Hírmorzsák 2024-01-11 (10:30)

Kawhi Leonard hosszabbított a Clippersszel, Paul George is tárgyal a csapattal. Vince Williams Jr. új szerződést kapott a Grizzliestől, Bismack Biyombo szabadlistára került. Továbbra is veretlen hazai pályán a Celtics. Damian Lillard éjszaka visszatérhet. Victor Wembanyama tripla-duplázott. Saját közönsége pfujolta a Warriorst. A Pacers lehet a favorit Pascal Siakam megszerzésére, a Warriors is érdeklődhet iránta. A Heat nem tett le Donovan Mitchell megszerzéséről. Mitchell Robinson még ebben a szezonban visszatérhet. Moses Brown legalább 6 hetet kihagy. NBA-sztárokkal forgat dokumentumfilm-sorozatot a Netflix.

A Clippers bejelentette, hogy Kawhi Leonard új szerződést írt alá, hosszabb távra marad Los Angelesben. A csapat nem osztott meg részleteket a megállapodásról, ugyanakkor egybehangzó sajtóértesülések szerint 3 évre 152,4 millió dollárért írt alá, mindhárom év teljesen garantált (egyik félnek sincs opciója), és a szerződés tartalmaz egy 15 százalékos trade kickert. Eredetileg játékosopciója volt a wingnek a következő szezonra, erről lemondott, így az új megállapodás már idén nyáron elkezd ketyegni. Leonard kevesebbért írt alá, mint amennyire jogosult lehetett volna, 4 évre 223 millió dollár lett volna számára a maximum.

Lawrence Frank szerint egyszerűen mindkét fél számára ez volt a megfelelő lépés, mindkét fél ugyanazt akarta: a Clippers azt, hogy Leonard még nagyon sokáig a játékosuk legyen, míg Leonard azt, hogy nagyon sokáig a Clippersnél játsszon. Mindkét fél a csapatra akar koncentrálni, és egyszerűen minden összeállt, sikerült egy korrekt megállapodást kötniük. Frank azt is megerősítette, hogy folyamatosan kapcsolatban állnak Paul George képviselőivel is, mindkét játékosnak ugyanazok a céljaik, nyerni akarnak, ehhez viszont rugalmasnak kell lenniük, hogy megfelelő csapattársaik is lehessenek. Ehhez áldozatokat kell hozni, így a csapat célja, hogy mindenkit igazságosan kompenzáljanak, de közben mégis megtartsák a rugalmasságukat rövidebb és hosszabb távon is, hogy versenyképes kereteket tudjanak összerakni. Adrian Wojnarowski (ESPN) szerint Leonard új szerződése viszonyítási alap lehet George esetleges új megállapodásához is.

Az eddig two-way szerződésen játszó Vince Williams Jr. új megállapodást írhatott alá a Grizzliesnél. A tehetséges wing 4 évre írt alá, szerződéséből 3 év és 7,9 millió dollár garantált, korábban még egyetlen two-way szerződésű kosaras sem kapott ennyire sok garantált pénzt az első hagyományos megállapodásával. Ahhoz, hogy a Grizzlies át tudja alakítani Williams Jr. szerződését, valakitől meg kellett válniuk, és végül Bismack Biyombo elengedése mellett döntöttek, aki 30 meccsen 5,2 pontot és 6,4 lepattanót átlagolt. A Grizzlies várhatóan egy centert fog szerződtetni a most felszabaduló two-way helyre.

Éjszaka csúcsrangadót rendeztek Bostonban, a két konferencia első helyezettje csapott össze, és végül a Celtics hosszabbításban 127-120-ra tudott nyerni a Timberwolves ellen, ezzel megőrizték a hazai veretlenségüket. Sokáig úgy tűnt, hogy annak ellenére is megszakadhat a Celtics sorozata, hogy a Timberwolvesnál Rudy Gobert és Mike Conley sem lépett pályára, de a végén Jayson Tatum átvette az irányítást, csapata utolsó 25 pontjából 18-at ő szerzett, a hosszabbításban egymaga túldobta 12-9-re az ellenfelet. A meccs után úgy értékelt Tatum, hogy nagyon lassan kezdték az összecsapást, csak a rendes játékidő utolsó hat percében, valamint a hosszabbításban emlékeztettek önmagukra, ekkor voltak csak egyszerre jók a pálya mindkét oldalán, és mégis nyerni tudtak, ez is azt mutatja, hogy különleges csapat is lehet az övék.

A Celticsre éjszaka újabb rangadó vár, a keleti második Bucks otthonába látogatnak, és fontos részlet ezzel a találkozóval kapcsolatban, hogy az előző Bucks-meccsről személyes okokból lemaradó Damian Lillard ismét játékra jelentkezhet.

A két konferencia első helyezettje mellett a két utolsó is farkasszemet nézett egymással hajnalban, ugyanakkor a Spurs meglehetősen könnyedén tudott nyerni Detroitban, 130-108 arányban múlták felül a Pistonst. A mérkőzés arról marad emlékezetes, hogy Victor Wembanyama elkönyvelhette pályafutása első tripla-dupláját, mindössze 21 perc alatt ért el 16 pontot, 12 lepattanót és 10 gólpasszt, ráadásul eladott labdája sem volt. Ennél kevesebb játékidővel egyedül Russell Westbrook (20:17) ért el tripla-duplát, a Spurs történetében rajta kívül csak David Robinson tripla-duplázott újoncként (ő háromszor is), és Tre Jonest megelőzve ő lett a franchise történetében a legfiatalabb, akinek összejött ez a statisztikai bravúr. Wembanyama emellett mindössze a negyedik újonc az NBA történetében, aki eladott labda nélkül tripla-duplázott, előtte csak a már említett Robinson, illetve Andre Iguodala és Ben Simmons ért el hasonló számokat.

A Warriors ismét hazai pályán szenvedett vereséget, a hétmeccses hazai sorozatukat így 2-5-tel zárták, és a Pelicans ellen gyakorlatilag esélyük sem volt, 141-105-re kaptak ki. A hazai közönség pfujolta is a csapatot, amiről Stephen Curry annyit mondott, hogy ő is így tesz, pfujolja magát és a csapatot azért, hogy miként játszanak. Steve Kerr szerint is jogos volt ez a reakció, rögtön hátrányba kerültek, és most nincs meg bennük a szükséges önbizalom. Néha előfordul, hogy valaki odáig jut, hogy már nem hisz magában, és az elmúlt napokban velük is ez történt. Úgy látja, hogy elveszítették azt a szellemiséget és önbizalmat, ami estéről estére átsegítette őket a tehetséges csapatok elleni meccseken.

Shams Charania (The Athletic) beszélt arról, hogy a Warriors bizonyos fokú érdeklődést mutat Pascal Siakam iránt, ugyanakkor előbb a belső viszonyokat kell felmérniük. Most fog visszatérni Draymond Green, meg kell nézniük, hogy mellette miként mutat Andrew Wiggins és Jonathan Kuminga, úgyhogy nem fognak kapkodni. A Warriors most négymeccses idegenbeli túrára indul, várhatóan ezalatt fog visszatérni Green. A Siakam-szálhoz kapcsolódik, hogy Sam Amick (The Athletic) értesülései szerint több csapatvezető is a Pacerst tartja a legesélyesebbnek az erőcsatár megszerzésére, míg Adrian Wojnarowski egy esetleges Pacers-Raptors cseréhez annyit fűzött hozzá, hogy Indianában annak ellenére sem akarnának lemondani egy ilyen cserében Jarace Walker játékjogáról, hogy egyelőre nem kapott túl sok játéklehetőséget.

Marc Stein (Substack) írt arról, hogy a Heat változatlanul érdeklődik Donovan Mitchell iránt, azóta sem tettek le a megszerzéséről, hogy 2022 nyarán lemaradtak róla. Noha a Knicks és a Nets is visszatérő csapatok a hátvédet érintő pletykákban, több csapatvezető is úgy véli, hogy a Heatre kell leginkább odafigyelni, mert úgy építették fel a csapatukat, hogy tökéletesen kiegészítenék Mitchell játékát, illetve el tudnák rejteni a gyengeségeit védekezésben. Mitchell 2025-ben lehet szabadügynök, amennyiben nem ír alá addig hosszabbítást, a Cavaliers pedig egyelőre nem gondolkodik az elcserélésében.

A Knicks még decemberben igényelt DPE-t a ligától Mitchell Robinson sérülésére hivatkozva, aminek a megítélése esetén 7,8 millió dolláros kivételt használhattak volna fel erősítésre, az NBA viszont most elutasította a kérelmet. Minden ilyen kérelemnél a liga orvosai megvizsgálják azt a játékost, akire hivatkozva benyújtják azt, és csak akkor bírálják el azt pozitívan, ha egyértelműnek tűnik, hogy június közepéig nem épül fel a játékos, ugyanakkor a bokaműtéten áteső Robinson esetében ezt nem tudták egyértelműen megállapítani. Mindez azt is jelentheti, hogy Robinson számára mégsem biztos, hogy befejeződött a szezon, amennyiben megfelelően halad a felépülése, még ebben az idényben visszatérhet.

Moses Brown sikeres beavatkozáson esett át azt követően, hogy eltört a bal csuklója, a Trail Blazers bejelentése alapján 6 hét múlva vizsgálják felül a center állapotát.

Shams Charania számolt be arról, hogy a Quarterback című műsor mintájára NBA-s sztárokkal is dokumentumfilm-sorozatot készít a Netflix. Az első évadot már el is kezdték forgatni, aminek az alábbi öt játékos lesz a főszereplője: LeBron James, Jimmy Butler, Jayson Tatum, Anthony Edwards, Domantas Sabonis.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Steve Kerr Nuggets elleni meccselése csak a jéghegy csúcsa, az egész GSW-rendszer alapjai inognak – Wemby játszott Giannis ellen, áthúzta Morant és 20 éves lett – 5 csapat, akiknek all-int kell mondania és 5 csapat, akiket szét kellene robbantani – SGA már Top3-ban az MVP-rangsorban – elindult James negyvenezres visszaszámlálója – Jalen Williams volt az utolsó hiányzó OKC-láncszem? – Marcus Smart-nagyinterjú – a Dallas-Wolves és a Pacers-Celtics tanulságai – a Wolves drukkereinek nagyon fog hiányozni Ricky Rubio.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus