Győzelemmel kezdett Magyarország az Eb-n

Komoly hátrányból állt fel Székely Norbert csapata a negyedik negyedben, Yvonne Turner klasszisa döntött a végjátékban.

Női Európa-bajnokság, C csoport, 1. forduló
Magyarország - Szlovénia 88-84 (22-25, 14-14, 23-30, 29-15)
 

Magyarország: Studer 17/9, Turner 23/6, Raksányi 2, Varga 4, Határ 21.
Csere: Zele 8, Lelik 2, Horti 4, Dubei 7.

Szlovénia legjobb dobói: Oblak 21/12, Evans 18, Lisec 13.

A mérkőzés statisztikája erre a linkre kattintva érhető el!

 

Szlovénia ellen kezdte meg Európa-bajnoki szereplését a magyar női kosárlabda válogatott a szerb-lett közös rendezésű kontinensviadal C csoportjában. Studer 2+1-es akciójával indult a derbi, kosárra kosár volt a válasz az első percekben (7-7). A jó kezdés után azonban megálltunk támadásban, Oblak triplájával 14-9-re léptek el a szlovének, Határ pedig beütötte második hibáját - négy perc volt még hátra a nyitó negyedből. Sok faultot vétettek a lányok, 18-11-re lépett el ellenfelünk, Horti azonban szépen dolgozott a palánk alatt, beállása után szinte rögtön kosarat szerzett. Székely Norbert kérte ki első idejét, hiszen sem támadásban, sem védekezésben nem találta egyelőre a ritmust a csapat (13-20). Egy Határ 2+1-es játékával zárkóztunk, futottak egy 8-2-es etapot a magyarok - sajnos a negyed végén még büntetőzni küldtük a szlovéneket, Friskovec be is dobta mind a kettőt (22-25). 

A második játékrész csaknem két és fél perc kosárcsenddel kezdődött, Székely mester a zóna mellett tette le a voksát. Szlovénia kezdte a pontgyártást, két duplával visszaállították korábbi hétpontos vezetésüket (22-29). Az ex-szekszárdi Oblak elemében volt, tíz pontnál járt már a hátvéd, nem tudtunk vele mit kezdeni egyelőre. Lisec futotta le Határt egy szabad labdáért, tovább nyílt az olló, 33-24-re lépek el a szlovének - jött is a második időkérésünk. Lisec újabb kosarávval tíz fölé nőtt a differencia, Határ pontjaival és jó védekezésével lopóztunk közelebb (27-35). Studer is fentebb kapcsolt, két büntető mellett egy szép trojkát is elsüllyesztett, visszajöttünk a meccsbe (32-35). Turner adott nagy zsugát Zele Dorinának, a 12 eladott labda és a korán beszedett tíz pontos hátrány ellenére kettő egységre csökkent a szlovén vezetés. Az egyenlítés sajnos nem jött össze a nagyszünetig, 39-36-ra vezetett nyugati szomszédunk. 

A fordulás után valósággal átrohant rajtunk a szlovén válogatott, két és fél perc alatt háromról 13-ra nőtt a különbség - míg a magyarok 1/8-cal tripláztak, ellenfellünknek 4/9 dobás beakadt kintről (38-51). Határ két duplát szerzett, de Oblak egy újabb triplát bombázott be - védekezésben nem tudtuk tartani a szlovéneket (42-56). Studer vétette magát észre egy triplával és két szabaddobással, bejöttünk tíz alá (50-58). Felváltva estek a kosarak, de érdemben nem tudtunk közelebb zárkózni sajnos ellenfelünkhöz - Eva Lisec sérült meg, alapemberétt veszítette Szlovénia. A rossz kezdés rányomta bélyegét erre a játékrészre, tíz pontos hátrányból várhattuk az utolsó tíz percet (59-69).  

Zele parádéjával indult a negyed, a disógyőri erőcsatár hat gyors pontjával négyre olvadt a szlovén vezetés - kettő perc sem kellett, hogy újra ott loholjon Magyarország ellenfele nyakán. Dubei kettest, Jakovina viszont hármast dobott, majd Evans is betalált - visszaverte zárkózási kísérletünket Szlovénia, sokadjára (67-76). Evans azonban megkapta ötödik hibáját, Lisec mellett tehát egy másik alapember is kivált a szlovén válogatott soraiból - Turner agilis játékával újfent visszajöttünk négy pontra (74-78). Elérkeztünk a hajrához, Friskovec triplát szórt, több támadópattanó is szlovén kezekben landolt ekkoriban. Turner tört be szépen, Prezelj ziccerezett, de az ex-soproni klasszis egy hármast is behintett (82-83). Rontottak a szlovének, Turner pedig máris igazolta, hogy jó döntés volt a honosítása - még egy triplát bepörkölt, nagyon hosszú idő után, gyakorlatilag a meccs eleje óta először vezetett a magyar válogatott (85-83). Friskovec kétszer is üresen maradt a sarokban, de mindkettőt kihagyta - Turner is hibázott a túloldalon, de eladták a labdát a szlovének fél perccel a vége előtt. Turner floatere kijött, de Határ visszaszedte a lepattanót, Turner büntetői pedig a kosárban landoltak (87-83). Oblak is büntetőzhetett, de csak egyet dobott be - óriási csatában, komoly hátrányból fordítva győzött a magyar válogatott, sikerrel vették tehát az Eb első akadályát Székely Norberték. 

  

 

 

 

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus