Hírmorzsák 2023-11-18 (10:45)

Bradley Bealre legalább három hét kihagyás vár, Marcus Smart is hosszabb időre kidőlt a Grizzliesből. Zach LaVine megnevezte azt a három csapatot, ahová szívesen kerülne, új részletek derültek ki a Bulls játékosának lehetséges cseréje kapcsán. A Raptors is beszállna a LaVine-ért zajló licitbe, de lehet, hogy a Bulls sokat kér majd érte. Russell Westbrook "feláldozta" magát a Clippers jövőbeni sikereiért. A LAC eredetileg Kai Jones leigazolását tervezte, végül Theis mellett döntött. Alex Len súlyosabb bokasérülést szenvedett. Reggie Jackson nagyra értékeli, hogy Jokics mellett játszhat. Jaylen Brown a Raptors pályájának minőségét kritizálta.

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Bár a tegnapi játéknap előtt érkeztek olyan információk, miszerint a Phoenix a Jazz ellen először teheti fel a pályára a sztártrióját, azonban nem sokkal később kiderült, hogy ez egy jó ideig mégsem fog megtörténni. Az ESPN jelentése szerint ugyanis Bradley Bealnek legalább három hetet kell kihagynia, miután a hátsérülése folyamatosan zavarja és nem javul az állapota, a csapat orvosai ennyi idő után fogják újra felmérni az állapotát. A Suns új sztárja a csapat első hét alapszakasz mérkőzését volt kénytelen kihagyni a sérülése miatt, a szezont november 8-án a Minnesota ellen kezdhette meg, de úgy néz ki, hogy a hátfájdalmai kiújultak és több időre lesz szüksége a felépüléshez. Beal három mérkőzésen szerepelt a Sunsban idén, ez alatt 17 pontot, 5 lepattanót és 4 gólpasszt átlagolt, de igazán eddig még nem láthattunk a nyáron megújuló Phoenix új arcát, mivel hol ő, hol pedig Devin Booker hiányzott Kevin Durant mellől. Egyszerre hármójukat még nem tudta kipróbálni Frank Vogel vezetőedző, erre pedig karácsony környékéig a hírek szerint nem is mutatkozik esély.

Tovább húzza az ág a Memphis Grizzliest: Shams Charania (ESPN) értesülései szerint Marcus Smartra 3-5 hét kihagyás vár, miután kedden a Lakers elleni mérkőzésen a bal lábfeje sérült meg – így tovább bővül a csapat egyébként is nagyon hosszú sérültlistájának névsora. A Memphisnek még egy ideig Ja Morant eltiltásával is számolnia kell, de gyakorlatilag már szinte az összes kulcsembernek kikiáltott játékosa az oldalvonal mellé szorult: Brandon Clarke még mindig lábadozik tavasszal elszenvedett achilles-sérüléséből, Steven Adamsnek térdműtéte miatt az egész szezont ki kell hagynia, Derrick Rose sem volt bevethető az előző hét találkozón, Xavier Tillmant és Luke Kennardot pedig időnként  szintén a térde tartja vissza a játéktól. A Grizzliesnél így gyakorlatilag már csak Jaren Jackson Jr. és Desmond Bane maradtak az egészséges kulcsemberek, nagyon nehéz helyzetben van a csapat, jelenleg 2-9-es mérlegével Nyugat utolsó helyén áll. Ja Morant 25 meccses eltiltása december 19-én jár le, addig valószínűleg továbbra is teljesen reménytelen meccsek előtt áll a Memphis – jogosan merülhet fel a kérdés a fejekben, hogy talán érdemes lehet-e elengedni ezt a szezont még Morant visszatérése ellenére is…

A Chicago Bulls mélyrepüléséről már többször is írtunk korábban, a csapat kezdi felmérni sztárjainak piacát, a vezetőség tehát úgy néz ki, hogy beismerte, hogy ezzel a kerettel nem tudnak szintet lépni a közeljövőben. Az elmúlt napok elsősorban Zach LaVine kérőiről szóltak, most Jake Fisher (Yahoo Sports) értesülései szerint bár a sztár nem kért nyilvános cserét a csapattól, de egyre inkább hajlik a váltásra, amiben a csapatteljesítmény mellett elvileg a vezetőedző szerepe is közrejátszik, több forrás szerint is LaVine-ne nem éppen Billy Donovan legnagyobb híve. Bár LaVine a mezőny egyik legjobb és legatletikusabb pontszerzője, de védőoldali hiányosságai és kórlapja miatt nem biztos, hogy olyan könnyen tud majd megállapodni a felekkel a Bullst, ahogyan azt előzetesen várja – nem könnyíti a helyzetet az sem, hogy jelenleg ötéves maximum-szerződésének második évében jár, a más csapatokhoz nyáron szabadügynökként érkező, nagy eséllyel leendő ellenértékként szolgáló játékosok pedig december 15-ig nem cserélhetők a liga szabályzata szerint. Az elmúlt órákban LaVine megnevezte azt a három csapatot, ahol szívesen folytatná karrierjét, ezek alapján pedig leginkább a Sixershez, a Heathez vagy a Lakershez kerülne. A Sixers és a Lakers nagyot küzdött azért, hogy jelenlegi állapotába jusson, előbbi Harden, utóbbi Westbrook elcserélésével építette újjá a keretét, kérdés, hogy ezt hajlandóak lennének-e beáldozni egy harmadik sztárért cserébe (a GM-ek utóbbi időben végzett munkája alapján ez nem valószínű – a szerk.). A Heat-vonal akár még érdekes is lehet, hiszen a floridaiak már nyáron is egy nagy nevet kerestek a Butler-Herro-Adebayo tandem mellé, akkor azonban sem Damian Lillard, sem Jrue Holiday nem érkezett Miamiba. A Bulls tehát mérlegelheti a piacot, Lonzo Ball 2021 januárjában elszenvedett súlyos sérülése óta nem képes a csapat megugrani a tőle elvárt szintet, ez pedig a robbantáshoz vezethet. Várhatóan legalább 1-2 hónapig LaVine még Bulls-játékos marad, hiszen sok játékos akkor válik majd cserélhetővé, a vezetőség viszont addig is aktívan fogja figyelni a cserelehetőségeket, melynek több forrás szerint nagy eséllyel Alex Caruso és más kiegészítőjátékos is részese lehet.

Maradva a LaVine-témánál Shams Charania (ESPN) jelentette, hogy értesülései szerint a Toronto Raptors is érdekelt lehet a játékos megszerzésében. A kanadaiak igénye akár még indokolt is lehet, Fred VanVleet távozása után ugyanis láthatóan nem tudta az irányítótól származó pontokat pótolni a csapat, erre pedig a Bulls-játékosa tökéletesen alkalmas lehet a jövőben. Az eddigi mérkőzések alapján a Torontónál rosszabb támadóhatékonyságot csak három, teljesen kilátástalan helyzetben lévő vagy tankoló csapat (Spurs, Grizzlies, Blazers) hozott, nagy szükség lenne az előrejáték fellendítésére, különösen úgy, hogy védekezésben viszont a legjobb tízben van a kanadai csapat. Az üzletben talán a legnagyobb kérdés az lesz, hogy LaVine megszerzésével párhuzamosan hogyan tudja majd megtartani kulcsembereit a Raptors, ugyanis az eddigi tapasztalatok alapján sem Pascal Siakamtól, sem Scottie Branestól, sem pedig OG Anunoby-tól nem szeretne megválni – a Bulls viszont valószínűleg valamelyikükre mindenképpen igényt fog majd tartani egy ilyen volumenű cserében. Jake Fisher (Yahoo Sports) szerint a Chicago jóval nagyobb ellenértéket vár sztárjáért, mint amit a Wizards kapott Bradley Beal elcserélésekor (Bealért Chris Pault, egy top 10-es picket és négy elsőkörös pick-swap-jogot kapott a Washington – a szerk.), így egyelőre kérdéses, hogy milyen esélyekkel indul neki a játékos megszerzésének a Raptors.

Ahogyan azt az összefoglalónkban is olvashatjátok, öt zakó után megszületett a Clippers első győzelme a Harden-érában, a Los Angeles-iek a remek formának örvendő Houston Rockets nagy győzelmi sorozatát szakították meg, éppen James Harden végjátékban bemutatott 3+1-es játékával. A mérkőzéshez azonban hozzátartozik az is, hogy a meccs előtti órákban Russell Westbrook felajánlotta Tyronn Lue vezetőedzőnek, hogy hajlandó lesz a kispadról érkezni, a tavalyi Lakersben látott hatodik ember szerepét is felvenni, ha ez szükséges ahhoz, hogy könnyebben tudjanak a sztárok a pályán együttműködni. A Clippers így a Houston ellen már a Mann-Harden-George-Leonard-Zubac ötössel kezdett, de így is megizzadt az érthetetlen módon magára találó Rockets ellen, Harden egyéni extrájára volt szükség ahhoz, hogy megtörjék hatmeccses nyeretlenségi sorozatukat Leonardék. Az előző mérkőzéseken a négy játékos 76 közös percet töltött a pályán, ez alatt viszont -20-ban volt a gárda, így csak idő kérdése volt, hogy milyen változtatásra lesz szükség az edzői stábtól. A jég tehát megtört, a játék viszont még így sem volt zökkenőmentes, kíváncsian várjuk a továbbiakban, hogy nagyobb mintában hogyan néz ki majd a Clippers csapatjátéka.

A Los Angeles Clippers Kai Jones szerződtetésén is elgondolkodott a napokban, erről Jake Fisher (Yahoo Sports) beszélt. A magasember-igényt egyébként Mason Plumlee térdsérülése indukálta, a centert négy hét múlva vizsgálja felül a Clippers orvosi stábja, ezért nagy szüksége van egy magasra Ivica Zubac mögött. Kai Jones még a szezont megelőzően kért cserét a Hornetstől, ezt követően viszont a csapat nem gondolkodott cserében, inkább kitette keretéből a centert, azóta szabadügynök. A Clippers végül Jones mentális és fizikai állapota miatt döntött úgy, hogy nem kockáztat a leigazolásával, ehelyett Daniel Theis megszerzése mellett tette le voksát, illetve Joshua Primo kapott a csapattól még hagyományos szerződést.

James Ham (TheKingsBeat.com) tudósított arról, hogy Alex Lenre 6-8 hét kihagyás vár, miután súlyosabb bokasérülést szenvedett, így hosszú ideig nem számíthat kiegészítő-centerére a Sacramento Kings. Len számára ez a lehető legrosszabbkor jött, a szezon első hat mérkőzésén ugyanis nem volt a csapat aktív rotációjának része, rendre edző döntés miatt nem jutott szóhoz, az utóbbi meccseken viszont meggyőzte Mike Brown vezetőedzőt és lényegi perceket kapott, legtöbbször JaVale McGee kárára. Len sérülésével a háromszoros bajnok veterán center minden bizonnyal ismét nagyobb szerepet kaphat a kiegészítők között.

Reggie Jackson az elmúlt napokban arról beszélt, hogy időre volt szüksége ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjon Nikola Jokics játékához, de úgy érzi, hogy ez most sikerült neki és teljesen megszokta a kétszeres MVP egyedi játékstílusát. Jackson azt is megemlítette, hogy teljesen más volt a korábbi években a center ellen játszani, mint most vele, de úgy érzi, hogy most élvezi a játékot és hálás azért, hogy egy ilyen korszakos játékossal oszthatja meg a pályát. Jokics szerinte sokkal könnyebbé teszi mindannyiójuk dolgát a pályán, most arra törekszik, hogy kiélvezi azt, hogy a csapattársa lehet, hiszen sosem lehet tudni, hogy mit hoz a jövő és hogy mikor kell tovább állnia – ha most nem értékelné a helyzetét, akkor később nagyon bánni fogja. Jackson az előző szezon közben csatlakozott a Nuggetshez, de a darabszezont minimális szerepben töltötte új csapatában. Nyáron újabb szerződést kötött a címvédővel, idén pedig már kvázi hatodik ember szerepben tűnik fel, Jamal Murray sérülése óta pedig a kezdőcsapat ötödik tagjaként segíti a Denvert, az irányító az idei szezonban 11 pontos átlagot hoz.

A Szezonközi Torna mai játéknapján a Boston Celtics hozta a kötelezőt a Toronto Raptors ellen, a mérkőzés végén azonban Jaylen Brown megsérült, az ágyékát húzta meg. A sztár játéka egyébként már a mérkőzés előtt is kérdéses volt, az előző Sixers ellen rangadót nélküle és Kristaps Porzingis nélkül is behúzta a csapat, de végül a kanadaiak ellen ma mindketten ott voltak a feldobás pillanatában a pályán. A mérkőzés utáni nyilatkozata során Brown a Raptors parkettáját kritizálta, saját elmondása szerint csúszós volt a pálya, ezért veszítette el egyensúlyát és húzta meg az ágyékát. Brown hozzátette, hogy nagyon jó ötletnek tartja az IST bevezetését, a játékosoknak és a ligának plusz bevételt, a szurkolóknak pedig további izgalmakat tartogat, de nagy hangsúlyt kell fektetni a biztonságos körülményekre, a Raptors pedig szerinte ezt ma elmulasztotta, nem csak ő volt az egyetlen, aki csúszkált a pályán, komolyabb sérülések is történhettek volna. A Celtics sztárját egyébként az eset során Precious Achiuwa fogta, a meccs után pedig a hazaiak játékosa is elismerte, hogy a pálya állapota erősen kifogásolható volt, sok esetben nem volt elég biztonságos a játékhoz.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából: A Green-Gobert eset mémjei, viccei, idézetei – 10 fontos következtetés 10 meccs után – Zach LaVine értéke és lehetséges cseréi – Haliburton döbbenetes hatása a Pacersre – a Mikal Bridges-effekt – itt tart a Lakers magasember-projektje – CP3 hatása korábbi csapataira – 10-10 játékos, akinek nagyot nőtt vagy csökkent a kihasználtsága – Scottie Barnes pnr-játéka – Ime Udoka hatása a Rocketsnál – a Mavs gyenge palánk alatti védekezése – Julius Randle feltámadása – a GSW hazai meccseinek borzalmas periméter-védekezése.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus