54 éves Cedric Ceballos, 11 éves Melo Team USA-s olimpiai rekordja

Az 1992-es zsákolóbajnok mellett Kristaps Porzingis is ünnepel - Carmelo Anthony 37 pontot szórt anno Nigéria ellen 10/12-es triplamutatóval - Hakeem Olajuwont, Glenn Robinsont és Antoine Walkert is ezen a napon cserélte el csapatuk.

Két nagynevű születésnaposunk is van ma. 54 éves lett Cedric Ceballos, aki 1990-ben csak 2/48-as pick volt, a Phoenix Suns választotta ki a drafton. Első két szezonjában csak 11 perceket átlagolt, viszont másodévesként elvitték az All-Star hétvége zsákolóversenyére, amit a "vakon" bemutatott tömésével meg is nyert Stacey Augmon, Shawn Kemp, Larry Johnson, John Starks, Doug West és Nick Anderson ellen.

Ezután indult be igazán a pályán: előbb 13, negyedik évére pedig már közel 20 pontot átlagolt. Fel is keltette a Los Angeles Lakers figyelmét, amely 1994 nyarán egy 1995-ös első köröst adott érte - ebből később Michael Finley lett. Két 21 pontos szezonnal hálálta ezt meg az aranysárga-liláknak, ami mellett 8, illetve 7 pattanót hozott. 1994/95-ben még az All-Star gála főmérkőzésére is elvitték volna, ha nem lett volna sérült - ezzel egyébként óriási gondja volt egész pályafutása során.

1995-ben 20 év után az első 50 pontos mérkőzést produkálta Lakers-mezben, az 1996/97-es idény közben azonban visszacserélték Phoenixbe, a Lakers pedig jobban járt így - többek között Robert Horry érkezett Los Angelesbe érte. Ceballos eddig sem volt vasember, ezután viszont kis túlzással többet hagyott ki, mint amennyit játszott. 1997/98-ban Dallasba cserélték, ahol 1999/2000-ben volt még egy 69 meccses, 16.6 pontos szezonja, de 2001-re kikopott a ligából.

Alacsonyabb szintű amerikai bajnokságokban, a Harlem Globetrottersnél, Izraelben, Oroszországban és a Fülöp-szigeteken is próbálkozott, csak 2011-ben, 42 évesen fejezte be aktív pályafutását. Még 2011-ben volt több kisebb szívrohama, de szerencsére felépült ezekből, ahogyan 2021-ben a súlyos koronavírus-fertőzést is leküzdötte.

 

Másik születésnaposunk a Boston Celtics korábbi All-Star magasembere, a ma 28 esztendős Kristaps Porzingis, aki - mint ismert - még a New York Knicks üdvöskéjeként kezdte NBA-pályafutását 2015-ben. A lett kiválóság szépen fejlődött első három évében, úgy tűnt, megvan a Knicks új vezére, ám a 2017/18-as, Porzingis számára All-Star jelölést hozó szezon közben súlyos térdsérülést szenvedett a magasember, és közel másfél évet kihagyott.

A rehab közben kezdett megromlani a viszony közte és a csapat között, így majdnem egy évvel a 2018. február 7-ei ACL-szakadása után odáig fajult a dolog, hogy Porzingis ügynökén (egyben testvérén) keresztül elmondta a vezetőségnek, nem bánná, ha elcserélnék, a New York pedig egy órán belül postázta is a Dallas Maverickshez többek között Dennis Smith Jr.-ért és két első körös pickért cserébe.

Porzi kihagyta a 2018/19-es idény második felét is, majd a 2019/20-as szezonban végre újra pályára léphetett, és számai nem sokban különböztek a New Yorkban hozott statisztikáitól (főleg ha 36 percre vetítjük őket), pedig a texasiaknál egyértelműen nem ő az első számú ember, hanem Luka Doncic - a sérülés viszont a playoffban utolérte, pedig akadtak kiváló meccsei a Clippers elleni párharcban. A meniszkusz-szakadásból felépült, de a 2020-21-es alapszakaszban majdnem 30 meccsről hiányzott - a playoffban ekkor nem sérült le, de kifejezetten gyengén játszott, pedig előtte az alapszakaszban messze legjobb TS%-ot hozta karrierje során.

2021 nyarán többször felmerült, hogy elcserélik, neki sem lett volna ellenére - az új vezetőedző, Jason Kidd tett még egy próbát vele, de ez nem igazán jött össze, ráadásul megint kisebb sérüléseket szenvedett el, így 2022. február 10-én a Mavericks meghúzta a várhatót, elcserélte Washingtonba. Itt márciusban mutatkozott be és 17 meccsen ígéretesen mozgott. A 2022-23-as évadot a fővárosban töltötte, 23.2 pontjával új karriercsúcsot állított fel, majdnem 50%-kal dobott mezőnyből, közel 39-cel triplázott és 85% felett büntetőzött, illetve 8.4 lepattanót és 1.5 blokkot is szállított.  2017 óta a legtöbb, összesen 65 meccsen volt bevethető és közel 33 percet töltött pályán átlagosan, nem rajta múlt, hogy a Wizards újfent nem jutott be a rájátszásba. 2023 nyarán az újjáépülő gárda elpasszolta a Bostonhoz, ahol gyorsan hosszabbított két évvel és reményei szerint karrierje új, sikeres szakaszába léphet. Isten éltesse sokáig őt és Ceballost is!

2012. augusztus 2-án a Team USA 156-73-ra győzött Nigéria ellen, a kiütéses sikerből pedig 37 egységgel vette ki a részét Carmelo Anthony - ez a 37 pont az amerikai válogatott történetében a legtöbb, amit valaha egy játékos egy olimpiai mérkőzésen dobott. Melo csak 1/3 volt a vonalról, viszont 3/4 a duplákat, illetve 10/12 a triplákat tekintve, így jött össze neki a 37 pont végül - a 10 bedobott és a 12 rádobott hármaskísérlet is Team USA csúcs az olimpiákat nézve.

A triplafesztiváljáról egy összefoglaló:

A 156 dobott pont az amerikaiaktól szintén rekord az ötkarikás játékok történetében, soha korábban nem dobott egyetlen csapat sem ennyi pontot egy olimpiai meccsen.

Íme egy hosszabb összefoglaló:

 

A végére pedig három csapatváltás maradt: a Houston Rockets 2001-ben ezen a napon cserélte el legnagyobb legendáját, Hakeem Olajuwont, egy évvel később a Milwaukee Bucks búcsúzott Glenn Robinsontól, Antoine Walkertől pedig 18 évvel ezelőtt vált meg másodjára is a Boston Celtics, ekkor került a Miami Heathez. Ezekről az eseményekről korábban egy hosszabb cikk keretein belül is beszámoltunk.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus