Csoportelsőként jutott tovább az Euroligában a Sopron

Otthon is legyőzték a Bourges csapatát a soproniak, ott vannak a legjobb nyolc között. Összefoglaló, dobók, nyilatkozatok.

fotó: wb-sopron.com

Női Euroliga, csoportkör

Sopron Basket - Bourges Basket 74-67 (23-20, 18-15, 21-14, 12-18)

Sopron Basket: January 5/3, Fegyverneky 16/6, Williams 15/3, Brooks 19/9, Krajisnik 8/6 Cs.: Walker 7/3, Határ 4, Czukor D. -

Bourges Basket: Eldebrink 5, Guapo 3/3, Mendy 9/3, Chartereau 11/3, Godin 4 Cs.: Yacoubou 20, Michel 9/3, Mann 6/3, Astier -

A wb-sopron.com beszámolója:

"Erődemonstrációval rajtolt az Euroliga alapszakaszának záró buborékja. A nyitó mérkőzésen a Galatasaray esélyt sem hagyva ellenfelének, 89-63 arányban lelépte a Basket Landes együttesét, amely a mai napon nem tudta megfékezni a McCoughtry-Prince nehéztüzelő párossal megerősödött török gárdát. Természetesen ezt mi nem bántuk, hiszen ezzel már biztossá vált, hogy az Euroliga rangos mezőnyéből elsőként csapatunk jutott be a nyolc csapatos márciusi rájátszásba! A Galata sikerével a nehéznek ígérkező Tango Bourges Basket elleni csata során ezzel lehetőségünk nyílt egy győzelemmel már a csoportelsőséget is bebiztosítani! Magyar zenével is kedveskedtek a bemelegítésre a rendezők, így kicsit otthon érezhettük magunkat. A nyomás nem látszódott riválisunkon, vidáman és hangosan igyekeztek spannolni magukat. Fanatikus szurkolóikra nem számíthattak, az amúgy félelmetes hangulatú Prado 5000 széke a zárt kapus buborék miatt ezúttal üresen maradt.

Guapo került először helyzetbe, de az első kosarat Tina révén mi szereztük. A második percbe lépve a túloldalon Eldebrink indította be a gólgyártást (2-2). Távolabbról már pontosabban célzott Guapo. Megszületett a mérkőzés első triplája (3. perc 4-7). A francia felmenőkkel rendelkező, a napokban tolmácsként is kiválóan teljesítő Gabby látványos kosarának tapsolhattunk, de 6-7 után a hazaiak percei következtek. A játékvezetői ítéletek elég egyoldalúan indultak. Négy csapatfaultnál jártunk, míg a túloldal még makulátlan sorral jeleskedhetett. A 6. percben időt kértünk (6-12). Hatottak az edzői tanácsok, és most már a francia faultokat is észre vették. A pályára lépő Betti dobhatott két büntetőt (6. perc 8-14). Mendy is elhelyezett egy távolit, 9 pontra növelve a távolságot (7. perc 8-17). Kellett bizony Jeca higgadt hármasa, majd Gabby pontos büntetői, és újabb látványos kosara (9. perc 15-17). Futottunk egy 7-0-át, jött is vissza Eldebrink a túloldalon. Sőt, Tina triplájával átvettük a vezetést (18-17)! A hibátlan, 10-ig tartó sorozatunkat Michel törte meg (10. perc 18-19). A negyed hajrájában Zsófi után Tina is begyűjtötte a második személyi hibáját. A negyed utolsó másodpercére is tartogattunk azért egy kosarat, de még milyet! Jeca klasszis triplájával 23-20-ra módosult az állás.

Közel három percig kellett várnunk az újabb találatunkra, de szerencsére Zsófi tempóját csak két francia kosár előzte meg (13. perc 25-24). A következő támadás-váltásból ismét mi szereztünk pontokat, így Jeca mellett a 8-as szám, míg riválisunknál az időkérést jelző lámpa villant fel (14. perc 27-24). A soproni mérkőzésen is sok nehézséget okozó rutinos Yacoubou érkezett erősíteni a palánk alatt a bourgesi sorokat. Eredményesen tette, de mi sem maradtunk el a pontokkal (15. perc 30-26). A 16. perc elején Zsófi kapott pihenőt, a pályán Dalma váltotta (30-28). Újra előnybe került a Bourges egy 8-0-ás elsöprő sorozattal. Gáspár Dávid időt is kért, hogy megfékezzük a Yacoubou köré épített hatékony támadásokat (17. perc 30-34). Gabby vette kezébe a dolgokat. Előny itt (18. perc 35-34)! Erre a hullámra most mi ültünk fel, hét pontot szerezve egyhuzamban. Sajnos Tinánál támadóhibát láttak, mely már a harmadik volt nála. Egyelőre azonban nem ülhetett le, miután Bettit még nem lehetett sokat a pályán tartani (19. perc 39-34). Végül 9 pontnál állt meg a remek sorozatunk. A bourgesi büntetőt követően azonban Gabby kettőt is pontosan tett a helyére. Egy támadásnyi idő maradt az első játékrészből, melyet a feketék időkérése előzött meg (41-35). Remekül védekeztünk, Eldebrink csak szorongatott helyzetből tudta rátenni, melyből nem született kosár (41-35).

Nagy elánnal jött ki az öltözőből a Bourges, vezetőedzőjük és a kispad is hangosan hajtotta a pályán lévőket. Zsófi triplája kicsit elcsendesítette őket (22. perc 44-38). Jól játszottunk, de jöttek a veszélyes faultok. Jeca és Gabby is megérkezett háromhoz (24. perc 46-40). Yacoubou ez idő alatt a kispad mögött biciklizett, nem bántuk volna ha a járgányával véletlenül elhagyja a csarnokot. Persze ebben nem bízhattunk. A védekezésünkben azonban igen, mely jól zárt! Zsófi is 10 pont felett járt már. A 11 pontjával 9 egységgel léptünk meg (49-40). Sőt, Betti védőkkel a gyűrűjében kijátszotta a labdát az egyedülálló Brihez, aki egy triplával kétszámjegyűre lőtte a különbséget! Időt kért ellenfelünk, akiknél jött is az imént emlegetett óriás, Yacoubou (52-40). Most viszont Tina használta ki, hogy távolra nehezen ér ki nagy termetű védője, és átdobta a 6,25-ösről (26. perc 55-42). Élvezetes mérkőzést vívott az Euroliga mezőnyének két legrégebbi képviselője, igazi klasszikust láthattak azok, akik leültek a képernyők elé (29. perc 59-48). Ezúttal Megan jegyzett értékes triplát (30. perc 62-48)! A negyed utolsó másodperceiben Gabby egy brutális blokkal szerelte ziccerben a meglódult Michelt. Egy emberként ugrott fel a kispadunk. elképesztő jelenet volt (3. negyed vége 62-49)!

Természetesen nem adta fel a Bourges, láthattuk a mérkőzés során többször is, hogy percek alatt eltüntethető 6-8 pont. Minden egyes helyzetért keményen meg kellett dolgoznunk (32. perc 64-53). A 33. perc végén Zsófi emelt be egy triplát a sarokból, de gyorsan jött Mann válasza a túloldalon (34. perc 67-58). Húzott még egyet a nadrágszíjon a Bourges, melyekből szereztek is labdát. Gáspár Dávid is érzékelte a védekezési változtatást, és magához hívta tanítványait (35. perc 69-58). Több támadó lepattanót is visszaszereztek a fekete mezesek. A munkájuk triplát ért, igaz túlontúl is behúzódtunk Chartereauról (36. perc 69-61). Nem tudtunk most kosarakat szerezni, a belelkesült Bourges pedig megérezte, hogy lehet még keresnivalója (37. perc 69-63). Jeca ahogy kell, megint előhúzott egy óriási triplát (37. perc 72-63). Chartereau is megvillantotta klasszisát, majd Jeca ellen fújtak egy támadóhibát, hogy legyen még izgulni valónk (38. perc 72-65). Yacoubou vált le Tináról, szépen el is juttatták hozzá a labdát, ő meg elhelyezte a ziccert. Másfél perc maradt vissza, az előnyünk 5 pontra zsugorodott. Időt kértünk (39. perc 72-67). Egész pályán letámadtak minket, de átjuttattuk, és Zsófi dudaszóra dobott egy tempót (74-67). Az utolsó percben hosszan járattuk a labdát, a mérkőzés a kezünkben volt! 22 másodperccel a vége előtt jöhettek a feketék, 7-tel mentünk előttük, melyet meg is tartottunk! A hátralevő mérkőzésünktől függetlenül csoportelsőként jutottunk tovább a negyeddöntőbe (74-67)!

Gáspár Dávid: Gratulálok a csapatnak, óriásit küzdöttek! Az volt a kérésem feléjük, hogy bizonyítsuk be, nem csak hazai pályán, hanem idegenben is képesek vagyunk jól játszani, keményen védekezni, és olyan okos kosárlabdát mutatni, higgadt döntéseket hozni, melyeket a mérkőzés nagy részében megtettünk. Nagyon erős a Bourges hazai pályája és mint egy sebzett vad jött ellenünk. Szépen álltuk a sarat és igazi csapatként funkcionáltunk. Minden játékosunknak meg voltak a momentumai, nagyon fontos védekezései, lepattanói vagy pontjai, ezt tette a mai napot teljessé. Nagyon voldogk vagyunk! Holnap egy regenerációs nap lesz, aztán készülünk gőzerővel a Landes ellen.

Jelena Brooks: Nagyon nehéz mérkőzést játszottunk! Nem kezdtünk jól, de az 5. perctől már jó nyomással kosárlabdáztunk, és végül meg tudtuk így nyerni ezt a nagyon nehéz meccset! Nagyon örülök neki, hogy már az első meccsen megcsináltuk, és első helyen tudunk továbbmenni!"

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus