Playoff-percek: most kell észnél lennie a Bostonnak

Ennyit jelent a tripladobás a Clevelandnek - idegenben nem megy a Celticsnek - fejben erősnek kell lennie a Stevens-legénységnek. 

Most bedobálták James passzait a többiek

Egészen más mentalitással léptek pályára a Cleveland kiegészítői ezen a találkozón, mint az első kettőn, ez pedig most a dobásaikon is meglátszott: a két bostoni találkozón összesen 2/15-öt hajítottak az üres kinti helyzetekből, ezúttal viszont 5/10-et, LeBron James 12 gólpasszát hét különböző játékos váltotta kosárra és 12/19-et dobtak az ő előkészítéseiből. Az is egyértelmű volt, hogy James ezúttal nem hitt a one-man show-ban, mindenképpen játékba akarta hozni a többieket és olyan csendben hozta a 27 pontot és 12 gólpasszt, hogy szinte fel sem tűnt, annyira a rendszer része tudott lenni ezen az estén. Ehhez még hozzátartozik, hogy a többiek jó játéka miatt James is könnyebben jutott el a gyűrűig, többször is labda nélkül futott be az alapvonalon, majd csak fel kellett tennie az érkező passzt, sokkal olajozottabban működött a gépezet. 

A nagy kérdés persze az, hogy ez egy kicsúszott meccs volt Hilléktől, vagy rátaláltak a Toronto elleni formájukra?

Ennyit tesznek a triplák?

Tagadhatatlan, hogy óriási jelentőségük van a kinti dobásoknak a Cavs eredményességét illetően, elég csak azt a statisztikát megemlíteni, mely szerint a februári cserék óta 13 bedobott hármast átlagolt a gárda 42%-os hatékonysággal a győzelmek során és mindössze 9 bedobott tripát 29%-kal akkor, amikor kikapott. Ezek után nem meglepő a jelenlegi 2-1-es állás, ha azt nézzük, hog az első meccsen 0/14-es, a másodikon pedig 3/17-es félidőt pridukált a társaság, majd most, a harmadikon 9/17-et elsőt egy 8/17-es második játékrész követett. Ez persze ennyire nem leegyszerűsítő, mert oka van annak, hogy az első két meccsen úgy, a harmadikon pedig így dobott a Cleveland, de az is tény, hogy amikor elöl beesnek a hármasok, a játék többi elemében is sokkal jobban néznek ki Jamesék, kezdve a védekezéssel, ahol most kategóriákkal keményebbek, fizikálisabbak, gyorsabbak voltak, mint eddig.

A legnagyobb titok talán ebben rejlett egyébként, Tyronn Lue azt kérte csapatától, hogy gyorsítson a játékon és legyen fizikálisabb, ezzel pedig most egyszerűen bedarálták a Bostont. 

Idegenben nem megy

A Celtics most már csak 1-5-re áll idegenben ebben a playoffban, csak Philadelphiában tudtak egy végletekig kiélezett találkozót behúzni, egyébként átlagosan 12,5 ponttal kaptak ki vendégként, méghozzá úgy, hogy a rájátszásba jutott 16 csapat közül ők a 15.-ek a mezőnymutatót és a triplamutatót tekintve is vendégként. Otthon egész más a helyzet, de Bostonon kívül eléggé elfogyott eddig a támadójátékuk, ami két dolgot jelent: hazai pályán egyszerűen nem hibázhatnak (eddig nem is tették), illetve hogy ha mégis össze tudnák szedni magukat idegenben, azzal el is dönthetnék a párharcot.

Mentálisan is élesedik a széria

Döntő lesz, hogy hogyan reagál erre a vereségre a Celtics és Brad Stevens, mert a sokkal jobban pörgő, kintről sokkal-sokkal jobban dobó Cleveland ellen szemlátomást elveszett a gárda. Egyrészt arra azért lehetett számítani, hogy lesz olyan meccs a párharcban, amikor extra napot fog ki a Cavs és esélytelen lesz a Boston, de a következő összecsapás döntő jelenetőséggel bírhat - ha nem tudnak nyerni Brownék, azzal olyan lendületbe jöhet a Cavaliers, amely nagyon veszélyes lehet akár a TD Gardenben is. Másrészt a 30 pontos meccsek lélektana mindig más, mint egy-egy szoros vereségé, itt alapvetően kell újragondolni a történteket a vesztes csapatnak, mert nem egy-egy rossz dobás, egy rossz periódus, egy elrontott kizárás okozta a vereséget, hanem minden játékelemben gyengébb volt az együttes. Az, hogy erre Stevens és a játékosai hogyan reagálnak, meghatározhatja az egész sorozatot - ha csak arra koncentrálnak, amit jobban kell csinálniuk, akkor nincs jelentősége a különbségnek, ha ott lesz a fejükben, hogy mennyire szétszedte őket a Cavs, akkor viszont van.

Ugyanakkor egy playoff-párharcot elsősorban azok a meccsek döntenek el, amelyek szorosak, ilyenből még nem nagyon láttunk egyet sem - oké, két simát behúzott a Celtics, egy nagyon simát a Cavs, de az igazi "döntő" ütközetekre egyelőre nem került sor. Várjuk...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus