Hírmorzsák 2024-03-10 (10:30)

Bennedict Mathurin vállát megműtik, idén már nem lép pályára. Steph Curry sérülése nem súlyos, állapotát kedden vizsgálják felül. Darvin Ham szerint LeBron James bokája fáj, szerinte a hosszú karrierje és a nagy terhelés miatt sérülékenyebb a játékos. Nagy érdeklődés övezte a Boston denveri vendégjátékát, sokan nézték a Mavs-Heat derbit is. Luka Doncic történelmet írt, elit társaságba került, paprikás hangulatban ért véget a Dallas-Detroit meccs. Damian Lillard megelőzte Reggie Millert, már negyedik a tripladobólistán. Zach LaVine rehabilitációja jó ütmeben halad. A Suns nyáron megtartaná O'Neale-t és Allent is, de nem lesznek könnyű helyzetben pénzügyileg. Tizenkét korábbi és jelenlegi NBA-játékos is ott van az ötven legjobban fizetett sporoló között a világon.

Adrian Wojnarowski (ESPN) hírei arról szólnak, hogy Bennedict Mathurinra vállműtét vár, emiatt pedig kénytelen lesz kihagyni a szezon hátralevő részét. A Pacers játékosának bal vállában sérült meg egy porc, ez pedig olyan mértékűnek bizonyult, hogy műtéti úton kell helyreállítani. Mathurin egyébként egy sikeres másodévet produkált idén, több, mint 14 pontos átlag fűződik a nevéhez, 45% mezőnymutatója mellé pedig 37%-os triplázás párosul – a legtöbb mérkőzésen a kispadról érkezve komoly hatással volt a Pacers támadójátékára, ami a legjobbak közé tartozik a mezőnyben. Az idei Rising Star Challenge MVP-je idén tehát már nem lép pályára, az orvosok szerint viszont a következő szezon elejére már teljesen egészséges lehet.

Arról már tegnap is írtunk, hogy Steph Curry bokasérülés miatt kénytelen lesz néhány meccset kihagyni, a legfrissebb hírek szerint pedig mivel az MRI nem mutatott ki komolyabb szerkezeti elváltozást, ezért a játékos a napokban ismét bevethető lehet, kedden mérik fel újra az állapotát – megnézik, hogy hogyan reagál a sérült testrész a kezelésekre, de a várakozások szerint bármelyik mérkőzésen visszatérhet a GSW sztárja. A Warriorsnak egyébként nagy szüksége is van játékosára, hiszen azok után, hogy vereséget szenvedtek a Bullstól, ma hajnalban a Wembanyama nélkül felálló San Antonio Spurs is meglepte őket – eddig négyből négy vereség a csapat mérlege Curry nélkül idén, legközelebb ismét a tankoló csapat ellen javíthatnak, majd ezt követően Dallasba utaznak egy fontos rangadóra, a triplarekorder pedig várhatóan ezeken a mérkőzéseken térhet vissza a pályára.

LeBron James bokasérülés miatt kihagyta a Lakers legutóbbi mérkőzését, ahol egy szoros derbin a Milwaukee-t verte meg a csapat, Darvin Ham pedig játékosa állapotáról beszélt. A vezetőedző elmondta, hogy James komolyabb fájdalmakkal küzd, de súlyosabb sérülésről nem beszélhetünk, az állapotát naponta vizsgálják felül és közvetlenül a soron következő meccs előtt döntenek majd arról, hogy érdemes-e megkockáztatni a játékot neki. James az All-Star szünet előtti utolsó mérkőzést is kihagyta, akkor ugyanerre a bokájára kapott kezelést és a gálameccsen sem vállált túl sok percet, hiszen a komplett második félidőt kiülte a szupersztár. Darvin Ham szerint ez egy fáradásos sérülés lehet, amit az elmúlt 21 szezon nagy igénybevétele okozott James testén, szerencsére azonban komolyabb problémáról nem tudnak az orvosok, így tüneti kezelésekkel rendbe hozható James sérült bokája. A Lakers eddig 5-4-re áll a sztár nélkül a szezonban, a következő mérkőzését pedig hétfőn hajnalban a Minnesota Timberwolves ellen játssza majd a csapat, James státusza egyelőre kérdéses megjelölést kapott erre a derbire.

Pénteken hajnalban a keleti listavezető Boston Denverbe utazott, a két topcsapat pedig egy komoly rangadót vívott egymással, amelyet végül a címvédő nyert meg. Jon Lewis (Sports Media Watch) értesülései szerint a találkozót körülbelül 1,25 millió nézte országszerte a TNT közvetítésén keresztül az Egyesült Államokban, ezzel aznap a USA-ban ez volt a legnézetteb sportesemény. E mögött valószínűleg az áll, hogy legtöbben azt feltételezik, hogy ennek a két csapatnak van a legtöbb esélye arra, hogy potenciálisan döntőt játsszon idén, viszont a szintén ezen a játéknapon megrendezett Mavs-Heat derbi is jó számokat produkált, azt a mérkőzést átlagosan 1,15 millióan követték élőben a nézők.

Ahogyan azt az összefoglalónkban is írtuk, Luka Doncic újabb extrájával a Dallas Mavericks tudta hozni a kötelező győzelmet a Detroit Pistons ellen, a szlovén játékos 39 ponttal, 10 gólpasszal és 10 lepattanóval dominálta ezt a mérkőzést, ezzel pedig történelmet írt. Zsinórban ez volt ugyanis a hatodik olyan tripla-duplája, ahol elérte a legalább 30 pontot, ilyenre korábban senki nem volt képes az NBA történetében – a korábbi rekordot Russell Westbrook tartotta ebben a tekintetben, aki egymás után ötször volt képes hasonlóra. Jason Kidd annyit mondott erről, hogy ez mutatja meg igazán, hogy milyen szintet is képvisel Doncic, rendkívül sokoldalú játékos, aki nagy mennyiségű ponttermelés mellett még magas színvonalon és magas mennyiségben ki is tudja szolgálni a társait, sőt, a palánk alatt a lepattanózásban is kiemelkedőt tud nyújtani, ráadásul ezt meccsről meccsre kiegyensúlyozottan nyújtja, ami ad egyfajta konzisztenciát a csapatnak is, tudják, hogy az esték többségén ezt várhatják a legjobbjuktól. Doncicnak ez volt a tizedik 35+ pontos tripla-duplája a szezonban, erre korábban szintén nem sokan voltak képesek, csak Russell Westbrook, James Harden és Oscar Robertson büszkélkedhet ennyi ilyen domináns meccsel egy idényen belül. A mérkőzés egyébként paprikás hangulatban ért véget, hét perccel a lefújás előtt Jalen Duren faultolta Daniel Gaffordot, ami után P.J. Washington lökte meg könnyebben a Pistons centerét, aki viszont durvábban válaszolt és kakaskodás alakult ki a pályán. Duren végül a személyi hiba után két technikaival elhagyta a pályát, a mérkőzést pedig magabiztosan behúzta a Mavs.

Ugyan a Milwaukee Bucks legutóbb kikapott a Los Angeles Lakerstől, de Damian Lillard számára fontos mérföldövet jelentett az a mérkőzés: a második negyed végén dobott triplájával megelőzte Reggie Millert a hárompontos örökranglistán, 2564 bedobott hármassal így már a negyedik helyet foglalja el ezen, nála több hármast eddig csak Steph Curry, Ray Allen és James Harden értékesített. Ha ilyen tempóban dobja a hármasokat, akkor Lillard karrierje során kilencedik alkalommal fogja legalább 200 bedobott triplával zárni az alapszakaszt, ennél több ilyen idénye csak Stephen Curry-nek van a mezőnyben. A top 3-ba kerülés viszont nem lesz egyszerű Lillardnak, hiszen egyrészt két aktív játékos is előtte van a listán, másrészt Harden kb. 350, Allen pedig 400 hármassal előzi meg a Bucks sztárját, Curry pedig több, mint ezer trojkával vezeti Lillard előtt a listát.

Jamal Collier (ESPN) értesülései szerint Zach LaVine rehabilitációja a vártnál gyorsabb ütemben halad előre és minden abba az irányba mutat, hogy a következő szezon elején ismét egészségesen jelentkezik játékra. LaVine jobb lába sérült meg hónapokkal ezelőtt, ezt követően meg is kellett műteni és a csapat arra döntött, hogy idén már nem is lép pályára a Bullsban. A játékos elmondta, hogy nehéz döntés volt a műtétről dönteni, hiszen ezt minden játékos el akarja kerülni, viszont mikor az orvosai azt mondták, hogy a fájdalom idővel csak egyre erősebb lesz, akkor belátta, hogy elkerülhetetlen lesz a beavatkozás és hosszabb időre lesz kénytelen a pálya szélére kerülni. LaVine-t az idei szezonban nem kerülték el a sérülések, a problémás lába többször is megsérült, de a bokájával is akadtak gondok az idény során – a Bulls sztárja az idei szezont végül csupán 25 lejátszott mérkőzéssel zárja, de jó hír, hogy a rehabilitációja jó ütemben halad, ami mindenképpen biztató a csapat számára.

A Phoenix Suns nagy hármasa a következő szezonban 150 millió dollárral fogja megterhelni a csapat bértábláját, de a Phoenix tulajdonosa, Mat Ishbia szerint a vezetőség célja egyértelműen az, hogy a nyáron korlátlan szabadügynökké váló Royce O’Neale-t és Grayson Allent is újraigazolja a csapat. Ishbia elmondta, hogy a két játékos kiemelten fontos szerepben van a csapatban, remek teljesítményekre képesek támadásban és védekezésben is, bíznak abban, hogy mindkét játékos jövőre is velük kezdi meg a szezont. A Phoenixnek már idén is az egyik legnagyobb a bérköltsége, Durant, Booker és Beal jövőre is rengeteg pénzt fog elvinni, az ő összesített 150 milliós fizetésük mellett nagyon meg kell fontolni, hogy milyen játékosokkal és mennyiért töltik fel a keretet, hiszen a második apron-szint 190 millió körül lesz a következő szezonban.

A Sportico legfrissebb kimutatása szerint minden idők 50 legjobban fizetett sportolójából 12 NBA-kosárlabdázó. A listát Michael Jordan vezeti, őt Tiger Woods, Cristiano Ronaldo, Arnold Palmer és LeBron James követi az első öt helyen. A vonatkozó listán 12 korábbi vagy jelenlegi NBA-játékos szerepel: Jordan és James után sorrendben Shaquille O’Neal (13.), Kobe Bryant (14.), Kevin Durant (17.), Stephen Curry (21.), Magic Johnson (34.), Kevin Granett (39.), Russell Westbrook (42.), Chris Paul (44.), James Harden (45.) és Dwyane Wade (47.) képviseli az NBA-t.

 

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

A Celtics képes győzelmi sorozatokra, de mit ér ez a playoffban? – Moody és TJD ígéretes játéka a Bucks ellen – a Nuggets lassan felkészült a duplázásra? – hol tartanak az idén elcserélt játékosok? – három legendás játékos is playinbe kerülhet, ráadásul mind Nyugaton – a 2024-es draftee-k friss erősorrendje – a megmagyarázhatatlanul kiszámíthatatlan Suns – hol lehet Jalen Williams maximuma? – Lehet-e Metta Draymondból? – agyonnyomja-e Bronny Jamest a túlzott elvárás? – a legidősebb, még élő NBA-klasszisok.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus