Hírmorzsák 2023-10-25 (10:30)

A Nuggets megkapta az aranygyűrűket, Charles Barkley bocsánatot kért a Denvertől. Bradley Beal nélkül kezdődött meg az alapszakasz, LeBron James kevesebbet játszott. Bojan Bogdanovic, Monte Morris és Isaiah Livers állapotát is 3-4 hét múlva vizsgálja felül a Pistons. Jose Alvarado még legalább 2 hetet hagy ki. Jaden McDaniels és Terance Mann is lemarad a szezonnyitóról, Jarrett Allen még nem edzett. A Knicks komoly csomagot adna Joel Embiidért. Pat Riley szerint jó kerete van a Heatnek. Mike Brown szerint jó csapatból remekké kell válnia a Kingsnek. Marcus Smart sejtette, hogy el fogja cserélni a Celtics. Jaren Jackson Jr. több lepattanót akar szedni. Ish Smith a Hornetsnél. Immanuel Quickley nem aggódik a szerződése miatt. A Clippers továbbra sem tett le James Harden megszerzéséről. Kawhi Leonard jól érzi magát. Victor Wembanyama minden meccsen játszani akar. Giannis Antetokounmpo szerint a hosszabbítása segít, hogy csak a játékra kelljen koncentrálnia. A legtöbb fogadóirodánál a Celtics és a Bucks a favorit. Andre Iguodala csatlakozik az ESPN elemzőcsapatához. Dave Joerger a Cavaliersnél vállal munkát.

 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Két mérkőzéssel kezdetét vette a 2023/24-es alapszakasz, ezekről a találkozókról itt olvashatjátok összefoglalónkat. A Nuggets-Lakers mérkőzés előtt a hazaiak megkapták az aranygyűrűket, majd Michael Malone megjegyezte, hogy az elmúlt év csodálatos volt, van egy gyűrűjük, és most elindulnak a következő megszerzéséért. Ide kapcsolódik, hogy Charles Barkley bocsánatot kért a hazaiaktól, amiért a TNT úgy reklámozta az első játéknapot, hogy egy promóciós képre nem Nikola Jokicsot tették rá a másik három első napon pályára lépő csapat sztárja mellé, hanem Jayson Tatumot, noha a Celtics nem is volt benne a napi programban.

A meccs egyik érdekessége egyébként az volt, hogy LeBron James mindössze 29 percet játszott, amit Darvin Ham tervezettnek nevezett. A Lakers sztárja erről annyit mondott, hogy természetesen szeretett volna többet játszani, mindig a pályán akar lenni, különösen olyankor, amikor úgy érzi, hogy hozzájárulhatna egy győzelemhez, de most ez a rendszerük, és követni fogja ezt. Úgy érzi, hogy produktív volt a pályán, vele +7-ben voltak ellenfelükhöz képest, és ami a legfontosabb, nem adta el a labdát egyszer sem.

A játéknap második mérkőzése több nagy találkozást is hozott, Kevin Durant először lépett pályára nézők előtt a Warriors otthonában, mióta eligazolt tőlük, és külön videóval is köszöntötték őt. Chris Paul szintén először játszott a Suns ellen, mióta elcserélték őt, Bradley Beal viszont nem lehetett pályán, hátproblémák miatt ki kellett hagynia a találkozót.

A Pistons közleményt adott ki a sérült játékosairól. A vádlisérüléssel bajlódó Bojan Bogdanovic állapotát hozzávetőlegesen 4 hét múlva vizsgálják felül, ahogyan ugyanennyi idő múlva vizsgálják meg legközelebb a bokaficamból felépülőben lévő Isaiah Liverst is. Monte Morris hátfájdalmak miatt hagyott ki némi időt, ugyanakkor már visszatérhetett a kosárlabdával kapcsolatos tevékenységekhez, állapotát 3 hét múlva vizsgálják felül.

A Pelicans Jose Alvarado állapotát vizsgálta felül még hétfőn, ugyanakkor továbbra is diszkomfortos a jobb bokája, úgyhogy tovább folytatja a rehabilitációját – legközelebb 2 hét múlva vizsgálják meg a sérült testrészt. A Timberwolves Jaden McDaniels nélkül kénytelen elkezdeni a szezont, amiatt a vádlisérülés miatt nem számíthatnak rá a Raptors ellen, amit még az előszezon elején szedett össze. A Clippersnél Terance Mann ugyan kiharcolt magának egy helyet a csapat kezdőjében, de a Trail Blazers elleni szezonnyitón nem lehet ott a pályán, mivel kificamodott a bal bokája a hétfői edzésen. A Cavaliersnél Jarrett Allen fog minden bizonnyal lemaradni a Nets elleni meccsről, mert hétfőn még nem tudott a csapattal edzeni, és J.B. Bickerstaff kijelentette, hogy minimum egy edzés annak az előfeltétele, hogy megfontolják a bevetését.

Keith Pompey (The Philadelphia Inquirer) írt arról, hogy a Knicks elsődleges céljává tenné Joel Embiid megszerzését, amennyiben a 76ers elérhetővé tenné őt. New Yorkban állítólag azt is megengednék riválisuknak, hogy rábökjenek Julius Randle, RJ Barrett, Mitchell Robinson és Evan Fournier közül azokra a játékosokra, akiket meg szeretnének kapni az MVP-ért, emellett 2-3 első körös draftjogot is kiválogathatnának maguknak. Eddig nem adta jelét annak a 76ers, hogy akár csak megfontolnák Embiid elcserélését, továbbra is csak James Harden elmozdításán dolgoznak. Stefan Bondy (The New York Post) szerint Embiid az egyik sztárkiszemeltje a Knicksnek a három közül, folyamatosan figyelik Donovan Mitchell és Karl-Anthony Towns helyzetét is.

Pat Riley elsőre furcsának hangzó nyilatkozatot tett, ugyanis kijelentette, hogy a Heat sosem árulta Tyler Herro játékjogát, és sosem akarták elcserélni őt. A csapatvezető mindezt ugyanakkor hamar kiegészítette annyival, hogy amikor a liga öt legjobb játékosának az egyikéről tárgyalnak, akkor nincs olyan játékosuk, akinek a neve ne kerülne be a beszélgetésekbe. Úgy gondolja, hogy jó keretük van, és addig fognak eljutni, amíg Jimmy Butler, Bam Adebayo és Herro elviszi őket. Mindenkinek győztes mentalitással kell játszania, de ők a legjobb játékosaik, rájuk figyelnek a többiek, és őket is fizetik meg – arra van szükségük, hogy mindhárman pályafutásuk legjobb évét fussák, már ami a győzelmekre kihatást illeti. Bármi is legyen az, akár pontok szerzése, lepattanók szedése, gólpasszok kiosztása, eladott labdák elkerülése, védekezés, vagy akármi más, arra lesz szükségük tőlük.

Mike Brown szerint a Kings tavaly megmutatta, hogy jó csapatuk van, nyomatékosították ezt a narratívát az elmúlt szezonban, majd ezen dolgoztak egész nyáron is. Erre kell most építeniük, és jó csapatból remekké kell válniuk, mert nem csupán annyi a céljuk, hogy ismét rájátszásba jussanak. Tudják, hogy kik ők, és arra számítanak, hogy jóból remek csapattá válnak, amelyik az NBA bajnoka lesz, ahogyan minden más csapat is ezt gondolja magáról, amelyik olyan keményen fog küzdeni, mint ők.

Marcus Smart arról mesélt, hogy biztos volt abban, hogy a Celtics el fogja őt cserélni, de a szerződése és az új CBA alapján úgy gondolta, hogy ez inkább a következő szezonban történik majd meg. Mindezt tudta, de az meglepte, hogy miként történt, mert többször is rákérdezett erre, hallott pletykákat, ugyanakkor mindig azt mondták neki, hogy rendben vannak, és ehhez képest előbb hallott a cseréről Shams Charaniától, mint a csapattól. Készen áll az újrakezdésre a Grizzliesnél: mindig olyan helyen akar lenni, ahol akarják őt, és ami egy csapatnál szemét, az máshol könnyen érhet aranyat is. Örül annak, hogy itt van, egy olyan csapatnál, amelyik akarja őt és komoly értékként tekint rá, nagyon várja már, hogy elkezdjék a szezont.

Jaren Jackson Jr. már a nyáron is beszélt arról, hogy több lepattanót kell szednie, és ugyanezt elismételte annak fényében is, hogy Steven Adams egész szezonra kidőlt a Grizzliesnél. Jackson úgy véli, hogy jelentősen több lepattanók kell begyűjtenie, ebben egyértelműen fejlődnie kell. Ebben Adams a legjobb az egész világon, és akkor is javulnia kellett volna, ha mellette játszott volna, de így még ennél is jobban kell csinálnia a lepattanózást. Taylor Jenkins szerint nem egyetlen játékos fogja pótolni a kidőlő centert, hanem csapatként kell megoldást találniuk, ugyanakkor napi szinten egyeztet Zach Kleimannal arról is, hogy változtassanak-e a kereten annak érdekében, hogy ezt orvosolni tudják.

Általában azok a játékosok kapnak Exhibit 9 szerződést, akiket csak az edzőtábor idejére igazolnak le a csapatok, ugyanakkor ezen az ősszel hárman is kiharcolták maguknak a jogot, hogy az alapszakasz kezdetén is a csapatuknál maradjanak. Ryan Arcidiacono a Knicksnél, Harry Giles a Netsnél, Lamar Stevens a Celticsnél került be a keretbe, és ezzel mindannyiuk szerződése átalakult egy nem garantált minimumszerződéssé – ha január 10-ig nem válnak meg tőlük, akkor teljesen garantált lesz a fizetésük. Tegnap estig úgy tűnt, hogy Edmond Sumner is kiharcolt magának egy helyet a Hornetsnél, viszont végül szabadlistára tették, hogy az így felszabaduló helyre leigazolhassák Ish Smith-t. A veterán irányító ezzel az igazolással nem növelte tovább az NBA-s csapatai számát, mert a 2021/22-es idényben megfordult már itt, vagyis továbbra is 13 különböző csapatot számlál pályafutása során.

Immanuel Quickley végül nem kapott idő előtti hosszabbítást a Knickstől, ugyanakkor elmondta, hogy nem aggódik emiatt. Mindig csak azzal foglalkozik, hogy jobb legyen, célokat helyez maga elé, és minden nap jobb ember akar lenni, mint az előzőn. Szerződéstől függetlenül a következő szezonért van itt, a csapatért van itt, és minden nap próbál saját maga legjobb verziója lenni. Jobb akar lenni, dominálni akar, ezért van itt. Most, hogy befejeződtek a hosszabbításról szóló tárgyalások, csak az idényre koncentrál, a csapatuknak nagyszerű éve lesz, és úgy érzi, hogy neki személyesen is.

Zach Lowe (ESPN) beszélt arról a podcastjében, hogy a Clippers továbbra sem tett le James Harden megszerzéséről, és jobban akarják őt, mint a velük szintén hírbe hozott Malcolm Brogdont. Szerinte már az önmagában is árulkodó, hogy hajlandóak lennének feladni egy védettség nélküli első köröst, és ez annak is a beismerése, hogy a jelenlegi keretüket nem tartják elég jónak a bajnoki címhez. Ez valahol nyomasztó lehet a Clippers számára, mert anno azért adtak fel szinte mindent Kawhi Leonard és Paul George kettőséért, hogy ne kerüljenek többet ilyen helyzetbe, most mégis egy hasonló szintű játékosra vadásznak. Ez nem egy kis változtatás lenne, hanem egy komoly csere, miközben valószínűleg abban reménykedtek, hogy ezzel a csapattal vehetik a legnagyobb akadályt is.

Kawhi Leonard a Clippers keddi edzése előtt beszélt arról, hogy jól érzi magát és készen áll a szezonra. Úgy látja, hogy mostanra teljesen felépült az ACL-sérüléséből, és ez gyakorlatilag egy két éven át tartó folyamat volt. Beszélt másokkal is, akik korábban ACL-sérülésből lábadoztak, és azt mondták neki, hogy idővel elkezd ismét bízni a térdében, fog majd valamit érezni, és egyszer csak jobbra fordulnak a dolgok. Nála sem volt ez másképp, és mostanra ő is túl van ezen a fordulóponton.

Victor Wembanyama elmondta, hogy szeretne minden egyes meccsen pályára lépni. Ez alól csak akkor tesz kivételt, ha az egészségére nézve túlzott kockázatot jelentene a játéka, és nem lát a jövőbe sem, de minden meccsen pályán akar lenni. Szürreális, hogy hamarosan bemutatkozhat az NBA-ben – egy hónappal ezelőtt azt gondolta, hogy az előszezon valamennyire fel fogja őt készíteni erre a pillanatra, és csak egy meccs lesz ez is a sok közül, de mégis másnak érződik a számára, mert ez egy valódi alapszakaszmeccs lesz az NBA-ben. Az elmúlt években megszokta, hogy mindenki az erejét, a fizikumát akarja ellene bevetni, úgyhogy nem tart ettől, mert ha megfelelően van használva, akkor a gyorsaság felülmúlja a fizikalitást.

Giannis Antetokounmpo arról beszélt, hogy miért döntött most a szerződése meghosszabbítása mellett. A szívében mindig is tudta, hogy maradni akar a Bucksnál, és nem akarta, hogy egy-egy vesztes meccs után elkezdjenek arról beszélni az emberek, hogy irritálja őt ez a helyzet és biztos távozni fog. Így kizárólag csak a kosárlabdáról lesz szó, ez sokat fogja segíteni őt és a csapatot is, hogy nem erről kell beszélni egész évben. Úgy gondolja, hogy ez volt a legokosabb döntés a családja és a szakmai szempontok alapján is, így nincs más dolga, mint kosárlabdázni.

A legtöbb fogadóiroda közzétette, hogy a szezont kezdete előtt melyik csapatokat tartják a leginkább esélyesnek a bajnoki címre, több irodánál is hasonló szorzóval fizet a Celtics és a Bucks bajnoki címe. Caesars Sportsbooknál a kelták a favoritok, 4,8-szeres pénzt fizet a végső sikerük, és szorosan követik őket Antetokounmpóék 5-szörös szorzóval. A két keleti csapat után jön a címvédő Nuggets (5,2), és rajtuk kívül csak a Suns (7,0) és a Warriors (9,5) mellett szerepel egyszámjegyű szorzó. A legkisebb esélyt a Pistons, a Hornets, a Wizards és a Trail Blazers végső sikerére látja a fogadóiroda, mind a négy csapat bajnoki címe 501-szeres pénzt fizet.

Michael McCarthy (Front Office Sports) számolt be róla, hogy az ESPN több új stúdiós elemzőt is alkalmazni fog, így a közelmúltban a visszavonulását hivatalosan is bejelentő Andre Iguodala is csatlakozik a csatornához. Hasonló minősítésben lesz látható Scott Perry, a Knicks korábbi általános igazgatója, Becky Hammon, a Las Vegas Aces vezetőedzője, Stephanie White, a Connecticut Sun vezetőedzője, valamint Austin Rivers is. Rivers csatlakozása annyiban meglepő, hogy még csak 31 éves, és eddig nem adta jelét, hogy visszavonulna, elképzelhető tehát, hogy csak ideiglenesen csatlakozik a csatornától. Közvetve ide kapcsolódik, hogy az ESPN-től nyáron távozó Vince Carter a Nets bizonyos meccsein fog dolgozni szakkommentátorként.

Shams Charania (The Athletic) számolt be arról, hogy Dave Joerger a Cavaliersnél vállal munkát, az edzői stábot fogja ellátni a tanácsaival. Joerger korábban dolgozott a Grizzlies és a Kings vezetőedzőjeként is, míg az elmúlt három évben Doc Rivers segítője volt a 76ersnél. Azt is bejelentették, hogy jövő februárban Joerger irányítja majd az Egyesült Államok válogatottját az Amerika Kupa selejtezőin.

A végére pedig az ezt követő szezon két fontos dátuma maradt. Az NBA arról tájékoztatta a csapatokat, hogy a 2024/25-ös idény 2024. október 22-én veszi majd kezdetét, és az alapszakasz utolsó játéknapja 2025. április 13-án lesz.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából: A Nuggets unalmas bajnoki gyűrűi valójában izgalmasak – villámelemzések a nyitónap meccseiről – gyorstalpaló a fontosabb szabályváltozásokról – Giannis szezon előtti hosszabbítása mit jelent a közeljövő szempontjából? – elkészült az ESPN szezonfelvezetője mind a 30 csapatról – képeken és videókon az offszezon laza oldala – soha nem volt még ennyi nemzetközi játékos a ligában – dupla címlappal jelent meg a SLAM - a LAC-nak mennyire éri meg belemászni a Harden-sagába? – a portlandi szakírók már megtalálták Robert Williams III következő csapatát.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus