Hírmorzsák 2023-10-22 (10:45)

Hosszabbított a Nugetsszel Zeke Nnaji. LeBron James készen áll 21. szezonjára, önmagát motiválja. Taurean Prince lesz a Lakers ötödik kezdőjátékosa a szezonnyitón. Terance Mann nem fog szerződést hosszabbítani a szezon kezdete előtt. Victor Wembanyamának nem az Év Újonca díj elnyerése a fő célja. Patrick Williams 20+ milliós szerződésért hajt a Bullsnál. Kris Dunn garantált szerződést kapott a Jazztől. Frank Ntilikina sípcsonttörést szenvedett. A Kings és a Thunder is lehívott néhány csapatopciót az újoncszerződéseire. Alakulnak a végleges keretek az új szezonra.

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Adrian Wojnarowksi (ESPN) számolt be arról, hogy a Denver Nuggets meghosszabbította Zeke Nnaji szerződését. A játékos ügynöke megerősítette, hogy a magasember egy 4 éves, 32 millió dollárról szóló szerződést írt alá a címvédővel. Nnajit a 2020-as draft 22.helyén választotta ki a Nuggets, az előző három idényben csak korlátozott szerepet kapott Mike Malone vezetőedzőtől, a hírek szerint viszont idén egy fontosabb építőkockája lehet a Denvernek, erről tanúskodik a most aláírt kontraktusa is. Új szerződése a jövő évtől lép majd életbe a jelenlegi újoncszerződésének hosszabbításaként.

Dave McMenamin számolt be néhány érdekességről a Los Angeles Lakers kapcsán. Idén már hivatalosan is LeBron James lett a liga legidősebb játékosa, a pontkirály a 21. szezonjára készül, a szezonnyitót pedig csapata a címvédő Denver Nuggets ellen játssza majd, aki ellen söpréssel ért véget a Lakers tavalyi szezonja a konferenciadöntőben. Jamesnek és a Lakersnek a tavalyi Warriors elleni szezonnyitó után tehát zsinórban második alkalommal ismét gyűrűátadó-ceremóniát kell végignéznie. James szerint a következő idényre a motivációját nem a Nuggets legyőzése adja majd, hanem mindig önmagát próbálja ösztönözni a lehető legjobb teljesítményre. A Lakers sztárjának az előző idényben 27 mérkőzést kellett kihagynia lábsérülés miatt, saját elmondása szerint több időt vett igénybe a felépülése, mint amire előzetesen számított, de ezt követően jó érzéssel töltötte el, hogy olyan dolgokra is képes lett, amiket a rájátszás alatt nem tudott megcsinálni. A nyarat teljes erőbedobással tudta végigedzeni, remek formában érzi magát és alig várja, hogy megkezdhesse 21. idényét.

Szintén McMenamintól tudjuk azt is, hogy bár korábban kérdőjelek övezték a Lakers ötödik kezdőjátékosát a szezon elején, Darvin Ham egy sajtótájékoztatón tiszta vizet öntött a pohárba: Russell, Reaves, James és Davis mellett a Denver elleni szerdai szezonnyitón Taurean Prince lesz majd ott a feldobásnál. A nyáron a Wolvestól érkező csatár az előszezon többségében is kezdőként lépett pályára, azt a Jarred Vanderbiltet helyettesítve, aki több találkozót is kénytelen volt kihagyni sérülés miatt, az ő állapotát pénteken vizsgálta felül az orvosi stáb. A vezetőedző elmondása szerint Vanderbiltnek nem kell sok meccset kihagynia, „day-to-day” fázisban van a sérülése, bármelyik nap bevetésre kész lesz, azonban nagy valószínűséggel a szezon kezdetekor még nem fog rendelkezésre állni, helyét pedig a szintén jó védekezéséről ismert Prince veszi majd át a kezdőben.

Jovan Buha (The Athletic) számolt be arról is, hogy Gabe Vincent bár egy kisebb hátsérüléssel bajlódott az elmúlt napokban, de ennek ellenére nincs sérültlistán és ott lesz a Lakers soraiban a Denver elleni szezonnyitón.

Terance Mann saját elmondása szerint nem fogja meghosszabbítani a szerződését a szezon kezdete előtt, erről Paul Kasabian (Bleacher Report) tudósított. Mann még 2021 októberében írt alá egy két éves, 22 millió dollárról szóló hosszabbítást az idei szezontól, most ennek az első évébe lépett. Amennyiben az új szezon kezdete előtt aláírná a következő hosszabbítását, akkor 3 év/54 millió dollárért tudna maradni a Clippersben – ez azonban nagyon úgy tűnik, hogy nem fog megvalósulni. Mann nevét az utóbbi időben elsősorban egy potenciális Harden-cserében olvashattuk, a Sixers ragaszkodott ahhoz, hogy a Clippers játékosa is részese legyen az üzletnek, azonban a Los Angeles-i vezetőség nem kívánta beáldozni a hátvédet. A csapatnak egyértelműen komoly tervei vannak a játékossal: ahogyan a tegnapi anyagunkban arról beszámoltunk, Tyronn Lue Westbrook, Leonard, George és Zubac mellett a kezdőcsapat ötödik tagjaként nevezte meg Mannt. A Clippers a Portland ellen kezdi meg az új idényt, Mann-nel a kezdőben, akinek egyelőre még két garantált éve van a jelenlegi szerződéséből, hosszabbítást azonban a következő napokban nem fog aláírni.

Victor Wembanyamának nem az Év Újonca díj elhódítása a legnagyobb célja az idei szezonban, ezt Malika Andrewsnak (ESPN) nyilatkozta az idei draft első választottja. A francia center arról beszélt, hogy természetesen esélyesnek tartja magát, de nem fog ezen stresszelni az előtte álló szezonban, hiszen ha mindig 100%-ot nyújt a pályán, akkor ez természetes módon, magától is bekövetkezhet. Wembanyama legfőbb célja, hogy újra bajnoki címet hozzon San Antonióba, hisz abban, hogy a csapat jó úton jár e felé. „Mindenki bajnok szeretne lenne, néhányan jobban is, mint az átlag. Ismerem, követtem a Spurst az évek során, tudom, hogy ők aztán tudják, hogyan kell bajnokcsapatot összerakni. Én amilyen gyorsan csak lehet, szeretnék nekik ebben segíteni, biztos vagyok benne, hogy el fog jönni egyszer ez a nap” – zárta nyilatkozatát a francia óriás. Wembanyama 19 pontot, 5 lepattanót és közel 3 blokkot átlagolt négy előszezon-mérkőzésen, csapata pedig a Dallas Mavericks ellen kezdi majd meg az új idényt.

Zach Lowe (ESPN) a Lowe Post Podcastjében beszélt arról, hogy tudomása szerint Patrick Williams az idei szezonban azért küzd, hogy egy nagyobb szerződést tudjon magának kiharcolni a Bullsnál. A 22 éves csatár 2020-ban a negyedik választottként nagy reményekkel került Chicagóba, azonban a második szezonjában egy súlyos térdsérülés miatt csupán 17 mérkőzésen tudott pályára lépni. Lowe szerint Williams a szintén 2020-as draftosztályból a ligába kerülő Devin Vassell példájából merít motivációt, a Spurs fiatal hátvédje egy 5 éves, 135 millió dolláros hosszabbítást írt alá, a Bulls csatára pedig szintén egy 20+ milliós kontraktusért játszik az idei szezonban. Az előző idényben Williams csapata mind a 82 mérkőzésén rendelkezésre állt, 65-ször kezdőként kapott lehetőséget, ez alatt pedig 10 pontot, 4 lepattanót, 1 labdaszerzést és 1 blokkot átlagolt, 41%-nál is jobban célozva a triplavonalon túlról. Lowe szerint a Bulls játékosának egyéni kvalitásai képesek lehetnek megszolgálni ezt a szerződést, de azt is észre kell venni, hogy a Spursben Vassellnek egy jóval másabb szerepe van, a tankoló csapatban gyakorlatilag nyomás nélkül volt felelős a pontszerzésért, a Bullsban viszont ez LaVine, DeRozan és Vucevic mellett nem biztos, hogy ugyanígy meg tud valósulni Williams számára – éppen ezért, ha végül esetleg megkapja ezt a pénzt, az inkább a potenciáljának, mintsem a valós felelősségvállalásának lesz az eredménye.

Dylan Windler two-way szerződését hagyományos szerződésre cserélte a New York Knicks, erről Keith Smith (Spotrac) számolt be. Az elmúlt négy szezont Clevelandben töltő játékos júliusban írt alá kétirányú szerződést New Yorkban, most ezt egy egyéves, nem garantált NBA-szerződéssé konvertálta a csapat. Windler ezzel esély kap arra, hogy beteljesítse a hozzá fűzött reményeket, a 2019-es drat 26. pickje a Cavsben nem igazán tudta megmutatni, hogy mire képes, most a Knicksnél azonban kiharcolhat magának egy helyet a rotációban. A New Yorknál így 15 játékos van NBA-szerződés alatt, Windler mellett azonban DaQuan Jeffries és Ryan Arcidiacono kontraktusa sem garantált. Charlie Brown és Jacob Toppin korábbi E10-es szerződését two-wayre váltotta a klub, így jelenleg egy szabadon felkínálható kétirányú szerződése van a Knicksnek. Szintén mai hír, hogy négy játékosától is megvált a New York-i gárda, Mamadi Diakite, Brandon Goodwin, Isaiah Roby és Duane Washington Jr. került szabadlistára, ők valószínűleg a Westchester Knicksben, a G-League-ben folytatják.

A Utah Jazz garantálta Kris Dunn idei szerződését, erről Tony Jones (The Athletic) számolt be. A játékos már a határidő (szezonkezdet) előtt tudta, hogy garantálni fogja szerződését a csapat, így a 2023/24-es idényben 2,6 millió dollár üti majd a markát. Dunn pályafutása egyik legjobb szezonját játszotta az előző idényben, bár csak 22 mérkőzésen lépett pályára a Jazzben, de ez alatt 13 pontot, 4 lepattanót és 6 gólpasszt átlagolt remek mezőnymutatókkal (54% mezőny, 47% tripla). Dunn számára ez egy fordulópontot is jelenthet, ha garantált szerződése mellé a tavalyihoz hasonló produkciót tud nyújtani, akkor könnyen lehet, hogy ismét megveti a lábát az NBA-ben – miután a Minnesotában egy, a Chicagóban négy szezont töltött el, az irányító 2020-ban „kopott” ki a ligából, sérülések miatt azóta leginkább a G-League-ben láthattuk, az előző idényben is leginkább ott kapott szerepet, de remek tavalyi teljesítménye után a Jazz dobott neki most egy mentőövet, amivel úgy néz ki élni is tud a 29 éves játékos.

A RealGM értesülései szerint a Charlotte Hornets játékosa, Frank Ntilikina sípcsonttörést szenvedett, a francia válogatott hátvédre pedig legalább négy hét kihagyás vár, így az alapszakasz első egy hónapjában biztosan nem láthatjuk a pályán. Ntilikina az előző szezont a Dallas Mavericksben töltötte, nyáron csatakozott a Hornetshez, ahol elsősorban a Brooklynba távozó Dennis Smith Jr. perceit kaphatja majd meg.

Az elmúlt egy napban a Thunder és a Kings is lehívott néhány csapatopciót a 2024/25-ös szezonra, erről a RealGM számolt be. Az OKC Ousmane Dieng, Josh Giddey, Chet Holmgren, Tre Mann és Jalen Williams esetében biztosította be az újoncszerződéseket a jövő szezontól is, míg a Kings Chris Duarte, Davion Mitchell és Keegan Murray számára hívta le az opciókat.

A Miami Heat kétéves szerződést kínált Dru Smithnek, aki korábban two-way szerződéssel volt foglalkoztatva, Cole Swider pedig a korábbi E10-ből two-way szerződést kapott. Ezen felül a Heat Justin Champagnie és Cheick Diallo szabadlistára helyezésével alakította ki a végleges keretét a napokon belül kezdődő új szezonra.

Ahogyan arról már írtunk, Ish Wainright-ot a Suns waivelte az elmúlt napokban, most azonban a Portland szerezte meg a csatárt. A Blazers ugyanekkor megvált Kevin Knox és Duop Reath játékjogától, akiknek korábban nem garantált szerződésük volt a csapattal. A Dallas Mavericks Greg Brown III és Dexter Dennis Exhibit10 szerződését váltotta kétirányúra, a Bucks ugyanezt Marques Bolden, a Sixers pedig Javonte Smart esetében tette meg. Az Orlando Magicnél is történtek játékosmozgások, a floridai csapat Trevelin Queen számára biztosított two-way szerződést, aki korábban Houstonban és Indianában is szerencsét próbált már az NBA-ben. Az Orlando emellett waiverre tette Mac McClungot, Daeqwon Plowdent és Brandon Williamst, ők jó eséllyel a G-League-ben bizonyíthatnak a következő szezonban. A Milwaukee Bucks ugyancsak megvált három játékosától, Kihei Clark, Elijah Hughes és Glenn Robinson III szintén a fiókligában folytathatja.

A Pelicans öt E10-es szerződéssel rendelkező játékosát tette szabadlistára: Izaiah BrockingtonJalen Crutcher, Tevian Jones, Malcolm Hill és Trey Jemison szintén a csapat tartalékegyesületében, a Birmingham Squadronban kaphat majd lehetőséget. A Houston Rockets megvált a szintén edzőtáborra szóló szerződéssel bíró Nate Hintontól, aki ez előző szezonokban a Dallasban és az Indianában kapott néhány NBA-mérkőzést. A Cleveland Cavaliers hét játékosát is waiverre helyezte: Sharife Cooper, Pete Nance, Justin Powell, Zhaire Smith, Rob Edwards, Aleem Ford és Devontae Shuler is távozott a csapattól. A Grizzlies Shaquille Harrisonnak, Adonis Armsnak és David Johnsonnak köszönte meg a munkáját.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából: A sorsolás könnyítheti és nehezítheti is egyes csapatok életét – kikért érdemes felkelni hajnalban, és kikért nem? – Scoot Henderson mentorain nem fog múlni a hátvéd sikeressége – Ja Morant pokolbéli víg napjai – win-now módban a Celtics – a 15 legtöbbet kereső játékos (fizetés+egyéb bevételek) – Előszezon-tapasztalatok: Spurs, Suns, Jazz – 25 játékos, aki csapatot váltott, de nem biztos, hogy észrevetted – miért lehet sikeres a Lakers és miért nem – Jordan Poole-riport és az első feszültségek Washingtonban.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

 

 

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus