Hírmorzsák 2023-10-17 (10:00)

Valerio-Bodon Vincent szabadlistára került a Lakerstől. A Raptors elutasítja a Knicks vádjait, alaptalannak tartják azokat. Ejtettek egy vádat Kevin Porter Jr. ellen. Luka Doncic már nem játszik az előszezonban, Kyrie Irving ismét teljes edzésmunkát végezhetett. Derrick White és a Celtics tárgyal a hosszabbításról. A TNT fogja közvetíteni a meccseket az Egyesült Királyságban. Giannis Antetokounmpo és Damian Lillard is lelkes volt az első közös meccs után.

 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Ahogy közeledik az előszezon vége, egyre több csapat teszi szabadlistára a nem garantált szerződésű játékosait. Miután tegnap hajnalban bemutatkozott a Lakersben, erre a sorsra jutott Valerio-Bodon Vincent is, de az aranysárga-lilák megköszönték Scottie Pippen Jr. és Damion Baugh eddigi munkáját is. Amennyiben nem kapnak jobb ajánlatot, valószínűleg mindhárom játékos a Lakers G Ligás partnercsapatánál, a South Bay Lakersnél kezdi majd meg a szezont.

Változások történtek a Grizzlies keretében is, Matthew Hurt és Mychal Mulder szabadlistára került, a helyükre Jason Preston és Timmy Allen érkezett – várhatóan mind a négyen a G Ligában fognak végül kikötni. A Warriorsnál Donovan Williams, Javan Johnson és Kendric Davis szabadlistára került, míg Javonte Green és Yuri Collins aláírt, és itt is minden érintett a G Ligában köthet majd ki. A Pelicansnál Landers Nolley II helyét Izaiah Brockington vette át a keretben. Taze Moore a Mavericksnél írt alá. Tegnap már írtunk arról, hogy Derrick Favors a G Ligában folytathatja, és azóta alá is írt a Bullshoz, így minden bizonnyal a chicagóiak partnercsapatánál játszik majd. Kahlil Whitney szintén aláírt a Bullsnál, míg Quenton Jackson szabadlistára került.

Közel két hónappal ezelőtt látott napvilágot, hogy a Knicks beperli a Raptorst, a torontóiak több alkalmazottját, és egy saját korábbi alkalmazottjukat is bizalmas információk átadásáért. Mint ismert, Ikechukwu Azotam 2020 és 2023 között a Knicks videós részlegén dolgozott, idén nyáron viszont a Raptors megkereste őt, hogy náluk vállaljon munkát, és a New York-iak azzal vádolták meg őt, hogy több ezer bizalmas fájlt küldött át ekkor leendő munkaadójának, amivel megszegte a szerződésében szereplő titoktartási megállapodást. A Raptors akkor közleményben, míg tegnap egy bírósági beadványban is elutasította a vádakat, alaptalannak tartják azokat, és csak egy PR-húzásnak vélik az egész hercehurcát a Knicks részéről. Szerintük az egész csak arról szól, hogy negatív sajtófigyelmet irányítsanak rájuk, ráadásul olyan információk „ellopásáról” van szó, amik minden csapat számára elérhetőek. Nem a Knicksről szóló információkról van szó, hanem a másik 29 csapatról, így a Raptorsról szóló információkról, és minden bizonnyal New Yorkban is tudják, hogy ezek messze nem bizalmas információk, és végképp nem számítanak üzleti titoknak.

A Raptors emellett felkérte Adam Silvert az ügy elrendezésére, szerintük egyik csapatnak sem kellene erre pazarolnia az igazságügy erőforrásait, mivel az NBA-nek a csapatok megállapodása értelmében a jogkörében áll mindenre kiterjedő választottbíróságot összehívni. A Knicks eljuttatott egy közleményt az ESPN-hez, amiben hangsúlyozták, hogy a tulajdon- és fájllopás a büntető- és polgári jog egyértelmű megsértése, ezért nem volt más választásuk, mint a szövetségi bíróság elé vinni az ügyet, és ezzel szerintük az igazságszolgáltatási rendszer is egyetért velük.

Kevin Porter Jr. is tegnap járt bírósági meghallgatáson amiatt, hogy a vádak szerint bántalmazta a korábbi barátnőjét, a WNBA-ben is megforduló Kysre Gondrezick-et. Mint ismert, Portert szeptember 11-én tartóztatták le, miután azzal vádolták meg, hogy egy hotelben rátámadott Gondrezickre, és ezt követően többek között azzal is megvádolták, hogy eltörte a nő nyaki csigolyáját. Utóbbi vádat tegnap elégtelen bizonyíték miatt ejtették tegnap, de továbbra is másodfokú fojtogatással és harmadfokú testi sértéssel vádolják. Porter mindkét vádpontban ártatlannak vallja magát, és állítólag egy olyan vádalkura is nemet mondott, ami a harmadfokú testisértésre irányult. A Rockets hátvédje legközelebb november 27-én állhat bíróság elé, viszont a köztes időben sem csatlakozhat a csapat keretéhez, Rafael Stone GM még a médianapon utasította el ennek a lehetőségét, mondván a játékos NBA-s jövője onnantól kezdve a kollektív szerződésen és a liga vezetésén múlik.

 

Jason Kidd bejelentette, hogy a vádlihúzódással bajlódó Luka Doncic nem lép pályára a Mavericks utolsó, péntek esti felkészülési meccsén sem. Az állapotát később fogják felülvizsgálni, de reménykednek abban, hogy a Spurs elleni alapszakasz-nyitányon már ott lehet a pályán. Doncic október 9-én sérült meg egy edzés közben, és a Mavericks tegnapi tréningjén sem végezhetett még teljes értékű munkát, csak biciklizhetett, illetve helyből dobálhatott. Jó hír is érkezett Dallasból, az elmúlt két meccset ágyéksérülés miatt kihagyó Kyrie Irving tegnap már teljes edzésmunkát végzett. Róla annyit mondott Kidd, hogy majd meglátják, hogy ezt követően miként érzi magát, és majd abból indulnak ki a továbbiakkal kapcsolatban, de jól nézett ki az elmúlt edzésen.

Adam Himmelsbach (Boston Globe) értesülései szerint Derrick White és a Celtics tárgyalásokat folytat a hátvéd szerződésének a meghosszabbításáról. Mivel még két évig le van kötve White, ezért október 23-ig van lehetőségük a megegyezésre, és ha addig ez nem jön össze, legközelebb jövő nyáron térhetnek vissza erre. Himmelsbach úgy tudja, hogy ugyan zajlanak az egyeztetések, egyelőre nincs kilátásban egy konkrét megállapodás.

Az NBA megegyezett arról a TNT Sportsszal, hogy a jövőben ők közvetíthetik a mérkőzéseket a Sky Sports helyett az Egyesült Királyságban. A TNT érdekelt lehet a következő Egyesült Államokra vonatkozó médiamegállapodásban is, amitől 9 év alatt 75 milliárd dollárt remél a liga, ugyanakkor leghamarabb a jövő nyáron kezdődhetnek meg a tárgyalások, és az új megállapodás csak 2025-ben lép majd életbe az Egyesült Álalmokban.

 

Tegnap hajnalban először játszott együtt Giannis Antetokounmpo és Damian Lillard a Bucksnál, és a Lakers elleni meccs után mindketten megosztották a tapasztalataikat. Antetokounmpo azt emelte ki, hogy még sosem érezte magát ennyire üresen a pályán, és még sosem látott olyat, hogy valakit rögtön az első labdabirtoklásnál elkezdjenek már beduplázni. Lillard is azt emelte ki, hogy mennyire sokat jelent az, hogy van mellette egy másik ennyire domináns játékos, aki képes egymaga meccseket nyerni, és amikor a meccs elején sorra próbálták becsapdázni, akkor neki passzolhatott, és úgy gondolta, hogy ezt képesek csinálni egész estén keresztül.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából: Az előző szezonban elkezdett átalakulni a támadójáték az NBA-ben – 5 radar alatti újonc, 5 forró kispad, 5 legnagyobb lyuk a kezdőötösökben, 5 AS-újonc – ki a 10 legjobb elérhető szabadügynök? – megmenthető-e az alapszakasz? – kijött a FIBA nemzetközi átigazolások-elemzése, meglepő magyar helyezésekkel – Thibs szerint edzeni kellene, nem pihentetni – miért erősítette meg a stábját Joe Mazzulla? – könyvet írt a KemPayton Sonics-ot és JailBlazerst összerakó GM.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus