Hírmorzsák 2023-12-06 (9:15)

Szezonközi Torna: a Bucks és a Lakers is mehet Las Vegasba, utóbbi meccsén egy időkérés jogosságát vitatták a felek. Az NBA-s játékosmegfigyelők megnézhetik a középiskolás tehetségeket is. Bam Adebayo péntek esti játéka is bizonytalan. Lonnie Walker IV több meccset is kihagyhat. Anfernee Simons, Kelly Oubre Jr., Anthony Edwards, Andrew Wiggins és Chris Paul is közel a visszatéréshez. A Celtics aktív lehet a cserepiacon. James Harden valóban fontolgatta, hogy visszatérjen Houstonba.

 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Ahogyan arról összefoglalónkban is írtunk, lejátszották a Szezonközi Torna harmadik és negyedik negyeddöntőjét is, így kialakult a legjobb négy mezőnye. A Pacershez és a Pelicanshoz először a Bucks csatlakozott, szezonbeli legponterősebb teljesítményüket összehozva 146-122-re nyertek a Knicks ellen. Damian Lillard is úgy látta, hogy támadásban most voltak idén a legjobbak, és ugyan nem fogják minden este ezt csinálni, de bármikor kiszaladhat belőlük egy ilyen ponttermés – nem állhatnak hozzá minden meccshez úgy, hogy ilyen támadójátékot fognak bemutatni, de lehetnek ilyen estéik.

Az utolsó negyeddöntőben a Lakers 106-103-ra múlta felült a Sunst, nagyban köszönhetően LeBron James negyedik negyedben dobott 15 pontjának, valamint Austin Reaves 15,1 másodperccel a vége előtt elsüllyesztett triplájánakKevin Durant a végén még dobott a hosszabbításért, de nem tudott kiegyenlíteni. A mérkőzés egyik legérdekesebb jelenete az volt, amikor 7,1 másodperccel az órán időt kért James, miután Devin Booker kiütötte a labdát Reaves kezéből: a játékvezetők megadták az időkérést, így a Lakersnél maradhatott a labda. Frank Vogel szerint szabad labda volt, és nem kérhetett volna időt ellenfelük, valamiért mégis megszólalt a síp, de nem tudja, hogy miért. Mindent vissza lehet nézni ebben a ligában, és nem tudja, hogy ezt miért nem lehetett. Megcsinálták a csapdázást, kiharcolták a labdaeladást, erre megszólalt a síp, nagyon frusztráló ez. Reaves úgy látta a helyzetet, hogy Booker faultolta őt, de azt nem fújták le, James pedig ismét csinált egy intelligens játékot, ahogyan tette azt korábban már milliószor pályafutása során. Durant szerint nem ezen múlt, ez csak egy játék volt, a meccs pedig 48 percből állt. Nem szeret fújások miatt panaszkodni, mert van olyan, hogy a játékvezető nem jó döntést hoz, és néha az a játékosokon múlik, hogy ne adják a játékvezető kezébe a meccs sorsát.

Ma este az a 22 csapat lép pályára, amelyik nem volt érdekelt a Szezonközi Torna negyeddöntőjében, holnap este pedig Bucks-Pacers és Lakers-Pelicans összecsapásokat rendeznek a torna elődöntőjében. A mérkőzések helyszíne már Las Vegas lesz, ahol szombat este (magyar idő szerint vasárnap hajnalban) a döntőt is lejátsszák majd.

Az NBA engedélyt adott arra a csapatoknak, hogy játékosmegfigyelőket küldjenek arra az öt középiskolai meccsre, amit ugyancsak Las Vegasban rendeznek meg december 8-án és 9-én. A programból kiemelkedik az az összecsapás, amin Cooper Flagg és Tre Johnson mérkőzik meg egymással, akik az első, illetve a negyedik helyet foglalják el a 2024-ben végzős középiskolások rangsorában az ESPN-nél. A liga korábban tiltotta azt a csapatoknak, hogy középiskolás játékosokat figyeljenek meg, de azt követően, hogy az elmúlt években többen is más utat választottak a kötelező egyetemi év helyett, lazított a szabályokon az NBA, és a Las Vegas-i eseményen kívül még hat tornára mehetnek el a csapatok megfigyelői.

Bam Adebayo biztosan kihagyja a Heat ma esti, Raptors elleni összecsapását, csípősérülése miatt el sem utazott Torontóba. Barry Jackson (Miami Herald) megkeresésére elmondta a center, hogy fogalma sincs arról, hogy a péntek esti, Cavaliers elleni összecsapáson visszatérhet-e, csak annyi biztos, hogy a csapat hazatérte után felülvizsgálják az állapotát és megbeszélik a helyzetet – ez az egész új neki, nincs hozzászokva ahhoz, hogy az oldalvonalon kívül legyen.

Lonnie Walker IV már a Nets hétvégi összecsapását is kihagyta combhajlítóizom-sérülés miatt, ezt követően pedig orvosi vizsgálatok alá vetették. Jacque Vaughn elmondta, hogy Walker biztosan kihagyja a Hawks elleni összecsapást, emellett minden jel arra utal, hogy nem fog játszani a nyugati túrájukon sem, és csak ezt követően fognak majd többet tudni az állapotáról. A Nets december 11-én kezdi meg az ötmeccses nyugati túráját, azelőtt viszont a Hawks mellett a Wizards ellen is pályára lépnek, vagyis könnyen lehet, hogy legalább hét meccset kihagy még Walker.

Arról már tegnap is tettünk említést, hogy a Trail Blazersnél Anfernee Simons, a 76ersnél Kelly Oubre Jr. térhet vissza a napokban, és egyelőre úgy néz ki, hogy erre akár már ma este sor kerülhet. A Timberwolvesnál Anthony Edwards a kérdéses megjelölést kapta a csapat sérültlistáján a Spurs elleni összecsapás előtt, ő változatlanul a csípőjével bajlódik. A Warriorsnál eközben Chris Paul és Andrew Wiggins visszatérése is valószínűsíthető ma este, mindketten végig tudták csinálni a tegnapi csapatedzést.

Shams Charania (The Athletic) mondta el, hogy a Celtics várhatóan aktív lesz a piacon a cserehatáridőt megelőzően. Várhatóan a kispadjukat próbálják majd meg fejleszteni, ráadásul a legtöbb jövőbeli első körös draftjoguk is elérhető még, viszont nagyobb fizetésű játékost nem tudnának anélkül átvenni, hogy ne adják fel valamelyik kulcsjátékosukat. A Celticsnek van emellett egy 6,2 millió dolláros cserekivétele is, amit felhasználhatnak erősítéshez, de az is opció lehet, hogy több alacsony fizetésű játékos szerződését teszik bele egy csomagba.

James Harden korábban tagadta, hogy bármikor is fontolóra vette volna azt, hogy visszatérjen a Rocketshez, viszont a már tegnap is idézett Sam Amick-interjúban elmondta, hogy a képviselői találkoztak Ime Udokával, de csak ennyi történt. Udoka április 25-én lett a Rockets vezetőedzője, azt viszont nem tudni, hogy pontosan mikor lehetett ez a találkozó, illetve volt-e erre engedélyük Harden akkori csapatától, a 76erstől. Az sem volt egyértelmű Harden szavai alapján, hogy ő részt vett-e ezen a találkozón. Mint ismert, a játékos június 29-én lehívta a játékosopcióját a 76ersnél, majd nyomban cserét is kért, és végül november 1-én kötött ki a Clippersnél.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából: A csapatok decemberi sorsolása nagy eltéréseket mutat – idén eddig kiket érint a középszer dilemmája, ki tankolhatna és ki nem? – Heti Wemby – Giannis jön felfelé az MVP-rangsorban – a Magic villámrajtjának nem megénekelt hősei – újoncok, akik a G-Liga purgatóriuma után készen állhatnak az NBA-re – 5 játékos, aki pozitív vagy negatív irányba befolyásolhatja csapata eredményességét – Detroitban tehetség van, valódi irány nincs? – hogyan javulhatna a Spurs támadójátéka? – 5 érdekes tény a Lakers, Suns és Jazz első 20 meccséről – a liga történetének 20 legjobb, maximum 6 láb magas spílere – így lassult le a játék a playmaker Anthony Edwards számára.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus