ismét csatlakozott a 76ers keretéhet, és ahogyan néhány nappal ezelőtt Nick Nurse, úgy most ő is úgy vélekedett erről, hogy a hátvéd nincsen rájuk figyelemelterelő hatással. Két edzés után nem tudja, hogy mennyire elkötelezett Harden az irányukba, csak annyit tudnak, hogy velük készül. Nem is erre koncentrálnak, hanem arra, hogy összerakják a támadójátékukat és a védekezésüket, próbálják kitalálni, hogy miként játsszanak együtt. Csapatként csak arra koncentrálnak, hogy mit kell megtanulniuk, és próbálnak minél hamarabb tanulni, mert nincs sok idejük. Nyerni akarnak, ez a fő céljuk.

Shams Charania és Sam Amick (The Athletic) közös cikkéből derült ki, hogy a Clippers a háttérben továbbra is Harden megszerzésén dolgozik. Los Angelesben azt gondolják, hogy Harden azért csatlakozott a 76ers edzőtáborához, mert továbbra is abban reménykedik, hogy a Clippershez kerül, de most azt látja a legbölcsebb lépésnek, ha megpróbál nem figyelemelterelő hatást gyakorolni. A Clippers több csapattal is egyeztetett draftjogok kicseréléséről, hogy további értékeket szerezzenek Hardenért. Korábban egy védettség nélküli első körös draftjogot, egy első körösre kicserélési jogot, valamint olyan szerződéseket kínáltak, amik ellensúlyozzák Harden fizetését, ugyanakkor a 76ers továbbra is Terance Mann játékjogát, illetve több első köröst akar kapni.

Ime Udoka arról beszélt, hogy a Rockets végül miért Fred VanVleet leigazolása mellett döntött Harden megszerzése helyett. Az edzőnek nincs semmi problémája Hardennel, egyszerűen VanVleet jobban illeszkedik a keretükhöz. Brooklynban dolgozott már együtt Hardennel, és ő az egyik legokosabb játékos, akivel valaha is dolgozhatott, és sosem mondott olyat, hogy nem akarja őt. Mindössze arról beszélt, hogy nézzék meg, mi a legjobb lehetőség a csapat számára, mert ha azt akarják, hogy Jalen Green megtegye a következő lépést, akkor ahhoz labdaérintésekre lesz szüksége.

Zach Lowe (ESPN) egy hosszabb cikkben írt arról, hogy több csapatvezető véleménye is megegyezik arról, hogy Jalen Green hasonló szintű játékos lehet idővel, mint Bradley Beal vagy Zach LaVine, és ezt több statisztikai modell is alátámasztja. Rafael Stone, a Rockets általános igazgatója úgy véli, hogy nagyon fontos szezon előtt áll Green, ugyanakkor az rajta múlik, hogy alkalmazni tudja-e mindazt, amin dolgozott. Egy-egy meccsen már korábban is lehetett azt látni, hogy labdás játékos elleni védekezésben, besegítő védőként és az elzárás-leválás játékok megfelelő olvasásában is oda tudja tenni magát, ha erre korlátoztak, máskor viszont elengedték a gyeplőt, és ilyenkor szállította a kosarakat. Minden a nüanszokon múlik.

Az elmúlt hónapokban többször is üzengettek egymásnak a Nuggets és a Lakers tagjai azt követően, hogy előbbi kisöpörte utóbbit az előző rájátszásból. A Lakers médianapján Anthony Davis és Austin Reaves is kitért arra, hogy szerintük Denverben túl sokat foglalkoznak velük, amire Michael Malone reagált egy újságírói kérdés után. Szerinte ha a Lakersnél még most is miattuk aggódnak, az az ő bajuk, már négy hónap eltelt a párharcuk óta. Ez egy új szezon, egy új kihívás, és az elmúlt párharcuk is pokoli nehéz volt. Tudja, hogy 4-0-ra nyertek, de minden meccs a végletekig kiélezett volt, és nagyon tisztelik őket. Nagyon tiszteli Darvin Ham edzőt, és azt a munkát, amit elvégzett, de nem figyelnek arra, hogy Los Angelesben miket mondanak róluk.

A Lakershez kapcsolódik, hogy LeBron James kihagyja az első meccset az előszezonból, szombat este nem lép pályára a Warriors ellen. A csapat tegnapi edzése után elmondta, hogy hat meccset játszanak a felkészülési időszakban, és ezeknek legalább a felén pályára szeretne lépni, de majd meglátják, hogy miként haladnak előre. Azt már Darvin Ham mondta el, hogy James teljesen felépült a korábbi sérüléséből, 100 százalékosan egészséges, és úgy néz ki, mint a harmadik vagy negyedik szezonjában járó James.

Victor Wembanyama még a Spurs első edzése után beszélt arról, hogy nincs behatárolva a szerepe, néha azt csinálja, amit Tre Jones, máskor azt, amit Zach Collins, megint máskor pedig Devin Vassell szerepéhez áll a legközelebb a játéka. Sok játék azon múlik általánosságban is, hogy az ember a pálya melyik részén tartózkodik éppen, de ő ugyanúgy lehet irányító és wing is, ez nem számít.

Jrue Holiday elárulta, hogy a Celtics már jelezte is neki, hogy szívesen hosszabbítanának vele, hosszabb távra terveznek vele. Holiday jelenlegi megállapodásából még két év van vissza, ugyanakkor a 2024/25-ös idényre játékosopciója van, és hivatalosan csak februárban lesz jogosult új szerződést aláírni. Korábban Brad Stevens is elmondta azt, hogy hosszú ideje szerepelt már a kívánságlistájukon Holiday, és szeretnék őt sokáig a csapatban tudni, de még van addig néhány hónap, mire lehetőségük lesz elmélyedni ebben a kérdéskörben.

A tegnapi Hírmorzsákban már írtunk arról, hogy Adrian Griffin szűkszavúan nyilatkozott arról, hogy Khris Middleton miért hagyta ki a Bucks szerdai edzését. Middleton a csütörtöki edzésen is limitált munkát végzett, de azt követően többet osztott meg az állapotáról, mint korábban edzője: az a céljuk, hogy időben el tudja kezdeni a szezont. Néha változnak a dolgok, de egyelőre minden a tervek szerint megy, és felül fogják vizsgálni a jelenlegi ütemtervet is. Nem akar azért egy konkrét dátumot mondani, hogy mikor fog visszatérni, mert az a lényeg, hogy miként érzi magát.

A Pelicans bejelentette, hogy Liam Robbinsnál fáradásos törést diagnosztizálták a jobb szárkapocscsontjában. Egyelőre nem lehet tudni, hogy Robbins mikor térhet vissza, ráadásul a játékosnak csak Exhibit 10 szerződése van New Orleansban.

Keith Smith (Spotrac) hívta fel arra a figyelmet, hogy Jeremy Lamb és Jaylen Nowell is Exhibit 10 szerződést írt alá a Kingsnél. Kylor Kelley szabadlistára került a Celticstől, várhatóan a csapat G Ligás partnerénél folytatja. A Magic nem okozott meglepetést, lehívták Paolo Banchero, Franz Wagner és Jalen Suggs opcióját is a 2024/25-ös szezonra.

A WNBA bejelentette, hogy két csapattal növelik a mezőny létszámát a 2024/25-ös idénytől kezdve, és ahogyan az várható volt, az egyik csapatnak San Franciscoban lesz a székhelye, és ezt a csapatot a Warriors tulajdonosi köre fogja működtetni. Azt egyelőre nem jelentették be, hogy a másik csapat hol fog játszani, de egyelőre úgy tűnik, hogy Portland indul ezért a legjobb eséllyel.

Ugyancsak a WNBA-hez kötődő hír, hogy a Phoenix Mercury (és a Suns) tulajdonosa, Mat Ishbia bejelentette, hogy 100 millió dollárnál is többet fognak arra fordítani, hogy a csapat új edzőközpontba tudjon költözni. Az 5,390 négyzetméteres létesítmény a Suns központja szomszédságában fog üzemelni, és a tervek szerint akár már a 2024-es WNBA-szezon kezdete előtt átadhatják.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából: A Celtics a tehetséget választotta az érzelmek helyett – a Holiday-csere győztesei és vesztesei több nézőpontból – a Lillard-Ayton-Holiday tranzakció története – Clyde Drexler véleménye Lillardról és Aytonról – Brogdon hat lehetséges új állomáshelye – véget ért az a 13 éves korszak, amikor a sztárok döntötték el, hol és kivel akarnak játszani? – Paul George-nagyinterjú – Spencer Haywood 50 évvel ezelőtt eladott pár részvényt, amit nem kellett volna – LeBron James „hosszú életének” titkai – néhány játékos, akinek idén jöhet el az áttörés – videón az 1996-os és 1997-es draft öltönykölteményei.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus