Európai kupapéntek: továbbment a Szekszárd, DVTK és Cegléd is

A Sopron veretlenül jutott be az Euroliga negyeddöntőjébe, a EuroCupban egyedül a Győr szomorkodhat - megvannak a továbbjutók ellenfelei is az egyenes kieséses szakaszban, három magyar-francia csata következik. 

fiba.basketball

Euroliga, D-csoport, 6. forduló

Sopron Basket - Basket Landes 84-54

Sopron Basket: January 8, Fegyverneky 3/3, Williams 18/3, Brooks 20/6, Krajisnik 17 Cs.: Határ 9, Czukor 8/3, Varga A. 1, Walker -, Varga S. -

Basket Landes: Paget 7/3, Jovanovic 3/3, Ayim 8/3, Gaye 6, Vukosavjlevic 8/3 Cs.: Chery 8, Suarez 5/3, Plouffe 5/3, Turcinovic 4/3, Cardenal -, Abega -

A Sopron már biztos csoportelsőként várhatta a Landes elleni összecsapást, és bár a mérkőzés elején még nehezen találta meg a ritmust, de már az első negyed végén közel tízpontos előnyt harcolt ki Gáspár Dávid csapata. A második játékrészben hasonló volt a forgatókönyv, picit feléledtek a franciák, majd felpörgött a magyar gárda - félidőben már közel húsz volt közte. A második félidőben szinte pillanatok alatt 30 pont közelébe szökött a differencia, innentől kezdve nem volt kérdés, hogy a Brooks-Williams-Krasnjik trió húzta soproniak gond nélkül hozzák le a hibátlan, 6-0-s csoportkört. Tegnap a B-csoport küzdelmei is véget értek, így az is biztossá vált, hogy a Bourges és a Landes után a harmadik francia csapat, az ASVEL Lyon lesz a magyarok ellenfele a negyeddöntőben, amelyet március 17-én és 19-én buborékos formában, oda-visszavágós rendszerben rendeznek majd meg.

Edzői értékelés (wb-sopron.com):

Gáspár Dávid: Nagyszerű érzés, hogy 6-0-val tudtuk zárni az Euroliga alapszakaszának a küzdelmeit. Nagyon büszke vagyok a játékosokra, keményen és sokat dolgoztunk azért, hogy ezt a sikert elérjük! Ugyancsak nagyon jó érzés most már arról beszélni, hogy a FINAL4-ba kerülésért játszhatunk. A mai napon jól teljesített a csapat, nagyon örülök annak, hogy a sportakadémistáknak sok lehetőséget tudtunk adni, és jól éltek is azzal! Bízom benne, hogy a fiatal játékosok és a magyarok fejlődését sikerült ezzel is elősegíteni. Még egyszer, emelem a kalapom a csapatom előtt, büszke vagyok rájuk!

Női EuroCup, A-csoport, 3. forduló:

Atomerőmű KSC Szekszárd - UNI Győr MÉLY-ÚT 75-67

Szekszárd: Studer Á. 10, Friskovec 21/15, Szabó F., Goree 19, McCall 14/6. Cs.: Krnjic 8, Theodoreán 3/3, Bálint, Zele.

UNI Győr: Kiesel 23/3, Dubei 2, Weninger 4, Török Á. 13/9, Mompremier 11. Cs.: Dombai 5, Lass, Barnai 6, Varga Zs. 3.

A csoport zárónapjának első meccsén a török Kayseri legyőzte az ukrán Prometejt, így Iványi Dalma tanítványainak nyernie kellett a továbbjutáshoz, ráadásul legalább 12 ponttal, míg a Szekszárdnak egy szoros vereség is belefért volna, de Djokics Zseljko csapata a csoportelsőségért is küzdött. Az első negyedben felváltva vezettek a felek, a második játékrész elején viszont ellépett a Győr - időkérést követően rögtön stabilizálta magát a Szekszárd és két pontra visszazárkózott. A fordulás után felváltva estek a kosarak, majd a negyed derekán kezdett meglógni a tolnai gárda, amit a győri időkérés csak megállítani tudott, innentől kezdve Studerék magabiztosan tartották kellő távolságban ellenfelüket, és végül megérdemelt győzelemmel jutottak tovább - a március 16-ai, buborékos, egymeccses nyolcaddöntőben a francia Saint-Amand Hainaut vár Goree-ékra.. 

Edzői értékelés (kscszekszard.hu):

Iványi Dalma: – Három kemény, jelentős mérkőzést játszottunk, három teljesen különböző csapattal. Rengeteg tapasztalatot szereztünk, mert még a két vesztes találkozón, a Kayseri ellenében, de a Szekszárddal szemben is számos jó megoldást láttam a lányoktól. Egységesen játszottunk, csak megint a második félidő eleje nem sikerült úgy, ahogyan szerettük volna. A bajnokságban mutatott tudatos játékunk fejlesztése eredményezhet előrelépést a nemzetközi színtéren.

Djokics Zseljko: – Kemény mérkőzést játszottunk, mindkét csapat kitett magáért. Az első félidőben sok kosarat kaptunk lepattanó labdákból, de a másodikban ezen drasztikusan tudtunk változtatni. Ezen az úton kell tovább haladnunk, mert a győri tornán minden alkalommal más-más taktikával folyamatosan javult a védekezésünk, mérkőzésről mérkőzésre kevesebb kosarat kaptunk.

Női EuroCup, B-csoport, 3. forduló:

Orman Genclik - Aluinvent DVTK 82-93

Orman: Onar 11/3, Gezgin 11/9, Robinson 16, Walker 4, Sykes 25/3. Csere: Williams 12, Avci, Atas 3/3, Kartaltepe.

DVTK: Medgyessy 18/6, Pusztai 12, Aho, Hayes 34/3, Mokango 9. Csere: Kányási 8/6, Kiss A. 9/3, Vukov 3/3, Tóth F.

A háromcsapatos csoport utolsó összecsapásán egyszerű volt a képlet: aki nyer, továbbjut, aki veszít, kiesik. A házigazda Genclik nem is teketóriázott, nagyon hamar 14-4-es előnyt épített ki, de Földi Attila csapata gyorsan összekapta magát, és még az első negyedben nem csak ledolgozta a hátrányt, de ötpontos előnnyel vonulhatott kisszünetre. A második negyedben kevesebb pont született, amiből a hazaiak jöttek ki jobban, egy pontra felzárkóztak. Fordulás után sem a védekezések domináltak, a DVTK-ban viszont szinte csak Hayes szerzett kosarakat, szerencsére a folytatásban a többiek is elkezdtek hozzászólni, így 62-62-ről kezdődhetett a zárónegyed. Itt aztán sebességet váltottak a diósgyőriek, nem is elsősorban támadásban, hanem védekezésben sikerült megfékezniük a Genclik rohamait, és ezen a meccsen tekintélyesnek számító tízpontos előnyt építettek ki. Ezt a fórt aztán egy kisebb megingástól eltekintve végig meg is őrízték,így továbbjutottak a nyolcaddöntőbe, ahol a spanyol Valenciával találkoznak. 

Edzői értékelés (dvtk.eu):

Földi Attila: - Gratulálok a lányoknak, ez egy nagyon nagy bravúr. Azt gondolom, nincs még egy csapat az Európa Kupában, amelyik két légióssal és fiatal válogatottakkal jutott volna tovább. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy sikerült továbbjutnunk, és ezzel örömet szereztünk a diósgyőri szurkolóknak. Ezt a formát kell átmentenünk a bajnoki meccsekre. 

Női EuroCup, C-csoport, 3. forduló:

VBW CEKK Cegléd - Adana Basketbol 72-52

Cegléd: Ortiz 4, Gorjanácz 5, Sotiriou 9/3, McBryde 7/3, T. Moore 32. Csere: Ruják N. 3/3, Kobolák, Révész L. 9/3, Szirony, Filipowicz 3/3.

Adana: Wallace 13/3, Manlaci 6, Yildizhan 2, Fontaine 18, Tokatli 3. Csere: Gültekin 2, Taskin 8/6, Özel.

A záróforduló előtt már egyértelmű volt a felállás, a Ceglédnek nem kellett figyelnie a korábban zajló Szpartak-Hatay összecsapásra, mivel ha legyőzik az Adanát, akkor mindenképpen továbbjutnak (a Hatay végül 77-72-re verte az oroszokat, de a mini-tabella miatt így is kiesett a házigazda). A Cegléd ennek megfelelően neki is esett ellenfelének, már az első negyedet 22-8-cal zárták, innentől kezdve pedig szinte végig tartották a 10-20 pontos differenciát - Moore kiemelkedően játszott a palánkok alatt (32 pont, 16 lepattanó), vele nem tudott mit kezdeni az Adana. A magabiztos siker azt jelenti, hogy a Cegléd 2016 után ismét bejutott a EuroCup legjobb 16 csapata közé - a nyolcaddöntőben a francia Carolo Baskettel küzdhetnek meg. 

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus