Három éve esett ki a Durant-Westbrook fémjelezte Thunder a GSW ellen

Napra pontosan három éve esett ki 3-1-es előnyről az OKC a főcsoportdöntőben, 32 éve láthattuk talán utoljára az "igazi" Larry Birdöt, Harrison Barnes 27 éves lett, Eddie Griffin 37 lenne.

Három évvel ezelőtt, 2016. május 30-án rendezték a nyugati konferenciadöntő mindent eldöntő, hetedik összecsapását, amelyen az 1-3-as hátrányból felálló Golden State Warriors 96-88 arányban legyőzte az Oklahoma City Thundert. Akkor még nem lehetett tudni, de a liga történetét más irányba fordító eredmény született, hiszen a nyáron szabadügynökké váló Kevin Durant pár héttel később éppen a Golden State-hez igazolt, amely a következő két szezonban tarolt az NBA-ben, és idén is jó esélyekkel indul harcba zsinórban harmadik, öt év alatt a negyedik bajnoki címéért. A liga történetében utoljára a 60-as évek Bostonja tudott zsinórban legalább ötször döntőzni, ehhez nagyban hozzájárult e mérkőzés alakulása:

Ha már Boston, emlékezzünk meg arról, hogy 1987-ben szintén ezen a napon ütközött meg egymással a Larry Bird vezette, címvédő Boston Celtics a trónkövetelő Detroit Pistonsszal a keleti konferenciadöntő hetedik mérkőzésén. A végig szorosan alakuló meccsen Bird jelentette a különbséget, a csere nélkül játszó szupersztár 37 pontot, 9-9 gólpasszt és lepattanót jegyzett. A Boston a nagydöntőben végül alulmaradt a Lakersszel szemben, és legközelebb csak 31 év múlva, 2008-ban szerepelhetett újra fináléban - Bird érdemi karrierje nagyjából ebben az időszakban ért véget, egyre többet bajlódott a hátával és a derekával, később elmondta, hogy pályafutása utolsó éveiben (1992-ben vonult vissza) időnként borzalmas fájdalmakkal játszott. A Pistons ellen azonban ekkor még tündökölt - a következő három szezonban egyébként a detroiti Rossz Fiúk jutottak be a nagydöntőbe, kétszer meg is nyerve azt. 

Ha már szóba került a 2008-as playoff, az akkori Celtics szintén ezen a napon, szintén a Detroit Pistons ellen jutott be a nagydöntőbe, annyi különbséggel, hogy ehhez hat meccs is elégnek bizonyult Pierce-éknek. Itt egyébként ez a mérkőzés a Pistons nagy generációjának hattyúdalát jelentette, hiszen a zsinórban ötödik főcsoportdöntős szereplés után a korábban már távozó Ben Wallace-t szépen sorba követte Chauncey Billups és a többi húzóember is - érdekesség, hogy Rasheed Wallace két évvel később már bostoni színekben jutott el újra a fináléba Pierce, Garnett, Allen és Rondo társaságában. 

Kanyarodjunk egy kicsit vissza a 2016-os főcsoportdöntőhöz, az akkori Warriors egyik fontos láncszeme, Harrison Barnes ugyanis ma ünnepli 27. születésnapját. A tehetséges kiscsatár Iowában látta meg a napvilágot és ott is nőtt fel, 2010-ben a legjobb középiskolás játékosként rangsorolták, így nem csoda, hogy a North Carolina Tar Heels csapott le rá. Remek újoncévet futott, azonban a 2011-es lockout miatti bizonytalan helyzetet nem vállalta, inkább még egy évet az egyetemi bajnokságban töltött - ez jó döntés volt, 2012-ben a hetedik helyen draftolta a Warriors. Remek újoncszezont futott, bekerült az Első Újoncötösbe, azonban második évében, Andre Iguodala érkezése miatt a cseresorba szorult. 2014 nyarán vette át a gárdát Steve Kerr, és Barnest visszatette a kezdőötösbe, többek között ez a döntés is kulcsfontosságúnak bizonyult a 2015-ös bajnoki menetelésben, ahol a kiscsatár hathatós közreműködésével 40 év után nyertek bajnoki címet. A rekord-alapszakaszt hozó 2015-16-os évadban ott volt a parádésan rajtoló csapatban, de utána majdnem 20 meccset ki kellett hagynia bokasérülés miatt, szezonja elég hektikusra sikeredett - a rájátszásban nem voltak rossz meccsei, ám a finálé utolsó három meccsén, amikor 3-1-ről kikapott a GSW, mindössze 16%-kal célzott mezőnyből. Nyáron Kevin Durant érkezése után nem volt maradása, szabadügynökként négyéves, 94 millió dolláros szerződést írt alá a Dallas Maverickshez - szintén ezen a nyáron a Team USA színeiben olimpiai bajnokságot nyert Rióban. 

Dallasban jól kezdett, első évében hétszer is volt 30 pont feletti meccse, 19.2 pontos átlaga messze-messze karriercsúcsnak bizonyult, ám az igazi áttörés neki és csapatának is elmaradt. 2017-18-ban is hozta magát, de a gárda nagyon gyengén szerepelt, majd az idei szezonban az újonc Luka Doncic gyakorlatilag pillanatok alatt kiszorította a csapatból, szezon közben el is cserélték Sacramentóba, ahol elkezdhette újra felépíteni magát. Első opció már valószínűleg soha nem lesz belőle, azonban a Kingsnél 28 meccsen majdnem 41%-kal szórta a hármasokat, ha ezt tartani tudja, még hosszú évekig megbecsült játékos lehet a ligában. 

Egy szomorú évforduló is van ma, még mindig csak 37 éves lenne Eddie Griffin, aki azonban sajnos már 2007 augusztusa óta nincs köztünk egy szörnyű baleset miatt - róla korábban már megemlékeztünk, egy videóval tesszük meg ismét. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus