Kezdődik a draft! - élő eseménykövetés

Nemsokára kezdetét veszi a 2023-as játékosbörze, folyamatosan frissülő cikkünkben élő eseménykövetéssel mutatjuk az első kör választásait.

Az előző szezonhoz hasonlóan idén is 58 játékost választottak ki a drafton, tampering vétsége miatt a Bulls és a 76ers is elveszítette a második körös választási jogát.

2/58, Milwaukee Bucks: Chris Livingston. Az idei Mr. Irrelevant az elmúlt hetekben már nem járt felmérőkre, az ügynöke több csapatnak is azt mondta, hogy ne válasszák ki, és most kiderült, hogy azért tehettek így, mert a Bucks ígéretet tehetett neki.

2/57, Golden State Warriors: Trayce Jackson-Davis. A végzős játékos elnyerte a Karl Malone-díjat is, ami a legjobb erőcsatárnak jár - igazi old school játékos, nem a triplájára, hanem az erejére épít.

2/56, Memphis Grizzlies: Tarik Biberovic. A Fenerbahce 22 éves kiscsatára is elkelt.

2/55, Indiana Pacers: Isaiah Wong. Remek pontszerző, aki a gyűrű közelében és a triplavonalon túlról is feltalálja magát. Az ACC Év Játékosa, a Miamival az NCAA négyesdöntőjéig menetelt.

2/54, Sacramento Kings: Jalen Slawson. Idős újonc lesz, amennyiben megragad a Kings keretében, öt évet járt egyetemre, és októberben már 24 éves lesz.

2/53, Minnesota Timberwolves: Jaylen Clark. A draftosztály egyik legjobb védője is elkelt, egy-egyben is kiemelkedő, illetve a passzsávokban is jól halászik, a UCLA-n 2,5 labdaszerzést átlagolt.

2/52, Phoenix Suns: Toumani Camara. Az Atlantic 10 konferencia legjobb ötösébe és a legjobb védőcsapatába is beválasztották, a védekezésével ragadhat meg a ligában. Fontos hangsúlyozni, hogy a Suns magának választotta őt, a híresztelésekkel ellentétben nem a Wizardshoz kerül Camara.

2/51, Brooklyn Nets: Jalen Wilson. Négy évet járt a Kansas egyetemre, és az utolsó évében robbantott a 20,1 pontos átlagával, miután visszalépett a 2022-es játékosbörzétől.

2/50, Oklahoma City Thunder: Keyontae Johnson. Hatalmas utat tett meg idáig, 2020-ban meccs közben esett össze, ami után három napig mesterséges kómában tartották, de ismét játékengedélyt kapott, és a Kansas State színeiben bizonyított is.

2/49, Cleveland Cavaliers: Emoni Bates. Hatalmas középiskolai tehetségként indult, sokáig a draftosztály egyik legjobbjának tartották, viszont az egyetemi pályafutása nem sikerült túl jól. 

2/48, Los Angeles Clippers: Jordan Miller. Kiválóan dolgozik labda nélkül is, jó védő, és sok edző úgy gondolja, hogy ő a játékosbörze legsokoldalúbb játékosa.

2/47, Indiana Pacers: Mojave King. Az új-zélandi játékos a G Ligás Ignite csapatán keresztül jutott el az NBA-be, posztjához képest jó lepattanózó.

2/46, Atlanta Hawks: Seth Lundy. Kiemelkedően jó dobó, nagyobb távolságból is életveszélyes tud lenni, és meg is dolgozik azért, hogy helyzetbe kerüljön.

2/45, Memphis Grizzlies: Gregory Jackson II. A későbbiekben G.G. Jackson néven keressük őt, neki a kiegyensúlyozottságán kell majd dolgoznia.

2/44, San Antonio Spurs: Sidy Cissoko. A G Ligás Ignite első nemzetközi tehetsége is elkelt, az esetében az lesz a kérdés, hogy megtanul-e kevesebb személyi hibával játszani.

2/43, Portland Trail Blazers: Rayan Rupert. A green room utolsó meghívottja is elkelt, az előző idényben az NBL-ben profiskodó játékos elég sokat várt erre.

2/42, Washington Wizards: Tristan Vukcevics. A szerb magasember esetében kérdéses, hogy azonnal átjön-e az NBA-be, viszonylag magas a kivásárlási ára. 

2/41, Charlotte Hornets: Amari Bailey. A UCLA-ről érkező játékos a combine-on megmutatta, hogy a pontszerzés mellett a játékszervezés is az erőssége lehet idővel.

2/40, Los Angeles Lakers: Maxwell Lewis. A Lakers a Pepperdine scorerét választotta, akinek a hatékonysága lehet a leginkább kérdőjeles.

2/39, Atlanta Hawks: Mouhamed Gueye. Igazi projektjátékos, akinek a dobásán kell leginkább dolgozni, de kiváló fizikai adottságokkal rendelkezik, idővel kiváló védő lehet belőle.

2/38, Boston Celtics: Jordan Walsh. Az Arkansas történetében először kel el legalább három játékos 1992 óta, akkor négy játékosukat is draftolták. Walsh kiemelkedett a draft combine-on.

2/37, Denver Nuggets: Hunter Tyson. Újabb tripladobót szereztek Denverben, Nikola Jokics újabb célpontot kapott maga mellé, de Hunter az egyetemen 10 lepattanót is átlagolt.

2/36, Milwaukee Bucks: Andre Jackson Jr. Kiváló atléta, akinek a dobás az egyetlen gyengéje, de minden másban kiemelkedő. Több csapat is aggódott a korábbi meniszkusz-sérülései miatt, a Bucks nem engedi tovább csúszni.

Csere: A Bulls megszerezte Julian Phillips játékjogát két második körösért.

2/35, Washington Wizards: Julian Phillips. A Tennessee two-way wingje hatalmas ovációt kapott a családjától, várhatóan a védekezésével hamar kitűnik majd az NBA-ben is.

2/34, Sacremento Kings: Colby Jones. A megbízható pontgép négy meccset leszámítva mindig kétszámjegyű terméssel zárt az elmúlt évben. A Celtics a 38. választási jogért és egy jövőbeli második körösért elcserélte a 2/34-et a Kingshez.

2/33, Minnesota Timberwolves: Leonard Miller. A G Ligás Ignite tehetsége is elkelt, érte cserélt fel a Timberwolves.

2/32, Denver Nuggets: Jalen Pickett. Tovább folytatja az erősítést a bajnok, sokoldalú, védekezésben is használható játékost szereztek.

2/31, Charlotte Hornets: James Nnaji. A korábban Magyarországon is megforduló atletikus magasember Barcelonából a Hornetshez kerül, miután a Celtics ismét lejjebb cserélt a 34. és a 39. választási jogért.

Csere: A Timberwolves megszerezte a 33. picket a Spurstől, két jövőbeli második köröst adtak ezért a választási jogért.

Az első kör ezzel véget ért, nemsokára a második körös választásokkal fogjuk folytatni.

1/30, Los Angeles Clippers: Kobe Brown. A Missouri csatárát sokan a második kör közepére várták, de 45%-os triplázása meggyőzte a Clippers vezetőségét, hogy érdemes mellett letenni a voksukat.

1/29, Denver Nuggets: Julian Strawther. A Gonzaga kiscsatára elsősorban egy olyan triplázó, akit leginkább floor spacingre lehet majd használni, Denverben kifejezetten jól illik majd a csapatba.

1/28, Utah Jazz: Brice Sensabaugh. Az Jazz harmadik első körös választása az Ohio State korábbi játékosa, akinek sokoldalú támadójátéka robbanékonyságára alapul, emellett dobása is rendben volt az egyetemi évek alatt.

1/27, Charlotte Hornets: Nick Smith Jr. Az arkansasi hátvéd kiválasztása eredetileg a lottery mezőnybe volt jósolva, de egy hosszabb sérülés miatt az előző szezon nagy részét kiülni kényszerülte, így az első kör végére csúszott le. A Hornets Miller mellett egy másik ígéretes tehetséget is elhozott az első körben, érdekes lesz, hogy hogyan alakul majd az alacsony játékosok szerepe a rotációban.

1/26, Indiana Pacers: Ben Sheppard. A Belmontból érkező kettes az előző szezonban átlag feletti hatékonyságával emelkedett ki a mezőnyből, mezőnyből közel 50%, tripláról pedig 41%-kal célzott, 19 pontos átlaggal zárt.

Csere: A Boston és a Pistons kötött egyezséget, melynek értelmében Sasser játékjogát a Detroit kapja meg a 31. pickért és egy jövőbeli második körösért cserébe. Érdekes döntés a Boston részéről, ezzel hat helyet csúsztak és a második kör első választása lesz az övék.

1/25, Boston Celtics: Marcus Sasser. A Porzingis-Smart cserében nem rég megkapott pickkel a Boston a houstoni egyetemet végigjáró dobóhátvédet választotta. Négy év alatt konzisztens kinti dobás és remek védekezés jellemezte.

Csere: A Kings és a Mavericks üzletelt egymással, a Sacramento a frissen kiválasztott Prospert és Richaun Holmest küldte Dallasba.

1/24, Sacramento Kings: Olivier-Maxence Prosper. A Tennessee-ről érkező kanadai wing igazi two way játékos, támadásban és védekezésben is hasznos lehet csapata számára, akire egy potenciális 3&D játékosként is lehet számítani.

1/23, Portland Trail Blazers: Kris Murray. Az Iowából érkező wing legtöbbször erőcsatárt játszik, aki nem fél ráemelni a triplát - az előző szezonban meccsenként hét kinti próbálkozásának közel 40%-a beesett. Érdekesség, hogy a tavalyi 1/4-es választott, Keegan Murray ikertestvére, és egyetlen picken múlott, hogy az egyetem után újra csapattársak legyenek.

1/22, Brooklyn Nets: Dariq Whitehead. A Duke kiscsatára az egész draftosztály talán legforróbb kezű játékosa, elsősorban 43%-os triplahatékonyságával hívta fel magára a figyelmet. A Nets így az előző szezonban lebonyolított Durant-cseréből eredően egymás után kettőt választhatott az első kör végén.

1/21, Brooklyn Nets: Noah Clowney. Az Alabama Egyetemről érkező center négyes és ötös poszton is bevethető, előző szezonjában 10 pontot és 9 lepattanót átlagolt az NCAA-ben. 

1/20, Houston Rockets: Cam Whitmore. A Villanova kiscsatárának kiválasztását jóval hamarabb jósolták, véül a Rockets vetett véget a "csúszásának". Kiváló fizikumával nem lesz gondja az NBA ritmusának felvételével, Sengünnel kifejezetten ígéretes párost alkothatnak. Az elmúlt két évben a hetedik (!) első körösét húzta vele a Rockets.

1/19, Golden State Warriors: Brandin Podziemski. Két év alatt két egyetemi csapatban forult meg a bedobó, előbb az Illinois-ban nem találta számításait, de másodévében a Santa Clara csapatában már húzóember lett, ahol 20 pontot és 9 lepattanót átlagolt. A pálya bármely részéről veszélyes, jó dobó lehet belőle az NBA-ben is.

1/18, Miami Heat: Jaime Jacquez Jr.A UCLA-t végigjáró kiscsatár játékstílusa inkább négyesre hajaz, de méretei a hármas poszthoz ideálisak. Inkább ésszel, mint erővel játszó játékos, egy jó sémába illesztve elhomályosíthatók hiányosságai, a Heat ehhez tökéletes hely lehet.

1/17, Los Angeles Lakers: Jalen Hood-Schifino. Az Indianából érkező irányítót leginkább gyors játékstílusáról és hatékony dobásairól lehet beazonosítani, elsősorban spot-up shooterként jeleskedett az egyetemen. A várakozások szerint a Lakers cserélni fogja.

1/16, Utah Jazz: Keyonte George. A Baylorról érkező hátvéd legnagyobb erénye, hogy isolation játéka már most NBA-readynek néz ki. Ő a Jazz második első körös választása a drafton.

1/15, Atlanta Hawks: Kobe Bufkin. A Michican bedobója elsősorban a gyűrűt hatékonyan támadó, védekezésben is megbízható játékos, akinek a triplája is jelentős javuláson ment keresztül a két egyetemen eltöltött szezonjában.

1/14, New Orleans Pelicans: Jordan Hawkins. A UConn kettese az előző szezonban NCAA-bajnoki címet nyert, aki lendületet és sebességet hozhat New Orleansba. Ő az utolsó lottery pick az idei drafton.

1/13, Toronto Raptors: Gradey Dick. A Kansas dobóhátvédjét az idei draftosztály egyik legjobb dobójának tartják, főleg kintről veszélyes, 40% fölött triplázott az egyetlen egyetemi szezonjában, ráadásul védekezése is biztató volt, kifejezetten hasznos 3&D játékos lehet.

1/12, Oklahoma City Thunder: Dereck Lively. A Duke centere 5 pontot és 5 lepattanót átlagolt az újonc egyetemi évében, elsősorban rim protectorként nagyon hasznos, az előző csere értelmében Dallasba fog majd költözni. 

1/11, Orlando Magic: Jett Howard. A Michigan kiscsatárát a legtöbb forrás az első kör végére várta, atletikusságának és NBA-fizikumának hiányát elsősorban nagy dobótávja kompenzálja.

Csere: Ahogyan várható volt, a Mavericks elcseréli a tizedik helyen kiválasztott Cason Wallace-t és Davis Bertanst az Oklahoma City Thunderhez a 12. választásért cserébe.

1/10, Dallas Mavericks: Cason Wallace. A Kentucky-ból érkező irányító egy jó 3&D játékos lehet, de a hírek szerint a Dallas nagy eséllyel cserélni fogja a picket.

1/9, Utah Jazz: Taylor Hendricks. A floridai UCF-ről érkező erőcsatár közel 40%-os triplázásával emelkedett ki az egyetemi bajnokságból.

Csere: A Pacers és a Wizards megegyezett választásaik cseréjében, így Coulibaly Washingtonba, Walker pedig Indianába kerül, a Pacers pedig még két jövőbeli második körös pickkel is gazdagodik.

1/8, Washington Wizards: Jarace Walker. A Houstonból érkező játékos a draftosztály legmagasabban jegyzett erőcsatára. 

1/7, Indiana Pacers: Bilal Coulibaly. A Franciaországból érkező kiscsatár Wembanyama csapattársa volt a Mets 92-ben, most a Pacers wing gondjait oldhatja meg a jövőben.

1/6, Orlando Magic: Anthony Black. Az Arkansas irányítója végül éppen kicsúszott a top 5-ből, korosztálya egyik legjobb egyesének tartják.

1/5, Detroit Pistons: Ausar Thompson. A szintén az OTE-ből érkező bedobó kiválasztásával a Thompson-fivérek egymás után keltek el a drafton, ők lettek az NBA történetének hetedik ikerpárjai Caleb és Cody Martin, Jason és Jarron Collins, Marcus és Markieff Morris, Brook és Robin Lopez, Horace és Harvey Grant valamint Dick és Tom Van Arsdale után. Történelmet írtak, hiszen az első testvérpár lettek, akik a top 5-ben kerültek kiválasztásra.

1/4, Houston Rockets: Amen Thompson. Az irányító az egyetemet kihagyva az OverTime Elite programból érkezett a ligába, bővítve az ígéretes fiatalok csoportját Houstonban.

1/3, Portland Trail Blazers: Scoot Henderson. Az NBA G-League Ignite-ból érkező irányító a G-League történetének legfiatalabb pályára lépő játékosa.

1/2, Charlotte Hornets: Brandon Miller. Az Alabama kiscsatára remek kinti dobásáról és atletikusságáról ismert. Második választottként olyan nevekhez csatlakozott a Hornets színeiben, mint Alonzo Mourning (1992), Emeka Okafor (2004) és Michael Kidd-Gilchrist (2012).

1/1, San Antonio Spurs: Victor Wembanyama. Nem történt meglepetés, a 220 centis óriás a Boulogne-Levallois Metropolitans 92 csapatából érkezik az NBA-be, akit LeBron James óta a legnagyobb prospectnek tartanak világszerte. A Spurs történetének harmadik 1/1-ét húzta ki ma, David Robinson (1987) és Tim Duncan (1997) után ismét egy magasemberrel erősödtek az első helyen. Minden idők hatodik legmagasabb játékosa lesz az NBA-nek, első választásként pedig csak Yao Ming volt magasabb nála.

01:35: 02:00-kor "dobják fel a labdát", addig is jöjjön néhány releváns hír az estével kapcsolatban.

Bár az első választott személye szinte garantált, de ahogyan este arról írtunk, van némi hezitálás a top pickek terén is, a Charlotte Hornets ugyanis egyelőre még nem döntött arról, hogy Scoot Henderson vagy Brandon Miller mellett teszi le a voksát. Ahogyan a harmadik helyen választó Portland sem biztos a dolgában, eddig Millerrel számoltak, de egyre inkább Amen Thompson felé húz a szívük.

Bár a Pistons hiába lett ligautolsó, a lottery húzáson csak az 5. picket kapta meg, Jonathan Givony (ESPN) szerint pedig erősen elgondolkodtak a csapatnál azon, hogy csere keretein belül megváljanak választási joguktól.

A Los Angeles Lakers végül a New Orleans Pelicans csalódást keltő szezonjával megtarthatta idei 17. pickjét. Sőt, egy korai második körös választás is övéké lett pár órája, a 40. helyen is ő nevük hangzik majd el, miután Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései szerint a 2/47-es picket és készpénzt ajánlottak fel érte az Indiana Pacersnek. Az első körös pickjüket több hír szerint is valószínűleg áruba bocsájtják majd később, vélhetően Mo Bamba és Malik Beasley is a cetli mellé megy majd, a legfrissebb értesülések szerint Pelinka ismét Indianapolis felé kacsintgat, a Buddy Hield-Myles Turner párosért is hajlandó lenne egy komolyabb pakkot ajánlani. A pickcserével a Pacers a mai drafton négy válazstási jogot tudhat magáénak: 7., 26., 47. és az 55. helyen.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus