39 éves AK-47, 34 éves a második quadruple-double

34 évvel ezelőtt Alvin Robertson a liga történetének második quadruple-double-jét hozta, a 5-by-5 hercege, Andrei Kirilenko pedig 39 éves.

34 esztendővel ezelőtt, 1986. február 18-án a San Antonio Spurs a Phoenix Sunst fogadta. A találkozót az első félidőben jobbára kezében tartó hazai együttes nyerte 120-114 arányban, ám nem erről, hanem Alvin Robertson teljesítményéről marad emlékezetes az összecsapás. A Spurs kiváló, leginkább védekezéséről híres dobóhátvédje 20 ponttal (8/17 mezőny, 4/6 büntető), 11 pattanóval, 10 gólpasszal és 10 szerzett labdával zárt, ezzel az NBA történetének második quadruple-doubljét (négy statisztikai mutatóban is kétszámjegyű teljesítmény) jegyezte Nate Thurmond egyik 1974-es meccsét követően.

(Persze itt is hozzá kell tenni, amit tegnap is elmondtunk David Robinson esetében, hogy jó ideig nem jegyeztek minden statisztikát, Wilt Chamberlainnek állítólag volt olyan meccse, ahol pontból, lepattanóból, gólpasszból, blokkból és szerzett labdából is megvolt neki a 10...).

Hogy mennyire ritka ez, azt jól mutatja, hogy összesen négy ilyen produkció volt eddig a liga történetében - Hakeem Olajuwonnak és David Robinsonnak sikerült 1-1-szer, Robinson meccsének épp tegnap volt a 26 éves évfordulója.

Robertson egyébként ebben az idényben, 1985/86-ban robbant be igazán. Háromszor volt a Spursnél zsinórban All-Star a méltán híres 1984-es draft hetedik választottja, legelőször ebben a szezonban, az év védőjének és az év legtöbbet fejlődött játékosának is őt választották, bekerült az All-NBA második csapatba, de érdekesség, hogy az év védőjeként csak a második védekező ötösben kapott helyet. Hogy mennyire jól teljesített hátul, azt jól mutatja, hogy zsinórban hat esztendőn keresztül volt ott az első vagy a második All-Defensive csapatban.

 

Ha már sokoldalúság, akkor nem lehet nem megemlíteni a ma 39 éves Andrei Kirilenkót, az orosz kosárlabdázás egyik kiemelkedő alakját - pályafutásáról hat éve megemlékeztünk. A quadriple-double mellett a 5-by-5 a másik olyan statisztika, amit nagyon kevesen tudnak felmutatni a liga történetében. Kirilenkónak 2003. december 3-án sikerült ez először, 22 évesen és 288 naposan ő volt a legfiatalabb, aki ezt össze tudta hozni.

Pontosan egy hétre rá duplázott, így a kategória királya: Hakeem Olajuwon mellett az egyetlen, akinek ez egy idényben egynél többször sikerült. A Rockets legendája összesen 6-szor hozott ilyen teljesítményt, Kirilenko 3-mal második, és csak ők ketten jutottak el egynél több alkalomig - az összesen 21 5-by-5 majdnem felét produkálták ők ketten. 2015 nyarán bejelentette visszavonulását, jelenleg az Orosz Kosárlabda Szövetség vezetője. Isten éltesse sokáig AK47-et!

Utolsó 5-by-5-ja egyébként 5X6-ra sikeredett a Los Angeles Lakers ellen (14 pont, 8 pattanó, 9 gólpassz, 6 szerzett labda, 7 blokk), ezzel szintén Olajuwon mellett az egyetlen, akinek sikerült mind az 5 kategóriában legalább 6-ot összegyűjtenie. Ezt láthatjátok most: 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus