LeBron első és a Showtime-Lakers utolsó bajnoki címe

Öt éve ezen a napon ért fel a csúcsra először LeBron James, 29 esztendővel ezelőtt pedig a Showtime Lakers utolsó bajnoki címét aratta.

A 2010 nyarán összeálló Miami Heat az első együtt töltött idényben nem tudott bajnoki címet szerezni, nem kis mértékben legnagyobb sztárjuk, LeBron James fináléban mutatott leolvasásának köszönhetően - így a "Király" becenévre hallgató játékos továbbra is koronázatlan maradt, hiába állt össze Dwyane Wade-del és Chris Bosh-sal.

2011 nyarán aztán jött a lockout, de LeBron extra motivációval kezdhetett a szezonnak, hiszen meg kellett mutatnia, helye van a legnagyobbak között. Az alapszakaszt még csak 46-20-as mérleggel zárták keleten a második, összességében a negyedik helyen, ám a PO-ban előbb a New York Knicks (4-1), majd az Indiana Pacers (4-2) testén is viszonylag könnyedén mentek át. A Boston Celtics ellen 2-3-as állásnál idegenben kellett nyerniük, James pedig karrierje egyik legdominánsabb meccsével tartotta életben csapata reményeit. A Heat 4-3-ra legyőzte ezután a Celticset, jöhetett a nagydöntő.

A fináléban a liga feltörekvő sztárja, Kevin Durant nézett vele szembe Russell Westbrookkal és akkor még James Hardennel az oldalán. Az OKC az első meccset ugyan még megnyerte hazai környezetben, aztán azonban háromszor is kikaptak, így következett az ötödik találkozó 2012. június 21-én. A Miami 121-106-ra múlta felül ellenfelét ezen az estén, így megszületett James első bajnoki címe és első döntő MVP trófeája is. Érdekesség, hogy a Thunder azóta sem jutott ilyen magasságokba, hiszen ez volt Harden utolsó meccse a csapatnál, a következő idény előtt elcserélték a Houston Rocketshez.


1988-ban ezen a napon nem egy korszak elejéhez, hanem a végéhez jutottunk. Az 1980-as évek egyik, ha nem a legmeghatározóbb csapata, a Showtime Lakers címvédőként kezdett neki az 1987/88-as idénynek, miután az előző szezonban 15-3-mal átrobogtak a rájátszáson és a mezőnyön. 62-20-szal az alapszakaszban még semmi problémájuk nem volt, hiszen első helyen végeztek, sőt, a San Antonio Spurst is 3-0-val söpörték. Ezt követően azonban a Utah Jazz és a Dallas Mavericks is hetedik meccsre kényszerítette őket, de mindkét együttest legyőzték 4-3-ra.

A fináléban aztán az egyre feljebb törő Detroit Pistons jött szembe. Az autóvárosiak egy korszakot, a Boston Celticsét már lezárták, hiszen a főcsoportdöntőben őket verték ki, az első meccsen pedig a Lakers pályaelőnyét is elvették. Az aranysárga-lilák a harmadik találkozón visszavették ezt a fórjukat, ezt követően pedig hozta mindenki a hazai találkozóit. 1988. június 21-én aztán óriási csatában, 108-105-re nyert a Los Angeles, ezzel 9 éven belül az ötödik, 2000-ig bezárólag viszont az utolsó bajnoki címüket szerezték. A Lakers lett a liga történetének első csapata, amely három egymást követő párharcot is 4-3-ra nyert meg.

Az őrségváltás nem ebben, hanem a következő idényben történt meg, akkor ugyanis a döntőben a Pistons kisöpörte Magicéket, és 1990-ben is a Detroit lett a bajnok.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus