Mekkora LeBron James hatalma a Lakersnél?

A Los Angeles sztárja nem szólt Carmelo Anthony érdekében az arany-liláknál, de sokak szerint így is ő diktál a csapatnál. 

A mai Hírmorzsában számoltunk be arról, hogy Joe Vardon (The Athletic) forrásai szerint LeBron James szeretné, hogy a Lakers szerezze meg Carmelo Anthonyt - mint ismert, Melo (Dwyane Wade-hez és Chris Paulhoz hasonlóan) jó barátja Jamesnek és eddig sosem játszottak együtt pályafutásuk során. A Rocketsnél hetek óta parkolópályára tett Anthonynak nincs másik csapata, egyelőre nem játszik, neki is jót tenne az átigazolás és Vardon úgy tudja, hogy James szerint a játékos is sokat segíthet a Lakersnek.

Ezt az ESPN-es Ramona Shelbourne is megerősítette, de azt hozzátette, hogy James nem szólt egy szót sem Magic Johnsonnak, sem Rob Pelinkának ezzel kapcsolatban, nem kérte, hogy igazolják le Anthonyt, de annak természetesen örülne, ha egy csapatban lenne egyik jó barátjával. 

"Amikor James irányít, ritkán néz csak ki a kispadra, hogy megtudja, milyen játékot akar látni Luke Walton. Amikor ki is néz, akkor is figyelmen kívül hagyja ezeket, ezt mondják a megfigyelők" - állítja Brian Windhorst (ESPN). Szerinte Jamesnek óriási szava van most is a csapat körüli dolgokban, az ő kapcsolatainak (James Jones, a Suns GM-je állítólag azt mondta, hogy kedvezzünk LeBronnak...) köszönhetően szerezték meg Tyson Chandlert és mióta ő a csapatnál van, a liga harmadik legjobb védekezését produkálja a gárda, 102,2 pontot engedélyeznek 100 támadásra vetítve.

Eric Pincus (Bleacher Report) úgy fogalmazott, hogy bár a Lakers jelenleg természetesen Luke Walton stílusát és játékát játssza, de amikor James előlép és elkezd alkotni, akkor az edző elképzelései háttérbe szorulnak és onnantól James teljesen szabad kezet kap, az történik a pályán, amit ő akar. Többek szerint a Lakers most túlságosan rá támaszkodik és nem a fiatalok építése az elsődleges, ezt pedig szintén Jamesnek tulajdonítják, hiszen ő maga sem tagadta, hogy októberben kissé elvesztette a türelmét - erre jött ez a változás, Chandler érkezése és egy 10-4-es október, amellyel jelenleg a nyugati ötödik helyen állnak Rajon Rondo hosszú sérülése ellenére. Azonban még Kobe Bryant is azt mondta erről, hogy így nem lehet bajnokságot nyerni, ez csak arra elég, hogy egy csapat a víz felett maradjon...

Mások szerint viszont ha domináns is, az egyrészt természetesen egy ilyen kaliberű játékosnál, másrészt pedig mégis másképp csinálja, mint eddig - az egy dolog, hogy Magic Johnson azt mondta, hogy Windhorstnak egyszerűen nincs igaza, de a Spurs játékosa, a James ellen a playoffban többször is kieső DeMar DeRozan sem így látja. "Clevelandben és Miamiban rengeteget volt nála a labda, most viszont próbál mást csinálni, labda nélkül játszik, igyekszik megtalálni a társait és sokkal gyorsabban játszik a leindításoknál. Aztán amikor eljön a végjáték, akkor tudjuk, hogy kinél lesz a labda. Változott néhány dolog, de a meccs hajrájában ugyanaz a szituáció, ugyanaz a LeBron" - fogalmazott.

Szóval mit is csinál James? A mezőnykísérleteit (19,8) és a pontátlagát (28,4) tekintve utoljára az első clevelandi időszakának utolsó évében, 2009-2010-ben járt ilyen magasságban, a gólpasszait és a lepattanóit tekintve már nem múlja felül az átlagait (sőt, az elmúlt két évéhez képest visszaesett), a ráemelt és a bedobott tripláit tekintve karriercsúcsot dönt, a játékpercei (34,8) viszont negatív szezoncsúcsot jelentenek - eddig csak háromszor érte el a 40 percet a 24 meccs alatt. A PER-listán jelenleg hatodik, ahogy az USG% tekintetében is, Real Plus-Minusban pedig hetedik a ligában - mindenben ott van az elitben.

Ezzel együtt tény, hogy akkor eredményesek, amikor előlép és ha nem teszi ezt, akkor jelentősen visszaesik a csapat teljesítménye - az is egyértelmű, hogy bár nem James az edző és nem ő a GM, de közel akkora befolyása van, mint Luke Waltonnak, vagy Magic Johnsonnak. Hogy ez várható volt-e? Természetesen. Hogy ez egészséges-e? Arról lehet vitatkozni.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus