62 éves Ralph Sampson, 3 éve bomlott fel a Hamptons Five

Három éve cserélte el a GSW Igoudalát és Durantet - Ralph Sampson 62 esztendős lett a mai napon - 44. születésnapját ünnepli Chris "Birdman" Andersen.

Három évvel ezelőtt, 2019. július 7-én bomlott fel a "Hamptons Five", miután Andre Iguodala és Kevin Durant is távozott a Warriorstól. Iguodalát spórolási célzattal passzolták le a Grizzlieshez, édesítőként 2 millió dollárt és egy 2024-es Top4 védett elsőköröst adtak bizonyos Julian Washburn játékjogáért. Mint ismert, Iggy 2020-ban nagydöntőt játszhatott a Heat színeiben, majd visszatért a GSW-hez és 2022-ben újra bajnokságot nyert a gárdával. 

Durant napra pontosan egy évvel korábban, 2018. július 7-én írt alá 1+1 évre a Warriorshoz, azonban a szezon elején elég hamar összezördült Draymond Greennel, onnantól pedig kérdésessé vált, hogy 2019 nyarán aláír-e hosszabb távú megállapodást. Végül 4 évre, 164 millió dollárért aláírt, de csak azért, hogy sign and trade keretében a Brooklyn Netshez cseréljék. Már június 30-án bejelentette, hogy a Netshez megy, majd ezt formálták át egy snt-vé: a Warriors megkapta D'Angelo Russellt, Shabazz Napiert és Treveon Grahamet (a GSW adott egy védett 2020-as elsőköröst is, de az végül nem ment át). 

Mint ismert, Durant azóta már Brooklynból is távozni készül, míg a GSW Russellt (illetve Jacob Evanst és Omari Spellmant) alig pár hónappal később, 2020. február 6-án továbbpostázta a Minnesotába Andrew Wigginsért, illetve egy 2021-es első-, illetve másodikkörösért, az előbbiből Jonathan Kuminga "lett" - összességében igen jól gazdálkodtak KD ellenértékével, bár sokáig nem ez volt az uralkodó vélemény...

 

Az 1960. július 7-én született Ralph Sampson hatalmas középiskolás és egyetemi sztár volt, háromszor is az Év Játékosának választották az NCAA-ben - 224 centis magassága ellenére olyan képzettsége volt, mint egy kisembernek.

Borzasztó érdekes kérdés, hogy mi lett volna, ha már 1982-ben bennhagyja a nevét a drafton, gondolkodott ugyanis azon, hogy harmadik éve után otthagyja a Virginia Egyetemet. Abban az évben a Los Angeles Lakers és a San Diego Clippers között dőlt el az 1/1 pénzfeldobással, és a Lakers szerezte meg az első választás jogát. Sampsonnak azonban még ezelőtt döntenie kellett arról, profinak áll-e vagy sem - mivel nem akart a Clippersben játszani, így nem kockáztatott, visszament még egy évre az egyetemre. A Lakers végül James Worthyt húzta az első helyen, akivel (mint később kiderült) sokkal jobban járt a csapat, de ha Sampson rizikózik, szinte biztosan Sampson került volna az aranysárga-lilákhoz Kareem Abdul-Jabbar jelenléte ellenére is, annyival jobb prospectnek tartották mindenki másnál.

Sampson aztán az 1983-as játékosbörze 1/1-es pickjével a Houston Rocketshez került, és 21.0 ponttal, 11.0 pattanóval, valamint 2.4 blokkal nyitott első szezonjában - besöpörte az Év Újonca trófeát és rögtön All-Star lett. 1984-ben érkezett mellé egy bizonyos Hakeem Olajuwon, így összeálltak a rettegett houstoni ikertornyok. Sampsonnak még jobb éve volt: 22.1 pont, 10.4 pattanó, 2.0 blokk, újabb All-Star meghívás, az All-Star gála MVP-címe és egy All-NBA második ötösbe jelölés került a neve mellé. A csapat ráadásul 19 meccset javult (48-34), és három év után újra PO-ba került.

Még az 1985/86-os szezonban is úgy nézett ki, hogy minden rendben van: Sampson átlagai némileg visszaestek, de megint All-Star lett, a Rockets pedig 51-31-gyel megnyerte a Midwest csoportot. A texasi együttes kisöpörte a Sacramento Kingst, 4-2-re verte a Denver Nuggetset, majd 4-1-gyel búcsúztatta a címvédő Los Angeles Lakerst is, ebben pedig Sampson oroszlánrészt vállalt. A nagyszerű center a PO elején hozta átlagait, sőt... a Lakers elleni ötödik meccsen pedig a PO-ok történetének egyik legemlékezetesebb dobását produkálta 112-112-es döntetlennél:

A Boston Celtics elleni döntőben aztán gyengébb volt már Sampson, folyamatosan faultgondokkal küzdött, a következő szezonban pedig megsérült, elindult a lejtőn - hiába hívták meg még 1986/87-ben is az All-Star gálára. Egyre komolyabb gondjai voltak a térdével és a hátával - térdét háromszor is műtötték, és saját bevallása szerint túl gyorsan tért vissza ezekből a műtétekből. Bill Fitch vezetőedző sem bízott már benne annyira, így az 1987/88-as idény közben elcserélték a Golden State Warriorshoz Joe Barry Carrollra és Sleepy Floydra. Sampson az 1986/87-es 43 meccs után a csere évében is csak 48 találkozón szerepelt, és bár ekkor még 15.6 pontot és 9.6 pattanót átlagolt, ez volt az utolsó olyan éve, amikor egyáltalán megközelítette korábbi önmagát.

1989-ben Sacramentóba cserélték, ahonnan 1991-ben tették ki. Aláírt még egy évre a Washington Bulletshez, de 1992 januárjában onnan is elküldték, ezt követően pedig visszavonult az NBA-től a tehetsége és pályafutása csúcsa alapján sokkal többre hivatott magasember. Játszott még Európában és alacsonyabb szintű amerikai bajnokságban, de 1995-ben végleg abbahagyta. Hogy mekkora játékos volt egykor, azt jól mutatja, hogy 2012-ben így is bekerült a Hírességek Csarnokába.

 

Egy másik generáció a ma 44 esztendős Chris Andersen, akinek teljesen más pályafutás jutott. 1999-ben nem kelt el a drafton, de nem is volt ott: egyből a középiskolából ment volna az NBA-be, csak nem tudta, hogy jelentkezni is kell a játékosbörzére. Ezt követően játszott Kínában, több alacsonyabb szintű amerikai bajnokságban és a D-Ligában is, mielőtt 2001-ben leszerződtette volna a Denver Nuggets. Percre levetítve nagyszerű volt a pattanózása és a blokkátlaga is, de nagyobb szerepet nem kapott. 2004-ben a New Orleans Hornetshez igazolt, és ott volt a 2005-ös All-Star gála zsákolóversenyén, ahol sikerült ezt bemutatnia:

Jött az újabb hullámvölgy: doppingvétség miatt eltiltást kapott az NBA-től, így a teljes 2006/07-es idényt kihagyta, és a rá következő szezonban is csak 5 mérkőzésen szerepelt, majdnem két éve ment rá erre az ügyre.

2008 nyarán igazolt vissza első profi csapatához, a Nuggetshez, és innentől jött az igazán jó korszaka. A Birdman becenévre hallgató center egyre nagyobb népszerűségnek örvendett látványos játéka, zsákolásai és blokkjai miatt, és bár nem sokat játszatták edzői, a Nuggetsnél töltött újabb négy éve és a Miami Heatnél lehúzott több mint három esztendő során kifejezetten hasznosnak is bizonyult. 2012/13-ban felért a csúcsra: tagja volt a bajnoki címet nyerő Heatnek. 2015/16-ban cserélték a Memphis Grizzlieshez, majd egy évre rá még megpróbálkozott a Cleveland Cavaliersnél, de szezon közben továbbadták a Charlotte Hornetshez, ők kitették a keretükből, Andersen pedig visszavonult. 2018-ban a BIG3-ben láthattuk még, a Power nevű együttest azonnal bajnoki címre is vezette.

Isten éltesse őt és Sampsont is!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus