60 éves Magic Johnson

60 esztendős lett a mai napon minden idők egyik legjobb játékosa, a Los Angeles Lakers legendája és ex-elnöke, Earvin "Magic" Johnson.

Hat évvel ezelőtt írtunk arról már, hogy az a pick, amin végül Magicet kiválasztotta a Lakers (az 1979-es draft 1/1-ese), milyen körülmények között került a csapathoz. Közben Earvin Johnson 1977 és 1979 között a Michigan State egyetem játékosa volt, ahol 1979-ben meg is nyerte az NCAA tornát, és a Final Four legkiemelkedőbb játékosának választották.

Nem volt meglepetés, hogy őt vitte az 1/1-gyel a Lakers, rögtön újonc idényében 18.0 pontot, 7.7 pattanót, 7.3 gólpasszt és 2.4 szerzett labdát átlagolt - ezzel sem lett az év újonca -, népszerűségéről pedig sokat elmond, hogy azonnal az All-Star gála nyugati kezdőjében kapott helyet. Első idénye azonban nem erről, hanem a döntőbeli teljesítményéről marad emlékezetes.

A Lakers ugyanis 3-2-es vezetést szerzett a Philadelphia Sixers elleni fináléban, Kareem Abdul-Jabbar azonban komolyabb bokasérülést szenvedett az ötödik találkozón, így a hatodik összecsapáson nem tudott részt venni. Magic a hatodik meccsen hátvédként, csatárként és centerként is játszott a találkozó bizonyos szakaszaiban, végül 42 ponttal, 15 pattanóval és 7 gólpasszal vezette bajnoki címig az együttest, így a döntő legértékesebb játékosának választották.

További karrierje már történelem. Még négyszer volt bajnok a Showtime Lakersszel (1982, 1985, 1987, 1988), még kétszer választották a döntő legértékesebb játékosának (1982, 1987) - egyszer Abdul-Jabbar, egyszer pedig James Worthy nyerte a díjat -, volt háromszor az alapszakasz MVP-je (1987, 1989, 1990) és az All-Star gálán is megválasztották a legértékesebbnek (1990). Egyetlen egyszer, 1981-ben nem volt All-Star pályafutása során, 1981/82-ben az All-NBA második, onnantól kezdve pedig zsinórban 9 idényen keresztül az All-NBA első csapatában kapott helyet.

Kétszer nyert labdalopás kategóriát, még pályafutása elején, négyszer pedig ő osztotta ki átlagban a legtöbb gólpasszt - három 20/10-es idénye volt, de teljes karrierje során ennek a környékén átlagolt. 1995. február 1-jéig ő volt minden idők legtöbb gólpasszt kiosztó játékosa, John Stockton ekkor előzte meg. Végül 10141 assziszttal zárta karrierjét, egyike annak az öt  kosarasnak, akik 10000 gólpassz fölé jutottak karrierjük során a ligában.

Ha Magic Johnson, akkor Larry Birdöt nem lehet kihagyni a karriervisszatekintésből, a két játékos ugyanis egy korszakot jelent, nagyrészt nekik köszönhető, hogy a liga ma ott tart, ahol, az NBA népszerűségének rohamos emelkedése az ő, illetve a köztük lévő versengés számlájára írható nagyban.

Az 1979-es NCAA döntőben is egymás ellen feszültek, akkor Magic nyert. Bird lett az év újonca 1979/80-ban, Magic a bajnok, de Bird egy évre rá, 1980/81-ben szintén megszerezte első aranygyűrűjét. 1984-ig kellett várni első döntőbeli csatájukra az NBA-ben, akkor legendás és nem kevésbé fizikális párharcban a Boston nyert 4-3-ra, egy évre rá viszont a Lakers 4-2-vel visszavágott a kudarcért. 1987-ben találkoztak utoljára a fináléban, akkor megint a Los Angeles nyert 4-2-re, nem kis mértékben Magic negyedik meccsen dobott Sky Hook győztes kosarának.

1991 volt az első igazi törés Magic karrierjében, hiszen nem sokkal az 1991/92-es idény kezdete előtt bejelentette, hogy HIV fertőzött, ezért abbahagyja a játékot. Az 1992-es All-Star gálára így is beszavazták, meg is nyerte az MVP díjat, majd az 1992-es barcelonai ötkarikás játékokon a Dream Team tagjaként olimpiai aranyérmet is nyert, de úgy tűnt, ezzel vége.

Az 1995/96-os idényben aztán visszatért, de a PO-beli kiesés után végleg visszavonult. Folyamatosan ott volt a Lakers környékén, és két éve ki is nevezték elnöknek, jelenleg is ezt a pozíciót birtokolja a franchise-nál - emellett sikeres üzletember, résztulajdonos többek között a Los Angeles Dodgers baseball csapatban és a WNBA-ben szereplő Los Angeles Sparksnál, úgyhogy most is reflektorfényben van.

Egyike annak a hét játékosnak, akik az NCAA-ben, az NBA-ben és az olimpián is a csúcsra értek, és mindössze hárman vannak rajta kívül, akik egymás utáni években nyertek az egyetemen és az NBA-ben. Kétszer, 2002-ben (egyénileg) és 2010-ben (a Dream Team tagjaként) is bekerült a Hírességek Csarnokába, 32-es mezszámát pedig természetesen visszavonultatta a Lakers. Végig az aranysárga-lilák arca volt utána is, 2017 februárjában pedig elnöknek nevezte ki őt Jeanie Buss. Regnálása nagyon felemásra sikeredett, és idén, az alapszakasz vége előtt nem sokkal emlékezetes módon lemondott. Isten éltesse sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus