A Duke és a North Carolina simázott, majdnem megégett a Virginia

A három első kiemelt közül a Virginia volt nagyobb gondban, de ők is továbbmentek - Zion Williamson 229 centis centerrel találkozik a második körben.

A mérkőzés eredményére kattintva megtekinthetitek a videós összefoglalókat is.

Kelet

Duke Blue Devils (1.) - North Dakota State Bison (16.) 85-62

A nagy esélyes Duke egy félidőn keresztül engedte, hogy a dakotai kiscsapat kitombolja magát: a meccs elején egy ideig vezettek is a 20 pontos Vinnie Shahid húzta Bölények. A nagyszünet után azonban percek alatt minden a helyére került, a Duke fojtogató védekezése ellen nem volt ellenszer, a rossz dobások, eladott labdák után rohant az első kiemelt, hamar meglett a közte húsz, a második félidőben már pihentetésre volt lehetősége Mike Krzyzewskinek. A kvázi otthon játszó Zion Williamsont képtelenek voltak megállítani (25 pont, 12/16 mezőnyből), de RJ Barrett még nála is nagyobbat játszott (26 pont, 14 lepattanó), Cam Reddish és Tre Jones gyengébb napja is bőven belefért, alapjátékokkal, megerőltetés nélkül húzták be a kötelezőt. 

VCU Rams (8.) - UCF Knights (9.) 58-73

A Duke következő ellenfele az orlandói UCF csapata lesz, amely a palánkok alatt biztosan nagy kihívás elé állítja majd őket, hiszen a szenegáli óriás, a 229 centis Tacko Fall védi majd a festéket. Az NCAA legmagasabb játékosa a VCU életét is megkeserítette, nem is 13 pontja, sokkal inkább 18 lepattanója és 5 blokkja miatt, amit ráadásul 28 perc alatt hozott össze, pihenésre is jutott ideje. Fall játéka alapjaiban határozta meg a meccs alakulását, a VCU támadásban teljesen kiszorult a periméterre, ahonnan nagyon nem dobtak jól (6/26), ráadásul vezérük sem nagyon akadt, míg védekezésben folyamatosan be kellett segíteniük, így bár csak 14 hármast emelt rá az UCF, abból kilenc beesett, ez mutatja, hogy ezek javarészt tiszta helyzetek voltak. A Duke-UCF párosítás azért is érdekes, mert az UCF edzője, Johnny Dawkins játékosa és segédedzője is volt Coach K-nek - a 14 pontig jutó Aubrey Dawkins el is mondta, hogy apja alma matere ellen ő személy szerint dupla erővel fog hajtani. 

Mississippi State Bulldogs (5.) - Liberty Flames (12.) 76-80

A virginiai Liberty történelmet írt, hiszen negyedszer játszott a Madnessben, de először tudott mérkőzést nyerni, ráadásul az esélyek sem mellettük szóltak. Caleb Homesley azonban élete meccsét játszotta, 30 pontot (közte 5 triplát) szórt, ebből 22-t a második félidőben, Cabbil és Baxter-Bell mellétett 31 egységet, ez a trió pedig már sok volt a Mississippinek. A 5. helyen rangsorolt gárda nagyszünetben még vezetett, sőt később 10 egységgel is jártak előrébb, náluk is jól teljesített a Weatherspoon-Peters duó és a padról jövő Woodard, de a végjátékban egyszerűen jobbnak bizonyult a Liberty, így már biztos, hogy lesz virginiai csapat a Sweet Sixteenben. 

Virginia Tech Hokies (4.) - Saint Louis Billikens (13.) 66-52

A Liberty ellenfele a Virginia Tech lesz, az esélyesebb gárda ellentmondást nem tűrően tarolta le ellenfelét, a szünetben 40-18-ra vezettek, és bár a vége szorosabb lett, komolyabban nem veszélyeztette semmi a továbbjutásukat. A 20 pontos Nickeil Alexander-Walker révén mindig volt kihez nyúlniuk támadásban, csapatszinten pedig remekül védekeztek - a Saint Louis csak a 11 második esélynek köszönheti, hogy elviselhetővé kozmetikázta a kiesést. A Virginia Tech egyébként 12 év után került be a March Madnessbe, 25 meccses győzelmi sorozatukat még növelni szeretnék, és 1967 után ismét a Top16 közé akarnak jutni. 

Dél

Virginia Cavaliers (1.) - Gardner-Webb Bulldogs (16.) 71-56

Maradjunk még kicsit Virginiában, hiszen az állam kirakatcsapata is pályára lépett, és az első félidőben bizony égtek, mint a rongy, a 16. kiemelt Gardner-Webb Jose Perez vezérletével 14 ponttal is vezetett ekkor, felsejlett a tavalyi, szégyenteljes kiesés - akkor a torna történelmében először kaptak ki szintén egy 1-16 párosításban. Most ezt elkerülték, nagyszünetre már felzárkóztak, a második félidőben pedig hengereltek (41-20): De’Andre Hunter 23 pontot szórt, a padról Mamadi Diakite extrát nyújtott (17 pont, 9 pattanó), így végül első kiemelthez méltó különbséggel abszolválták a nyitókört. 

Ole Miss Rebels (8.) - Oklahoma Sooners (9.) 72-95

A Virginia könnyen megütheti a bokáját a második körben, hiszen a borzasztó masszív Oklahomával találkoznak. A tavaly még Trae Young vezette Sooners előkapta az akkor látott támadójátékát, az első félidőben 50, a másodikban 45 pontot szórtak, 50 százalék körül tripláztak, kiharcoltak 26 büntetőt, 57% feletti volt a mezőnymutatójuk, elképesztő iramban játszottak. Christian James és Rashard Odomes 20-20 pontig jutott, Brady Manek 18-ig, Kristian Doolittle pedig 19 egysége mellé lekapott 15 pattanót és kiosztott 5 gólpasszt is - nagyszerűen működött a kezdőötösük, és a cseresorban is akadt pont. Az Ole Miss igyekezett tartani a lépést, bevágtak 11 hármast, de mindössze 4 büntetőt harcoltak ki, ez pedig megpecsételte a sorsukat. 

Wisconsin Badgers (5.) - Oregon Ducks (12.) 54-72

Az Oregon igazolta jó hírét, több elemző is tőlük várja, hogy gyengébb kiemeléssel nagyot menjenek az idei főtáblán. Az első félidőben még inkább a védekezőbb felfogású Wisconsin akarata érvényesült, fordulás után azonban nem volt pardon, 47-29-re hozta a második húsz percet az Oregon és simán továbbjutott. A Wisconsinnak teljesen besült a kinti dobása (6/30), míg a Kacsák nagyon kiegyensúlyozottan támadtak, hárman jutottak náluk 13 pont fölé, a Pritchard-King-White-Wooten kvartettel nem tudott mit kezdeni az ellenfél. A folytatásban egy másik meglepetéscsapattal találkoznak, komoly esélyük van a Top16-ra még úgy is, hogy sztárjátékosuk, Bol Bol (Manute Bol fia) már január óta nem lehet velük sérülése miatt. 

Kansas State Wildcats (4.) - UC Irvine Anteaters (13.) 64-70

Az erősebb konferenciája miatt magasabban rangsorolt Kansas State végig szenvedett a dobásaival a meccs előtt 30-5-ös szezont futó, de gyengébb konferenciában vitézkedő Irvine ellen, egyedül Makol Mawien és a három triplát szóró Diarra dobott 50 százalék felett - nagyon hiányzott náluk a lábsérüléssel kidőlő Dean Wade. Végig szorosan alakult az összecsapás, de a végén a szintén nem kiemelkedően dobó, Hazzard és Leonard vezette kaliforniai kiscsapat több lábon állt, és hatalmas meglepetést szállított. Az Irvine mindössze másodszor jutott be a Madnessbe, ráadásul a győzelme azt jelenti, hogy ők az egyetlen állva maradt kaliforniai csapat...

Cincinnati Bearcats (7.) - Iowa Hawkeyes (10.) 72-79

Az első félidőben úgy tűnt, hogy a Cincinnati ha nehezen is, de érvényesíti a papírformát, a második félidőben azonban az Iowa nagyon rákapcsolt, kintről-bentről szétlőtték az ellenfél védekezését. Hiába jutottak el négyen is legalább 10 pontig a Bearcatsben, az nem fért bele, hogy csak Cumberland és Jenifer dobjon be 3-3 hármast, illetve hogy a center Nysier Brooks 21 perc alatt öt faultot gyűjtsön be. A második húsz percben a Garza, Wieskamp és Bohannon vezette Hawkeyes a maga javára fordította a meccset, és bejutott a 32 közé. Időben ez volt az egyik utolsó meccs, ami befejeződött, az Iowa lett az utolsó, hetedik gárda a Big Ten Konferenciából, amely ott lesz a második körben - ez új NCAA-rekord. 

Tennessee Volunteers (2.) - Colgate Raiders (15.) 77-70

A Tennessee tavaly harmadik kiemeltként az akkori meglepetéscsapat, a Loyola ellenében esett ki, és bizony felsejlett a 2018-as rémtörténet: hiába vezettek a félidőt követően 14 ponttal is, a Colgate a 30. perc tájékán kiegyenlített. A Raidersben Jordan Burns teljesen elszabadult (30 pont, közte 8 hármas), a Tennessee szerencséjére azonban más nem kapta el a fonalat, így ha kőkemény meccsen is, de továbbmentek. A Volunteersben ezért a legtöbbet Admiral Schofield, Lamonte Turner, Jordan Boone és a padról beszálló Jordan Bowden tette - a következő körben ilyen leolvadás szinte biztosan nem fog beleférni az Iowa ellen. A meccshez tartozó sztori, hogy a Colgate legjobbja, a litván Rapolas Ivanauskas szeme begyulladt, így nem tudott kontaktlencsét használni, gyakorlatilag teljesen használhatatlannak bizonyult (16 perc, 0/4 mezőnyből)...

Nyugat

Buffalo Bulls (6.) - Arizona State Sun Devils (11.) 91-74

A Buffalo már az első 20 percben megalapozta a továbbjutást, 13 pontos előnyt építettek ki, és bár a második félidőben nagyon rohamozott az Arizona State, végig állták a sarat. Ebben nagy segítségükre volt az egyaránt 21 pontot és 10 lepattanót jegyző Jeremy Harris és Nick Perkins, de a Graves-Massinburg hátvédpár hat hármasa is sokat segített. A Sun Devilsben Zylan Chetham 22 ponttal zárt, de a 3/22-es triplamutatót ő sem tudta kompenzálni. Érdekesség, hogy az Arizonát a korábbi NCAA-legenda, Bobby Hurley edzi, ő korábban éppen a Buffalóban töltött el szép éveket szakvezetőként, de ezúttal egykori segédedzője, Nate Oats kicsit lemeccselte. 

Texas Tech Red Raiders (3.) - Northern Kentucky Norse (14.) 72-57

A mérkőzés elején még jól tartotta magát a 23 pontos Tyler Sharpe és a 11 pontig jutó Dantez Walton húzta NKN, fordulás után azonban kellett volna még valaki, aki fellép melléjük - ez nem történt meg, a négy triplát hintő Sharpe-on kívül 1/15 hármas jött össze, ezzel komoly csapat ellen nem lehet nyerni. A Texas Techben Jarrett Culver megmutatta, mit tud (29 pont, 8 pattanó, 7 gólpassz), Tariq Owens is alig rontott dobást, ez elég is volt ma - hogy a Buffalo ellen is elég lesz-e, két nap múlva kiderül. 

Középnyugat

North Carolina Tar Heels (1.) - Iona Gaels (16.) 88-73

A hét hármast hintő Rickey McGill mellett 3-3 alkalommal Gist és Ristanovic is csengetett kintről, de összességében a 15 kinti találat is csak arra volt elég az Ionának, hogy az első félidő végén vezessen. Fordulás után hamar eljött az igazság pillanata, a North Carolina a Duke-hoz hasonlóan teljesen más sebességi fokozatba kapcsolt és 20 pontot vert ellenfelére. Cameron Johnson 21 pontot és 7 pattanót jegyzett, Brooks és Maye közel volt egy dupla-duplához, de a mérleg nyelve igazából a padról beszálló, 19 pontot termelő Nassir Little volt. Azt se feledjük, hogy az UNC 52-26-ra hozta a lepattanózást, az akarattal, hajtással tehát nem volt gond az első kiemeltnél - a következő körben talán Coby White dobókeze is megérkezik a MM-be. 

Utah State Aggies (8.) - Washington Huskies (9.) 61-78

A Utah State zsinórban 10 győzelemmel hangolt a Madnessre, az egyik legjobb formában lévő csapat azonban kénytelen volt kapitulálni: hiába harcoltak ki 20 büntetőt, a gyenge dobásaik és a 21 eladott labda megpecsételte a sorsukat. A szép történelemmel rendelkező Washington nyolc év vesszőfutás után szerepelhetett a Madnessben, és legjobbjai, Noah Dickerson (20 pont, 12 pattanó) és Jaylen Nowell (19 egység) hátán be is masírozott a Top32-be. A Washington játékosai egészen extrán (10/17) tripláztak, ők is kiharcoltak 21 büntetőt, összességében folyamatosan nyomás alatt tudták tartani ellenfelüket - erre a konzisztens játékra a North Carolina ellen is nagy szükségük lesz...

Iowa State Cyclones (6.) - Ohio State Buckeyes (11.) 59-62

A nagy hagyományokkal rendelkező Buckeyes nehezményezte, hogy csak a 11. helen emelték ki, és csattanós választ is adott az NCAA elöljáróinak. Kőkemény birkózás folyt a pályán 40 percen keresztül, egyik csapat sem tudott elhúzni, az Ohióban Kaleb Wesson (21 pont, 12 pattanó), Keyshawn Woods és a hibátlanul célzó Musa Jallow vitte a prímet, míg az Iowában a kezdőben nagyon egyedül maradt a 40 percet lehúzó Marial Shayok (23 pont) - ha a kispadról nincs Wigginton és Lard, hamarabb is eldőlhetett volna a csata. Így is egylabdás volt a végjáték, az utolsó pillanatokban az egész mérkőzésen borzasztóan pontatlan Weiler-Babb dobhatott üres hármast, ami viszont kimaradt, így kezdődhetett az ohiói örömünnep.  

Houston Cougars (3.) - Georgia State Panthers (14.) 84-55

A rutinos játékosokkal telitűzdelt Houston a második félidőben robbantott, mindössze 24 ponton tartották a Georgiát, és simán abszolválták a kötelezőt. Corey Davis Jr. hét hármast szórt, mellette 7 pattanót és 6 gólpasszt jegyzett, de rajta kívül három játékos (Brady, Gresham, Jarreau) sem hibázott mezőnyből (14/14), White dupla-duplázott, 51-27-re nyerték a pattanózást, így a 28%-os triplázás sem okozott gondot. A Panthers az első félidőben még még mindent megtett, de a hosszabb és minőségibb kispaddal rendelkező Cougars ellen ezúttal ennyire tellett. 

Az összes továbbjutó csapat ünneplése:

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus