Közép-európai Liga: Kassán küzdenek meg egymással a magyarok

Csütörtök délután kezdődik a női Közép-európai Liga négyes döntője, méghozzá a két magyar csapat, az Uniqa Euroleasing Sopron és a PEAC-Pécs összecsapásával az első elődöntőben. A két szakvezetőt arra kértük, értékelje a sorozatot és latolgassa kicsit az elődöntő esélyeit

Magáról a sorozatról a következőket mondta a soproniak edzője, Igor Polenek: - Jó kezdeményezés a Közép-európai Liga, úgy gondolom, Európa öt legerősebb versengésének, bajnokságának egyike. Nagyon színvonalas a sorozat, hiszen három Euroliga és négy Európa-kupa csapat versengett benne. Az is igaz viszont, hogy ezeknek az együtteseknek a két fronton történő helytállás különösen nehéz volt. Éppen ezért örülök annak, hogy sikerült a Közép-európai Liga alapszakaszát a második helyen zárva bejutni a négyes döntőbe. 

Abba a négyes döntőbe, ahol a másik magyar csapat, a PEAC-Pécs lesz a soproniak ellenfele. A kérdésre, hogy előny lehet-e csapata számára, hogy a pécsiek két nappal az elődöntő előtt egy kemény bajnokit játszottak, a következőket felelte a szakember: - Igen, lehet előny, de bizonyos szempontból hátrány is. Lehet, hogy frissebbek leszünk, de ez a PEAC már nem az, amellyel az alapszakaszban játszottunk, három kitűnő játékossal erősödött azóta, a magyar válogatott Raksányi, a négyes poszton játszó ausztrál válogatott Bishop és a rutinos lett center, Kublina személyében. A PEAC kerete tehát nagyon erős lett, s az új játékosok meccsről meccsre jobban és jobban összeszoknak. Győrben is a második félidőben már nagyon jól játszott a pécsi csapat. Ezzel együtt egyértelmű, hogy szeretnénk legyőzni őket. Úgy érzem, jó formában van a csapat, mindent megpróbálunk megtenni a minél jobb szereplés érdekében. 

Érdekes Dokics Zseljkónak, a PEAC-Pécs szakvezetőjének a véleménye a sorozatról: - Tény, hogy nagyon erős ez a Közép-európai Liga, de a magam részéről inkább támogatnék egy jó, erős magyar bajnokságot. Nem volt szerencsés ebben a kétségtelenül nagyon erős sorozatban, hogy mindenütt hazai játékvezetők vezették a meccseket, de nem is ez a fő gond. Mi rengeteget utaztunk, csak Zágrábba menet nem kellett öt-hat órákat, vagy még hosszabb időket a buszban tölteni. Nem ritkán reggel hatkor indultunk játszani, s csak másnap reggel hat óra körül értünk haza, nyilván kellett a pihenő, a regenerálódás, pedig a fiatal magyar játékosoknak többet, sokkal többet kellene edzeni, képezni kellene őket. Egyrészt ezért támogatnék inkább egy jó magyar bajnokságot, másrészt pedig most már azt hiszem, lehetőség is lenne rá, hiszen hosszú idő után végre nem egy vagy két kiemelkedő magyar csapat van a mezőnyben, hanem öt erős együttes. Végre elindult öt csapat a nemzetközi porondon, kettő az Euroligában, három az Európa-kupában, tehát igenis vallom, lehetne egy jó, erős bajnokságunk, sok élvezetes, izgalmas mérkőzéssel. És a feladat adott lenne a kisebb csapatoknak, megpróbálni megközelíteni ezen együtteseket, felzárkózni melléjük. Ezen túlmenően, ha magyar bajnokság lenne, nem kellene ilyen sokat buszozni, többet lehetne készülni, edzeni, s a nemzetközi sorozatokban is eredményesebbek lehetnének a magyar csapatok. 

A Sopron elleni meccs kapcsán Dokics kifejtette: - A Sopron most egy nagyon erős csapat lett, különösen, azzal, hogy Ciglar is magyar lett. A négy idegenlégiós mellett a két kulcs pozícióban az irányító és a center poszton horvát és szerb válogatott honosított játékosokkal Ciglarral és Krnjiccsel nagyon erős lett a soproniak kerete. Mi úgy két hónapja, hogy több játékos is érkezett hozzánk, egy újbóli csapatépítésbe fogtunk, s most még ennek az elején tartunk. Egyértelműen a Sopron az elődöntő favoritja. Mi természetesen minden mérkőzésre úgy megyünk fel a pályára, hogy szerenénk megnyerni, nem lesz ez így másként Kassán sem a Sopron ellen. Ugyanakkor jelenleg még olyan fázisban vagyunk, hogy össze kell rakni a csapatot. Arra nagyon büszkék vagyunk, hogy a három Euroliga-csapat mellett mi jutottunk be a Közép-európai Liga négyes döntőjébe. Mi most négy nap alatt három Euroliga csapat ellen játszhatunk, edződhetünk, gyakorolhatunk. A győri meccs után következik a Sopron elleni elődöntő, majd vagy a bronzmeccs vagy a döntő a Kassával vagy a Zágrábbal. Ezek ellen az Euroliga-csapatok ellen új összetételű csapatommal élesben gyakorolhatjuk a taktikát mind támadásban, mind pedig védekezésben. Biztos vagyok abban, hogy az eredményektől függetlenül a Közép-európai Liga négyes döntő során taktikailag rengeteget lépünk majd előre. Azt pedig még egyszer szeretném hangsúlyozni: minden meccset meg akarunk nyerni!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus