22 év után újra kupagyőztes a Diósgyőr

Bár a Sopron szerzett vezetést, az erre 7 ponttal felelő Diósgyőr ettől kezdve végig előnyben volt. A kritikus helyzetekben rendre újítani tudtak, jobbak koncentráltak, így megérdemelten kerekedtek a korábbi címvédő fölé.

Miskolc, női Magyar Kupa döntő
Aluinvent DVTK Miskolc - Uniqa Sopron 69-60 (14-8, 25-19, 11-12, 19-20)
2000 néző. V.: Cziffra, Benczur, Győrffy.

Közel másfél perc elteltével Simon Zsófia a vendégeknek szerzett vezetést, a következő támadásból Czank kisebb hangrobbanást előidézve triplát dobott. Ez hatalmas lökést adott a szurkolói által űzött-hajtott hazaiaknak, Horti támadó pattanó, Liktarovics pedig gyors indítás után volt eredményes, 7-2-re ellépett a hazai együttes. Fegyverneky kosara és sok hiba után Horti lépett elő főszereplővé, előbb Krnjics dobását blokkolta, majd triplát dobott. A hazaiaknak minden, a címvédőnek semmi sem sikerült, 10 ponttal elléptek a hazaiak, Peters két távoli duplájával zárkózott a Sopron.

A második negyed Horti center kosarával kezdődött, Krnjicset verte egy-egyben. Ciglar türelmesen végigjátszott soproni támadás végén dobott szép triplát. Amerikai pillanatok következtek, Hodges rendezetlen védelem ellen, Peters pedig ismét középtávolról volt eredményes. A Sopronnak több lehetősége lett volna 5 ponton belülre kerülni, de nem élt vele, Jovanovics és Hodges villanásaival a negyed közepén ismét 10 pontra nőtt a hazai előny, Sterbenz László időt kért. Szerb válogatottjai, Crvendakics, s a magyarnak számító Krnjics révén próbált felzárkózni a Sopron, azonnal időt kért a Diósgyőr, s utána Horti újabb kosarat szerzett támadó pattanó után. Ismét Crvendakics lépett elő a Sopronnál, de hazai részről Hodges elkapta a fonalat, így továbbra sem tudott igazán közel kerülni a házigazdához a címvédő. Felpörgött a játék, méltóvá vált a két nemzetközi szinten is jegyzett, kupadöntőt játszó csapathoz. Rasheed és Horti dobott triplát, miközben Ciglar is ügyes kosarat dobott. A félidő végén Simon érezte úgy, hogy tisztán szerelte Liktarovicsot. A játékvezetők másként látták, a Sopron válogatott bedobója dühösen ököllel elütötte a labdát, így a fault mellé technikait is kapott. Liktarovics köszönte, bedobta a büntetőket, a szünetben 12 ponttal vezettek a hazaiak.

A második félidő egy leválás utáni Krnjics-kosárral kezdődött, majd Peters hozta 10 ponton belülre a Sopront. Horti újabb triplával ragadtatta tapsra a hazai publikumot. Ettől eltekintve sokkal keményebb, agresszívebb lett a Sopron védekezése, mint az első félidőben, s ebből indulni is tudott a címvédő, amely 8-3-mal indítva a 2. félidőt 7 pontra feljött - időt kért a hazai együttes. Horti támadó pattanó után okos gólpasszt adott Brewernek. Óriási volt az iram, de a szakasz közepén mindkét csapat "túlpörgött", rendre kihagyta tiszta helyzeteit. Ciglar villant, majd Peters saját kihagyott ziccere után visszaszedve a lepattanót 5 pontra hozta fel a címvédőt. Brewer, majd Hodges révén bravúrkosarakkal jutott túl a holtponton a Diósgyőr, a felvonás végén ismét nagyon rosszul dobtak a soproniak. A negyed végén Rasheed duplájával ismét 11 pontra nőtt a hazai előny.

Ez nőtt még 3-mal a befejező negyed elején Brewer triplájával. Honti Kata faragott ügyes duplával a címvédő hátrányán, amelyet Crvendakics 10 pontra hozott föl. Zónára állt át a Sopron, amely ellen Jovanovics talált be középtávolról. Crvendakics próbálta megnyitni a Sopron hosszú hajráját, de Liktarovics triplájával a szakasz közepén 13 pontra nőtt a DVTK előnye. A hátrányban lévő címvédő siettette a támadások befejezését - sikertelenül. A hazai csapat ki nem kényszerített hibáiból, eladott labdáiból egy 6-0-lal 2 és fél perccel a vége előtt 7 pontra zárkózott fel a címvédő. Ciglar labdáját szinte bentről "köpte ki" a miskolci gyűrű, jött gyorsan a szabálytalanság, Czank pedig "büntetett". Ciglar triplája éltette még a soproni reményeket. A végjátékban 10-ből 9 büntetőt bedobott a házigazda, így 22 év után újra a Diósgyőr nyerte a Magyar Kupát, amelyet Czank Tímea, a Diósgyőr csapatkapitánya emelhette a magasba.

Diósgyőr: Czank 9/3, HODGES 12, LIKTAROVICS 13/3, BREWER 8/3, HORTI 15/9. Cs.: Szécsi, Rasheed 6/3, Jovanovics 6, Horváth B.

Sopron: CIGLAR 14/6, Fegyverneky 4, Simon 4, PETERS 16, Krnjics 6. Cs.: Honti 6, Lelas, CRVENDAKICS 10.

Mikael Lopez: - Nagyon boldog és egyben büszke vagyok, köszönöm a klubnak, a győzelem kivívásában rengeteget segítő szurkolótábornak és Miskolc városának. Nagyon meg kellett küzdeni és sokat kellett dolgozni a sikerért, s azért örülök különösen a győzelemnek, mert egy kitűnő Sopront sikerült legyőzni.

Sterbenz László: - Sírni csak a győztesnek szabad, gratulálunk az ellenfélnek. Gyengén kezdtünk, s lényegében már az elején kialakult az a különbség, amely végig magmaradt. A Horti-Hodges páros vitte vállain a Diósgyőrt. Később próbáltuk fokozni a nyomást és a sebességet, de ellenfelünknél mások is feljavultak, nálunk viszont nem volt ennyi jó teljesítmény.
 

A Coop-Magyar Kupa nyolcas döntő kosárkirálynője: Ciella Joenell Robertson-Warren (PINKK)

A legjobb védő: Devereaux Peters (Sopron)

A legtechnikásabb játékos: Roneeka Hodges (Diósgyőr)

A döntő legértékesebb játékosa (MVP): Horti Dóra (Diósgyőr)

 

Foto, Slide - Kosarsport MKOSZ Facebook-oldala

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus