Hírmorzsák 2024-01-12 (11:00)

Marcus Smart legalább 6 hetet kihagy, Ja Morant sikeres műtéten esett át. LaMelo Ball akár már ma este visszatérhet. 62 ponttal nyert a Thunder. Továbbra is Giannis Antetokounmpo és LeBron James vezeti az All-Star szavazást. A Szezonközi Torna és a párizsi meccs is visszatérhet a következő szezonban. Donovan Mitchell nyáron is elmenne Párizsba, az amerikai szövetség 35-40 játékost kereshet meg az olimpiai részvétel miatt. Darko Rajakovic pénzbüntetést kapott. Szinte biztos, hogy két napra bontják a draftot. Kawhi Leonard azt reméli, hogy a Clippers többi sztárja is marad a csapatnál. A Warriorsnál egyedül Stephen Curry érinthetetlen. Sok csapat érdeklődik Dejounte Murray iránt.

Újabb rossz hírt kapott a Grizzlies, a Mavericks ellen ujjsérülést szenvedő Marcus Smart legalább 6 hetet lesz kénytelen kihagyni, ennyi idő múlva vizsgálják felül az állapotát. Az első beszámolók még arról szóltak a sérülését követően, hogy nem tört el az ujja, ugyanakkor a tüzetesebb orvosi vizsgálatok megállapították, hogy az egyik ízület elszakadt, ami miatt hosszabb kihagyás vár rá. Ugyancsak a Grizzlieshez kapcsolódó hír, hogy megvolt Ja Morant vállműtétje, a beavatkozás sikeresen lezajlott, és ahogyan azt eddig is tudni lehetett, ebben a szezonban már nem térhet vissza, de a csapat úgy számol, hogy a következő idény kezdetére teljesen fel fog épülni.

A Hornets kérdésesre módosította LaMelo Ball státuszát a ma esti, Spurs elleni összecsapás előtt, reális esély mutatkozik a visszatérésére. Az All-Star irányító 20 meccset hagyott ki bokasérülés miatt, ezeken a Hornets 3-17-es mérleget ért el.

139-77-re nyert a Thunder a Trail Blazers ellen ma hajnalban, ezzel holtversenyben az ötödik legnagyobb különbségű győzelmet aratták az NBA történetében. Az elmúlt 25 évben csak egyszer fordult elő, hogy egy csapat ilyen különbséggel nyerjen, 2021-ben a Grizzlies állított fel azzal NBA-rekordot, hogy pont a Thundert verték 73 ponttal. Shai Gilgeous-Alexander azon a meccsen nem játszott, de most felidézte azt, hogy akkor megfogadták, hogy soha többé nem fogják magukat úgy érezni, mint azon meccs után. Úgy véli, hogy egy kicsi részben az a vereség is hozzájárult ahhoz, hogy hol tartanak jelenleg.

Az NBA ismét közzétette az All-Star szavazás állását, és egy változás van az egy héttel ezelőtti állapotokhoz képest. Keleten továbbra is Giannis Antetokounmpo, nyugaton változatlanul LeBron James kapta eddig a legtöbb szurkolói szavazatot, és ha kizárólag ezek a szavazatok számítanának, keleten Tyrese Haliburton, Trae Young, Joel Embiid és Jayson Tatum, míg nyugaton Luka Doncic, Stephen Curry, Nikola Jokics és Kevin Durant lenne még kezdő – mint ismert, 50 százalékban számítják csak bele a végeredménybe ezt a szavazást. A szurkolói sorrendnél egyetlen igazán izgalmas kérdés van csak, keleten a második hátvédposztért harcol Young és Damian Lillard, a Hawks irányítója mindössze 35,000 szavazattal előzi meg a Bucks klasszisát, aki egy héttel ezelőtt még 81,000 szavazattal állt Young előtt.

Tegnap este rendezték a lassan hagyományossá váló párizsi NBA-meccset, amin Adam Silver is részt vett. A komisszár elmondta, hogy minden bizonnyal jövőre is visszatér ide a liga, és az is opció lehet, hogy az ide érkező csapatok egy helyett több meccset is lejátsszanak. Silver egy kérdésfelvetésre azt is elmondta, hogy a play-inhez hasonlóan a Szezonközi Torna is tesztüzemmel indult, először egy évre kötelezték el magukat emellett, ugyanakkor többnyire pozitív volt a fogadtatása, úgyhogy biztosan megrendezik azt a következő idényben is. Változtatások elképzelhetőek, ezekről már megkezdték az egyeztetéseket, amik potenciálisan érinthetik a tie-breakereket, a pályák megjelenését, és talán a torna nevét is. A televíziós partnereikkel is egyeztetnek, olyan kérdések is felmerülnek, hogy a szezon mely pontján lenne a leginkább ideális lebonyolítani a tornát, illetve annak a formátumáról is beszélgetnek.

A párizsi meccsen a Cavaliers 111-102-re nyert, köszönhetően Donovan Mitchell 45 pontos szezoncsúcsának és sokoldalú játékának. A hátvéd 12 lepattanót, 6 gólpasszt és 4 labdaszerzést is jegyzett, ezzel ő lett a Cavaliers történetében a második játékos LeBron James után, aki egy meccsen legalább 45 pontot, 10 lepattanót, 5 gólpasszt és 3 labdaszerzést elért. Mitchell a találkozó után elmondta, hogy szeretne a nyáron visszatérni ide, részt akar venni az olimpián is, mert Párizs egy igazi nyüzsgő kosaras város. Ide kapcsolódik, hogy Joe Vardon (The Athletic) értesülései szerint az Egyesült Államok Kosárlabda Szövetsége 35-40 játékost kereshet meg január végén az olimpiai részvétel kapcsán, hogy az esetleges visszalépések után se kerüljenek nehéz helyzetbe. A meghívókat a következő hetekben küldhetik ki, és várhatóan azok a játékosok is benne lesznek a névsorban, akik kerettagok voltak a 2023-as világbajnokságon negyedik helyezést elérő csapatnak.

Az NBA bejelentette, hogy 25,000 dolláros pénzbüntetést kap Darko Rajakovic, amiért nyilvánosan kritizálta a játékvezetést a Lakers-Raptors összecsapás után. Mint ismert, a Raptors vezetőedzője azt nehezményezte, hogy a Lakers 23 büntetőt dobhatott a negyedik negyedben, míg ők csak kettőt, de azt is megjegyezte, hogy Scottie Barnes nem kapja meg ugyanazt a bánásmódot, mint más sztárok.

Adrian Wojnarowski (ESPN) számolt be arról, hogy az NBA az utolsó simításokat végzi ahhoz, hogy két napra bontsák a draftot. A tervek szerint június 26-án és 27-én rendeznék meg a 2024-es játékosbörzét, viszont a hivatalos bejelentés előtt még a játékosok szakszervezetének is rá kell bólintania erre.

Kawhi Leonard a Raptors elleni tegnapi meccs után tért ki a szerződéshosszabbítására, és ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a csapattársaival folytatott eddigi beszélgetései alapján úgy gondolja, hogy mindenki maradni fog a Clippersnél. Úgy véli, hogy a mostani aláírásával megadja a csapatnak az esélyt arra, hogy Paul George és James Harden kettősét is vissza tudják igazolni. George a maga hosszabbításáról annyit mondott, hogy dolgoznak rajta, ugyanakkor azzal határozottan közelebb került a maradáshoz, hogy Leonard aláírt – szeretné nyitva hagyni magának az ajtót, ugyanakkor nagyon bizakodó azzal kapcsolatban, hogy megegyezésre jutnak. Harden nem jogosult idő előtti hosszabbításra, mindenképpen szabadügynök lesz a nyáron, ugyanakkor minden jel arra mutat egyelőre, hogy ő is maradni fog Los Angelesben.

Shams Charania (The Athletic) beszélt arról, hogy a Warriorsnál Stephen Curry-t leszámítva mindenki elcserélése terítékre kerülhet annak érdekében, hogy megerősítsék a csapatot. Szeretnék egyben tartani a veterán magjukat, Klay Thompsont valószínűleg változatlanul szeretnék hosszabb távra is megtartani, noha nem tudtak még megegyezni vele a hosszabbításról. Draymond Green a nyáron írt alá új szerződést, az ő elcserélését is szeretnék elkerülni, továbbá a vezetőség rajong Jonathan Kuminga, Brandon Podziemski és Trayce Jackson-Davis játékáért is, de Andrew Wigginsszel kezdve mindenkinek mozdíthatónak kell lennie, kivéve Curry-t. Keresni fogják annak a lehetőségét, hogy változtassanak a kereten, ugyanakkor nem akarnak hosszú szerződéseket átvenni, és a Warriors döntéseiben az is szerepet fog játszani, hogy Steve Kerr sem írt még alá új szerződést a csapattal, nyáron lejár az ő megállapodása is.

Jake Fischer (Yahoo! Sports) értesülései szerint sok csapatnál felmerülhet Dejounte Murray megszerzésnek a lehetősége. A hátvéd iránt mások mellett a Lakers, a Knicks, a 76ers, a Heat és a Pistons is érdeklődhet, várhatóan ezek a csapatok dogják megkeresni a Hawks illetékeseit. Noha a Spurs érdeklődéséről is lehetett hallani mostanában, nem úgy tűnik, hogy lenne olyan ellenértékük, ami a Hawks számára most érdekes lenne, és Fischer azt is megjegyezte, hogy a Nets nem valószínű, hogy aktívan próbálkozna a megszerzésével.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Felmértük, hogy az egyes csapatok mire készülhetnek a cserepiacon – 5 játékos aki elkezdett visszafejlődni – Jalen Green játéka továbbra sem tart sehová – a Celtics idén is mindkét oldalon hatékony, de máshogyan, mint tavaly – Curry, James és Durant egyszerre került furcsa helyzetbe – Rudy Gobert-nagyinterjú – friss mock draft – Atlantában le kéne zárni a Young-érát? – a LeBron-korszak számai  a Lakersben – Kris Dunn lehet a megoldás Milwaukee-ban? – 24 jelölt, akiket megnézhetne a Suns – OG Anunoby érkezése durván feljavította a Knicks védekezését – Zhaire Smith lassan, de biztosan visszarázódik a kosárlabdába.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus